Μεταφορά Διαμερισμάτων και Δεδομένων σε άλλο δίσκο

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Μεταφορά Διαμερισμάτων και Δεδομένων σε άλλο δίσκο

Δημοσίευσηαπό benubuntu » 24 Νοέμ 2008, 20:04

Θέλω να βάλω ένα 160άρη σκληρό στο λάπτοπ στη θέση του 30άρη που έχει τώρα τα παράθυρα, ώστε να υπάρχει χώρος για το ubuntu.
Ο 30άρης έχει 2 διαμερίσματα. Ένα με 47 Mb σε FAT με κάποια κόλπα της DELL και ένα σε NTFS με το λειτουργικό και όλα τα υπόλοιπα, που είναι boot.
Έβαλα τον 160άρη σε μια θήκη USB, του δημιούργησα με το GParted 4 διαμερίσματα, τα εξής: 47Gb σε FAT, 116Gb σε NTFS, 15Gb σε ext3 για /, και μια extended με 15Gb για /home και 2Gb για swap.
Διαμόρφωσα τα 2 πρώτα διαμερίσματα του 160άρη, με τη διαχείρηση δίσκων των παραθύρων.
Τώρα θέλω να αντιγράψω τα δύο διαμερίσματα του 30άρη, στον 160άρη για να μεταφέρω εκεί τα παράθυρα με τα προγράματα και τα αρχεία μου. Μετά θα εγκαταστήσω το Ubuntu.
Γίνεται αυτό με copy - paste του GParted; Έκανα, μέχρι εδώ, σωστές ενέργειες;
benubuntu
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Μεταφορά Διαμερισμάτων και Δεδομένων σε άλλο δίσκο

Δημοσίευσηαπό ftso » 25 Νοέμ 2008, 16:31

Ο 160 GB θα μείνει στην θήκη με το usb ή θα τον βάλεις μέσα στο laptop?

Γιατί δεν βάζεις τον 160GB πάνω στο latop και να πάς σε εγκατάσταση dualboot απο το μηδέν (δες τον ανάλογο οδηγό του φορουμ)?

Αυτό που ρωτάς δεν ξέρω αν γίνετε...αλλά και να γίνετε μου φαίνεται ριψοκίνδυνο...
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό hoo2 » 28 Νοέμ 2008, 15:48

Εφόσον χρησιμοποιείς παράθυρα, θα πρότεινα να κάνεις copy ολόκληρο το σκληρό δίσκο και όχι μόνο ένα ένα τα partitions

Πιο συγκεκριμένα, έχοντας τον 160άρι στο USB, με κάποιο πρόγραμμα όπως το Paragon Partition Manager ή και το GParted να κάνεις:
1) Ένα copy όλου του 30άρι στον 160άρι. Δηλαδή κάνε copy disk-to-disk. Με αυτό τον τρόπο δεν θα χάσεις κάτι από τα "περίεργα" μπλιμπλίκια που βάζει η DELL. Επίσεις θα έχεις όμοιο partition table και MBR (όχι ίδιο, δεν το θέλουμε αυτό).
2) Έπειτα δοκιμάζεις τον 160 μέσα στο laptop να δεις ότι bootάρει σε παράθυρα και ότι όλα πηγαίνουν καλός. Δηλαδή τα windows "βλέπουν" τα 30 GB και τα άλλα είναι free space.
3) Εδώ θα πρέπει να κάνεις resize το partition με τα windows. Αυτό για να γίνει πρέπει το partition αυτό να μην χρησιμοποιείται, δηλαδή να μην έχουμε bootάρει στο λειτουργικό που βρίσκεται στο partition που θέλουμε να κάνουμε resize.ή ακόμα πιο απλά δεν μπορούμε να αλλάξουμε το μέγεθος των windows μέσα από τα windows. Η αλλαγή μεγέθους αυτή μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Πιο απλή λύση βλέπω να πάρεις ένα LiveCD όπως το Ubuntu 8.04 ή το GParted live http://gparted.sourceforge.net/download.php, να bootάρεις από το CD και να κάνεις το resize από το GParted.
4) Έ από εδώ δεν νομίζω ότι θα έχεις πρόβλημα. Βάλε ένα οποιοδήποτε CD Linux και κάνε εγκατάσταση στον υπόλοιπο χώρο.

ΥΓ: Βέβαια μπορούσες πριν βάλεις τον 160άρι στο laptop και δοκιμάσεις να bootάρεις θα μπορούσες σαν έξτρα βήμα να κάνεις και το resize απο τον partition editor που χρησιμοποίησες. Παρόλα αυτά προτιμώ τη λύση με την δοκιμή πρώτα.
ΥΓ2: Επίσης δεν ξέρω πόσο καλά υποστηρίζεται το disk-to-disk copy στο GParted. Προσωπικά μόνο για αυτή τη λειτουργία θα χρησιμοποιούσα το proprietary Paragon Partition Manager και για όλες τις άλλες το GParted.
hoo2™
Άβαταρ μέλους
hoo2
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxman » 28 Νοέμ 2008, 17:43

έγραψε:ΥΓ2: Επίσης δεν ξέρω πόσο καλά υποστηρίζεται το disk-to-disk copy στο GParted. Προσωπικά μόνο για αυτή τη λειτουργία θα χρησιμοποιούσα το proprietary Paragon Partition Manager και για όλες τις άλλες το GParted.

Εάν μιλάμε για εμπορικό πρόγραμμα εδώ το καλύτερο από το Acronis δεν υπάρχει , που είναι και βασισμένο στο Λίνουξ .
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Επιστροφή στο Λειτουργικό Σύστημα