crs έγραψε:Καλησπέρα στην παρέα σας. Είναι η 3η φορά που θα επιχειρήσω να βάλω λίνουξ. Αυτή τη φορά όμως είναι ιδιαίτερα επείγον αφού χάλασε ο υπολογιστής μου και τώρα έχω ένα παλιό μηχάνημα. Με τα XP κολλάει και σε απλές λειτουργίες, π.χ. δεν μπορώ να δω video αφού κολλάει συνεχώς (άλλαξα browser, flash player, έσβησα cookies αλλά τίποτα) Έτσι χρειάζομαι κάποιο ελαφρύ λειτουργικό.
Ποιό λειτουργικό Linux μου προτείνετε; Έχω βρει κάποια (lubuntu, peppermint, bodhi) αλλά σκέφτομαι κατά πόσο είναι φιλικά στο χρήστη και μπορούν να κάνουν αυτά που χρειάζομαι (κυρίως σερφάρισμα, word και video).
Το ελληνικό ubuntu ξέρω ότι παρέχει σχεδόν ό,τι και τα windows σε ότι αφορά τις εφαρμογές, το μόνο που με προβληματίζει είναι η ταχύτητα και αν το λαπτοπ που χρησιμοποιώ θα το τρέχει χωρίς πρόβλημα.
Τί λέτε;
Ευχαριστώ
Καλησπέρα και καλώς ήρθες στο φόρουμ.
Όλα τα λειτουργικά που αναφέρεις είναι από τα ελαφρύτερα, για τα 2 από αυτά (Bodhi και Peppermint) έχω άμεση γνώση και είναι και τα δύο πολύ καλές επιλογές.
Βέβαια, θα βοηθούσε να έδινες και λίγο περισσότερες πληροφορίες για το μηχάνημα.
Για το θέμα της φιλικότητας. Και τα 3 λειτουργικά που αναφέρεις είναι αρκετά εύκολα στη χρήση (με το Peppermint απλά να έχει κάποιες προεγκαταστημένες μικροευκολίες όπως το flash, που δεν είναι τίποτα όμως να τα βάλεις και στα υπόλοιπα).
Για το αν το λαπτοπ που χρησιμοποιείς θα τρέχει χωρίς πρόβλημα το Ubuntu, αν έχεις πρόβλημα με τα XP μάλλον θα έχεις και με το Ubuntu, χωρίς όμως αυτό να είναι απόλυτο.
Φυσικά, και το Ubuntu μπορεί να «ελαφρύνει» αρκετά, (
παράδειγμα), θέλει όμως λιγάκι ψάξιμο και δεν είναι και ότι έχει στο μυαλό του να κάνει κάποιος που ξεκινάει τη χρήση linux.
Ειδικά για το Bodhi, μπορείς να δεις μια παρουσίασή του αν πατήσεις στο link της υπογραφής μου που λέει «
Παρουσίαση Bodhi Linux».