Ελαφρύ λειτουργικό Lubuntu-Εγκατάσταση & απορίες

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Ελαφρύ λειτουργικό Lubuntu-Εγκατάσταση & απορίες

Δημοσίευσηαπό crs » 30 Αύγ 2012, 20:22

Καλησπέρα στην παρέα σας. Είναι η 3η φορά που θα επιχειρήσω να βάλω λίνουξ. Αυτή τη φορά όμως είναι ιδιαίτερα επείγον αφού χάλασε ο υπολογιστής μου και τώρα έχω ένα παλιό μηχάνημα. Με τα XP κολλάει και σε απλές λειτουργίες, π.χ. δεν μπορώ να δω video αφού κολλάει συνεχώς (άλλαξα browser, flash player, έσβησα cookies αλλά τίποτα) Έτσι χρειάζομαι κάποιο ελαφρύ λειτουργικό.
Ποιό λειτουργικό Linux μου προτείνετε; Έχω βρει κάποια (lubuntu, peppermint, bodhi) αλλά σκέφτομαι κατά πόσο είναι φιλικά στο χρήστη και μπορούν να κάνουν αυτά που χρειάζομαι (κυρίως σερφάρισμα, word και video).
Το ελληνικό ubuntu ξέρω ότι παρέχει σχεδόν ό,τι και τα windows σε ότι αφορά τις εφαρμογές, το μόνο που με προβληματίζει είναι η ταχύτητα και αν το λαπτοπ που χρησιμοποιώ θα το τρέχει χωρίς πρόβλημα.
Τί λέτε;

Ευχαριστώ
Τελευταία επεξεργασία από crs και 06 Σεπ 2012, 15:37, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Ubuntu 12.04 precise 3.2.0-29-generic 32bit (en_US.UTF-8), Ubuntu 3.2.0-23-generic
3 Intel Pentium M processor 1.60GHz ‖ RAM 1498 MiB ‖ TOSHIBA EAL30 - TOSHIBA EQUIUM M40X
4 Intel Mobile 915GM/GMS/910GML Express Graphics Controller [8086:2592] (rev 03)
5 eth0: Realtek RTL-8139/8139C/8139C+ [10ec:8139] (rev 10) ⋮ eth1: Intel PRO/Wireless 2200BG [Calexico2] Network Connection [8086:4220] (rev 05)
crs
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: ελαφρύ λειτουργικό

Δημοσίευσηαπό Learner » 30 Αύγ 2012, 20:48

Καλώς ήλθες στο φόρουμ crs.

Θα πρέπει να μας δώσεις μερικά στοιχεία για τον υπολογιστή στον οποίο θέλεις να εγκαταστήσεις Linux. π.χ Cpu , Ram , κάρτα γραφικών , για να προτείνουμε κάποια ελαφριά διανομή.

Επίσης πρέπει να ξέρεις πως για Online video , δεν παίζει ρόλο μόνο το λειτουργικό , αλλά και ο επεξεργαστής. Μονοπύρηνοι παλαιοί επεξεργαστές δύσκολα θα ανταποκριθούν σε youtube video (ειδικά HD) , όποιο λειτουργικό και να εγκαταστήσεις.

Από word , υπάρχει φυσικά το LibreOffice.

Ελαφριές διανομές χαρακτηρίζονται όσες περιέχουν ένα ελαφρύ γραφικό περιβάλλον και ειδικά επεξεργασμένες εφαρμογές για χαμηλών προδιαγραφών υπολογιστές.

Όπως σωστά ανέφερες , μερικές από αυτές είναι
Lubuntu , Bodhi Linux και άλλες... εδώ ασχολούμαστε κυρίως με το Ubuntu και Ubuntu-based διανομές ,χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί κάποιος να σου προτείνει μια διανομή Linux που δεν βασίζεται στο Ubuntu.(ή στο debian γενικότερα)
Σε ότι αφορά το φιλικό περιβάλλον , αυτό είναι θέμα συνήθειας κατά τη γνώμη μου.
About Me
NickTux@GitHub

Spoiler: show
1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 30 Αύγ 2012, 21:06

crs έγραψε:Καλησπέρα στην παρέα σας. Είναι η 3η φορά που θα επιχειρήσω να βάλω λίνουξ. Αυτή τη φορά όμως είναι ιδιαίτερα επείγον αφού χάλασε ο υπολογιστής μου και τώρα έχω ένα παλιό μηχάνημα. Με τα XP κολλάει και σε απλές λειτουργίες, π.χ. δεν μπορώ να δω video αφού κολλάει συνεχώς (άλλαξα browser, flash player, έσβησα cookies αλλά τίποτα) Έτσι χρειάζομαι κάποιο ελαφρύ λειτουργικό.
Ποιό λειτουργικό Linux μου προτείνετε; Έχω βρει κάποια (lubuntu, peppermint, bodhi) αλλά σκέφτομαι κατά πόσο είναι φιλικά στο χρήστη και μπορούν να κάνουν αυτά που χρειάζομαι (κυρίως σερφάρισμα, word και video).
Το ελληνικό ubuntu ξέρω ότι παρέχει σχεδόν ό,τι και τα windows σε ότι αφορά τις εφαρμογές, το μόνο που με προβληματίζει είναι η ταχύτητα και αν το λαπτοπ που χρησιμοποιώ θα το τρέχει χωρίς πρόβλημα.
Τί λέτε;

Ευχαριστώ

Καλησπέρα και καλώς ήρθες στο φόρουμ.

Όλα τα λειτουργικά που αναφέρεις είναι από τα ελαφρύτερα, για τα 2 από αυτά (Bodhi και Peppermint) έχω άμεση γνώση και είναι και τα δύο πολύ καλές επιλογές.
Βέβαια, θα βοηθούσε να έδινες και λίγο περισσότερες πληροφορίες για το μηχάνημα.

Για το θέμα της φιλικότητας. Και τα 3 λειτουργικά που αναφέρεις είναι αρκετά εύκολα στη χρήση (με το Peppermint απλά να έχει κάποιες προεγκαταστημένες μικροευκολίες όπως το flash, που δεν είναι τίποτα όμως να τα βάλεις και στα υπόλοιπα).

Για το αν το λαπτοπ που χρησιμοποιείς θα τρέχει χωρίς πρόβλημα το Ubuntu, αν έχεις πρόβλημα με τα XP μάλλον θα έχεις και με το Ubuntu, χωρίς όμως αυτό να είναι απόλυτο.
Φυσικά, και το Ubuntu μπορεί να «ελαφρύνει» αρκετά, (παράδειγμα), θέλει όμως λιγάκι ψάξιμο και δεν είναι και ότι έχει στο μυαλό του να κάνει κάποιος που ξεκινάει τη χρήση linux.

Ειδικά για το Bodhi, μπορείς να δεις μια παρουσίασή του αν πατήσεις στο link της υπογραφής μου που λέει «Παρουσίαση Bodhi Linux».
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό crs » 31 Αύγ 2012, 00:11

Χαρακτηριστικά:
TOSHIBA

Intel Centrino
Pentium M 1.60GHz 798MHz
1.49GB RAM

To θέμα φιλικότητας είναι το τελευταίο που με απασχολεί...αφού έχω χρησιμοποιήσει αρκετές φορές διάφορες διανομές λινουξ (για λίγο διάστημα) και δεν αντιμετώπισα ιδιαίτερα προβλήματα, το αντίθετο θα 'λεγα.
Το μεγαλύτερο μου πρόβλημα είναι τα βιντεάκια στο διαδίκτυο και τα Live streaming που κολλάνε σε σημείο που καταντά ανυπόφορο

Ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Ubuntu 12.04 precise 3.2.0-29-generic 32bit (en_US.UTF-8), Ubuntu 3.2.0-23-generic
3 Intel Pentium M processor 1.60GHz ‖ RAM 1498 MiB ‖ TOSHIBA EAL30 - TOSHIBA EQUIUM M40X
4 Intel Mobile 915GM/GMS/910GML Express Graphics Controller [8086:2592] (rev 03)
5 eth0: Realtek RTL-8139/8139C/8139C+ [10ec:8139] (rev 10) ⋮ eth1: Intel PRO/Wireless 2200BG [Calexico2] Network Connection [8086:4220] (rev 05)
crs
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Learner » 31 Αύγ 2012, 00:50

crs έγραψε:Intel Centrino
Pentium M 1.60GHz 798MHz

Δεν νομίζω πως αυτός ο επεξεργαστής θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του σημερινού Live streaming. (ειδικά αν είναι HD).

Το σίγουρο βέβαια είναι πως , θα χρησιμοποιούνται λιγότεροι πόροι συστήματος απ' ότι στα xp που έχεις. Προτείνω να ξεκινήσεις με Bodhi Linux 2.0.1 32bit. Αρκετά ελαφρύ και γρήγορο, βασισμένο στο ubuntu 12.04.

Κοίτα εδώ μια διαδικασία δημιουργίας LiveUsb μέσα από windows : http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.ph ... ttp#p37282

Κοίτα κι εδώ ένα βίντεο σχετικά με το Bodhi Linux : http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.ph ... 50#p247619
About Me
NickTux@GitHub

1. Ubuntu 18.04 LTS
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό crs » 31 Αύγ 2012, 01:06

Μεταξύ lubuntu, peppermint και bodhi μου προτείνετε bodhi;
Ευχαριστώ για το tutorial
crs
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 31 Αύγ 2012, 01:35

Δεν έχω εμπειρία από peppermint και bodhi, αλλά απ' όσα έχω διαβάσει, νομίζω ότι και οι τρεις διανομές που αναφέρεις θα τρέξουν άνετα στον υπολογιστή.
Υπό την προϋπόθεση πως η εντύπωσή μου πως το Lubuntu είναι πιο <<πλήρες>> είναι σωστή (το τονίζω, δεν επιμένω, αφού δεν έχω ασχοληθεί με τα άλλα δύο), θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις πρώτα αυτό.
Από εκεί και πέρα επειδή το προεπιλεγμένο software στο Lubuntu κινείται στη λογική του να είναι ελαφρύ, θα χρειαστεί να εγκαταστήσεις εσύ κάποιες εφαρμογές, πχ το Libreoffice ή τον Firefox αν δε σου αρέσει ο chromium (φαντάσου την <<ελεύθερη>> εκδοχή του google chrome).
Αν ρίξεις μια ματιά στους οδηγούς θα βρεις αναλυτικές οδηγίες σχετικά με το πως εγκαθιστούμε λογισμικό και τι χρειάζεται για να αναπαράγονται όλα τα αρχεία πολυμέσων.
Για τα διάφορα video με κάλυψαν οι προηγούμενοι δεν εξαρτάται μόνο από το λειτουργικό αλλά και από το hardware.
Σίγουρα όμως θα έχεις ένα μεγάλο όφελος από τους πόρους που δε θα καταναλώνονται από antivirus και λοιπές αηδίες, τις οποίες δε θα χρειάζεσαι πλέον.
Κάνε τις δοκιμές σου και όπου κολλήσεις μιας και είσαι αρχάριος άνοιξε θέματα στις αντίστοιχες κατηγορίες.
Δεν είναι δύσκολο, απλά κάποια πράγματα γίνονται διαφορετικά.
Καλώς ήρθες !
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό stavrosLinux » 31 Αύγ 2012, 01:53

ας προτείνω και γω το συνηθισμένο https://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=41&t=22162 :oops:
Επ. Γνώσεων: Linux, Μέτριο┃ Προγρ/σμός, Όχι ┃ Αγγλικά, Kαλά
PC's: i) Lubuntu 13.10 @ Lenovo G550 "Droopy" broadcom BCM4312 {PCI-ID 14e4:4315} Intel GMA 4500MHD
ii) CentOS 6.4 @ "Speedy Gonzales" Core2duo E6400 2.13 Gz, ATI Radeon X1950 (free driver)
iii) Lubuntu 13.10 @ "monkey" Pentium D 3.40 GHZ, NV44 [GeForce 6200 LE](rev a1)
Άβαταρ μέλους
stavrosLinux
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 31 Αύγ 2012, 02:03

dim459 έγραψε:Υπό την προϋπόθεση πως η εντύπωσή μου πως το Lubuntu είναι πιο <<πλήρες>> είναι σωστή (το τονίζω, δεν επιμένω, αφού δεν έχω ασχοληθεί με τα άλλα δύο), θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις πρώτα αυτό.

Απλά πληροφοριακά:
  • Το Lubuntu είναι το γνωστό Lubuntu με το LXDE περιβάλλον. Ελαφρύ, γρήγορο και λιτό.
  • Το peppermint είναι το Mint του Lubuntu (το Mint δεν το λέω τυχαία, η ομάδα του peppermint είναι κατά πλειοψηφία developers του Linux Mint), δηλαδή το Lubuntu με προεγκαταστημένους codecs και κάποιες μικροαλλαγές (Gnome terminal αντί lxterminal, Ναυτίλος αντί Pcmanfm για παράδειγμα) καθώς και κάποιες διαδικτυακές εφαρμογές της ομάδας του peppermint. Για κάποιον που θέλει να απομακρυνθεί λιγότερο από το Gnome, αλλά παράλληλα να έχει ένα ελαφρύ γραφικό περιβάλλον (LXDE), είναι η ιδανική επιλογή. Διαφορές στην απόδοση με το Lubuntu δεν έχω διαπιστώσει, αν και το standard Lubuntu δεν το έχω χρησιμοποιήσει παρά ελάχιστα, σε αντίθεση με το peppermint (από όπου γράφω τώρα).
  • Το Bodhi είναι ακόμα πιο ανεξάρτητη διανομή, με δικά της αποθετήρια. Για την εύκολη προσαρμογή του έχει πλέον πακέτα «μαζικών εφαρμογών». Για παράδειγμα, με το πακέτο bodhi-online-media «καθαρίζεις» από codecs για το Internet, μιας και εγκαθιστά ταυτόχρονα το ubuntu-restricted-exrtras, τη java της Oracle και το Adobe flash. Είναι ότι ταχύτερο έχω δει σε υπολογιστή ακόμα και με ενεργοποιημένο το compositing. Το μειονέκτημα είναι πως το περιβάλλον του (Ε17) δεν «χωνεύει» κάποιες εφαρμογές (πχ το Ubuntu One έχει πρόβλημα).
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Learner » 31 Αύγ 2012, 02:06

stavrosLinux έγραψε:ας προτείνω και γω το συνηθισμένο https://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=41&t=22162 :oops:

Openbox ; Δεν νομίζεις πως είναι κάπως δύσκολο για όποιον δεν το έχει δουλέψει ; Αν δεν έχει υπομονή θα απογοητευτεί γρήγορα. Ωστόσο , ναι είναι το ελαφρύτερο απ' όλα μιας και δεν είναι καν γραφικό περιβάλλον , αλλά απλά ένας window manager.

Off topic:
Μια επισήμανση . Στο Θέμα που έχεις ανοίξει εδώ στο φόρουμ , παραθέτεις ένα λινκ όπου μπορεί κάποιος να κατεβάσει το crunchbang linux. Νομίζω πως πρέπει να το αλλάξεις με αυτό : http://crunchbang.org/download/ , διότι το λινκ που έχεις δώσει , στοχεύει σε συγκεκριμένη έκδοση 64bit ,
ή μπορείς να προσθέσεις και το 32bit.
About Me
NickTux@GitHub

1. Ubuntu 18.04 LTS
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Εκτύπωση

Επόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ