Έβαλα πρόσφατα το ubuntu,κάπως έχω εξοικειωθεί χωρίς όμως να μπορώ ακόμα να κάνω παραπάνω από τα βασικά.
Έχω ένα πρόβλημα και χρειάζομαι βοήθεια.
Αυτό είναι ότι το linux ubuntu δεν μου δουλεύουν πάρα πολύ καλά.
1.Αρχικά,μέχρι σήμερα,κάθε φορά που έκλεινα και άνοιγα ή επανακινούσα τον υπολογιστή,φόρτωνε το linux,αλλά πριν μπει στον χρήστη και μου ζητήσει password,μου έβγαζε ένα περίεργο μήνυμα,δυστυχώς για ελάχιστο χρόνο,οπότε μετά από 5-6 restart δεν πρόλαβα να δω τι έλεγε.
Μετά μόλις εξφανιζόταν το μήνυμα,έμπαινε κανονικά στον χρήστη.
Δεν κατάφερα να δω τι έλεγε,πρόσεξα όμως ότι στο τέλος του μηνύματος έλεγε "πατήστε S για να προσπεράσετε το πρόβλημα ή πατήστε M για χειροκίνητη επίλυση" (μπορεί όχι ακριβώς έτσι,αλλά αυτό ήταν το νόημά του.
Τις τελευταίες 2 φορές δοκίμασα μία να πατήσω S και μία να πατήσω M χωρίς αποτέλεσμα (με το S το προσπερνούσε δηλαδή,αλλά το έκανε έτσι κι αλλιώς).
Την τελευταία φορά που έκανα επανεκίνηση,δεν μου το παρουσίασε αυτό.
2.Κολλάνε υπερβολικά κάποιες φορές.
Δεν έχω μέτρο σύγκρισης με άλλες διανομές linux καθώς δεν έχω βάλει,αλά σε σχέση με windows7 ή XP υπό κανονικές συνθήκες πετάνε το linux.
Παρ` όλα αυτά,τρώνε κάποια περίεργα κολλήματα, π.χ. καμιά φορά (όχι πάντα) όταν κατεβάζω/ανεβάζω torrents και παράλληλα σερφάρω στο ίντερνετ,το πρόγραμμα Transmission κολλάει,και πρέπει να το κλείσω και να το ξανανοίξω για να δουλέψει (μου βγάζει και το μήνυμα "το πρόγραμμα δεν ανταποκρίνεται κτλπ").
Επίσης ενω γενικά όταν βλέπω ταινία ή βίντεο online σε full screen,hd κτλπ παίζει άψογα,άμα το σταματήσω για κάποιο λόγο και το συνεχίσω μετά από 10 λεπτά ας πούμε,κολλάει (και όχι προσωρινά,δεν ξεκολλάει μετά) και θέλει τουλάχιστον αποσύνδεση χρήστη για να ξεκολλήσει.
Το επόμενο κόλλημα είναι ότι κολλάει στην εκκίνηση των Linux (δεν γνωρίζω κατά πόσο συνδοιάζεται με πρόβλημα νο1 που έχω).
παίρνει αρκετή ώρα,τόση που συναγωνίζεται των windows και σίγουρα όχι τόσο γρήγορα όσο όταν τα πρωτοεγκατέστησα.
Ακόμα,ιδιαίτερα κολλάει όταν μπαίνω στο κέντρο λογισμικού ubuntu.
Αν είμαι τυχερός και ανταποκρίνεται το πρόγραμμα,όταν θέλω να αγκαταστήσω κάτι κολλάει πάρα πολύ *ενδεικτικά ήθελα να εγκαταστήσω το steam αλλά δεν προχώρησε".
3.Ενώ είμαι κανονικά μέσα στον χρήστη,βγάζει ένα περίεργο μήνυμα (σαν να είναι από το τερματικό,αυτό προλαβαίνω να το δω απλά δεν καταλαβαίνω τι λέει καθόλου

Αυτό το κάνει περίπου ανά 6-7 ώρες και συνήθως αφού κολλήσει με κάποιο τρόπο ο υπολογιστής (δεν ξέρω αν αυτό το πράγμα και το κόλλημα συνδέονται).
Υ.Γ. Τα στοιχεία του συστήματός μου είναι στην υπογραφή μου,υπάρχει περίπτωση να έχω πολύ παλιό υπολογιστή και να του πέφτουν βαριά το ubuntu?
Αν ναι,ποια διανομή θα μου προτείνατε,ελαφριά αλλά και με σχετικά φιλικό περιβάλλον ώστε να την συνηθίσω?
Επίσης δεν μπορώ να μην προσέξω ότι 3 ώρες που το άφησα χωρίς να κάνω κανένα από τα 200++ Updates που μου πρότεινε,πέταγε χωρίς κανένα πρόβλημα.
Άμα το πρόβλημα είναι αυτό,πως θα ξέρω την επόμενη φορά ποια updates ή εγκαταστάσεις να μην κάνει? (γιατί σίγουρα πολλές χρειάζονται)
Υ.Γ.2 Για ακόμα μια φορά δεν ξέρω αν είναι στο σωστό μέρος το θέμα μου,καθώς δεν ξέρω τι είδους είναι το πρόβλημά μου (hardware,software,βλακεία μου

Το έβαλα εδώ θεωρώντας ότι είναι πρόβλημα λογισμικού.
Αν είναι σε λάθος μέρος,ας το μετακινήσει κάποιος υπεύθυνος και συγνώμη από μένα.