Τι ακριβώς διαγράφει η παρακάτω εντολή;  Το θέμα επιλύθηκε

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Τι ακριβώς διαγράφει η παρακάτω εντολή;

Δημοσίευσηαπό chris1983 » 11 Δεκ 2014, 03:08

Συμβουλή: μην την δοκιμάσετε!!!! Ας απαντήσουν όσοι ξέρουν χωρίς να δοκιμάσουν να δώσουν την εντολή!

Spoiler: show
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo rm -rf ~/.config

Μέχρι στιγμής έχω καταλάβει να μου έχει διαγράψει:

- από chromium κωδικούς, σελιδοδείκτες
- συντομεύσεις αγαπημένων φακέλων
- από deluge όλα τα torrents που έκανα seed
- απο evolution τους λογαριασμούς των email
- ορισμένα προγράμματα/indicators που έτρεχαν κατά την εκκίνηση...
- ρυθμίσεις του vlc

και απορώ πόσα θα διαπιστώσω αύριο!

Βέβαια, αυτό που ήθελα να διορθώσω το διόρθωσα, αλλά πήρε η μπάλα και πολλά περισσότερα απ' ότι θα έπρεπε!

Ξέρουμε τι άλλο μπορεί να έχει διαγραφεί; Και αν υπάρχει τρόπος επαναφοράς των όσων διαγράφηκαν; (αν χρειαστεί).
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Ubuntu 14.04 trusty 4.4.0-137-generic 64bit (en_US.UTF-8, Unity ubuntu), Ubuntu 4.4.0-135-generic, Windows 7
3 Intel Core i5-3230M CPU @ 2.60GHz ‖ RAM 7858 MiB ‖ Intel VG10F - TOSHIBA SATELLITE L50-A-108
4 Intel 3rd Gen Core processor Graphics Controller [8086:0166] {i915}
5 eth0: Qualcomm Atheros QCA8171 Gigabit Ethernet [1969:10a1] (rev 10) ⋮ wlan0: Qualcomm Atheros QCA9565 / AR9565 Wireless Network Adapter [168c:0036] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
chris1983
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Τι ακριβώς διαγράφει η παρακάτω εντολή;  Το θέμα επιλύθηκε

Δημοσίευσηαπό eliasps » 11 Δεκ 2014, 04:52

Η εντολή rm -rf χρησιμοποιείται για την διαγραφή αρχείων και φακέλων μάλιστα παραλείποντας τυχόντα σφάλματα λόγω του f (force). Το sudo εκτελεί αυτή την ενέργεια με δικαιώματα υπερχρήστη. Το ~/.config είναι ένας κρυφός φάκελος (κρυφοί είναι αυτοί των οποίων το όνομα ξεκινά με τελεία και μπορείς να τους δεις πατώντας Ctrl και H στο παράθυρο του προσωπικού σου φακέλου) μέσα στον προσωπικό φάκελο Home ενός χρήστη.
Συνεπώς, η εντολή διαγράφει τον φάκελο .config (το ~/ αντιστοιχεί το /home/$USER).

Η απάντηση στην ερώτησή σου είναι πως διέγραψες τον φάκελο .config και το περιεχόμενό του.
Το θέμα βέβαια είναι το τι περιέχει αυτός ο φάκελος και τι συνέπειες υπάρχουν.
Εκεί μέσα βρίσκονται κάποιες ρυθμίσεις για διάφορες εφαρμογές που χρησιμοποιείς στον υπολογιστή σου.
Ουσιαστικά, όταν κάνεις αλλαγές σε κάποιο πρόγραμμα, όπως αλλαγές στην εμφάνιση ή στον τρόπο λειτουργίας μέσω των ρυθμίσεων που σου παρέχει το εκάστοτε πρόγραμμα, όταν κλείσεις και ανοίξεις ξανά το πρόγραμμα, τότε αυτό "θυμάται" τις ρυθμίσεις που έκανες προηγουμένως και τις κρατάει, για αυτό δεν χρειάζεται να τις κάνεις κάθε φορά. Ο τρόπος που το πρόγραμμα "θυμάται" πράγματα είναι επειδή τα αποθηκεύει σε αρχεία. Όταν βάζεις το transmission να κατεβάσει ένα torrent αλλά κλείσεις το transmission πριν ολοκληρωθεί η λήψη, όταν το ανοίξεις ξανά τότε η λήψη θα συνεχιστεί από εκεί που είχε μείνει, αυτό γιατί είχε αποθηκεύσει κάποια πράγματα σε ένα αρχείο και έτσι όταν άνοιξε ξανά, πήρε τις ρυθμίσεις από αυτό το αρχείο. Όταν πατάς να αποθηκευτεί ένα bookmark στο chromium αυτό αποθηκεύεται σε κάποιο αρχείο, ώστε όταν ανοίξει ξανά ο chromium να πάρει τις ρυθμίσεις από αυτό το αρχείο και να "θυμάται" αυτά που του λες.
Με λίγα λόγια, οι ρυθμίσεις των εφαρμογών και οι επιλογές που κάνεις για αυτές αποθηκεύονται σε αρχεία τα οποία αποτελούν τη "μνήμη" των εφαρμογών. Για πολλές εφαρμογές, αυτά τα αρχεία βρίσκονται στον φάκελο ~/.config που διέγραψες με τη χρήση της εντολής sudo rm -rf ~/.config. Ουσιαστικά διέγραψες τη μνήμη τους, οπότε όταν τις ανοίγεις είναι σαν να τις ανοίγεις πρώτη φορά, δηλαδή σαν να μην έχουν ανοίξει ποτέ ξανά, στην αρχική τους κατάσταση.
Ο φάκελος ~/.config/ περιέχει ρυθμίσεις από διάφορα προγράμματα και εφαρμογές. Δες ένα παράδειγμα του περιεχομένου του δικού μου:
elias@ubuntu:~$ ls ~/.config
autostart gnome-session keepassx sflphone upstart
chromium goa-1.0 libaccounts-glib software-center user-dirs.dirs
dconf google-chrome libreoffice teamviewer10 user-dirs.locale
enchant gpick menus tracker VirtualBox
eog gtk-2.0 mimeapps.list transmission vlc
evolution gtk-3.0 nautilus gedit ibus pulse update-notifier
elias@ubuntu:~$

Όπως βλέπεις, μέσα περιέχει τις ρυθμίσεις που έχω κάνει για το chromium, τον gedit και ένα κάρο πράγματα. Κάτι αντίστοιχα είχε μέσα και το δικό σου, αλλά αφαιρέθηκαν.
Αν για παράδειγμα μέσα στο δικό μου φάκελο, διαγράψω το ~/.config/chromium τότε θα χαθούν όλες οι ρυθμίσεις που έχω κάνει στον chromium (bookmarks, plugins κλπ).
Αν διαγράψω το ~/.config/gedit τότε θα χαθούν όλες οι ρυθμίσεις που έχω κάνει για τον gedit (θέματα, ορθογραφικός έλεγχος, πρόσθετα κλπ).
Το ίδιο ισχύει και για όλα τα υπόλοιπα.

Οπότε στη δική σου περίπτωση, αφού διέγραψες όλο το περιεχόμενο, θα έχασες τις αποθηκευμένες ρυθμίσεις πολλών εφαρμογών.

Ο φάκελος ~/.config δημιουργείται μόνος του ξανά, οπότε δεν χρειάζεται να κάνεις κάποια ενέργεια. Απλά θα πρέπει να ρυθμίσεις τις εφαρμογές σου από την αρχή και οι ρυθμίσεις θα αποθηκευτούν ξανά εκεί μέσα. Η επαναφορά των προηγούμενων αρχείων είναι κάπως δύσκολη εφόσον έγινε ολική διαγραφή. Υπάρχουν τρόποι ανάκτησης αλλά δεν είναι 100% αποτελεσματικοί κάθε φορά και δεν αξίζει τόσο τον κόπο να μπεις στη διαδικασία.
Ίσως μία προσπάθεια απόγνωσης θα ήταν να δεις αν στον κάδο του root υπάρχουν τα αρχεία που διέγραψες, εκτελώντας:
sudo ls /root/.local/share/Trash/

Και να δεις αν υπάρχει και το .config εκεί μέσα. Αν και έχω την εντύπωση πως η rm -rf τα αφαιρεί παντελώς και δεν τα στέλνει σε κάποιον κάδο.
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Re: Τι ακριβώς διαγράφει η παρακάτω εντολή;

Δημοσίευσηαπό matthew » 11 Δεκ 2014, 14:01

@chris1983 έπρεπε να ρωτήσεις εδώ στο φόρουμ πριν δώσεις την εντολή για να ξέρεις από πριν τι θα κάνει & μετά θα αποφάσιζες αν ήθελες να προχωρήσεις στην εκτέλεση της. Δες & αυτό https://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=9&t=18679
Γνώσεις Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
matthew
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό chris1983 » 11 Δεκ 2014, 21:27

@eliasps: ήσουν απόλυτα σαφής και κατανοητός... ευχαριστώ.. ανάκτηση δεν χρειάζεται μιας που είναι τελικά μικρό το κακό... ό,τι χρειαστεί θα το ρυθμίσω πάλι στα προγράμματα... η εντολή πάντως δεν είχε να μου δείξει κάτι

chris@toshiba:~$ sudo ls /root/.local/share/Trash/
[sudo] password for chris:
files info

matthew: έχω λίγο διαφορετική φιλοσοφία.. πρώτα ψάχνω να βρω λύση μόνος μου, κι αν δεν βρω ή κάνω μεγαλύτερη ζημιά, τότε ρωτάω.. :D όλα ξεκίνησαν από ένα σφάλμα του chromium που μου έβγαζε κάθε φορά που τον άνοιγα (your preferences cannot be read. μπλα μπλα μπλα)...ευχαριστώ και για το θέμα που μου έδειξες...
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Ubuntu 14.04 trusty 4.4.0-137-generic 64bit (en_US.UTF-8, Unity ubuntu), Ubuntu 4.4.0-135-generic, Windows 7
3 Intel Core i5-3230M CPU @ 2.60GHz ‖ RAM 7858 MiB ‖ Intel VG10F - TOSHIBA SATELLITE L50-A-108
5 eth0: Qualcomm Atheros QCA8171 Gigabit Ethernet [1969:10a1] (rev 10) ⋮ wlan0: Qualcomm Atheros QCA9565 / AR9565 Wireless Network Adapter [168c:0036] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
chris1983
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 11 Δεκ 2014, 21:38

Α ναι, ξέχασα έναν φάκελο στη διαδρομή. Αν τελικά υπάρχει ο φάκελος στον κάδο, θα το δεις με την εντολή:
sudo ls /root/.local/share/Trash/files | grep config

Αν επιστρέψει αποτέλεσμα τότε ο φάκελος είναι εκεί μέσα κατά 99% (αφήνω το 1% διότι μπορεί να επιστρέψει αποτέλεσμα για κάτι άλλο που περιέχει στην ονομασία του το config).
Αν δεν επιστρέψει αποτέλεσμα, τότε δεν υπάρχει.

Αν τύχει και τον βρεις, μην τον βάλεις πάλι στη θέση του γιατί θα υπάρξει πρόβλημα με δικαιώματα.
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό matthew » 11 Δεκ 2014, 23:05

Off topic:
chris1983 έγραψε:έχω λίγο διαφορετική φιλοσοφία.. πρώτα ψάχνω να βρω λύση μόνος μου, κι αν δεν βρω ή κάνω μεγαλύτερη ζημιά, τότε ρωτάω..

:think: Χμ, μία από τα ίδια! :roll: Αν το σύστημα είχε χέρια & πόδια θα έτρωγα πολύ ξύλο, τόσες φορές που το διέλυσα στο παρελθόν! :mrgreen:
Γνώσεις Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
matthew
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό chris1983 » 12 Δεκ 2014, 01:57

eliasps έγραψε:Αν δεν επιστρέψει αποτέλεσμα, τότε δεν υπάρχει.

Δεν επέστρεψε τίποτα..

matthew έγραψε:Off topic:
chris1983 έγραψε:έχω λίγο διαφορετική φιλοσοφία.. πρώτα ψάχνω να βρω λύση μόνος μου, κι αν δεν βρω ή κάνω μεγαλύτερη ζημιά, τότε ρωτάω..

:think: Χμ, μία από τα ίδια! :roll: Αν το σύστημα είχε χέρια & πόδια θα έτρωγα πολύ ξύλο, τόσες φορές που το διέλυσα στο παρελθόν! :mrgreen:

Off topic:
έχει άλλη χάρη όταν βρίσκεις τη λύση μόνος σου... όπως και άλλη χάρη όταν διαλύεις τα πάντα!!! 8-)
Άβαταρ μέλους
chris1983
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Επιστροφή στο Λειτουργικό Σύστημα