Επιτυχής μόνιμη προσάρτηση δίσκου fstab, αλλά ...

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Επιτυχής μόνιμη προσάρτηση δίσκου fstab, αλλά ...

Δημοσίευσηαπό csimeon » 17 Φεβ 2015, 17:53

Καλησπέρα,
Πρώτο μου θέμα στην κοινότητα. Φρέσκος στο Ubuntu (14.04 LTS Χ64) , περίπου 1 μήνα τώρα.
Άλλαξα πρόσφατα από Win7Χ32, διατηρώντας dual boot. Ήμουν έμπειρος χρήστης και "ψαγμένος". Τώρα το παλεύω με Ubuntu και καταρχήν ομολογώ πως είναι ταχύτατος.

Στο τοπικό δίκτυο του γραφείου μου έχω 2 υπολογιστές Windows. Σε διάταξη ομάδας εργασίας WORKGROUP. Έχω την εξής απαίτηση επικοινωνίας να βλέπω κάποιες μόνιμα shared (διαμοιρασμένες;) περιοχές / φακέλους δίσκου σε άλλον υπολογιστή του γραφείου μου, όπως έκανα άλλωστε και με τα Win7.
Είχα ήδη καταφέρει να προσαρτήσω το windows partition του δικού μου μηχανήματος στο /etc/fstab
Εγκατέστησα καταρχήν Samba και cifs-utils

Δοκίμασα την προσωρινή προσάρτηση των περιοχών από άλλο μηχάνημα με εντολή mount , και όταν πέτυχα δοκίμασα την προσάρτηση των εντολών στο /etc/fstab
Κώδικας: Επιλογή όλων

# Mount windows partition at startup, even before usr login
UUID=χχχχχχχχχχχχ /media/Win7-Disk\040C ntfs-3g defaults,windows_names,locale=en_US.utf8 0 0
# Mount shared from Windows with cifs
//192.168.123.100/old\040projects /media/Old_Projects cifs uid=christos,username=myusername,password=mypassword,iocharset=utf8,sec=ntlm 0 0
//192.168.123.100/scanned\040documents /media/Scanned_Documents cifs uid=christos,username=myusername,password=mypassword,iocharset=utf8,sec=ntlm 0 0

Όπως βλέπετε χρησιμοποίησα ip γιατί οι διευθύνσεις με ονόματα υπολογιστών στο δίκτυο δεν πετύχαιναν (διάβασα πως συμβαίνει..)

Όπως και με τα προσωρινές προσαρτήσεις δουλεύουν και οι μόνιμες ωστόσο κατά την εκκίνηση υπάρχουν μηνύματα λάθους, αμέσως μετά την σύνδεση χρήστη και πριν την επιφάνεια εργασίας. Ευτυχώς καταγράφονται γιατί δεν μένουν αρκετή ώρα στην οθόνη, αντιγράφω από /var/log/dmesg :
Κώδικας: Επιλογή όλων
[ 30.137061] CIFS VFS: Error connecting to socket. Aborting operation.
[ 30.137399] CIFS VFS: cifs_mount failed w/return code = -101
[ 30.139682] CIFS VFS: Error connecting to socket. Aborting operation.
[ 30.139967] CIFS VFS: cifs_mount failed w/return code = -101

Οι περιοχές φορτώνονται ως προσαρτήσεις παρόλα αυτά... Αυτά τα μηνύματα εμφανίστηκαν με τις προσαρτήσεις των εξωτερικών δίσκων και εξαφανίζονται όταν διαγράφω τις γραμμές αυτές - δεν αφορούν την προσάρτηση των Windows partition του υπολογιστή μου.

Επίσης γενικά έχω την αίσθηση πως αργεί στην εκκίνηση ο υπολογιστής. Τον μπερδεύω; τον παρα-φορτώνω; Τί γίνεται όταν ο άλλος υπολογιστής είναι οφ; (προφανώς δεν δείχνει αρχεία αλλά δημιουργεί πρόβλημα η προσάρτηση που δεν υπάρχει εκείνη την ώρα;

Ευχαριστώ
csimeon
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Επιτυχής μόνιμη προσάρτηση δίσκου fstab, αλλά ...

Δημοσίευσηαπό PapaNight » 19 Φεβ 2015, 13:44

Τελικώς οι εξωτερικοί δίσκοι προσαρτούνται ή όχι;
Επείσης με μια σύντομη έρευνα CIFS = Common Internet File System = Server Message Block = SaMBa. Οπότε μάλλον σχετίζονται με τους δίσκους που προσαρτείς μέσω δικτύου.

Είσαι σίγουρος πως εξαφανίζονται όταν διαγράφεις τις τιμές και δεν έτυχε απλά μια φορά;

Οι εξωτερικοί είναι στο linux pc ή στα windows?

Όταν λες αργεί στην εκκίνηση, εννοείς πως αργεί σε σχέση με παλιότερα όταν δεν είχες linux στο μηχάνημα ή οτί αργεί τώρα με τις προσαρτήσεις σε σχέση με την 'καθαρή' εγκατάσταση; Απ' όσο γνωρίζω αν δεν έχεις κάποια options όπως nobootwait το σύστημα θα περιμένει να προσαρτηθούν οι δίσκοι και μετά θα συνεχίσει το boot.
1 Γνώσεις Linux: Ικανοποιητικό ┃ Προγραμματισμού: Αρχάριος ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 14.04, Windows 7
3 AMD Phenom II X6 1075T Processor ‖ RAM 16050 MiB ‖ ASRock 870 Extreme3
4 AMD nee ATI Cape Verde XT [Radeon HD 7770 GHz Edition] [1002:683d] {fglrx_pci}
5 eth0: Realtek RTL8111/8168 PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 06) ⋮ wlan1: Atheros Inc. AR922X Wireless Network Adapter [168c:0029] (rev 01)
PapaNight
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό csimeon » 19 Φεβ 2015, 21:07

Καλησπέρα και ευχαριστώ για την απόκριση.
Οι απαντήσεις σε πολλές από τις ερωτήσεις σου, υπάρχουν ήδη στο αρχικό μήνυμά μου. Θα επαναλάβω ευχαρίστως και μακάρι να βοηθήσει να βρούμε απαντήσεις :)
Λοιπόν :
PapaNight έγραψε:Τελικώς οι εξωτερικοί δίσκοι προσαρτούνται ή όχι;
Ναι προσαρτώνται. Δεν πρόκειται απλά για εξωτερικούς δίσκους αλλά για δίσκους σε άλλους υπολογιστές σε τοπικό δίκτυο. Και οι δύο άλλοι υπολογιστές που θέλω να "βλέπω", έχουν Windows7

PapaNight έγραψε:Επίσης με μια σύντομη έρευνα CIFS = Common Internet File System = Server Message Block = SaMBa. Οπότε μάλλον σχετίζονται με τους δίσκους που προσαρτείς μέσω δικτύου.
Σωστά ενημερώθηκες για τα αρχικά και οι εφαρμογές Cifs-utils και Samba, είναι προϋποθέσεις για να δεις από υπολογιστή Ubuntu άλλους υπολογιστές σε Windows workgroup.

PapaNight έγραψε:Είσαι σίγουρος πως εξαφανίζονται όταν διαγράφεις τις τιμές και δεν έτυχε απλά μια φορά;
Ναι δοκίμασα περισσότερες φορές: όταν σβήνω τις γραμμές που αφορούν cifs mount από fstab, τα μηνύματα λάθους κατά την εκκίνηση σταματούν. Το ότι τα μηνύματα αφορούν cifs φαίνεται και από το κείμενο λάθους.

PapaNight έγραψε:Οι εξωτερικοί είναι στο linux pc ή στα windows?
Το δικό μου pc είναι Ubuntu, τα υπόλοιπα 2 είναι Windows7 και οι δίσκοι τους είναι σταθεροί και κύριοι στα αντίστοιχα μηχανήματα ( C:/ )

PapaNight έγραψε:Όταν λες αργεί στην εκκίνηση, εννοείς πως αργεί σε σχέση με παλιότερα όταν δεν είχες linux στο μηχάνημα ή οτί αργεί τώρα με τις προσαρτήσεις σε σχέση με την 'καθαρή' εγκατάσταση;
Το δεύτερο. Σε σχέση με Windows που είχα πριν "πετάει"

PapaNight έγραψε:Απ' όσο γνωρίζω αν δεν έχεις κάποια options όπως nobootwait το σύστημα θα περιμένει να προσαρτηθούν οι δίσκοι και μετά θα συνεχίσει το boot.
Ενδιαφέρον. Θα το κοιτάξω. Αν ξέρεις περισσότερα σχετικά παρακαλώ γράψε τα.

-Χρήστος
csimeon
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό PapaNight » 20 Φεβ 2015, 13:11

Λοιπόν οι εντολές που μπορεί να δώσουν κάποια λύση είναι οι εξής δύο:

nobootwait :Ωστε να μη περιμένει το σύστημα αλλά να συνεχίζει το boot. Βέβαια από ότι είδα για remote filesystems κανονικά δεν περιμένει έτσι και αλλιώς. Μια δοκιμή θα δείξει.

_netdev : Μια εντολή ώστε να γίνει το mount αφού έχει "ανέβει" το δίκτυο, σε κάποιες σελίδες το είδα να χρησιμοποιήται με cifs, αλλά στο wiki του ubuntu αναφέρει πως είναι μόνο για nfs. Πάλι μια δοκιμή θα ήταν χρήσιμη.

Εναλλακτικά ίσως κάποιο script που θα περιμένει ένα χ διάστημα (ώστε να είμαστε σίγουροι πως το δίκτυο είναι up) και θα κάνει mounts.
1 Γνώσεις Linux: Ικανοποιητικό ┃ Προγραμματισμού: Αρχάριος ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 14.04, Windows 7
3 AMD Phenom II X6 1075T Processor ‖ RAM 16050 MiB ‖ ASRock 870 Extreme3
4 AMD nee ATI Cape Verde XT [Radeon HD 7770 GHz Edition] [1002:683d] {fglrx_pci}
5 eth0: Realtek RTL8111/8168 PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 06) ⋮ wlan1: Atheros Inc. AR922X Wireless Network Adapter [168c:0029] (rev 01)
PapaNight
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Λειτουργικό Σύστημα