[Πρόβλημα]Αλλαγή "Σύστημα αρχείων" σε ΕΧΤ3

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

[Πρόβλημα]Αλλαγή "Σύστημα αρχείων" σε ΕΧΤ3

Δημοσίευσηαπό 'Baggos' » 24 Απρ 2015, 14:35

Καλησπέρα σε όλους..

Θα ήθελα να υποβάλλω το πρόβλημα που αντιμετωπίζω καθώς προσπαθώ να εγκαταστήσω το ubuntu.
Οπως είναι γνωστό, για να τρέξει σωστά η εγκατάσταση linux, χρειάζεται ο δίσκος να είναι σε ext2-3-4.

Χώρισα χθες βράδυ τον σκληρό δίσκο για να κάνω την εγκατάσταση, αλλά δεν μπορώ να βρω έναν τρόπο να αλλάξω από NTFS σε ext4 ή 3.
Του έδωσα 20GB χώρο (δεν έχω μεγάλο δίσκο, δυστυχώς).
Το pc μου είναι 2 RAM και παλιός επεξεργαστής (Intal Prenitum D).
Ετσι, θέλω το ubuntu για να κάνω την δουλειά μου με το Eclipse χαλαρά χωρίς να σκούζει ή να κολλάει κατά την αποθήκευση αρχείων Java κτλπ....

Συγνώμη αν βρίσκομαι σε λάθος ενότητα..

Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει?
Θα το εκτιμούσα...
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
'Baggos'
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: [Πρόβλημα]Αλλαγή "Σύστημα αρχείων" σε ΕΧΤ3

Δημοσίευσηαπό PapaNight » 24 Απρ 2015, 14:51

Δεν μπορείς να "αλλάξεις" το σύστημα αρχείων χωρίς να κάνεις φορμάτ (το παρτίτιον). Αν κατάλαβα καλά μίκρυνες το υπάρχων σου παρτίτιον που έχεις τα αρχεία των windows σου και έφτιαξες ένα νέο παρτίτιον στον κενό χώρο μέσα από τα windows ;

Αν ναί απλά σβήσε το καινούργιο παρτίτιον και φτιάξε το μέσα από τον installer του ubuntu (όπου θα διαλέξεις ext4). Προτείνω να κάνεις ξεχωριστά παρτιτιον για / και /home. Τα προγράμματα εγκαθίστανται στο / ενώ στο /home αποθηκεύεις τα προσωπικά σου αρχεία. Εμένα το / είναι 13gb οπότε θα σου πρότεινα 15gb root (για να έχεις άνεση στην εγκατάσταση προγραμμάτων, βιβλιοθηκών κτλπ) και 5gb το /home με τη λογική ότι και να το γεμίσεις είναι ποιο εύκολο να μετακινήσεις αρχεία σου αλλού (ακόμα και στο ntfs παρτίτιον των windows) από το να σου γεμίσει το root και να θες να εγκαταστήσεις κάποιο νέο πρόγραμμα.
1 Γνώσεις Linux: Ικανοποιητικό ┃ Προγραμματισμού: Αρχάριος ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 14.04, Windows 7
3 AMD Phenom II X6 1075T Processor ‖ RAM 16050 MiB ‖ ASRock 870 Extreme3
4 AMD nee ATI Cape Verde XT [Radeon HD 7770 GHz Edition] [1002:683d] {fglrx_pci}
5 eth0: Realtek RTL8111/8168 PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 06) ⋮ wlan1: Atheros Inc. AR922X Wireless Network Adapter [168c:0029] (rev 01)
PapaNight
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό 'Baggos' » 24 Απρ 2015, 15:03

Καλησπέρα και σ'ευχαριστώ για την απάντηση..
Οκ, το διέγραψα..

Οπότε τώρα όπως κατάλαβα, θα πρέπει να τρέξω το Installer μέσω του bios για να διαλέξω εκεί αυτό που θέλω?
(Εχω βάλει τα αρχεία της εγκατάστασης μέσα σε CD)..
'Baggos'
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό PapaNight » 24 Απρ 2015, 15:26

Θα επιλέξεις να κάνεις boot από το cd. Υποθέτω πως στο cd έκανες εγραφή ως εικόνα το iso (το cd γραμμένο πρέπει να περιέχει διάφορους φακέλους και αρχεία και όχι μόνο το άρχειο που κατέβασες).

Στην εγκατάσταση τώρα θα σου βγάλει επιλογές του στυλ: Εγκατάσταση μαζί με τα Windowsn, Διαγραφή των Windows και χρήση όλου του δίσκου (ΠΡΟΣΟΧΗ), και χειροκίνητη.
Αν δε σου έχει επιλογή για τα windows μη προχωρήσεις ούτε σε χειροκίνητη εγκατάσταση γιατί κάτι έχει πάει στραβά.

Σε αντίθετη περίπτωση η επιλογή μαζί με τα windows θα σου κάνει αυτόματα την εγκατάσταση σε ένα παρτίτιον + 1 παρτίτιον για το swap το οποίο με 2 gb ram είναι πιθανόν να χρησιμοποιήται σε περιπτώσης φόρτου.

Αλλιώς στη χειροκίνητη θα πρέπει να δημιοργήσεις εσύ τα παρτίτιον στον κενό χώρο (το ntfs περιέχει τα αρχεία των windows και δε χρειάζεται να το ακουμπήσεις). Το πλεονέκτημα αυτής της επιλογής είναι κυρίως ένα ξεχωριστό home παρτίτιον ώστε να μπορείς να κάνεις ποιο εύκολα επανεγκατάσταση του ubuntu. Θα πρέπει όμως να δημιοργήσεις μόνος σου ένα παρτίτιον swap κατα τη γνώμη μου τουλάχιστον 2gb για να είσαι καλυμένος.

Αν τελικώς επιλέξεις χειροκίνητη εγκατάσταση πρόσεξε της επιλογές για κρυπτογράφηση, καθώς μπορούν να σου δημιουργήσουν κάποια θεματάκια (δυσκολία στην ανάκτηση δεδομένων αν κάτη πάει στραβά π.χ.) ή κάπως "περίεργες" κατατμήσεις όπως ξεχωριστό και μικρό /boot που μπορεί στο μέλλον να σε προβληματίσουν.
1 Γνώσεις Linux: Ικανοποιητικό ┃ Προγραμματισμού: Αρχάριος ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 14.04, Windows 7
3 AMD Phenom II X6 1075T Processor ‖ RAM 16050 MiB ‖ ASRock 870 Extreme3
4 AMD nee ATI Cape Verde XT [Radeon HD 7770 GHz Edition] [1002:683d] {fglrx_pci}
5 eth0: Realtek RTL8111/8168 PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 06) ⋮ wlan1: Atheros Inc. AR922X Wireless Network Adapter [168c:0029] (rev 01)
PapaNight
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Λειτουργικό Σύστημα