Έχασε τον Grub σε dual-boot με Windows

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Έχασε τον Grub σε dual-boot με Windows

Δημοσίευσηαπό Μίλτος » 06 Ιαν 2020, 16:15

Το Laptop που έχει το πρόβλημα είναι αυτό.

Είχε μέσα Mint 17.3 Rosa και Windows 10 και όλα λειτουργούσαν κανονικά ... μέχρι μία μέρα οπού έχασε τον grub και μπαίνει μόνο από τα Windows.
Όταν μπαίνεις με το CD εγκατάστασης του Ubuntu βλέπεις τις κατατμήσεις να είναι όλες ΟΚ.

Τι έκανα μέχρι τώρα:
1. Με "Κάτι άλλο" έσβησα τις κατατμήσεις του Rosa και εγκατέστησα το Ubuntu 18.04 ... αλλά δεν επανήλθε.
2. Έκανα ότι λέει ο dim459 σε αυτό το άρθρο ... αλλά τίποτα.

3. Έφτιαξα Live USB με Boot Rerair αλλά δεν με αφήνει να ξεκινήσω από εκεί!!!!!!????
4. Έφτιαξα Live CD με Boot Rerair αλλά δεν με αφήνει να ξεκινήσω από εκεί!!!!!!????
5. Έσβησα την κατάτμηση efi και όλες τις κατατμήσεις ubuntu και μετά δημιούργησα πρώτα την efi και μετά τις κατατμήσεις του 18.04 ... έκανα εγκατάσταση ... αλλά πάλι τίποτα!

Θα τα καταργούσα τα Windows, αλλά δυστυχώς τα χρειάζεται η κόρη μου για τη σχολή της (αν και δεν τα γουστάρει καθόλου).

Ζητώ βοήθεια και ανεβάζω εικόνες από το "κάτι άλλο" για να σας κατατοπίσω:






... και όπως βλέπετε τα Windows έχουν κάνει πολλές κατατμήσεις και κάτω από το ubuntu (μάλλον νέες) και υποψιάζομαι ότι κάποια από αυτές φταίει, αλλά δεν ξέρω αν μπορώ να διαγράψω κάποια:


Ευχαριστώ
Γνώσεις ⇛ Linux: Ποντικαράς με ουρά┃ Προγραμματισμός: δε νομίζω ┃ Αγγλικά: Καλά
Spoiler: show
1.Ubuntu 18.04 LTS 64bit│ Windows 10 ... σε PC
Προδιαγραφές ⇛ AMD Ryzen 3 στα 3.70GHz│RAM 8GB│Radeon Vega 8 Processor Graphics│ Μητρική: ASRock (A320M-HDV R3.0)│HD: WD 1TB με 18.04 - WD 500GB για buck up - WD 150GB είχε τα Windows.

2. Ubuntu 18.04 LTS 64bit│Win 10 ...σε Laptop HP 15-d012sv
Προδιαγραφές ⇛ Intel Core i3-3110M 2.40 GHz │RAM 4GB │ nVidia GeForce 820M │HD:1 TB.
Άβαταρ μέλους
Μίλτος
punkTUX
punkTUX
 
Δημοσιεύσεις: 280
Εγγραφή: 16 Ιουν 2012, 18:51
Τοποθεσία: Κόρινθος
Εκτύπωση

Re: Έχασε τον Grub σε dual-boot με Windows

Δημοσίευσηαπό the_eye » 06 Ιαν 2020, 19:15

Μίλτος έγραψε:Θα τα καταργούσα τα Windows, αλλά δυστυχώς τα χρειάζεται η κόρη μου για τη σχολή της (αν και δεν τα γουστάρει καθόλου).


Καταργησέ τα και να τα τρέχεις από το virtualbox όποτε τα χρειάζεσαι. Προφανώς τα windows σου δημιουργούν το πρόβλημα.
Όσο λιγότερο κλειστό λογισμικό έχεις, τόσα λιγότερα προβλήματα.
1 Γνώσεις ⇛ Linux: Καλό ┃ Προγραμματισμός: Ναι PHP, MySQL ┃ Αγγλικά: Καλά
2 Ubuntu 18.04 bionic 5.3.0-53-generic 64bit (el_GR.UTF-8, GNOME-Flashback:Unity gnome-flashback-compiz)
3 Intel Core i3-6100 CPU @ 3.70GHz ‖ RAM 3832 MiB ‖ Gigabyte B150M-HD3 DDR3-CF
4 Intel HD Graphics 530 [8086:1912] {i915}
5 enp1s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 15)
Οδηγοί Ubuntu Βίντεο Οδηγοί
Άβαταρ μέλους
the_eye
Διαχειριστής
Διαχειριστής
 
Δημοσιεύσεις: 11569
Εγγραφή: 16 Μαρ 2010, 17:19
Launchpad: ntoulasd
IRC: the_eye_
Εκτύπωση

Re: Έχασε τον Grub σε dual-boot με Windows

Δημοσίευσηαπό Μίλτος » 06 Ιαν 2020, 20:26

the_eye έγραψε:Καταργησέ τα και να τα τρέχεις από το virtualbox όποτε τα χρειάζεσαι. Προφανώς τα windows σου δημιουργούν το πρόβλημα.


Για να το λες εσύ πάει να πει ότι δεν λύνεται το πρόβλημα!
Γνώσεις ⇛ Linux: Ποντικαράς με ουρά┃ Προγραμματισμός: δε νομίζω ┃ Αγγλικά: Καλά
Spoiler: show
1.Ubuntu 18.04 LTS 64bit│ Windows 10 ... σε PC
Προδιαγραφές ⇛ AMD Ryzen 3 στα 3.70GHz│RAM 8GB│Radeon Vega 8 Processor Graphics│ Μητρική: ASRock (A320M-HDV R3.0)│HD: WD 1TB με 18.04 - WD 500GB για buck up - WD 150GB είχε τα Windows.

2. Ubuntu 18.04 LTS 64bit│Win 10 ...σε Laptop HP 15-d012sv
Προδιαγραφές ⇛ Intel Core i3-3110M 2.40 GHz │RAM 4GB │ nVidia GeForce 820M │HD:1 TB.
Άβαταρ μέλους
Μίλτος
punkTUX
punkTUX
 
Δημοσιεύσεις: 280
Εγγραφή: 16 Ιουν 2012, 18:51
Τοποθεσία: Κόρινθος
Εκτύπωση

Re: Έχασε τον Grub σε dual-boot με Windows

Δημοσίευσηαπό the_eye » 06 Ιαν 2020, 21:51

Δεν ξέρω μπορεί και να λύνεται, αλλά εγώ προσωπικά δεν θα ασχολούμουν με τα win. Ένα virtualbox και πολύ τους είναι.
Όσο λιγότερο κλειστό λογισμικό έχεις, τόσα λιγότερα προβλήματα.
1 Γνώσεις ⇛ Linux: Καλό ┃ Προγραμματισμός: Ναι PHP, MySQL ┃ Αγγλικά: Καλά
2 Ubuntu 18.04 bionic 5.3.0-53-generic 64bit (el_GR.UTF-8, GNOME-Flashback:Unity gnome-flashback-compiz)
3 Intel Core i3-6100 CPU @ 3.70GHz ‖ RAM 3832 MiB ‖ Gigabyte B150M-HD3 DDR3-CF
4 Intel HD Graphics 530 [8086:1912] {i915}
5 enp1s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 15)
Οδηγοί Ubuntu Βίντεο Οδηγοί
Άβαταρ μέλους
the_eye
Διαχειριστής
Διαχειριστής
 
Δημοσιεύσεις: 11569
Εγγραφή: 16 Μαρ 2010, 17:19
Launchpad: ntoulasd
IRC: the_eye_
Εκτύπωση

Re: Έχασε τον Grub σε dual-boot με Windows

Δημοσίευσηαπό dim459 » 06 Ιαν 2020, 22:47

Μιας και έχω μιλήσει τηλεφωνικώς με τον Μίλτο και μου έχει στείλει φωτογραφίες, το secure boot στο bios είναι απενεργοποιημένο.
Έχει προσπαθήσει την εγκατάσταση τόσο επιλέγοντας να πάει ο grub στον sda, όσο και στο efi partition, αλλά και στις δύο περιπτώσεις στο reboot μπουτάρει απευθείας windows.
Επίσης από τον partitioner του ubuntu κατά την εγκατάσταση, έχει διαγράψει και ξαναδημιουργήσει το efi partition, αλλά στο reboot πάλι μπούταραν κανονικά windows, οπότε πιθανολογώ ότι κατά κάποιον τρόπο, τον οποίο δεν γνωρίζω, αυτομάτως αποκαθιστούν το efi ανάλογα με τα γούστα τους.
Αυτά, μήπως σκεφτεί κανείς κάτι επιπλέον....
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 18.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 3723
Εγγραφή: 15 Φεβ 2009, 19:28
Τοποθεσία: Bόρεια Αττική
Εκτύπωση

Re: Έχασε τον Grub σε dual-boot με Windows

Δημοσίευσηαπό abramis » 07 Ιαν 2020, 04:50

https://www.tenforums.com/tutorials/851 ... -bios.html δες πρώτα άμα τα 10αρια είναι σε UEFI ή Legacy, άμα είναι σε Legacy τότε δες το ποστ μου που σου χα πει για να κάνεις install Ubuntu σε Legacy κι αυτά, bootάροντας το φλασάκι μέσα απ' το bios (γτ αλλιώς bootάρει σε UEFI mode το φλασάκι από default). άμα είναι σε UEFI τα 10αρια, δεν τα χα ποτέ έτσι, οπότε δεν γνωρίζω τι παίζει με EFI partition κτλπ.πάντως και στο λαπτοπ και στο δεσκτοπ που πέρασα εγώ ο ίδιος τα 10αρια, και υποστηρίζουν UEFI και τα 2 συστήματα, τα πέρασε Legacy από default εμένα, χωρίς να πειράξω τπτ στο bios. μόνο η βλακεία το LIVE-USB Ubuntu bootάρει σε UEFI mode από default!
1 Γνώσεις Linux: Μέτρια┃ Προγραμματισμού: Μέτρια ┃ Αγγλικών: Μέτρια
2 Ubuntu 20.04 focal 5.4.0-33-generic 64bit (el_GR.UTF-8, KDE plasma), Windows 10
3 AMD Ryzen 5 1400 Quad-Core Processor ‖ RAM 16021 MiB ‖ Gigabyte B450M S2H
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Bonaire XTX [Radeon R7 260X/360] [1002:6658] {radeon}
5 enp8s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 16)
laptop:
Spoiler: show
Ubuntu 18.04 bionic 5.3.0-40-generic 64bit(GNOME gnome),Windows 10, Lenovo B50-80, Intel Celeron 3205U @ 1.50GHz, RAM 7902 MiB, Intel Broadwell-U Graphics [8086:1606] {i915}
Άβαταρ μέλους
abramis
daemonTUX
daemonTUX
 
Δημοσιεύσεις: 757
Εγγραφή: 02 Αύγ 2011, 03:01
Τοποθεσία: Θεσ/νίκη
Launchpad: goldmetal
Εκτύπωση

Re: Έχασε τον Grub σε dual-boot με Windows

Δημοσίευσηαπό sotos21 » 07 Ιαν 2020, 23:16

Μήπως δεν είχε γίνει πλήρης τερματισμός των windows;
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Καθόλου
2 Ubuntu 19.04 Disco 5.0.0-13 64bit (el_GR.UTF-8, gnome-shell)
3 Intel Core i7-4500U CPU @ 1.80GHz ‖ RAM 15944 MiB ‖ Sony VAIO - SVF1532X1EB
4 Intel Haswell-ULT Integrated Graphics [8086:0a16] {i915} ‖ NVIDIA GK208M [GeForce GT 740M] [10de:1292] {nvidia}
5 wlan0: Broadcom BCM43142 802.11b/g/n [14e4:4365] (rev 01) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 0c)
Άβαταρ μέλους
sotos21
Freedom
Freedom
 
Δημοσιεύσεις: 6275
Εγγραφή: 21 Φεβ 2011, 21:28
Τοποθεσία: Αθήνα
Εκτύπωση

Re: Έχασε τον Grub σε dual-boot με Windows

Δημοσίευσηαπό nikos10068 » 24 Ιαν 2020, 22:47

και γω δεν μπορω να μπω στα windows. να εχει σχεση με το UEFI; Δε θυμαμαι πως ειχε γινει η εγκατασταση των wind . τωρα τι πρεπει να κανω;
Γνώσεις Linux: Αρχαριος� ┃ Προγραμματισμού: οχι� ┃ Αγγλικών: Μετρια�
2 Ubuntu 16.04 xenial 64bit (el_GR.UTF-8),
3 Intel Core i3-3110M CPU @ 2.40GHz ‖ RAM 3830 MiB ‖ LENOVO Ginkgo 7A - LENOVO 20251
4 Intel 3rd Gen Core processor Graphics Controller [8086:0166] (rev 09) ⋮ nVidia GF117M [GeForce 610M/710M/810M/820M / GT 620M/625M/630M/720M] [10de:1140] (rev a1)
5 enp9s0: Qualcomm Atheros QCA8172 Fast Ethernet [1969:10a0] (rev 10)
nikos10068
babeTUX
babeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 66
Εγγραφή: 30 Οκτ 2016, 12:12
Εκτύπωση

Re: Έχασε τον Grub σε dual-boot με Windows

Δημοσίευσηαπό matthew » 25 Ιαν 2020, 06:12

nikos10068 έγραψε:και γω δεν μπορω να μπω στα windows. να εχει σχεση με το UEFI; Δε θυμαμαι πως ειχε γινει η εγκατασταση των wind . τωρα τι πρεπει να κανω;

Δες μέσα στο UEFI αν είναι ενεργοποιημένο το Secure Boot και δοκίμασε να το απενεργοποιήσεις. Δεν γνωρίζω περισσότερα γιατί δεν έχω dual boot, ούτε υπολογιστή με UEFI. :roll:
Γνώσεις Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Ubuntu Mate 16.04 64-bit σε Fujitsu Amilo Xi3670
Ubuntu Mate 20.04 64-bit σε HP Compaq 6910p
Άβαταρ μέλους
matthew
saintTUX
saintTUX
 
Δημοσιεύσεις: 1256
Εγγραφή: 25 Αύγ 2008, 01:35
Εκτύπωση


  • ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Λειτουργικό Σύστημα

cron