Ας τα πάρω από την αρχή:
Το σύστημά μου αποτελείται από διάφορους δίσκους. Εμάς μας ενδιαφέρουν αυτή την στιγμή δύο από αυτούς:
- ένας 40άρης που είναι IDE 1 - slave και περιείχε μια εγκατάσταση win XP
- ένας 80άρης IDE2 - master που έχει όλο το linux σύστημά μου (home, root, swap κλπ)
Το boot γινόταν με την βοήθεια του GRUB. Το ζήτημα τώρα είναι το εξής: πήα να φορμάρω τον 40άρη που είχε τα ΧΡ, μιας και πλέον έχω απογαλακτιστεί πλήρως από αυτά και δεν τα χρειάζομαι για τίποτα! Ξεκινάω λοιπόν live cd!, ανοίγω gparted και επιλέγω σβήσιμο του partition και φορμάρισμα σε ext3. Αμέσως μόλις ξεκινάει η διαδικασία, θυμάμαι ότι έχω 2-3 αρχεία που ήθελα να κρατήσω (@#%#@%$@#$#@$#@) και τα οποία δεν είχα κάνει back-up! Πατάω cancel στο gparted και.... εκεί ξεκινάνε τα προβλήματα!
Επόμενο βήμα μου ήταν να προσπαθήσω να ανακτήσω τα δεδομένα μου από τον 40άρη με τη βοήθεια του testdisk. Διαπίστωσα πως ο gparted είχε σβήσει το παλιό, ntfs file table του δίσκου, αλλά δεν είχε προλάβει ακόμη να φτιάξει το καινούργιο ext3 (πού να προλάβει ο μαύρος, αφού τον διέκοψα άρον-άρον). Έτσι στον δίσκο είχα δύο δείγματα από partitions, και τα δυο κατεστραμένα!
Τέλος πάντων, στην προσπάθειά μου να βγάλω κάποια άκρη, φορτώνω το cd εγκατάστασης των ΧΡ και φορμάρω τον 40άρη σε ntfs! Διακόπτω την εγκατάσταση μετά το φορμάρισμα άρον-άρον (ίσως κάποια αρχεία της εγκατάστασης των ΧΡ να πρόλαβαν να αντιγραφούν στον δίσκο, πράγμα που εγώ δεν ήθελα, μήπως και καταφέρω στο μέλλον να επανακτήσω κάποια από τα αρχεία που έχασα.....). Πάω να εκκινήσω κανονικά το σύστημά μου και........ ΤΖΙΦΟΣ!
Υπενθυμίζω: ο 40άρης είναι Primary Slave δίσκος (slave στο IDE 1) και αυτή την στιγμή είναι κενός, περιέχοντας ένα καινούργιο ntfs partition και ο 80άρης είναι Secondary Master (master στο IDE2) και περιέχει το linux system. Αυτή την στιγμή δεν μπορώ να εκκινήσω το linux σύστημά μου και όταν το bios πάει να ψάξει για boot παίρνω το εξής μήνυμα:
έγραψε:DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER
Αν από το boot menu του bios επιλέξω να κάνω boot από τον 80άρη που έχει κανονικά το linux σύστημά μου μέσα, παίρνω το σφάλμα:
έγραψε:Load Error!
Press a key to reboot...
και πατώντας ένα πλήκτρο, ξαναπαίρνω το πρώτο μήνυμα (DISK BOOT ERROR ΚΛΠ).
Γιααααααααα πείτε ρε παιδιά τις γνώμες σας? Υποθέτω ότι ξεσκίστηκαν τα master boot records? Μήπως απλά την έχει ακούσει ο GRUB?
Σας γράφω από live CD τώρα