Περι Ubuntu, Windows και εγκατασταση

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Περι Ubuntu, Windows και εγκατασταση

Δημοσίευσηαπό statik » 30 Απρ 2009, 14:21

Γεια σας.
Ειμαι καινουριος στο Forum και βαθια νυχτωμένος σε Linux. Λεω να ασχοληθω με και να βαλω το ubuntu διοτι τα ΧΡ μου εχουν σπασει τα νευρα. Να κανω καποιες ερωτησεις...
1) Τι κερδιζω με το ubuntu σε σχεση με Windows.Πειτε μου 3 λογους πειστικους για να ασχολιθω και 3 λογους για να ΜΗΝ ασχολιθω.
2) Θελουν και αυτα προγραμματα για internet security (firewall,antivirus,antispy)
3) drivers για καρτες γραφικων, εκτυπωτων,σκανερσ,κλπ τι γινεται?

Και πες οτι τα βαζω.
1)Ειναι στα ελληνικα? Εχω κατεβασει μια εκδoση "ΜΟΝΟΜΑΧΟΣ", να προχωρησω με αυτήν ή καποια αλλη?
2) Τι τον θελει τον διαχωρισμό του δισκου σε κατι συστηματα περιεργα που δεν καταλαβαινω? Που ωφειλουν?
3) Εχω ΧΡ σε εναν δισκο(250 gb) με 2 παρτισιον c:,d:. Αν τα βαλω θα και ακουλουθησω της οδηγιες δεν νομιζω να μου σβηστουν αρχεια ή την εκκινηση σε ΧP οταν θελω. Που τα εγκαθηστω c or d .
4.) Εχω παραγγειλει 2οPC με δισκο 500gb που θα χωριστει στα 2 . Οπως θα ειναι κενος τι βαζω πρωτα , Win (XP) ή ubuntu και σε ποιο παρτισιον.

Mαλλον σας ζαλισα με της πολλες ερωτησεις και σιγουρα εχουν απαντηθει σε διαφορα θεματα. Απλα αν διαβαζεις λιγες απαντησεισ απο δω και εκει μπερδευεσε. Αν εχετε την υπομονη να μου απαντησετε ....Thanks
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: Όχι/ ┃ Αγγλικά: Ελάχιστα
Ubuntu 9.04 & Win XP
Προδιαγραφές ⇛AMD Athlon XP 2400│ 1gb │ Ati Radeon x1650 │ Κάρτα Ασύρματη │ Κάρτα Buetooth │ On Board │ TFT 19'' 1360x768 60Hz
statik
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Re: Περι Ubuntu, Windows και εγκατασταση

Δημοσίευσηαπό ilpara » 30 Απρ 2009, 15:46

Ότι ρώτησες έχει απαντηθεί πολλαπλώς, με αναζήτηση στο παρόν φόρουμ θα έβρισκες τις απαντήσεις!

statik έγραψε:1) Τι κερδιζω με το ubuntu σε σχεση με Windows.Πειτε μου 3 λογους πειστικους για να ασχολιθω και 3 λογους για να ΜΗΝ ασχολιθω.
(+): Είναι πιο προηγμένο τεχνολογικά και πιο σταθερό.
(+): Στην ελληνική και διεθνή κοινότητα βρίσκεις λύσεις για οτιδήποτε τυχόν σε απασχολήσει (απορία ή πρόβλημα).
(+): Είναι νόμιμο, είναι δωρεάν, έχει χιλιάδες εφαρμογές (με εύκολη προσθαφαίερεση από αποθετηρια) σχεδόν για οτιδήποτε.
(-): Παιχνίδια, Autocad, Photoshop ... συχνά δεν έχουν εκδόσεις για linux αν και κάποια τα καταφέρνεις να παίξουν με wine.
(-): Κάποια λίγα περιφρειακά ορισμένων εταιριών (π.χ. κάποια scanners, κάποιες κάρτες τηλεόρασης, κλπ) δεν υποστηρίζονται διότι ο κατασκευαστικός οίκος ούτε προσφέρει drivers για linux ούτε παρέχει τις προδιαγραφές για να τους φτιάξει η κοινότητα.
(-): Δεν το έχεις συνηθίσει και θα πρέπει να κάνεις υπομονή 2-3 εβδομάδες μέχρι να προσαρμοστείς και μετά να το κρίνεις.

statik έγραψε:2) Θελουν και αυτα προγραμματα για internet security (firewall,antivirus,antispy)
Υπάρχουν ελεύθερα διαθέσιμα αλλά ΔΕΝ χρειάζονται, οι περισσότεροι δεν έχουμε. Έχει συζητηθεί και παλαιότερα στο φόρουμ, αν κάνεις αναζήτηση θα διαβάσεις σχετικά.

statik έγραψε:3) drivers για καρτες γραφικων, εκτυπωτων,σκανερσ,κλπ τι γινεται?
Στο 99% των περιπτώσεων κανένα πρόβλημα, plug and play, στο 0,9% ρωτάς στο φόρουμ και θα σε βοηθήσουν να λύσεις το πρόβλημα, στο υπόλοιπο 0,1% δεν υποστηρίζεται ακόμα. Γενικά κανένα πρόβλημα.

statik έγραψε:
1)Ειναι στα ελληνικα? Εχω κατεβασει μια εκδoση "ΜΟΝΟΜΑΧΟΣ", να προχωρησω με αυτήν ή καποια αλλη?
Να κατεβάσεις το ελληνικό από το επίσημο site http://wiki.ubuntu-gr.org/DownloadUbuntu !

statik έγραψε:2) Τι τον θελει τον διαχωρισμό του δισκου σε κατι συστηματα περιεργα που δεν καταλαβαινω? Που ωφειλουν?
3) Εχω ΧΡ σε εναν δισκο(250 gb) με 2 παρτισιον c:,d:. Αν τα βαλω θα και ακουλουθησω της οδηγιες δεν νομιζω να μου σβηστουν αρχεια ή την εκκινηση σε ΧP οταν θελω. Που τα εγκαθηστω c or d .
Να διαβάσεις τον κατάλληλο οδηγό (από το link της υπογραφής μου) και θα καταλάβεις. Μην κάνεις πράγματα που δεν καταλαβαίνεις. Είναι απλά αρκεί να κάνεις μια ανάγνωση και μετά ξαναρωτάς ότι απορία έχεις.

statik έγραψε:4.) Εχω παραγγειλει 2οPC με δισκο 500gb που θα χωριστει στα 2 . Οπως θα ειναι κενος τι βαζω πρωτα , Win (XP) ή ubuntu και σε ποιο παρτισιον.
Και για αυτό υπάρχει οδηγός. Γενικά πάντως πρώτα φτιάχνεις partitions και μετά windows και μετά linux.

statik έγραψε:Mαλλον σας ζαλισα με της πολλες ερωτησεις και σιγουρα εχουν απαντηθει σε διαφορα θεματα. Απλα αν διαβαζεις λιγες απαντησεισ απο δω και εκει μπερδευεσε. Αν εχετε την υπομονη να μου απαντησετε ....Thanks
Μόνος σου λες ότι δεν έχεις την υπομονή να διαβάσεις. Αν δεν την έχεις εσύ, γιατί να την έχω εγώ την υπομονή να σου απαντήσω? Είναι προφανές ότι θα λαμβανεις απαντήσεις και βοήθεια άμεσα αλλά μόνο αν πρώτα εσυ το έχεις ψάξει λίγο, διαφορετικά κανένας δεν θα είναι διατεθιμένος να ταλαιπωρείται για πάρτη σου ;)
Διάβασε προσεχτικά τον οδηγό προς νεοεισερχόμενους που θα βρεις στην υπογραφή μου, καθώς και το ελεύθερο άρθρο από το 1ο τεύχος του Ubuntistas
*Oδηγίες προς Nεοεισερχόμενους*ΟδηγοίLive chat (IRC)
⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
⇛ Dell M4300: T7500 (2.2GHZ 4MB) ┃ 2GB ┃ NVIDIA Quadro FX 360M (256MB) ┃ Intel 4965 ┃ 15.4" WUXGA
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

IRC: ilpara
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ivo » 30 Απρ 2009, 16:10

Μεχρι να σου απαντησω εγω, σου απαντησαν. Δεν πειραζει. Αν δεν βαριεσαι να διαβασεις την απαντηση μου, κανε το μιας και τα εχω συμμαζεμενα.

Αν και πολλα απο αυτα τα εχουν ξαναπει τα παιδια σε αλλα θεματα, ας προσπαθησω να απαντησω για να τα θυμιθω.

1) Μπορεις να δεις γενικα τα συν του Linux εδω: http://www.whylinuxisbetter.net/
Τα τρια συμαντικα πλεονεκτηματα του Ubuntu για μενα ειναι:
- Ειναι δωρεαν
- Δεν εχει ιους
- Η τεραστια και φιλικη κοινωτητα
Μειονεκτηματα:
- Δεν ειναι και το πιο καταλληλο λειτουργικο συστημα για παιχνιδια (υπαρχουν αλλα δεν εχουν την αντιστοιχη ποιοτητα των windows games)
- Καποια επαγγελματικα προγραμματα δεν υπαρχουν για linux. Κλασικα παραδειγματα ειναι AutoCAD και Photoshop. Υπαρχουν βεβαια αντιστοιχα δωρεαν προγραμματα, αλλα μπορει στην δουλεια σου σε αναγκαζουν να χρησιμοποιεις photoshop και ετσι να μην μπορεις να χρησιμοποιησεις το GIMP (το αντιστοιχο δωρεαν του photoshop)
- Υπαρχει περιπτωση να μην λειτουργησει καποια συσκευη που εχεις λογω ελλειψης driver. Αν και αυτο το προβλημα εχει μειωθει σημαντικα, υπαρχει ακομα (π.χ. μπορει να μην λειτουργησει η web camera του laptop σου)

2) Πρεπει να διαχωρησεις τον δισκο σε partition διοτι ειναι η καλυτερη λυση για να βαλεις δευτερο λειτουργικο στον υπολογιστη σου. Επισης χρειαζεται να κανεις και ενα μικρο partition που λεγεται swap (συνηθως 2 Gb) για τεχνικους λογους (αυτο το partition βοηθαει οταν δεν υπαρχει αρκετη μνημη RAM - ειναι κατι σαν επεκταση της RAM). Τωρα, αν λεγοντας "συστηματα" εννοεις τα συστηματα αρχειων, οπως ext3 και ext4, απλως βαζουμε αυτα και οχι NTFS οπως στα windows επειδη δουλευουν καλυτερα.

3) Φανταζομαι εχεις τα ΧΡ στο C:. Αν ειναι ετσι, τοτε θα εγκαταστησεις το Ubuntu στο D:. Τα ΧΡ και τα αρχεια στο C: θα παραμεινουν, αλλα ό,τι υπαρχει στο D: θα σβηστει, αφου εκει θα εγκατασταθει το νεο λειτουργικο. Μετα την εγκατασταση, κατα την εκκινηση του υπολογιστη σου θα υπαρχει επιλογη να διαλεξεις αναμεσα σε windows και ubuntu.
Αλλα να ξερεις, ο χρυσος κανονας ειναι να κανεις backup αν εχεις σημαντικα αρχεια σε οποιοδηποτε partition.

4) Θα βαλεις πρωτα Windows σε οποιο partition θελεις και μετα θα εγκαταστησεις το Ubuntu. Αυτο γινεται γιατι οταν θα πας να βαλεις το ubuntu, αυτο θα "δει" οτι υπαρχουν και windows και θα εγκαταστησει το προγραμμα που σου δινει την επιλογη κατα την εκκινηση του pc σου να διαλεξεις σε ποιο λειτουργικο να μπει. Αν βαλεις πρωτα Ubuntu, τα XP δεν θα το "δουν" με αποτελεσμα μετα την εγκατασταση των windows να μην μπορεις να μπεις στο Ubuntu.

Αυτα, ουφ..
Τελευταία επεξεργασία από ivo και 30 Απρ 2009, 17:15, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
ivo
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ilpara » 30 Απρ 2009, 16:25

ivo έγραψε:3) Φανταζομαι εχεις τα ΧΡ στο C:. Αν ειναι ετσι, τοτε θα εγκαταστησεις το Ubuntu στο D:. Τα ΧΡ και τα αρχεια στο C: θα παραμεινουν, αλλα ό,τι υπαρχει στο D: θα σβηστει, αφου εκει θα εγκατασταθει το νεο λειτουργικο. Μετα την εγκατασταση, κατα την εκκινηση του υπολογιστη σου θα υπαρχει επιλογη να διαλεξεις αναμεσα σε windows και ubuntu.
Αλλα να ξερεις, ο χρυσος κανονας ειναι να κανεις backup αν εχεις σημαντικα αρχεια σε οποιοδηποτε partition.

Αυτό δεν είναι σωστό. Μπορεί με τον οδηγό που του υπέδειξα να μειώσει το μέγεθος των C (από το τέλος προς την αρχή, μην πειράξεις την αρχή του partition στο οποίο είναι εγκατεστημένα τα windows γιατί για να κάνουν boot θα θέλουν επιδιόρθωση μετά) και D και στον ελεύθερο χώρο να φτιάξει τις ακόλουθες κατατμήσεις για ubuntu:
1) / σε ext3 (λέγεται root και εκεί υπάρχει το λειτουργικό)
2) /home σε ext3 (λέγεται home και εκεί υπάρχουν οι προσωπικές σου ρυθμίσεις και τα προσωπικά σου αρχεία αν δεν τα αποθηκεύεις αλλού)
3) swap (εικονική μνήμη, μη σε απασχολεί, απλά κάντο)
επίσης το ubuntu διαβάζει και γράφει μια χαρά στο partition (D) σε ntfs όπου έχεις τα δεδομένα σου
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
⇛ Dell M4300: T7500 (2.2GHZ 4MB) ┃ 2GB ┃ NVIDIA Quadro FX 360M (256MB) ┃ Intel 4965 ┃ 15.4" WUXGA
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ivo » 30 Απρ 2009, 17:12

ilpara έγραψε:
Αυτό δεν είναι σωστό. Μπορεί με τον οδηγό που του υπέδειξα να μειώσει το μέγεθος των C (από το τέλος προς την αρχή, μην πειράξεις την αρχή του partition στο οποίο είναι εγκατεστημένα τα windows γιατί για να κάνουν boot θα θέλουν επιδιόρθωση μετά) και D και στον ελεύθερο χώρο να φτιάξει τις ακόλουθες κατατμήσεις για ubuntu:
1) / σε ext3 (λέγεται root και εκεί υπάρχει το λειτουργικό)
2) /home σε ext3 (λέγεται home και εκεί υπάρχουν οι προσωπικές σου ρυθμίσεις και τα προσωπικά σου αρχεία αν δεν τα αποθηκεύεις αλλού)
3) swap (εικονική μνήμη, μη σε απασχολεί, απλά κάντο)
επίσης το ubuntu διαβάζει και γράφει μια χαρά στο partition (D) σε ntfs όπου έχεις τα δεδομένα σου

Εχεις δικιο, απλως εγω μια φορα προσπαθησα να εγκαταστησω ubuntu και XP στο ιδιο partition και επειδη δεν ηξερα τοτε πως επρεπε να το κανω, την επαθα και εχασα ολα τα αρχεια μου. Επισης, θεωρω οτι ενας αρχαριος μπορει να κανει ευκολα λαθος εκει, και γι'αυτο οταν με ρωτανε δεν προτεινω αυτη την μεθοδο.

Α, και ευκαιρια να ρωτησω. Γιατι ext3 και οχι ext4;
Άβαταρ μέλους
ivo
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ilpara » 30 Απρ 2009, 17:31

BACKUP πριν οτιδήποτε άλλο!!!

Με ext4 αν γίνει διακοπή ρεύματος και δεν έχεις laptop ή ups υπάρχει περίπτωση απώλειας κάποιων λίγων δεδομένων... έως ότου ωριμάσει ας προτείνουμε ext3
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxman » 30 Απρ 2009, 17:35

ilpara έγραψε:BACKUP πριν οτιδήποτε άλλο!!!

Με ext4 αν γίνει διακοπή ρεύματος και δεν έχεις laptop ή ups υπάρχει περίπτωση απώλειας κάποιων λίγων δεδομένων... έως ότου ωριμάσει ας προτείνουμε ext3

Ναι δεν έχει ωριμάσει ακόμα , άλλα εάν χαθεί το σύστημα μόνο / (ext4 ) δεν υπάρχει το πρόβλημα , το /home παραμένει όπως είναι .
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό statik » 01 Μάιος 2009, 13:49

Παιδια , 1000 Thanks για την υπομονή που δειξατε. Θα ακολουθησω της συμβουλές σας και θα δοyμε...
Να ρωτησω μονο για το internet security. Γιατι δεν υπαρχουν virus ή δεν χρειαζεται καποιο firewall(πχ ΖοneAlarm). Δεν υπαρχουν κακοβουλοι στην kοινοτητα Linux? Ρωταω διοτι με τα Win XP εχω παθει κατα καιρους χοντρη ζημια και ειναι κατι που με ανυσυχει πολυ.
Thanks
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: Όχι/ ┃ Αγγλικά: Ελάχιστα
Ubuntu 9.04 & Win XP
Προδιαγραφές ⇛AMD Athlon XP 2400│ 1gb │ Ati Radeon x1650 │ Κάρτα Ασύρματη │ Κάρτα Buetooth │ On Board │ TFT 19'' 1360x768 60Hz
statik
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Epirotes » 01 Μάιος 2009, 14:30

Μην ανησυχείς καθόλου. Οι πιθανότητες να κολλήσεις ιό σε λειτουργικό Λίνουξ είναι πράγματι μηδαμινές. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι υπάρχουν ελάχιστοι τέτοιοι ιοί, αλλά και στο γεγονός ότι η αρχιτεκτονική των Λίνουξ δεν είναι ευάλωτη σε ιούς. Σκέψου μόνο ότι κάθε τρεις και λίγο το Ουμπούντου σου ζητάει κωδικό πρόσβασης για να εκτελέσεις κάποιες εργασίες. Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά νομίζω ότι είναι απείρως πιο δύσκολο να γράψει κανείς έναν ιό για Λίνουξ σε σύγκριση με τους ιούς για Windows. Όπως είπα: Μην ανησυχείς καθόλου. Το Ουμπούντου είναι από τα πιο ασφαλή λειτουργικά συστήματα που υπάρχουν.
Οδηγίες για νέα μέλη ---- Οδηγοί - How to - Tutorials
1 Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Ubuntu 16.04 precise 64bit (el_GR.UTF-8), Windows 10
3 Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz ‖ RAM 8 GB ‖ Gigabyte X48-DS4
4 Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Caicos [Radeon HD 6450] [1002:6779]
5 eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 02)
Άβαταρ μέλους
Epirotes
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ivo » 01 Μάιος 2009, 20:20

Εκτος απο αυτα που εγραψε ο φιλος πανω, τα windows ειναι πολυ πιο διαδεδομενα απο το linux και ετσι οταν ενας hacker θα κατσει να γραψει εναν ιο, τον συμφερει να στοχευσει σε windows μηχανηματα. Επισης, εχω την αισθηση οτι οι hackers εχουν εναν σεβασμο για το Linux.
Άβαταρ μέλους
ivo
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Λειτουργικό Σύστημα