Πρόβλημα με μνήμη

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Πρόβλημα με μνήμη

Δημοσίευσηαπό Blacksand » 29 Ιούλ 2008, 16:04

Επειδή δεν είδα παρόμοιο θέμα το ανοίγω εδώ και αν θεωρείτε πως πρέπει να σβηστεί ή να πάει σε άλλη ενότητα κάντε ότι κρίνετε απαραίτητο.

Στο pc μου έχω 2 dimm 1024mb στα 800 mhz και ένα dimm στα 2048, όμως η παρακολούθηση συστήματος μου δείχνει μόνο τα 3gb τι μπορεί να φταίει; Μόλις έχω χρόνο θα βγάλω τα dimmakia να τα ξαναβάλω μήπως κάποιο δεν πατάει καλά. Αν έχει κάποιος κάποια άλλη συμβουλή ευχαρίστως να την ακούσω.

Επίσης αν κάποιος γνωρίζει θα ήθελα να μου πεί πως ακριβώς μπορώ να δώ τι εξαρτήματα έχει πάνω το μηχάνημα μου (πχ μοντέλο κάρτας γραφικών) χωρίς να το ανοίγω και αν με κάποιον τρόπο μπορώ να ελέγχω τις θερμοκρασίες στο σύστημα.

Με τα (S)Vista με το που άνοιγα το μηχάνημα, το northbridge της motherboard (Asus striker II) ήταν ήδη στους 85βαθμούς και φυσικά ήταν θέμα λεπτών να πάει στους 90 και να κλείσει το pc με τις θερμοκρασίες που έχει τώρα το καλοκαίρι. Με το λίνουξ δεν αντιμετωπίζω πλέον πρόβλημα παρόλο που πλέον δεν τον αφήνω ανοιχτό πάρα πολύ ώρα και προσπαθώ να είναι συνεχώς ανοιχτό το a/c που όμως πρίν δεν έκανε φοβερή διαφορά.

Ευχαριστώ προκαταβολικά για τη βοήθεια σας.
Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Χαμηλό / Προγραμματισμός: Όχι / Αγγλικά: Καλά
Ubuntu 8.04.1 32bit
Desktop, Intel (3.0GHZ Core 2 Duo) E6850 / 2X1024MB + 1x2048mb (4gb) / NVIDIA 8800 GT (512MB) / 24" LG Flatron L246WH
Blacksand
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Πρόβλημα με μνήμη

Δημοσίευσηαπό ilpara » 29 Ιούλ 2008, 16:15

1. Αφού έχεις 64bit έλεγξε αν έχουν κουμπώσει καλά οι μνήμες και αν δουλεύουν όλες.
2. Όπως λέει στο Φιλικές οδηγίες προς νεοεισερχόμενους σε forum ή linux με πακέτο hardinfo ή εντολές lspci -nn lsusb
3. Δεξί κλικ στην πάνω μπάρα, Add to Panel -> sensors-applet αφού πρώτα βάλεις lm-sensors από synaptic. Αν έψαχνες στο παρόν φόρουμ θα έβρισκες αυτό: http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=10&t=483&st=0&sk=t&sd=a&hilit=sensors

ΥΓ: Καλά κάνεις και ρωτάς και να συνεχίσεις να ρωτάς, αλλά πρώτα ρίχνε μια αναζήτηση --ευχαριστώ
*Oδηγίες προς Nεοεισερχόμενους*ΟδηγοίLive chat (IRC)
⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
⇛ Dell M4300: T7500 (2.2GHZ 4MB) ┃ 2GB ┃ NVIDIA Quadro FX 360M (256MB) ┃ Intel 4965 ┃ 15.4" WUXGA
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

IRC: ilpara
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxman » 29 Ιούλ 2008, 16:18

Blacksand έγραψε:Επειδή δεν είδα παρόμοιο θέμα το ανοίγω εδώ και αν θεωρείτε πως πρέπει να σβηστεί ή να πάει σε άλλη ενότητα κάντε ότι κρίνετε απαραίτητο.

Στο pc μου έχω 2 dimm 1024mb στα 800 mhz και ένα dimm στα 2048, όμως η παρακολούθηση συστήματος μου δείχνει μόνο τα 3gb τι μπορεί να φταίει; Μόλις έχω χρόνο θα βγάλω τα dimmakia να τα ξαναβάλω μήπως κάποιο δεν πατάει καλά. Αν έχει κάποιος κάποια άλλη συμβουλή ευχαρίστως να την ακούσω.

Επίσης αν κάποιος γνωρίζει θα ήθελα να μου πεί πως ακριβώς μπορώ να δώ τι εξαρτήματα έχει πάνω το μηχάνημα μου (πχ μοντέλο κάρτας γραφικών) χωρίς να το ανοίγω και αν με κάποιον τρόπο μπορώ να ελέγχω τις θερμοκρασίες στο σύστημα.

Με τα (S)Vista με το που άνοιγα το μηχάνημα, το northbridge της motherboard (Asus striker II) ήταν ήδη στους 85βαθμούς και φυσικά ήταν θέμα λεπτών να πάει στους 90 και να κλείσει το pc με τις θερμοκρασίες που έχει τώρα το καλοκαίρι. Με το λίνουξ δεν αντιμετωπίζω πλέον πρόβλημα παρόλο που πλέον δεν τον αφήνω ανοιχτό πάρα πολύ ώρα και προσπαθώ να είναι συνεχώς ανοιχτό το a/c που όμως πρίν δεν έκανε φοβερή διαφορά.

Ευχαριστώ προκαταβολικά για τη βοήθεια σας.

Για να δεις πάνω απο 3 GB θα πρέπει να έχεις εγκαταστήσει το 64 bit Ubuntu μόνο τότε θα δεις πάνω από 3 , οπότε αν σηκώνει ο Η/Υ να το κάνεις .
Για να δείς τι εξαρτήματα έχεις πάνω στο μηχάνημα σου απο βοηθήματα θα βρέις το Τερματικο και θα δώσεις την εντολή
Κώδικας: Επιλογή όλων
lspci -nn (all devices εξαρτήματα )
lsusb (all usb devices cam and others)
dmesg (message after boot )
lsmod (what modules load on boot for some devices )

Όσο για θερμοκρασίες μπορείς να δείς να βάλεις από το Synaptic Package Manager
lm-sensors , μετά από Τερματικό
sudo sensors-detect
και να απαντάς yes σε όλα .
αν όλα πάνε καλά γράφοντας sensors βλέπεις φερμοκρασίες .
Για τον έλεγχο δεν είμαι και απόλυτα σίγουρος πως μπορείς να το κάνεις .
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 29 Ιούλ 2008, 16:24

Επίσης αν θες να δεις τα πάντα απο γραφικό εγκατέστησε το πρόγραμμα hardinfo.

Αν θες να παρακολουθείς και τους σκληρούς εγκατέστησε και το hddtemp

Το hardinfo χρησιμοποιεί το lm-sensors και το hddtemp και σου εμφανίζει τα αποτελέσματα.

Επίσης υπάρχουν και άλλοι τρόποι να κάνεις παρακολούθηση όπως conky, gnome-applets,screenlets ktl

Την μνήμη σου την βλέπεις δίνοντας την εντολή free στο τερματικό.
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxman » 29 Ιούλ 2008, 16:38

ftso έγραψε:Επίσης αν θες να δεις τα πάντα απο γραφικό εγκατέστησε το πρόγραμμα hardinfo.

Αν θες να παρακολουθείς και τους σκληρούς εγκατέστησε και το hddtemp

Το hardinfo χρησιμοποιεί το lm-sensors και το hddtemp και σου εμφανίζει τα αποτελέσματα.

Επίσης υπάρχουν και άλλοι τρόποι να κάνεις παρακολούθηση όπως conky, gnome-applets,screenlets ktl

Την μνήμη σου την βλέπεις δίνοντας την εντολή free στο τερματικό.

Ναι την βλέπεις με την εντολή free άλλα όχι και πολύ καλά , το καλύτερο που μπορείς να βρεις είναι htop Synaptic , έχει δυνατότητα να δείς και από τερματικό και από εικονίδιο άλλα ανοίγει ένα τερματικό από μονό του δες την εικόνα :

Εικόνα
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Blacksand » 29 Ιούλ 2008, 23:21

Ευχαριστώ πολύ για τις οδηγίες όλους ελπίζω να φανούν χρήσιμες και σε άλλους χρήστες.

Κάποιες απαντήσεις:
@ilpara
Καταρχήν δεν έχω 64bit, είχε γραφτεί εκ παραδρομής και το διόρθωσα. Λογικά πρέπει να έχω 64bit επεξεργαστή για να βάλω 64μπιτα λίνουξ οπότε εάν δεν δείχνει ή δεν χρησιμοποιεί την επιπλέον μνήμη που είναι τοποθετημένη στο σύστημα οκ μέχρι εδώ.

Δεν είχα προλάβει να διαβάσω όλες τις οδηγίες μιας και δουλέυω σε ξενοδοχείο και ο χρόνος μου είναι υπερβολικά περιορισμένος και μάλιστα σε ακανόνιστα διαστήματα (όταν έρθουν πελάτες, υπάρξει επείγουσα εργασία κτλ) μέρα-νύχτα και όχι 8ωρο. Γιαυτό να με συγχωρείτε. έβαλα το lm-sensors απο synaptic αν και δεν ξερω που το βρίσκω μετά (σορυ για την ασχετοσύνη) για να ελέγξω θερμοκρασίες προσπάθησα από το τερματικό όπως συμβουλεύει ο The_Mentor στο λίνκ που μου έδωσε ο ilpara το οποίο είχα ήδη διαβάσει αλλά να πώ την αλήθεια είχα μπερδευτεί λιγάκι (δεν ήξερα που είναι το synaptic κτλ) και μου έβγαλε το εξής: sudo apt-get install lm-sensors
E: Αδύνατο το κλείδωμα /var/lib/dpkg/lock - open (11 Resource temporarily unavailable)
E: Unable to lock the administration directory (/var/lib/dpkg/), is another process using it?

Επίσης ο λόγος που ρωτάω τις περισσότερες φορές δεν είναι ότι βαριέμαι να ψάξω, ούτε ακόμα το ότι δεν έχω χρόνο μιας και ο δικός σας χρόνος είναι επίσης πολύτιμος αλλά το ότι δεν γνωρίζω ΤΙ ακριβώς να ψάξω μιας και ακόμα κάποια πράγματα μου φαίνονται βουνό και το λίνουξ λιγάκι λαβύρινθος του οποίου όμως μου αρέσει η εξερεύνηση.

@linuxman:

Πως μπορώ να ξέρω αν ο Η/Υ σηκώνει το 64μπιτο; Υπάρχει περίπτωση να το σηκώνει το δικό μου σύστημα; Είναι αρκετά δυνατό αλλά είχα την εντύπωση πως είναι διαφορετική τεχνολογία οι επεξεργαστές κτλ.

Έκανα επίσης αυτό που είπες (κάμποσες φορές) και μου βγάζει το παρακάτω αφού πατήσω sudo sensors-detect και yes μετά σε όλα, πατάω sensors και μου βγάζει:

~$ sensors
No sensors found!
Make sure you loaded all the kernel drivers you need.
Try sensors-detect to find out which these are.

@ftso εγκατέστησα το πρόγραμμα hardinfo ίσως βάλω και το hddtemp παρόλαυτά δεν ξέρω πως τα βρίσκω και τα χρησιμοποιώ μετά. (Σόρυ, είπαμε άσχετος :oops: ) Πάτησα free και μου έδειξε ότι βλέπει τελικά τα 3 γίγα.

@ΟΛΟΥΣ: ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
Ubuntu 8.04.1 32bit
Desktop, Intel (3.0GHZ Core 2 Duo) E6850 / 2X1024MB + 1x2048mb (4gb) / NVIDIA 8800 GT (512MB) / 24" LG Flatron L246WH
Blacksand
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό logari81 » 30 Ιούλ 2008, 00:30

Blacksand έγραψε:.... και μου έβγαλε το εξής: sudo apt-get install lm-sensors
E: Αδύνατο το κλείδωμα /var/lib/dpkg/lock - open (11 Resource temporarily unavailable)
E: Unable to lock the administration directory (/var/lib/dpkg/), is another process using it?

όταν εκτελεσες την εντολή ειχες μαλλον το synaptic ανοιχτο. Το synaptic και το apt-get κανουν την ιδια δουλεια γιαυτο δεν επιτρεπεται να τρεξουν συγχρόνως
http://opensourceecology.org/

Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 30 Ιούλ 2008, 00:46

hddtemp και lm-sensors τα τρέχεις και τα βρίσκεις μόνο μέσω τερματικού.
To hardinfo θα το βρείς στα menou σου.
Ξάνα βάλε το lm-sensors προσέχοντας αυτό που @logari81.

Επίσης εκτέλεσε την εντολή:
cat /proc/cpuinfo
και πόσταρε εδώ για να σου πούμε αν έχεις 64bit επεξεργαστή.
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Blacksand » 30 Ιούλ 2008, 01:16

Μου έβγαλε το εξής με την εντολή του ftso:
odin@TERAS:~$ cat /proc/cpuinfo
processor : 0
vendor_id : GenuineIntel
cpu family : 6
model : 15
model name : Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E6850 @ 3.00GHz
stepping : 11
cpu MHz : 3000.284
cache size : 4096 KB
physical id : 0
siblings : 2
core id : 0
cpu cores : 2
fdiv_bug : no
hlt_bug : no
f00f_bug : no
coma_bug : no
fpu : yes
fpu_exception : yes
cpuid level : 10
wp : yes
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe nx lm constant_tsc arch_perfmon pebs bts pni monitor ds_cpl vmx smx est tm2 ssse3 cx16 xtpr lahf_lm
bogomips : 6004.80
clflush size : 64

processor : 1
vendor_id : GenuineIntel
cpu family : 6
model : 15
model name : Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E6850 @ 3.00GHz
stepping : 11
cpu MHz : 3000.284
cache size : 4096 KB
physical id : 0
siblings : 2
core id : 1
cpu cores : 2
fdiv_bug : no
hlt_bug : no
f00f_bug : no
coma_bug : no
fpu : yes
fpu_exception : yes
cpuid level : 10
wp : yes
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe nx lm constant_tsc arch_perfmon pebs bts pni monitor ds_cpl vmx smx est tm2 ssse3 cx16 xtpr lahf_lm
bogomips : 5999.96
clflush size : 64
Ubuntu 8.04.1 32bit
Blacksand
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ilpara » 30 Ιούλ 2008, 01:23

Blacksand
1. Aφού είσαι σε περίοδο που πνίγεσαι, ναι μπορείς αν ρωτάς απευθείας αφού δεν έχεις χρόνο για να ψάχνεις, δεν υπάρχει πρόβλημα για την περίπτωση σου, για άλλους που βαριούνται υπάρχει πρόβλημα.
2. Επιπλέον της οδηγίας του ftso (δίνεις την εντολή σε τερματικό - περιμένουμε το αποτέλεσμα), αν γνωρίζεις τον τύπο/μοντέλο του επεξεργαστή σου επίσης μπορούμε να δούμε αν είναι 64bit ή 32bit. Μάλλον το ξέρεις αλλά επαναλαμβάνω ότι αν έχεις 32bit επεξεργαστή μπορείς να βάλεις μόνο 32bit λειτουργικό και επομένως αναγνωρίζει έως 3GB μνήμη, ενώ αν έχεις 64bit επεξεργαστή μπορείς να βάλεις είτε 32bit λειτουργικό και επομένως πάλι αναγνωρίζει έως 3GB μνήμη είτε 64bit λειτουργικό που αναγνωρίζει όλη την μνήμη. Προσωπικά έχω 64bit ubuntu και το θετικό είναι ότι το νιώθω (μποορεί να κάνω λάθος) ποιο γρήγορο σε σχέση με το 32bit ubuntu που δοκίμασα, το αρνητικό είναι ότι το flash δεν υπάρχει ακόμη σε 64bit με συνέπεια να θέλει συγκεκριμμένη διαδικασία για να εγκατασταθεί και πολύ σπάνια να έχει κανά προβληματάκι (για flash μιλάω). Πάντως και με 32bit ubuntu να μείνεις και να δουλεύεις με 3 αντί 4 GB μνήμη δεν χάθηκε ο κόσμος, το linux είναι πολύ ποιο αποδοτικό από τα windows και δεν θα καταλάβεις κατά πάσα πιθανότητα την έλλειψη.
3. Γενικά ο κόσμος δεν έχει πρόβλημα με θερμοκρασίες οπότε μην τρελένεσαι. System -> Administrator -> Synaptic και με search ψάχνεις-βρίσκεις-επιλέγεις-εγκαθιστάς τα hardinfo / lm-sensors / hddtemp. Πριν το κάνεις αυτό πήγαινε Synaptic -> Settings - Repositories και επέλεξε όλες τις επιλογές (universe, restricted, multiverse). Κλείνεις synaptic και σε τερματικό (Applications -> Accessories -> Terminal) δίνεις sudo sensors-detect , βάζεις το password σου που το ζητάει (δεν εμφανίζει ούτε γράμματα ούετ αστεράκια ούτε τίποτα αλλά το παίρνει) και απαντάς yes σε όλα. Μετά όπως είπα κάνεις δεξί κλικ στην πάνω μπάρα, Add to Panel -> Hardware Sensors Monitor και βλέπεις όλες τις πληροφορίες στην πάνω μπάρα αφού με δεξί κλικ ρυθμίσεις τις επιλογές στου στο Preferences. Σημειώνω ότι το sudo apt-get install lm-sensors είναι απλώς ένας εναλλακτικός τρόπος για να βάλεις το lm-sensors χωρίς να χρησιμοποιήσεις το synaptic (γενικά στο linux μπορείς να κάνεις κάτι με πολλούς τρόπους) αλλά αν είναι ανοιχτό το synaptic δεν δουλεύει το apt-get (ίδια δουλειά κάνουν, το ένα γραφικά, το άλλο από τερματικό).
4. Γενικά αν απλώς ανοίξεις τερματικό (είπα παραπάνω πως) και γράψεις το όνομα του πακέτου που εγκατέστησες (π.χ. hardinfo) αυτό τρέχει.
5. Η ενότητα οδηγοί (τους βλέπεις και στην υπογραφή του ftso) είναι πολύ χρήσιμοι.
Αντε καλό ξεκίνημα και ελπίζω να βοηθήσουμε
*Oδηγίες προς Nεοεισερχόμενους*ΟδηγοίLive chat (IRC)
⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
⇛ Dell M4300: T7500 (2.2GHZ 4MB) ┃ 2GB ┃ NVIDIA Quadro FX 360M (256MB) ┃ Intel 4965 ┃ 15.4" WUXGA
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

IRC: ilpara
Εκτύπωση

Επόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Λειτουργικό Σύστημα