Ερώτηση για user privilleges  Το θέμα επιλύθηκε

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Ερώτηση για user privilleges  Το θέμα επιλύθηκε

Δημοσίευσηαπό nasosnik » 11 Αύγ 2008, 21:11

Θέλω να προσθέσω έναν user στο pc μου με τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
1)Να μην μπορεί να δει το δικό μου home φάκελο
2)Να μπορώ εγώ να βλέπω τον δικό του home φάκελο και τα περιεχόμενα του
3)Να μπορώ να κάνω create και edit τα αρχεία του αλλά να μπορεί και ο ίδιος να επεμβαίνει στα αρχεία που του έχω κατασκευάσει εγώ μέσα στο home του

Έκανα create account από το System>Administration>Users and Groups και από τα properties του δικού μου home φακέλου άλλαξα τα permissions ώστε να μην μπορεί ο άλλος user να τον βλέπει.Το 3) δεν καταφέρνω να πραγματοποιήσω.Υπάρχει κάποιος τρόπος να κάνω το παραπάνω είτε από τερματικό με chmod είτε με γραφικό τρόπο?
Άβαταρ μέλους
nasosnik
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Ερώτηση για user privilleges

Δημοσίευσηαπό linuxman » 11 Αύγ 2008, 21:18

Ναι γίνεται ανάλογα με τα αρχεία βέβαια , μπορείς να δημιουργείς αρχεία άλλα όταν φτιάξεις ένα αρχείο π.χ. κείμενου πρέπει να αλλάξεις τα δικαιώματα στο αρχείο να είναι του χρήστη και όχι δικά σου
γίνεται ειτε με
Κώδικας: Επιλογή όλων

sudo nautilus /home/username/
sudo apt-get install mc (mc is GNU Midnight Commander , mc - Visual shell for Unix-like systems )

GNU Midnight Commander
Εικόνα
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Re: Ερώτηση για user privilleges

Δημοσίευσηαπό ilpara » 12 Αύγ 2008, 11:04

nasosnik πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση!

Περισσότερο ερώτηση κάνω παρά δίνω απάντηση διότι η λύση που προτείνω θεωρητικά ακούγεται σωστή αλλά δεν την έχω δοκιμάσει πρακτικά.

1. Έστω ότι έχεις 2 χρήστες, το βασικό Χ και τον νέο που δημιούργησες Ψ.
2. Πας στο System -> Administration -> Users & Groups -> Unlock -> Manage Groups -> επιλέγεις το group "Ψ" και προσθέτεις στο Group Members αυτού τον "Χ".
3. Σε τερματικό δίνεις gksudo nautilus για να ανοίξεις τον nautilus ως διαχειριστής/root και πας στο /home και φτιάχνεις έναν νέο φάκελο, έστω τον "Common Home". Κάνεις δεξί κλικ -> Properties -> Permissions πάνω στον Common Home και ορίζεις ως Group το "Ψ" με Access (πρόσβαση) "Read-Write" και Others με Access (πρόσβαση) "None". Αν θες ορίζεις και ως owner τον "Χ". Οπότε επειδή στο group Ψ ανήκετε και οι δύο, μπορούν και ο Χ και ο Ψ να διαβάσουν-γράψουν στον φάκελο Common Home. Αυτό το βήμα ίσως περιττεύει αν ο χρήστης Χ ανήκοντας στο group Ψ μπορεί να διαβάσει - γράψει στο /home/Ψ.
4. Αν είσαι συνδεδεμένος ως Χ, κάνοντας δεξί κλικ -> Properties -> Permissions πάνω σε έναν φάκελο ή αρχείο που βάζεις στο Common Home (ή στο /home/Ψ) μπορεις να ορίζεις ως Group το "Ψ" με Access (πρόσβαση) "Read-Write" και Others με Access (πρόσβαση) "None". Οπότε επειδή στο group Ψ ανήκετε και οι δύο, μπορούν να διαβάσουν-γράψουν στον φάκελο ή αρχείο και οι 2 χρήστες.
5. Αν είσαι συνδεδεμένος ως Χ αλλά δεν δώσεις ως Group το Ψ τότε ο Ψ δεν έχει πρόσβαση.
6. Αν είσαι συνδεδεμένος ως Ψ, τότε για κάθε αρχείο ή φάκελο στο Common Home έχει αυτομάτως πρόσβαση ο Χ (για το /home/Ψ πρέπει να το δοκιμάσεις).
*Oδηγίες προς Nεοεισερχόμενους*ΟδηγοίLive chat (IRC)
⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
⇛ Dell M4300: T7500 (2.2GHZ 4MB) ┃ 2GB ┃ NVIDIA Quadro FX 360M (256MB) ┃ Intel 4965 ┃ 15.4" WUXGA
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

IRC: ilpara
Εκτύπωση

Επιστροφή στο Λειτουργικό Σύστημα