Ubuntu σε Vista

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Ubuntu σε Vista

Δημοσίευσηαπό icsd08063 » 10 Δεκ 2009, 17:09

Καλησπέρα σας...
Μόλις εγκατέστησα το ubuntu 9.10 πάνω σε laptop με Vista...
Από το πολύ λίγο που τα έχω δει μέχρι τώρα φαίνονται αρκετά καλά...
Ωστόσο, αναρωτιέμαι αν θα μπορούσα να τρέχω και τα Vista και το ubuntu μαζί (ταυτόχρονα). Δηλαδή, θα μπορούσα να τρέχω το ubuntu και παράλληλα να τρέχουν και τα Vista...? Ή και το ανάποδο...
Χωρίς να χρειάζεται επανεκκίνηση το μηχάνημα προκειμένου να επιλέξω το ένα από τα 2 λειτουργικά...

Ευχαριστώ.
An IEEE Graduate Student Member
Άβαταρ μέλους
icsd08063
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Ubuntu σε Vista

Δημοσίευσηαπό linuxman » 10 Δεκ 2009, 17:28

Καλησπέρα .
Έκανες κανονική εγκατάσταση η έτρεξες το cd μέσα από τα παράθυρα ?
Αν ναι τότε δες πως καλό θα ήτανε να το κάνεις viewtopic.php?f=9&t=8223 και φτιάξε και την υπογραφή σου λινκ στην δική μου .
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό icsd08063 » 10 Δεκ 2009, 17:33

Έκανα εγκατάσταση του CD...
Απλά τώρα όταν ανοίγω τον πολογιστή μου βγάζει μενού για να επιλέξω ανάμεσα στα 2 λειτουργικά...
Λέω αν θα μπορούσα να έτρεχα και τα 2 μαζί...
Δηλαδή να τρέχω τα Vista και να έχω κάτι σαν παράθυρο το ubuntu - παράλληλα όμως να μπορώ να δουλέψω σε αυτό το "παράθυρο" σαν να ήταν κανονικά φορτωμένα το ubuntu και όχι τα Vista...
Άβαταρ μέλους
icsd08063
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Apopas » 10 Δεκ 2009, 17:39

Χρειάζεται να εγκαταστήσεις εικονική μηχανή. Virtualbox για παράδειγμα. Αυτό είναι πρόγραμμα που το εγκαθιστάς σε »Linux ή windows και μέσω αυτού, ως παράθρυο όπως λες κι εσύ, εγκαθιστάς άλλα λειτουργικά και τα ανοιγοκλείνεις όπως θες ενώ είσαι μέσα στο κύριο λειτουργικό σου. Απλά, να ξέρεις ότι οι επιδόσεις του λειτουργικού που τρέχεις μέσω εικονικής μηχανής, πέφτουν αισθητά.

Δες κι εδώ http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=9&t=5955&hilit=%CE%BF%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CF%8C%CF%82+virtualbox :thumbup:
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Apopas
powerTUX
powerTUX

IRC: Apopas
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Alexandros_ » 10 Δεκ 2009, 17:46

Εχω μια υποψια οτι εχεις κανει εγκατασταση μεσα στα windows...Δηλαδη μεσω wine...
Θεωρω οτι ειναι καλυτερη η κανονικη εγκατασταση με dual boot...
Για να τρεχεις κ τα 2 μαζι μονο με τους τροπους που σου αναφερουν παραπανω τα παιδια αλλιως δεν γινεται!
Άβαταρ μέλους
Alexandros_
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό icsd08063 » 10 Δεκ 2009, 18:03

Θα το ψάξω...
Δεν θέλω να τρεχω συνέχεια το ubuntu... Αλλά θέλω να μάθω καλύτερα το λειτουργικό στον ελεύθερο χρόνο μου - π.χ όταν κάνω διάλλειμα - αλλά να μην χρειάζεται να κάνω συνέχεια restart...
Οπότε θα το ψάξω έτσι όπως μου λέτε...

όσο αναφορά την εγκατάσταση...
Αρχικά προσπάθησα μεσώ της επιλογής εγκατάστασης σαν εφαρμογή από τα windows μέσα...
ενώ όλα πήγαιναν καλά, στο τέλος μου έβγαλε error...
μετά έκανα boot από το cd και μου έκανε από εκεί όλη την διαδικασία μια χαρά...
τώρα μου εμφανίζεται Menu με επιλογή ανάμεσα στα δύο λειτουργικά...
προβληματίζομαι μόνο στο γεγονός ότι δεν βλέπω κάποιον φάκελο εγκατάστασης παρα μόνο ένα φάκελο ubuntu 690 mb Μέσα στον C:

Αυτά...
Άβαταρ μέλους
icsd08063
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό mparmpathomas » 10 Δεκ 2009, 18:09

Ο φάκελος που βλέπεις στο C: είναι η εγκατάσταση που πήγες να κάνεις μέσω windows και απέτυχε.
Αν έκανες εγκατάσταση από το live cd τότε έχεις δημιουργήσει ένα partition με το ubuntu.
Οπότε θα κάνεις restart για να μπαίνεις στο νέο λειτουργικό σου.
Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Άριστα
Ubuntu 10.10 64bit σε Laptop: HP Pavilion DV3560ev
P8400 @ 2.26GHz │ 3 GB (DDR2 SDRAM) │ GeForce 9300M GS │ PRO/Wireless 5100 AGN by Intel │ 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller by Intel │ 13,3 LED Screen @ 1280x800
Άβαταρ μέλους
mparmpathomas
dudeTUX
dudeTUX

IRC: mparmpathomas
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό icsd08063 » 10 Δεκ 2009, 18:18

Μάλιστα...
Μπορώ δηλαδή να σβήσω άφοβα τον φάκελο αυτό?
Γιατί δεν μπορώ επίσης να δώ το partition αυτό μέσω των windows?
Επίσης δεν ισχύουν τα παραπάνω περι εικονικής μηχανής...?
Άβαταρ μέλους
icsd08063
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ge0rge007 » 10 Δεκ 2009, 18:28

kotsos_licious έγραψε:Μάλιστα...
Μπορώ δηλαδή να σβήσω άφοβα τον φάκελο αυτό?
Γιατί δεν μπορώ επίσης να δώ το partition αυτό μέσω των windows?
Επίσης δεν ισχύουν τα παραπάνω περι εικονικής μηχανής...?

Ναι το φάκελο μπορείς να τον σβήσεις άφοβα το ubuntu το έχεις εγκαταστήσει σε διαφορετικό partition.
Αυτό το διαφορετικό partition έχει σύστημα αρχείων ext(3 η 4) και για αυτό δεν μπορείς να το αναγνωρίσεις απο τα windows.Υπάρχουν προγράμματα που κάνουν αυτήν την δουλεία όπως το http://www.diskinternals.com/linux-reader/.
Αν κάνεις εικονική εγκατάσταση δεν μπορείς να μεταφέρεις αρχεία απο το 1 λειτουργικό στο άλλο...
Ubuntu 8.10 32bit
Intel Core 2 Duo E4300 / 2 x Transcend Ram 1GB DDR2 / ATI Radeon HD3450 SVGA
ge0rge007
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Apopas » 10 Δεκ 2009, 18:39

Το παραπάνω πρόγραμμα υποστηρίζει κατεξοχήν ext2 ilesystem που δεν χρησιμοποιούνται πλέον και όχι πλήρως, ext3. Οπότε, δεν είναι και τόσο καλή λύση. Ο γενικός κανόνας είναι ότι μέσω Windows δεν μπορείς να δεις του δίσκους του Linux ενώ το αντίστροφο ισχύει. Δλδ μέσω Linux έχεις πρόσβαση στους δίσκους των Windows. Γενικά, θα δεις ότι όσο περισσότερο χρησιμοποιείς Linux θα βλέπεις ότι τόσο περισσότερες επιλογές σου προσφέρει.
Είναι, φυσικά, απολύτως λογικό και θεμιτότατο να μην θες να χρησιμοπιείς συνεχώς ένα λειτουργικό για το οποίο δεν γνωρίζεις τπτ. Μόνο και μόνο το γεγονός ότι το χρησιμοποιείς για να το μάθεις στον ελεύθερο χρόνο σου σε τιμά. Οπότε, το θέμα περί εικονικής μηχανής που ανέφερα πριν είναι η καλύτερη λύση για 'σενα. Πρέπει να εγκαταστήσεις το Virtualbox στα windows. Οπότε, πήγαινε εδώ και κατέβασέ το για windows. Μόλις το εγκαταστήσεις μπορείς μέσω αυτού να τρέχεις και Ubuntu. Για οποιαδήποτε απορία θα σε βοηθήσουμε όσο μπορούμε.
Όταν όλα θα δουλέψουν, τότε θα φτιάξουμε και το πως θα μπορείς να ανταλλάζεις αρχεία μέσω των δύο λειτουργικών. Γίνεται με samba, αλλά αυτό είναι μάθημα για άλλη φορά :thumbup:
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Apopas
powerTUX
powerTUX

IRC: Apopas
Εκτύπωση

Επόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ