Μετάβαση από dual boot σε virtualbox  Το θέμα επιλύθηκε

...εφαρμογές για οτιδήποτε άλλο

Συντονιστής: konnn

Μετάβαση από dual boot σε virtualbox

Δημοσίευσηαπό Στέλλα » 30 Αύγ 2012, 12:37

Καλημερα! Είμαι πολύ αρχάρια σε ό,τι αφορά το linux (2 ημερών χρήστρια). Εψαξα στο φόρουμ αλλά δεν βρήκα κάτι αντίστοιχο με την περίπτωσή μου.

Εχω στο λαπτοπ μου windows7 και ubuntu με dual boot. O Μοναδικός λόγος που χρειάζομαι τα windows είναι ότι έχω ένα πρόγραμμα απαραίτητο για την εργασία μου, το οποίο τρέχει απο φλασάκι, δεν κάνει εγκατάσταση στον υπολογιστή και δεν υποστηρίζεται απο Linux (δοκίμασα το wine αλλα τίποτα).

Από αυτά που έχω διαβάσει, καταλήγω στο ότι πρέπει να εγκαταστήσω το virtualbox στο ubuntu και να τρέχω τα windows από εκεί. και έχω δυο ερωτήσεις.

1- τα win7 που έχω τώρα μου τα εγκατέστησαν πρόσφατα, δεν έχω cd, το λάπτοπ μου είχε εγκατέστημενα τα Vista. Εγώ από πού θα κάνω την εγκατάσταση στο virtualbox? Πρέπει να γίνει εκ νέου, μπορώ άραγε να χρησιμοποιήσω τα cd επαναφοράς των vista? ΜΠορώ κάπως να αντιγράψω τα 7 που έχω στο Virtualbox?

2- όταν τα καταφέρω, και έχω το ubuntu με τα windows στο virtualbox, αυτό θα σημαίνει ότι θα έχω δύo εγκαταστάσεις windows sto laptop. Μπορώ να σβήσω τη μία ώστε να μην πιάνει χώρο? (εννοείται να σβήσω τα windows Που είναι στο dual boot)

Συγγνώμη αν ρωτάω θέματα που έχουν αναφερθεί ξανά! Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
1Γνώσεις Linux: Καθόλου Προγραμματισμού: Καθόλου Αγγλικών: Πολύ καλό
2Ubuntu 12.04 precise 3.2.0-26-generic 64bit (el_GR.UTF-8), Ubuntu 3.2.0-23-generic
3 Intel Pentium Dual CPU T2370 1.73GHz ‖ RAM 1994 MiB ‖ FUJITSU SIEMENS F51 - FUJITSU SIEMENS AMILO Pi 2512
4 Intel Mobile GM965/GL960 Integrated Graphics Controller (primary) [8086:2a02] (rev 03)
Στέλλα
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Μετάβαση από dual boot σε virtualbox

Δημοσίευσηαπό Learner » 30 Αύγ 2012, 12:52

Καλώς ήλθες στο φόρουμ !

!

Μήνυμα ενημέρωσης προς τον/την Στέλλα

Σε παρακαλούμε να διαβάσεις τις οδηγίες προς νεοεισερχόμενους προσεκτικά. Είναι σημαντική η προσάρτηση της υπογραφής με τα χαρακτηριστικά του υπολογιστή σου hardware id (πχ [10ec:8168]), έτσι ώστε να δίνονται συγκεκριμένες πληροφορίες όταν πρόκειται για επίλυση ενός προβλήματός σου. Οι αλλαγές μπορούν να γίνουν από τον πίνακα ελέγχου αλλά και με το αυτόματο script που θα το βρεις παρακάτω.
Αυτόματο script υπογραφής

Σε ότι αφορά τις ερωτήσεις σου :

Στέλλα έγραψε:1- τα win7 που έχω τώρα μου τα εγκατέστησαν πρόσφατα, δεν έχω cd, το λάπτοπ μου είχε εγκατέστημενα τα Vista. Εγώ από πού θα κάνω την εγκατάσταση στο virtualbox? Πρέπει να γίνει εκ νέου, μπορώ άραγε να χρησιμοποιήσω τα cd επαναφοράς των vista? ΜΠορώ κάπως να αντιγράψω τα 7 που έχω στο Virtualbox?

Πρέπει να έχεις το CD / DVD ναι ή τουλάχιστον κάποια .iso εικόνα για να κάνεις εγκατάσταση των windows σε VirtualBox.
Δεν γνωρίζω - δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ , με το DVD επαναφοράς , αν γίνεται κάτι τέτοιο.
Μπορείς μέσα από τα windows 7 που έχεις τώρα , να δημιουργήσεις μια .iso εικόνα με το Clonezilla . Δεν είμαι σίγουρος για το τι θα φορτώσει το virtualbox όμως.
Κοίτα έναν οδηγό εδώ για το Clonezilla : https://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=9&t=6429 , παλαιός βέβαια ο οδηγός , αλλά δεν νομίζω να έχουν αλλάξει και πολλά.
Εν τέλει , περίμενε και άλλες γνώμες , αλλά μπορείς να δοκιμάζεις χωρίς να διαγράψεις τα windows . Φτιάξε δηλαδή το VirtualBox στο Ubuntu και μόλις καταφέρεις και εγκαταστήσεις τα windows (στο VB) τότε τα διαγράφεις από τον δίσκο σου.

Στέλλα έγραψε:2- όταν τα καταφέρω, και έχω το ubuntu με τα windows στο virtualbox, αυτό θα σημαίνει ότι θα έχω δύo εγκαταστάσεις windows sto laptop. Μπορώ να σβήσω τη μία ώστε να μην πιάνει χώρο? (εννοείται να σβήσω τα windows Που είναι στο dual boot)

Δεν θα έχεις 2 εγκαταστάσεις windows. Μια θα έχεις. Η άλλη είναι εικονική. Δεν θα εμφανιστεί δηλαδή κάποια έξτρα γραμμή στο μενού επιλογής λειτουργικών. Φυσικά και μπορείς να σβήσεις τα windows να μην πιάνουν χώρο , εφόσον βέβαια έχεις τσεκάρει πως τα windows στο VB λειτουργούν σωστά και εξυπηρετούν τις ανάγκες σου.

Επειδή το θέμα αφορά ερωτήσεις και διευκρινήσεις σχετικά με το VirtualBox , μεταφέρθηκε στην κατάλληλη ενότητα

About Me
NickTux@GitHub

Spoiler: show
1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Re: Μετάβαση από dual boot σε virtualbox  Το θέμα επιλύθηκε

Δημοσίευσηαπό madvinegar » 30 Αύγ 2012, 12:53

Εγω παντως το εκανα ως εξης:

1) Εγκατασταση του ubuntu με επιλογη ολικης διαγραφης σκληρού και χρήση ubuntu ως μοναδικο λογισμικο (αυτο θα σβησει ολα τα partitions και τα windows μαζι και θα γινει καθαρη εγκατασταση μονο του ubuntu με χρηση ολουτ ου σκληρου).
2) Εγκατασταση του oracle virtual box: https://www.virtualbox.org/
3) Εγκατασταση των windows μεσω virtual box (με τα guest additions και το extention pack) Εχω κανει ενα μινι οδηγο εδω: viewtopic.php?f=9&t=24237

Το μονο που δεν γνωριζω ειναι αν μπορεις να εγκαταστησεις τα vista απο το recovery cd.
1 Γνώσεις Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Πολύ Καλό
2 Ubuntu 18.04 bionic beaver 4.13.0-16-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Gnome ubuntu)
3 Intel Core2 Duo CPU T5550 1.83GHz ‖ RAM 2008 MiB ‖ Acer Chapala - Acer, inc. Aspire 5920G
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV620/M82 [Mobility Radeon HD 3450/3470] [1002:95c4] {radeon}
5 wlan0: Intel PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection [8086:4222] (rev 02) ⋮ eth0: Broadcom NetLink BCM5787M Gigabit Ethernet PCI Express [14e4:1693] (rev 02)
Blog: https://madvinegar.wordpress.com/
Άβαταρ μέλους
madvinegar
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Στέλλα » 30 Αύγ 2012, 17:40

Learner, διαβάζω ότι είναι λίγο ζόρικη η διαδικασία με το clonezilla, δεν ξέρω αν τα καταφέρω. ΑΠό τη στιγμή που μου λες ότι η εικονική εγκατάσταση δεν πιάνει χώρο, θα τα εγκαταστήσω εκ νέου στο virtualbox, και μετά από καποιο χρόνο χρήσης του ubuntu θα κανω αυτο που λέει ο madvinegar.

Mad vinegar, λίγο διστάζω να καταργησω συνολικά τα windows, είμαι πολύ φρέσκια στο Ubuntu. θα αφήσω κανένα 3μηνο, και μετά θα κάνω ό,τι έκανες κ εσύ.

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις!
2Ubuntu 12.04 precise 3.2.0-26-generic 64bit (el_GR.UTF-8), Ubuntu 3.2.0-23-generic
3 Intel Pentium Dual CPU T2370 1.73GHz ‖ RAM 1994 MiB ‖ FUJITSU SIEMENS F51 - FUJITSU SIEMENS AMILO Pi 2512
4 Intel Mobile GM965/GL960 Integrated Graphics Controller (primary) [8086:2a02] (rev 03)
Στέλλα
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 30 Αύγ 2012, 17:56

Στέλλα έγραψε:Εχω στο λαπτοπ μου windows7 και ubuntu με dual boot. O Μοναδικός λόγος που χρειάζομαι τα windows είναι ότι έχω ένα πρόγραμμα απαραίτητο για την εργασία μου, το οποίο τρέχει απο φλασάκι, δεν κάνει εγκατάσταση στον υπολογιστή και δεν υποστηρίζεται απο Linux (δοκίμασα το wine αλλα τίποτα).

Καλώς όρισες στο φόρουμ.

Άμα θες μπορείς να πεις ποιά εφαρμογή χρησιμοποιείς, γιατί είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν αντίστοιχες εφαρμογές που κάνουν την ίδια δουλειά, στο Linux και να είναι EΛ/ΛΑΚ.
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Στέλλα » 30 Αύγ 2012, 18:15

ΕΛ/ΛΑΚ? Τι είναι αυτό? Για τη δουλειά που θέλω, δε βρίσκω κάτι αντίστοιχο δυστυχώς. Και όταν αγόρασα το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν το μοναδικό που έτρεχε από φλασάκι.
Στέλλα
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό evolgen » 30 Αύγ 2012, 18:30

Off topic:
Το ΕΛ/ΛΑΚ είναι τα αρχικά του Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα. Η συντριπτική πλειοψηφία των προγραμμάτων που χρησιμοποιείς στο Linux αλλά και το ίδιο το λειτουργικό είναι ανοιχτού κώδικα, δηλαδή οποιοσδήποτε μπορεί να δει το πώς είναι γραμμένα τα προγράμματα και να τα τροποποιήσει. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τα λειτουργικά Windoze και OSX, καθώς ελάχιστα κομμάτια του κώδικα είναι ανοιχτά, γεγονός που αποτρέπει και απαγορεύει τις τροποποιήσεις σε επίπεδο κώδικα.

Περισσότερες πληροφορίες σε αυτό το θέμα αλλά και σε όλη την υποενότητα αυτή. :)

Αν θέλεις, πες μας τι κάνει το πρόγραμμα που χρησιμοποιείς και πιθανόν να υπάρχει κάτι παρόμοιο για Linux.
Το να μειώνεις ένα έργο ελεύθερου λογισμικού, επειδή θεωρείς το δικό σου καλύτερο,
είναι απαράδεκτη συμπεριφορά και δε συμβαδίζει με τις αρχές του ελεύθερου λογισμικού.

Γνώσεις Linux: Μέτριο++ ┃ Προγραμματισμός: Perl, R, Python, SQL, C, Common Lisp, BashΑγγλικά: Άριστα

1. Ubuntu 14.04 trusty
2. Intel Core i7-3520M CPU @ 2.90GHz ‖ RAM 7892 MiB
3. Intel 3rd Gen Core processor Graphics Controller [8086:0166] {i915}
4. eth0: Broadcom NetXtreme BCM57765 Gigabit Ethernet PCIe [14e4:16b4] (rev 10) ⋮ eth1: Broadcom BCM4331 802.11a/b/g/n [14e4:4331] (rev 02)
Άβαταρ μέλους
evolgen
daemonTUX
daemonTUX

IRC: bioevolgenec
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Στέλλα » 30 Αύγ 2012, 18:55

Dent-o-soft λέγεται, είναι πρόγραμμα διαχείρισης οδοντιατρείου.
Στέλλα
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό madvinegar » 30 Αύγ 2012, 19:14

Στέλλα έγραψε:

Mad vinegar, λίγο διστάζω να καταργησω συνολικά τα windows, είμαι πολύ φρέσκια στο Ubuntu. θα αφήσω κανένα 3μηνο, και μετά θα κάνω ό,τι έκανες κ εσύ.

Off topic:
Αγορασα καινουριο λαπτοπ (αυτο της υπογραφης μου) και ειχε μεσα προεγκατεστημενα τα win7. Δεν αντεξα ουτε 2 εβδομαδες. Δεν λυπηθηκα ουτε τα λεφτα ουτε τιποτα. Ολικό format, εγκατασταση ubuntu 12.04 και μετα εγκατασταση win7 μεσω virtual box απλα για να εχω τα office και συγκεκριμένα το MS Publisher που χρειαζομαι για τη δουλεια μου.
Δεν παλευοταν με τα win7. Ηταν και bloated η εκδοση και εκανε 3 ωρες μεχρι να φορτωσει πληρως τo desktop. Εβαλα ubuntu και ειδα την πραγματικη ταχυτητα και επιδοσεις του υπολογιστη...
1 Γνώσεις Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Πολύ Καλό
2 Ubuntu 18.04 bionic beaver 4.13.0-16-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Gnome ubuntu)
3 Intel Core2 Duo CPU T5550 1.83GHz ‖ RAM 2008 MiB ‖ Acer Chapala - Acer, inc. Aspire 5920G
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV620/M82 [Mobility Radeon HD 3450/3470] [1002:95c4] {radeon}
5 wlan0: Intel PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection [8086:4222] (rev 02) ⋮ eth0: Broadcom NetLink BCM5787M Gigabit Ethernet PCI Express [14e4:1693] (rev 02)
Blog: https://madvinegar.wordpress.com/
Άβαταρ μέλους
madvinegar
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 31 Αύγ 2012, 01:59

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να επιλύσεις είναι το πως θα εγκαταστήσεις τα windows μέσω του virtualbox, αφού δεν έχεις cd ή κάποιο iso, γιατί από το recovery δε βλέπω φως.
Εξαρτάται βεβαίως και από τι είδους windows 7 εγκατέστησες.
Αν είναι τύπου <<μπανάνας>>, τότε προφανώς μπορεί να ακολουθηθεί η ίδια μέθοδος, υποθέτω ότι δε χρειάζονται περαιτέρω λεπτομέρειες, ούτε και επιτρέπεται να αναφερθούν εδώ.
Αν θες τώρα να περάσεις τα γνήσια vista που είχε το laptop, μιας και από το recovery δε βλέπω φως, θα πρέπει να βρεις (πιθανώς δια της ανωτέρω ευγενούς διαδικασίας) μια αντίστοιχη έκδοση vista (home, ultimate κλπ) και να δοκιμάσεις να περάσεις στην εγκατάσταση το δικό σου γνήσιο κλειδί.
Δεν είμαι βέβαιος αν θα πιάσει, έχεις περισσότερες πιθανότητες με την oem του κατασκευαστή, αν βρεθεί (για fujitsu siemens λίγο χλωμό).
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Εφαρμογές Άλλες-Διάφορες