server σαν router

...ρύθμιση - εγκατάσταση web server, mail server, ftp server, κλπ

Συντονιστές: the_eye, konnn

server σαν router

Δημοσίευσηαπό igaid » 27 Σεπ 2009, 15:38

Χαιρετώ το forum. Στο εργαστήριο που είμαι υπεύθυνος έχω στήσει έναν server 9.04 (προσπαθώ να πίσω τα παιδιά να απεξαρτηθούν από τα παράθυρα). Επίσης στο εργαστήριο καταλήγουν και οι 2 ADSL γραμμές (forthnet και otenet). Θέλω να τις οδηγήσω στο server και από εκεί με κάποιο πρόγραμμα να μπορώ να ελέγχω τα πάντα. Τι προγράμματα υπάρχουν και πόσο εύχρηστα είμαι;
Γνώσεις ⇛ Linux: καλό ┃ Προγραμματισμός: Ναι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.04 32bit
Προδιαγραφές ⇛ T6600 │ 1,5GB │ NVIDIA GeForce 9400GT │HD Audio │ TFT 17"
igaid
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: server σαν router

Δημοσίευσηαπό da_perama1 » 27 Σεπ 2009, 19:20

Έκανες πολύ καλή επιλογή να εγκαταστήσεις linux στο εργαστήριο, σε λίγο διάστημα και με λίγη προσπάθεια από τη μεριά σου θα έχεις ένα εργαστήριο χωρίς προβλήματα. Εγώ σε αντίστοιχη θέση χρησιμοποιώ linux στο εργαστήριο εδώ και 7 χρόνια και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τη σταθερότητα και την ευχρηστία του συστήματος.
Για την περίπτωσή σου τώρα, θα πρέπει να δώσεις κάποια επί πλέον στοιχεία. Τι ακριβώς θέλεις να κάνεις με τις δύο γραμμές ADSL και τι θέλεις να ελέγχεις. Η θεωρία λέει ότι ο router χρειάζεται μια κάρτα δικτύου για κάθε δίκτυο στο οποίο είναι συνδεδεμμένος και εσύ έχεις 3 δίκτυα ( το τοπικό, forthnet και otenet).Τι θέλεις να συνδέσεις και μέχρι τώρα πως τα είχες ;
Προγράμματα υπάρχουν για κάθε περίπτωση και τα περισσότερα είναι εύχρηστα και καλά τεκμηριωμένα.
1 Γνώσεις Linux: Ικανοποιητικό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.04 precise 64bit (el_GR.UTF-8), Ubuntu 3.0.0-17-generic
3 Intel Core i5 CPU 650 3.20GHz ‖ RAM 7783 MiB ‖ Intel DH55TC -
4 Intel Core Processor Integrated Graphics Controller [8086:0042] (rev 02)
5 eth0: Intel 82578DC Gigabit Network Connection [8086:10f0] (rev 06)
da_perama1
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό igaid » 01 Οκτ 2009, 16:14

Λοιπόν. Κατ' αρχήν ευχαριστώ για τη γρήγορη απάντηση. :thumbup: Έχω πολλά στο μυαλό αλλά να ξεκινήσω από κάπου. Τώρα το σχολείο έχει δύο ανεξάρτητες ADSL και τις έχω μοιράσει κάπως (όλα καταλήγουν στο δικό μου εργαστήριο). Θέλω να περνάει όλη η κίνηση μέσα από τον server ο οποίος να είναι proxy και να μπορώ να ελέγχω την ταχύτητα για κάθε υποδίκτυο (αν γίνετε). Στο σχολείο μου έχει 9 υποδίκτυα τα οποία καταλήγουν σε ένα 2 switches και από εκεί στους routers. Υπάρχει πρόγραμμα που να μπορεί να τα διαχειριστεί; Στο server μπορώ να προσθέσω και τρίτη κάρτα δικτύου αν χρειαστεί. Το θέμα είναι ότι όλοι οι Η/Υ είναι περίπου 70 !
igaid
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό th1519 » 13 Δεκ 2009, 12:52

Σχετικά με το θέμα αυτό ανακάλυψες καμιά λύση γιατί περίπου το ίδιο πρόβλημα έχω και εγώ στα εργαστήρια μου.
Έχω 4 εργαστήρια που καταλήγουν όλα σε ένα switch στο οποίο είναι και ο router . Προς το παρόν στέλνω όλα τα μηχανήματα για internet σε ένα pc που έχω βάλει proxy server.
O καθένας όμως μπορεί αν θέλει να παρακάμψει τον proxy. Υπάρχει τρόπος να μην μπορούν να παρακάμψουν τον proxy?
Στο router δυστυχώς δεν μπορώ να επέμβω γιατί είναι του σχολικού δικτύου.
Η δομή σε σχήμα είναι η εξής :

SWITCH -------------------> LAB 1 ------------------> PROXY SERVER (10.X.X.100)
| -------------------------> LAB 2
| -------------------------> LAB 3
| -------------------------> LAB 4
|-------ADSL (10.X.X.1)
th1519
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό skoliX » 20 Δεκ 2009, 20:55

λοιπον μιας και μιλάτε για proxy απο τους καλυτερους (αν οχι ο καλυτερος) squid ειναι free αλλα λιγο δυσκολος.

th1519 έγραψε:
O καθένας όμως μπορεί αν θέλει να παρακάμψει τον proxy. Υπάρχει τρόπος να μην μπορούν να παρακάμψουν τον proxy?

φιλε th1519 η λυση ειναι 2 καρτες δικτυου οστε να δημιουργηθουν 2 δικτυα (1ο switch-proxy 2ο proxy-labs) ετσι ολα θα περναν απο εσενα.
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο | Προγραμματισμός: τα βασικα για scriptακια | Αγγλικά: Μέτρια

Desktop ⇛ Intel pentium 4 3.00GHz ┃ Μνήμη: 512 MB ┃ Σκληρός δίσκος: 160 GB ┃ Ubuntu 9.10 (32bit

Laptop ⇛ sony vaio VGN-FS215S ┃ openSUSE 11.3 (32bit) ┃ backtrack4

my blog

το κάψιμο είναι επιλογή! ...skoliX
Άβαταρ μέλους
skoliX
punkTUX
punkTUX

IRC: skoliX
Εκτύπωση

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ