8.04 server + GNOME

...ρύθμιση - εγκατάσταση web server, mail server, ftp server, κλπ

Συντονιστές: the_eye, konnn

8.04 server + GNOME

Δημοσίευσηαπό psycoclan1 » 02 Ιουν 2008, 16:06

καλησπερα κ καλως σας βρηκα. ειμαι καινουργιος στο λογισμικο των ubuntu κ θα ηθελα τη βοηθεια σας. ενας φιλος μου ζητησε να του βαλω στο pc το ubuntu server ετσι ωστε να κανει κατι σελιδες. τα κανω εγκασταση κανονικα με ολα τα πακετα που περιλαμβανει για sql,print server κλπ κ μετα το install με πεταει σε κονσολα. υπαρχει τροπος να δω γραφικο περιβαλλον? εχω ακουσει οτι το GNOME ειναι το καταλληλο software για να το κανω οποτε οποια βοηθεια για το που θα το βρω (για τη συγκεκριμενη εκδοση), πως θα το εγκαταστησω, πως θα δουλεψει τελος παντων ειναι ευπροσδεκτη!

ευχαριστω εκ των προτερων!
psycoclan1
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: 8.04 server + GNOME

Δημοσίευσηαπό ftso » 02 Ιουν 2008, 16:17

O ubuntu server δεν έχει γραφικό (απ'ότι θυμάμαι) γιατί δεν χρειάζεται.
Παρόλα αυτά νομίζω μπορείς να εγκαταστήσεις gnome,kde,xfce αρκεί να έχει πρόσβαση στο internet.
Δεν ξέρω να σου πω πως , αλλά με μια αναζήτηση στο google για "ubuntu server gnome" θα βρείς σίγουρα λύση.
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 02 Ιουν 2008, 16:20

Μπορείς να ενεργοποιήσει το γραφικό περιβάλλον με την εγκατάσταση του κατάλληλου πακέτου.
Γενικά το Ubuntu Server είναι το τυπικό Ubuntu που εγκαθιστά από προεπιλογή τις διάφορες υπηρεσίες όπως apache, sshd, κτλ. Γενικά μπορείς από μια εγκατάσταση Ubuntu να περάσεις σε άλλη (π.χ. από Ubuntu Server να προσθέσεις το κομμάτι για Ubuntu Desktop, ή από Ubuntu Desktop να προσθέσεις υπηρεσίες που είναι τυπικές στο Ubuntu Server).

Έτσι, αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι

Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo apt-get install ubuntu-desktop

Αν έχεις το Ubuntu DVD ενεργοποιημένο θα εγκαταστήσει τα πακέτα από το DVD, διαφορετικά θα τα φέρει από το διαδίκτυο.

Μπορείς να βρεις περισσότερες επιλογές και συνδιασμούς όταν κάνεις αναζήτηση στο Google με λέξεις π.χ. ubuntu server install gnome.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ilpara » 02 Ιουν 2008, 16:25

Τα gnome , kde , xfce είναι εναλλακτικά γραφικά περιβάλλοντα. Ένα από όλα να διαλέξεις. Συνηθέστερο σε desktop είναι το gnome, για server δεν έχω ιδέα, νομίζω ότι το δουλεύουν από κονσόλα για να μην βαραίνει και για ασφάλεια. Αν ψάξεις και στη λίστα (http://www.nabble.com/Ubuntu-gr-f12741.html) ή στο google θα βρεις σχετικά.
Από κονσόλα για εγκατάσταση δίνεις apt-get ...
οδηγό για apt εδώ: http://www.debian.org/doc/manuals/apt-howto/
Πάντως --διορθώστε με αν κάνω λάθος-- αν θές γραφικό περιβάλλον προτείνω να εγκαταστείσεις την έκδοση desktop ubuntu 8.04 LTS και μετά από synaptic να προσθέσεις ότι πακέτα - εφαρμογές θες για λειτουργία server.
Ηλίας
*Oδηγίες προς Nεοεισερχόμενους*ΟδηγοίLive chat (IRC)
⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
⇛ Dell M4300: T7500 (2.2GHZ 4MB) ┃ 2GB ┃ NVIDIA Quadro FX 360M (256MB) ┃ Intel 4965 ┃ 15.4" WUXGA
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

IRC: ilpara
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dimitris » 02 Ιουν 2008, 16:28

Kαλησπέρα,

υπάρχουν δύο λύσεις. Ή εγκαθιστάς ένα απλό ubuntu-desktop και μετά όλα τα απαραίτητα προγράμματα για server, όπως apache, php, mysql κλπ. Ή εγκαθιστάς το ubuntu server και μετά εγκαθιστάς το ubuntu-desktop, που εγκαθιστά όλα τα του gnome.
Και στις δύο περιπτώσεις θα καταλήξεις στο ίδιο σύστημα (λίγο ή πολύ)

Μια άλλη εναλλακτική όπου θέλει πολύ περισσότερη ενασχόληση, θα ήταν να εγκαταστήσεις το server και μετά ένα ένα μόνο τα πακέτα που χρειάζεσαι, ξεκινώντας από το gdm ίσως.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι ρυθμίσεις που εχεις να κάνεις για το server γίνονται από τη γραμμή εντολών. Αυτό σημαίνει ότι ο υπολογιστής αυτός δε χρειάζεται καν οθονη και είναι πάντα προσβάσιμος από το τοπικό δίκτυο με ssh. (Φυσικά είναι και από το εξωτερικό δίκτυο, απλώς τα προβληματα εκεί μπορεί να είναι περισσότερα)
Άβαταρ μέλους
Dimitris
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό psycoclan1 » 02 Ιουν 2008, 16:34

ευχαριστω παρα πολυ για τις απαντησεις. εγραψα το sudu apt-get install ubuntu-dekstop αλλα μου εβγαλε ως φυσικο οτι το πακετο δε βρεθηκε στον σκληρο. το συγκεκριμενο pc εχει αυτη τη στιγμη διαθεσιμη προσβαση στο ιντερνετ μεσω του δικτυου μου. το μονο που χρειαζεται ειναι να ρυθμισω ip,subnet,gateway,dns. αυτο πως θα το καταφερω μεσω κονσολας κ επισης πως θα μπορεσω να κανω download το πακετακι του desktop?
psycoclan1
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dimitris » 02 Ιουν 2008, 16:43

To αρχείο ρυθμίσεων είναι το /etc/network/interfaces. Eκεί εισάγεις πολύ απλά για παράδειγμα:

# The primary network interface
auto eth0
iface eth0 inet static
address 192.168.0.2
gateway 192.168.0.1
netmask 255.255.255.0

Εδώ ορίζεις τη θυρα eth0 (είναι η θυρα ethernet που συνδέεσαι στο διαδίκτυο).
address είναι η διεύθυνση του υπολογιστή
gateway είναι η διεύθυνση του router (ή του παροχέα, που μπορεί να είναι και αλλος υπολογιστής)
netmask είναι συνήθως 255.255.255.0

Ξανασυζητήθηκε στο forum, αλλά δεν το βρίσκω τώρα.
Άβαταρ μέλους
Dimitris
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 02 Ιουν 2008, 16:48

Για να κάνεις edit το /etc/network/interfaces θα χρειαστείς τον κειμενογράφο nano ή τον vi.
Ο πρώτος είναι πιο εύκολος στην χρήση, με F1 σου εμφανίζει την βοήθεια.
Δίνεις την εντολή
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo nano /etc/network/interfaces
και σου ανοίγει το αρχείο με τον nano.
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dimitris » 02 Ιουν 2008, 16:52

Σωστά αυτό το ξέχασα τελείως. Τη χρήση του vi εγώ τη θεωρώ αυτονόητη. :D Ακόμη και στο desktop χρησιμοποιώ το gvim!!!
Άβαταρ μέλους
Dimitris
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό psycoclan1 » 02 Ιουν 2008, 17:15

κ κατι αλλο που προεκυψε στη πορεια :) παω να κανω save τα settings κ μου λεει : error writing etc/network/interfaces no such file or directory. να πω οτι κατα την εγκασταση δεν εκανα καθολου τις ρυθμισεις του δικτυου. τις παρεκαμψα. δε νομιζω ομως να χω προβλημα απο αυτο! επισης για dns που πρεπει να βαλω για το Internet θα το γραψω στο ιδιο αρχειο? με τη μορφη?
psycoclan1
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Διακομιστές / Εξυπηρετητές