Μετάβαση σε Kubuntu

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Μετάβαση σε Kubuntu

Δημοσίευσηαπό prov83 » 16 Ιουν 2010, 18:06

Είμαι χρήστης linux 14 μήνες, όλους στο ubuntu, Εντάξει δε λέω, αφού έμαθα κάποια πράγματα, δοκίμασα και άλλες διανομές. Φυσικά όλες του gnome. Η βοήθεια που πήρα από το φόρουμ ήταν και είναι εξαιρετική, οπού χωρίς αυτήν είμαι σίγουρος πως θα τα παρατούσα πριν καν αρχίσω.

Έκανα τέτοια αρχή στο κείμενο μου γιατί θέλω να δηλώσω πως κουράστηκα από τις συνεχείς αναβαθμίσεις και επιθυμώ να παραμείνω σε αυτή την LTS. Είναι λοιπόν Κυριακή βράδυ(30/05) και το πρόβλημα είναι πως δεν ξέρω τι άλλο να κάνω με το/στο pc μου, διότι το έχω ομορφύνει τόσο, όσο ποτέ επιθυμούσα.. Έχουνε δίκιο όμως, όλοι αυτοί που λένε πως η ομορφιά δεν είναι το παν,.Έτσι -με ένα μικρόβιο περιέργειας να με εμπαίζει και με μια γεύση περιπέτειας στα χείλη- εντελώς πειραματικά άρχισα να παίζω(πληκτρολογώ) με όλες αυτές τις so risky εντολές, που φοβόμουν ακόμα και να σκεφτώ. Τι απίστευτη ελευθερία έννοιωσα πατώντας enter μετά από κάτι ύποπτα sudo!? Έγινα πάλι εκείνο το παιδί που ό,τι έπιανε χαλούσε. Τρομερό πισωγύρισμα, αλλά το γούσταρα.

Το γούσταρα μέχρι που είδα πως κατέστρεψα ολοκληρωτικά όλη αυτή την ομορφιά, όπου για πολλούς είναι το παν. Θεοί και δαίμονες πέρασαν από τα -περιπετειώδη- χείλη μου. Έχασα τα πάντα. Μετά σιωπή.

Καθόμουν και κοίταζα μια μαύρη οθόνη χώρις κανένα ίχνος αντίδρασης, συνειδητοποιώντας πως πρέπει να τα κάνω όλα από την αρχή. Δε γαμιέται(politically incorrect το ξέρω-αλλά το είπα), θα βάλω Kubuntu σκέφτηκα.

Όλον αυτό το καιρό, ακούω και διαβάζω πως είναι πιο εύκολo για ένα μέσο και άπειρο χρηστη των windows να περάσει σε kde φάση. Άρα για μένα που το παίζω το ubuntu στα δάκτυλα, θα είναι παιχνιδάκι σκέφτηκα. Αφού κατα την εγκατάσταση-η οποία άργησε μισή ώρα σε σχέση με το ubuntu- να φανταστείτε πως σκεφτόμουν πως θα βαρεθώ γρήγορα επειδή είναι πιο εύκολο απο το gnome.

Π@Π@Π@Π@ΡΙΕΣ(politically incorrect το ξέρω)
Τις πρώτες 4 μέρες μου έφυγε ο jesus christ, έστω για να μπορέσω να καταλάβω λίγο, τι γίνεται.
Ευτυχώς που ήξερα λίγο gnome και κατάφερα να μη με χωρίσει η κοπέλα μου, να μη με διώξουν από την δουλειά μου και όλα αυτά τέλος πάντων που μας συμβαινουν όταν οι άλλοι δε καταλαβαίνουν με τι καταπιανόμαστε.
Και τι στο δια....politically incorrect.... είναι όλα αυτά τα Κ μπροστά από κάθε εφαρμογή. Μα τι ματαιοδοξία θεέ μου!!!!
Και αργείείείεί, γιατί είναι τόσο αργό ρε παιδιά!!!
Τέλος πάντων, για να αυτοψυχοθεραπευτώ από την βαρεμάρα της αναμονής κάθησα και έβγαλα μια στροφή:
Πω- πω- πω, το Kubuntu το αργό
μανιβέλα θα με κάνει να γυρνώ.
πω- πω- πω γιατί έφυγα από το gnome
μπαμ- μπουμ- μπομ
τώρα το κεφάλι μου χτυπώ.

Ώπα φίλε, μπάστα και λίγο, αρχίζει και φαίνεται ωραίο. Πολύ ωραίο. Μα τι παίρνουν εκεί στο KDE?
LSD(Linux Sufficient Dose)?
Ομολογώ πως μετά από 2 βδομάδες ξέχασα τελείως το ubuntu, διότι έχω νέο έρωτα τώρα(μέχρι νεοτέρας δηλάδή)

και τώρα μια σύγκριση των βασικότερων προγραμμάτων που χρησιμοποιώ:

1.Exaile vs Amarok
Το amarok είναι κατά πολύ καλύτερο, αν και το exaile μου φαίνεται ομορφότερο
2.Deluge vs Ktorrent
με χίλια το δευτέρο πλέον, είναι πραγματικά εκπληκτικό.
3.Brasero vs K3b
Ιεροσυλία και μόνο στη σκέψη... όποιος δεν έχει το k3b στο ubuntu, να το δοκιμάσει αμέσως.
4.Cairo-dock
στο Kubuntu λειτουργεί και με openGL, όπου στο gnome μονίμως κράσαρε. Ένα μικρό bug όμως: θέλει κλείσιμο πριν κάθε shutdown του pc, ειδάλλως ανοίγει και δεύτερο dock στην επανεκκίνηση.
5.Vlc player
Ο player που παίζει τα πάντα και γουστάρουμε όλοι, δυστυχώς είναι λίγο πιο αργός, δεν είναι μεγάλο μειονέκτημα όμως.
6.Compiz vs Kwin
Ό,τι και να λένε οι Kdeistas για τα πλεονεκτήματα του kwin το compiz δεν έχω διάθεση να το αλλάξω ακόμα. Ένα μικρό -ηθελημένο, από τους δημιουργούς του kde- bug: δεν μπορούμε να το κάνουμε default window manager, και σε κάθε εκκίνηση του pc πρέπει να τον κάνουμε reload μέσω του fusion-icon.

Αυτά για τώρα, απλά κλείνοντας θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δε μετανοιώνω πλέον για την επιλογή μου.
Παρακάτω σας παραθέτω κάποιες είκονες του desktop μου.
Εικόνα

Εικόνα
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά:Πολύ Καλά
Λειτουργικό ⇛ Kubuntu 10.04 σε 32bit Acer Travelmate 2492
Προδιαγραφές ⇛ Intel(R) Celeron(R) M CPU 420 @ 1.60GHz│ 2GB │Intel 945GM
Άβαταρ μέλους
prov83
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Re: Μετάβαση σε Kubuntu

Δημοσίευσηαπό ftso » 16 Ιουν 2010, 21:24

prov83 έγραψε:Όλον αυτό το καιρό, ακούω και διαβάζω πως είναι πιο εύκολo για ένα μέσο και άπειρο χρηστη των windows να περάσει σε kde φάση.

Αυτό είναι μέγα λάθος. Το πιο εύκολο περιβάλλον είναι σίγουρα το gnome.
Σε ότι περιβάλλον και να καθίσω εκτός του kde και ΧP χάνω την μπάλα. Αυτό δεν το παθαίνω όμως με το gnome, απο την πρώτη φορά που το δούλεψα.

prov83 έγραψε:Και τι στο δια....politically incorrect.... είναι όλα αυτά τα Κ μπροστά από κάθε εφαρμογή. Μα τι ματαιοδοξία θεέ μου!!!!

Οι εφαρμογές του kde είναι γραμμένες σε βιβλιοθήκες βασισμένες στην qt, αλλά τροποποιημένες για το kde. Έτσι με κάποιον τρόπο πρέπει να το δηλώσουν αυτό.

prov83 έγραψε:Και αργείείείεί, γιατί είναι τόσο αργό ρε παιδιά!!!

Κλείσε ότι service δεν χρειάζεσαι όπως το nepomuk...

prov83 έγραψε:Ό,τι και να λένε οι Kdeistas για τα πλεονεκτήματα του kwin το compiz δεν έχω διάθεση να το αλλάξω ακόμα.

Γενικά το βρόμισες. compiz, cairo-dock κτλ
To kde σου δίνει τα πάντα προσαρμοσμένα για αυτό, για μεγαλύτερες επιδόσεις, ομοιομορφία και λειτουργικότητα.
Για αυτό το 99% των kde users προτιμούν kwin και plasma docks και γενικά ότι είναι κομμένο και ραμμένο για το kde, έστω και αν αυτό είναι λίγο κατώτερο προς το παρών σε σχέση με κάποιο 3rd party project.
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό prov83 » 17 Ιουν 2010, 13:46

ftso έγραψε:Γενικά το βρόμισες

Σέβομαι την ενόχληση σου, αλλά νοιώθω ελεύθερος να κάνω ό,τι θέλω στο pc μου.
ftso έγραψε:Κλείσε ότι service δεν χρειάζεσαι όπως το nepomuk...

Πολύ καλή συμβουλή, ευχαριστώ. Έχεις άλλες τέτοιες, θα με βοηθούσες αρκετά.
Άβαταρ μέλους
prov83
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 17 Ιουν 2010, 14:37

prov83 έγραψε:Σέβομαι την ενόχληση σου, αλλά νοιώθω ελεύθερος να κάνω ό,τι θέλω στο pc μου.

Φυσικά και είσαι ελεύθερος να κάνεις ότι θες. Εξάλλου δεν μπορώ να σου επιβάλω κάτι :P
Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να κρίνω τα γραφόμενά σου, ελεύθερα. :)

prov83 έγραψε:Πολύ καλή συμβουλή, ευχαριστώ. Έχεις άλλες τέτοιες, θα με βοηθούσες αρκετά.

Χρησιμοποιείς plasmoids μόνο συμβατά με την έκδοση του kde που έχεις.
Μετά απο κάθε αναβάθμιση kde σβήνεις τα plasma conf files και έρχεσαι εκ νέου σε default desktop αν θες να αποφύγεις μικροπροβλήματα με ότι δεν είναι πλέον συμβατό.
(στο νεο ubuntistas θα υπάρχει άρθρο για το πως μπορούμε να κάνουμε "εικονικές "δοκιμές)

kwin, plasma-desktop και xorg είναι αυτά τα βασικά που χρησιμοποιούν συνήθως την περισσότερη cpu.
Προσπαθείς να κάνεις την πιο βέλτιστη παραμετροποίηση σε σχέση με αυτά για το σύστημά σου. Google it.

Μερικά tips έρχονται στο ubuntistas...
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό prov83 » 18 Ιουν 2010, 12:41

ftso έγραψε:Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να κρίνω τα γραφόμενά σου, ελεύθερα. :)

Ελεύθερα!!!
ftso έγραψε:Μερικά tips έρχονται στο ubuntistas...

Ανυπομονώ..

Σε δυο-τρεις μήνες πιστεύω πως θα γράψω αναλυτικότερα τις εντυπώσεις μου(θα δουλέψω και το kwin)

Ανέβασε αν έχεις λίγο χρόνο και θές καμιά φωτό του λειτουργικού σου.
Ή ένα thread, ας το πούμε Kubuntu tips n' tricks, θα ήταν καλύτερο.
Μπορεί και να "ζηλέψω" πιο σύντομα.
Άβαταρ μέλους
prov83
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 18 Ιουν 2010, 13:42

Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό prov83 » 19 Ιουν 2010, 18:41

Υπέροχα όλα, μπράβο. Πειραματίζεσαι πολύ βλέπω.

Τι launchbar είναι αυτό στην ακόλουθη φωτό? το ζήλεψα :oops:
http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=33&t=113&start=240#p48842
Άβαταρ μέλους
prov83
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό bendersteed » 19 Ιουν 2010, 18:51

Το στρογγυλό εννοείς; Αν δεν κάνω λάθος είναι το daisy plasmoid, υπάρχει στα αποθετήρια.
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛Arch 64bit@Compal Fl90
Προδιαγραφές ⇛ T8100 │ RAM 2GB │ NVIDIA 8600GT │ 4965 │ Bluetooth │ HD Audio │ TFT 15.4"
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
bendersteed
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας