Περι Ανοιχτου-Κλειστου Κωδικα και Επιλογων

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Re: Περι Ανοιχτου-Κλειστου Κωδικα και Επιλογων

Δημοσίευσηαπό ninos » 12 Ιουν 2010, 08:16

Για ποιους λόγους χρησιμοποιώ μόνο ελεύθερο λογισμικό:

α) το να να είναι ο πηγαίος κώδικας ελεύθερος προάγει τη γνώση, βελτιώνει το ίδιο το πρόγραμμα, δυναμώνει την ίδια την κοινότητα των χάκερ-προγραμματιστών
β) είναι πιο ασφαλές λόγω των συνεχών ενημερώσεων
γ) είναι δωρεάν
δ) δεν με δεσμεύει με κλειστά πρότυπα,
δηλαδή στο "πάντρεμα" με τα προϊόντα μιας συγκεκριμένης εταιρίας [vendor lock-in]

Ειδικότερα για τη σουίτα γραφείου OpenOffice, τη χρησιμοποιώ πάνω από δύο χρόνια και αδυνατώ να δω σε τι υστερεί σε σχέση με το κλειστό κουτί που αναφέρει ο AxlD.
Το τραγικότερο είναι ότι σε μερικά χρόνια αγαπητέ AxlD δε θα μπορείς να διαβάζεις ούτε καν αυτά τα έγγραφα που ο ίδιος δημιουργείς σήμερα με το κλειστό κουτί που χρησιμοποιείς.
Επίσης, πώς ανέχεσαι, χρησιμοποιώντας το κλειστό αυτό κουτί, να μην σου επιτρέπει να ανοίγεις ένα έγγραφο Openoffice;

Προσωπικά, η χρήση κλειστού λογισμικού, ακόμη και μέσω εικονικής μηχανής, με κάνει να ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ.
Ομολογώ πως χρησιμοποιώ στη δουλειά ένα μόνο πρόγραμμα διαχείρισης βιβλιοθήκης που είναι κλειστό λογισμικό,
[δεν το αναφέρω καν, διότι δε θέλω να το "διαφημίζω"]
αλλά κι αυτό, λόγω της αηδίας που μου προκαλεί, προσπαθώ να το αντικαταστήσω.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση βέβαια είναι δύσκολη η μεταφορά του μεγάλου όγκου δεδομένων.
Eνδεικτικά αναφέρω πως μόνο μία εγγραφή βιβλίου στη βάση δεδομένων μπορεί να απαιτεί συμπλήρωση δεκάδων πεδίων/υποπεδίων, και σε μία βιβλιοθήκη μιλάμε για χιλιάδες παρόμοιες εγγραφές.
Εμμανουήλ Νίνος
συνταξιούχος καθηγητής αγγλικής
Ubuntu 22.04 LTS Gnome σε μεταχειρισμένο lenovo thinkpad i5-4300U CPU @ 1.90GHz memory 8GiB
[b]GNU/Linux
: αρχάριος, προγραμματισμός: καθόλου, αγγλικά: άριστα
ninos
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό syd » 17 Ιουν 2010, 18:37

Όταν ήρθε στην Ελλάδα ο Gates έβαλε το υπουργείο να ζητάει άδειες χρήσης από τις επιχειρήσεις για τα προϊόντα της Microsoft. Είχα άδειες για τα εγκατεστημένα λειτουργικά άλλα όχι και για τις σουίτες OffIce. Έτσι αναγκάστηκα να αντικαταστήσω το msoffice με openoffice. Όχι μόνο δεν το βρήκα πιο δύσχρηστο από το msoffice αλλά πλέον έχω την δυνατότητα να κάνω άμεση εξαγωγή σε pdf και διαθέτω γλωσσική και ορθογραφική υποστήριξη σε όποια γλώσσα με ενδιαφέρει.
Αυτό το γεγονός μαζί με τη φόλα που έφαγα από το outlook, όταν έχασα όλα τα επαγγελματικά emails (οπότε και το αντικατέστησα με thunderbird), με έκαναν να στραφώ με μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο ανοιχτό λογισμικό.
Μετά από 9 μήνες με ubuntu στο προσωπικό μου pc και laptop, μπορώ να πω ότι είναι ανώτερο λογισμικό από τα windows. Ακόμα αγόρασα και κινητό με linux (n900). Δυστυχώς αναγκάζομαι να χρησιμοποιώ ακόμα windows (dula boot) για παιχνίδια, ενώ στην εργασία είναι δύσκολο να τα αντικαταστήσω αφού οι εμπορικές εφαρμογές που χρησιμοποιώ είναι φτιαγμένες για windows. Εξυπακούεται ότι αναζητώ και χρησιμοποιώ κυρίως εφαρμογές ανοιχτού κώδικα.
To πρώτο μου κομπιούτερ ήταν ένα ibm pc 8088 με msdos και έχοντας ακολουθήσει όλη την εξέλιξη του pc με dos και windows, σκέφτομαι πόσο καλύτερη θα ήταν η συμβίωση με αυτά τα μηχανήματα αν το ανοιχτό λογισμικό ήταν εξαρχής πιο διαδεδομένο. Νομίζω όμως ότι η κυριαρχία του κλειστού λογισμικού, ειδικά στο επίπεδο του λειτουργικού συστήματος, θα τερματίσει, αφού με το internet και την υποστήριξη των κοινοτήτων είναι πλέον πιο εύκολο για τον απλό χρήστη να κατανοήσει τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα του ανοιχτού λογισμικού. Επιπλέον η χρήση του linux σε μικροσυσκευές λόγω καλύτερης εκμετάλλευσης των πόρων, θα το κάνει πιο οικείο στον πολύ κόσμο. Προς το παρόν για μη εξειδικευμένη χρήση, όπως παιχνίδια και κάποια επαγγελματικά προγράμματα, το ubuntu είναι έτη φωτός καλύτερο από τα windows και πολύ πιο εύχρηστο για τον μέσο χρήστη. Γι αυτό και παροτρύνω όσους μπορώ να το εγκαταστήσουν και να το δοκιμάσουν.
Τον σεβασμό μου σε όλα τα μέλη της κοινότητας για την ανιδιοτελή προσφορά τους.
Γνώσεις ⇛ Linux: /Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό σε Η/Υ ϰ μοντέλο: π.χ. Ubuntu 11.10 σε Acer aspire 5630
Προδιαγραφές ⇛ Intel duo core t5500 │ 2GB │ Intel 950│ SB Live! 24 ext │ 15" 1280x800
syd
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 19 Ιουν 2010, 00:30

Θα χρησιμοποιούσα πρόγραμμα κλειστού κώδικα μόνο αν χρειαζόμουν και δεν έβρισκα αντίστοιχο ανοιχτού.
Προτιμώ το ανοιχτό ακόμα και αν είναι υποδυέστερο για λόγους που ανέφεραν οι προλαλήσαντες (συνήθως δεν υστερούν σε δυνατότητες, ενίοτε εντοπίζω προβλήμστα στο πόσο εύχρηστα είναι, το έχω ξαναγράψει κάπου, ρε άνθρωπε έγραψες 500 γραμμές κώδικα, γράψε άλλες 50 για να βελτιώσεις το gui).
Περί office word 2007: Θέλω το διπλάσιο χρόνο για να κάνω αυτό που θέλω σε σχέση με το openoffice, τον παραπανίσιο μου τον τρώει το πανηλίθιο ribbon και το ασταμάτητο ψάξιμο να βρω που είναι τι.
Περί photoshop : Νομίζω ότι το όλο θέμα είναι υπερεκτιμημένο, διότι ελάχιστοι άνθρωποι χρησιμοποιούν παραπάνω από ένα 5-10% των δυνατοτήτων τόσο του photoshop, όσο και του gimp. Η απάντηση λοιπόν στο ερώτημα <<ναι, αλλά τρέχει το photoshop ;>> κατ' εμέ είναι <<κι άμα το τρέχει τι θα το κάνεις βρε Καραμήτρο;>>.
Εν κατακλείδι νομίζω ότι το ανοιχτό λογισμικό σήμερα μπορεί να καλύψει απόλυτα τις ανάγκες του μέσου χρήστη και σαφως παραπάνω και από αυτές του μέσου χρήστη. Αν υπάρχουν ελλείψεις σαφώς και αφορούν πολύ εξειδικευμένες περιπτώσεις και αναλογικά ελάχιστες.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kalakouentin » 19 Ιουν 2010, 23:35

έγραψε: ρε άνθρωπε έγραψες 500 γραμμές κώδικα, γράψε άλλες 50 για να βελτιώσεις το gui
Δεν είναι όλα τόσο απλά. Δυστυχώς ως χρήστες έχουμε καλομάθει και το GUI είναι σε μεγάλο μέρος η ίδια η εφαρμογή.
Εικόνα
Γνώσεις ⇛ Linux: Συμπαθητικές ┃ Προγραμματισμός: Συμπαθητικότερες ┃ Αγγλικά: Αστέρι
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.04 32bit σε HP nw9440 ┃ Ubuntu 10.04 32bit σε Toshiba Satellite U400┃ SLED 11 64bit σε Dell OptiPlex 780
kalakouentin
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό medigeek » 20 Ιουν 2010, 09:57

AxlD έγραψε:Καταρχας ειναι μονο 3 τα προγραμματα που μου λειπουν: MS Office 2007, Digsby και μTorrent.

Σε τέτοια περιπτωση ισχύει αυτό που λέει ο malos: ό,τι έμαθες, αυτό γουστάρεις. Δεν το λέω με κακό τρόπο, απλά έτσι συνήθισες και θα θέλεις περισσότερο από 3 χρόνια για να μάθεις το πρόγραμμα openoffice.

===

Αυτό που δεν κατάλαβα είναι σε τι ακριβώς υστερεί το openoffice. Ένα παράδειγμα; Μπορεί να βρεθεί ο τρόπος αν ρωτήσεις στο φόρουμ. Φυσικά, πρέπει να αφιερώσεις μεγαλύτερο χρόνο στο να λύσεις τα προβλήματα σου παρά να αναφέρεις την αρέσκεια σου σε 30+ γραμμές -- τουλάχιστο εγώ αυτό θα έκανα σαν υποστηρικτής του ανοικτού λογισμικού, θα προσπαθούσα να ρωτήσω για να μάθω πως να το χρησιμοποιώ ώστε να επιταχύνει τη δουλειά μου.

Τέλος, θα έπρεπε να στείλεις στη microsoft ένα μηνυμα λέγοντας ότι σου προτιμάς πολύ το ms office 2007 (δεν το λέω με ειρωνικό τρόπο), ζητωντας τους να αφιερώσουν λίγο περισσότερο χρόνο για να φτιάξουν ένα linux native πακέτο για το office τους -- ποτέ δε ξέρεις. :)

===

Για το utorrent: Το transmission είναι τουλάχιστο 5χ πιο ελαφρύ, και δεν υστερεί σε τίποτα από αυτά που προσφέρει το utorrent, είναι απλά "κρυμμένα" σε περαιτέρω παραθυράκια. Κι αν ακόμη πιστεύεις πως θέλεις το transmission σαν φτυστό utorrent, να ένα πρόγραμμα:
http://code.google.com/p/transmisson-remote-gui/

Από τα screenshots δε βλέπω μια μεγάλη διαφορά.

===

Το digsby δεν το ξέρω, αλλά τι προσφέρει περισσότερο από το pidgin / empathy + gwibber, παρά το γεγονός ότι θα έχεις είναι δύο προγράμματα έναντι ενός ανοικτό;
Κύπριος; Κόπιασε στο ubuntu-cy! ┃ Launchpad Debian Github
Οδηγός για νεοεισερχόμενους -- Αρχικές οδηγίες για αρχάριους χρήστες του Ubuntu

1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 12.10 quantal 3.5.0-21-generic 64bit (en_US.UTF-8, GNOME cinnamon2d), Ubuntu 3.5.0-19-generic, Windows 7
3 Intel Core2 Duo CPU E6550 2.33GHz ‖ RAM 5970 MiB ‖ MSI MS-7235
4 nVidia G73 [GeForce 7300 GT] [10de:0393] {nvidia}
5 eth0: Realtek RTL-8110SC/8169SC Gigabit Ethernet [10ec:8167] (rev 10)
Άβαταρ μέλους
medigeek
Freedom
Freedom

Launchpad: medigeek
IRC: savvas
Εκτύπωση

Προηγούμενη

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας