Ποιo λειτουργικό είναι καλύτερο???

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Ποιo λειτουργικό είναι καλύτερο???

Δημοσίευσηαπό panagiotis » 24 Οκτ 2008, 19:50

Γειά σας.Εγώ θα ήθελα να ανοίξω ένα τελείως γενικό θέμα.Ποιά έκδοση linux είναι η καλύτερη για εσάς και γιατί.Εγώ στην αρχή έβαλα fedora αλλά μετά προτίμησα το ubutnu επειδή αναγνώριζε αμέσως ΟΛΑ τα drivers του υπολογιστή μου (πλήκτρα συντομεύσεων,κάρτας γραφικών κτλ).Όμως δεν κατάλαβα ποιά είναι η διαφορά μεταξύ των 2 λειτουργικών (και τα 2 τα ίδια μου φαίνονται με λίγο διαφορετικό γραφικό περιβάλλον.Τελικά ποιό λειτουργικό είναι καλύτερο και ποιές οι βασικές διαφορές??Ευχαριστώ.
Εικόνα Εικόνα
Toshiba Sattelite A100: Intel CoreDuo (1.83GHz) / Nvidia Ge Force 7600 / 1 GB DDR2 / 15.4" Mobile High Definiton.
Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Καλό/Υψηλό / Προγραμματισμός: Ναι / Αγγλικά: Καλά/ Λειτουργικό:Ubuntu 11.10LTS "Oneiric Ocelot"
Άβαταρ μέλους
panagiotis
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Re: Ποιό λειτουργικό είναι καλύτερο???

Δημοσίευσηαπό logari81 » 24 Οκτ 2008, 20:12

Καταρχήν, δεν υπαρχει καλύτερο λειτουργικο, το καθένα εχει τα υπέρ και τα κατά του και η συζήτηση που ανοίγεις μπορει να διαρκέσει αιώνες αναφέροντας υπέρ και κατα του ενός ή του άλλου. Όλες οι διανομές λίνουξ αποτελούνται πανω κάτω απο τα ιδια κομμάτια. Αυτο που αλλάζει είναι ας πουμε η συναρμολόγη, η ρύθμιση και το πακεταρισμα αυτων των κομματιων. Το καλό ειναι ότι οταν βελτιωνεται κάτι σε μια διανομή, περναει αργα η γρηγορα και στην άλλη. Δηλαδή αν βελτιωθει κατι στο fedora αργά η γρηγορα θα περασει η βελτίωση και στο Ubuntu και αναποδα.

Το βασικο πλεονέκτημα του Ubuntu για μενα δεν ειναι το ιδιο το λειτουργικο αλλα ο κοσμος που το περιβάλλει. Κι οταν με ρωτανε γιατι εχω ubuntu κι οχι οτιδήποτε άλλο αυτην ειναι η απαντηση που δινω. Οι υπόλοιπες διανομές εχουν φυσικά πολυ αξιόλογες κοινότητες με πολύ καλα τεχνικα καταρτισμενα μελη, συχνα όμως επικεντρωνονται τόσο στο τεχνικο κομμάτι του λειτουργικού που ξεχνανε το ανθρωπινο και δυσκολεύονται να επικοινωνησουν επιτυχως με απλούς χρηστες που ανακάλυψαν το λινουξ προχτες.

Ένα άλλο βασικο πλεονέκτημα του ubuntu ειναι το οτι βασίζεται στην διανομη Debian πίσω από την οποία δεν κρύβεται κάποια εταιρια όπως συμβαινει με αλλες διανομες αλλα εξελίσεται μια μεγαλη κοινοτητα μεμονωμενων μελών. Και φυσικα δεν θα ειχαμε ποτε το Ubuntu αν δεν υπήρχε το debian.

Ως συμπερασμα ο ρόλος του ubuntu στον κόσμο του λίνουξ για μενα ειναι το καλωσόρισμα των νεων χρηστών. Απο εκει και περα μπορει καποιος να διαλεξει αν θα μεινει στο ubuntu ή αν θα παει καπου αλλου.
http://opensourceecology.org/

Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 24 Οκτ 2008, 20:48

Έκανα μεταφορά του θέματος εδώ.

Οι κύριες διαφορές κάθε διανομής είναι:
1)Ο διαχειριστής πακέτων.
(dpkg το ubuntu , rmp η fedora)
2)To πόσο πρόσφατα πακέτα έχει η διανομή.
(Νεα το ubuntu, τα νεότερα η fedora.)
3)H κοινότητα.
(Και οι δυο διανομές έχουν απο τις μεγαλύτερες κοινότητες παγκοσμίως, με το ubuntu να έχει υπεροχή εδώ.)
.
.
.

Επίσης σημαντική διαφορά είναι οτι η fedora υποστηρίζεται απο την REDHAT η οποία απευθύνεται κυρίως σε servers , ενώ το ubuntu απο την Canonical η οποία απευθύνεται εξίσου και σε servers και σε desktops.
Τέλος, το ubuntu διαθέτει στα επίσημα αποθετήρια και non-free πακέτα ακόμη και για codecs , πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει στην fedora λόγο κυρίως των πατεντών που ισχύουν στην Αμερική.

Κατά τα άλλα συμφωνώ απόλυτα με τον @logari81 και επαυξάνω λέγοντας οτι η συζήτηση δεν μπορεί να είναι και τόσο αποτελεσματική λόγου του ότι είμαστε στο forum του ubuntu. :D
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dimitris » 24 Οκτ 2008, 21:50

Θα συμφωνήσω κι εγώ με τους δύο. Κάθε λειτουργικό έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Για τη μία δουλειά μπορεί να είναι καταλληλότερο το Α και για την άλλη δουλειά το Β. Πάντα πρέπει να αναφέρεις το κριτήριο με το οποίο κρίνεις κάτι. Σημασία έχει αυτό που χρησιμοποιείς να σου αρέσει και να κάνει τη δουλειά σου.
Άβαταρ μέλους
Dimitris
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kalakouentin » 25 Οκτ 2008, 02:25

Οι προπληκτρολογήσαντες έχουν δίκιο.
Απλά κάνω μια μικρή ένσταση/διευκρίνηση στο ότι κατά 95%+ οι διανομές Linux σε ένα υπολογιστή desktop είναι ίδιες. Άλλωστε και οι 2 GNU/Linux είναι. Όπως αναφέρθηκε, ουσιαστικά διαχειριστή πακέτων και community επιλέγεις. Και το Ubuntu και το Fedora (και το Zenwalk και κάποια καημένη διανομή ενός μοναχικού developer στη Νορβηγία) το ίδιο λειτουργικό είναι. Linux.
Και τα 2 που αναφέρεις αρχικά πάντως είναι αυτό που λέμε user-oriented distributions.
Το Ubuntu λχ. είναι καθαρά προσανατολισμό σε desktop όπου ακολουθεί κατά πόδας το εκάστοτε Gnome και X.org release. Εκμεταλλεύεται (με την καλή έννοια) το Debian και δημιουργεί σταθερές εκδόσεις με έμφαση στην χρηστικότητα και την ασφάλεια. Τέλος έχει πολύ ενεργό (και πρόθυμο) community.
Για το fedora δεν ξέρω πώς είναι τα πράγματα, προφανώς η work-horse διανομή από πίσω του είναι το Red Hat Enterprise Linux, και πιστεύω ότι "προσπαθεί" και αυτό στους ίδιους τομείς με το Ubuntu μέσες άκρες (end-user experience, compatibility, security etc.).

Το σημαντικότερο στο είπε ο Dimitris: "Σημασία έχει αυτό που χρησιμοποιείς να σου αρέσει και να κάνει τη δουλειά σου." άμα την βρίσκεις και είσαι παραγωγικός και με Slackware ποιος είμαι εγώ να σου πω ότι η διανομή σου (και το λειτουργικό σου γενικότερα) είναι "χειρότερα" ή "υποδεέστερα" της (Χ,Υ,Ζ) διανομής.

Στο βασικό σου ερωτήματα πάντως περί διαφορών το πέτυχες και μόνος σου ;) ( και τα 2 τα ίδια μου φαίνονται με λίγο διαφορετικό γραφικό περιβάλλον). Βασικές διαφορές σε έναν μη εξειδικευμένο χρήστη έχουν στο artwork, ίσως σε κάποια codecs και γραμματοσειρές (που θα είναι πιο εύκολα να βρεις στο ubuntu) και σε κάποιες υποστηριζόμενες συσκευές (ίσως κάτι πιο εξωτικό server thingie να είναι ήδη στο fedora εκεί - ελέω RHEL εννώ κάποιο περίεργο joy-stick να είναι ευκολότερα αναγνωρίσιμο στο Ubuntu). Γενικά αν ψήνεσαι για "cutting edge" πράγματα μάλλον το arch θα σε βολέψει με το όλο rolling release theme που έχει, αλλά όντας καινούριος θα σου έλεγα να εξοικιωθείς με το Linux μέσω του Fedora ή του Ubuntu και μετά να προχωρήσεις ανάλογα με τις ανάγκες σου.

( Tί λέμε τώρα εγώ πίνω νερό στο όνομα του Ubuntu! Κάτσε εδώ! )
Εικόνα
Γνώσεις ⇛ Linux: Συμπαθητικές ┃ Προγραμματισμός: Συμπαθητικότερες ┃ Αγγλικά: Αστέρι
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.04 32bit σε HP nw9440 ┃ Ubuntu 10.04 32bit σε Toshiba Satellite U400┃ SLED 11 64bit σε Dell OptiPlex 780
kalakouentin
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό panagiotis » 25 Οκτ 2008, 12:35

Δεν νομίζω να αλλάξω ποτέ πλέον λειτουργικό γιατί το ubuntu μου αρέσει πάρα πολύ και ακόμα σχεδόν δεν ξέρω τίποτα!! :) Windows είχα και τώρα στο ubuntu καταλαβαίνετε πόσο χαρούμενος και ευχαριστημένος είμαι από τον υπολογιστή μου.
Εικόνα Εικόνα
Toshiba Sattelite A100: Intel CoreDuo (1.83GHz) / Nvidia Ge Force 7600 / 1 GB DDR2 / 15.4" Mobile High Definiton.
Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Καλό/Υψηλό / Προγραμματισμός: Ναι / Αγγλικά: Καλά/ Λειτουργικό:Ubuntu 11.10LTS "Oneiric Ocelot"
Άβαταρ μέλους
panagiotis
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό giannis12a » 26 Οκτ 2008, 19:47

kalakouentin έγραψε:Οι προπληκτρολογήσαντες έχουν δίκιο.

προπληκτρολογήσαντες, μ΄ αρέσει η Ελληνική γλώσσα γιατί είναι αστείρευτη.

Βασικά τα περισσότερα τα είπαν οι προπληκτρολογήσαντες :D , ένα είναι το κριτήριο (πέραν θέματος αισθητικής), τι χρήση θέλεις να κάνεις με το λειτουργικό σου και τι καθημερινές ανάγκες έχεις. Για μένα βασικός παράγοντας ήτανε και ο διαχειριστής πακέτων, πόσο γρήγορος , εύχρηστος και πληθωρικός θα ήτανε, γιατί είναι σημαντικό να βρίσκεις αυτό που θες ( μιας και το ubuntu βασίζεται στο debian και τις βιβλιοθήκες του είμαστε πολύ καλά) και ένα τελευταίο πολύ βασικό όμως. Το Ubuntu έχει παγκοσμίως την μεγαλύτερη και ενεργότερη ομάδα, σε forum κλπ, μπορείς να βρεις απαντήσεις για τα πάντα, εκτός από το Ελληνικό , υπάρχει και το ubuntu.com που εκεί μιλάμε βρίσκεις τα πάντα.
Εικόνα
το link παραπέμπει σε ανθρωπιστικού περιεχομένου σελίδα
pleiades place
Γνώσεις ⇛ Linux: Είμαι Χάκερ ┃ Προγραμματισμός: Όχι δεν προγραμματίζω ποτέ τίποτα, τ' αφήνω όλα στην τύχη ┃ Αγγλικά: Γαλλικά/Χορός/Πιάνο
Άβαταρ μέλους
giannis12a
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας