Ανεξάρτητα από το πάροχο, υπάρχουν ζητήματα που πρέπει ο καθένας να διαπιστώσει για να είναι σε θέση να κάνει αντικειμενική σύγκριση.
Υπάρχουν περιπτώσεις όπου το πρόβλημα είναι κάτι που ο πελάτης μπορεί να διορθώσει, ωστόσο δεν καταλαβαίνει για να το κάνει.
1. Αν δοκιμάζουμε να δούμε την ταχύτητα του διαδικτύου, είναι σημαντικό να διαπιστώσουμε τον παράγονται της ποιότητας της ασύρματης σύνδεσης.
Για παράδειγμα, η ασύρματη σύνδεση μπορεί να πέσει στα 1Mbps ή 5.5MBps, οπότε η σύνδεση με το πάροχο στα 24MBps πάει χαμένη
Οπότε, δοκιμάζουμε με καλώδιο για να κάνουμε τις τελικές μας μετρήσεις.
2. Μερικές ασύρματες κάρτες προσπαθούν να διατηρήσουν 54MBps ενώ μπορεί να είστε αρκετά μακρυά από το access point. Η ποιότητα που έχετε είναι κακή.
Εδώ μπορείτε να καθορίσετε στην ασύρματη κάρτα δικτύου να συνδέεται στα π.χ. 11MBps, οπότε η σύνδεση θα είναι πιο σταθερή, και γρήγορη!
3. Υπάρχει το ζήτημα με το θόρυβο στη τηλ. γραμμή. Μπορεί κάποιος να το διαπιστώσει ηχητικά όταν βάλει το αυτί στο ακουστικό και ακούσει για λίγα λεπτά το σήμα.
Αρκετά σπίτια είναι κακόφτιαγμένα, με τη γραμμή του τηλεφώνου π.χ. να πηγαίνει παράλληλα με καλώδια ρεύματος.
4. Για να δοκιμάσουμε το εύρος (bandwidth), κάνουμε λήψη κάποιου μεγάλου αρχείου από δικτυακό τόπο στην Ελλάδα (π.χ. ftp.otenet.gr ή ftp.ntua.gr). Κάποιο ISO του Ubuntu είναι καλή επιλογή.
Είναι πιθανό ο πάροχος να περιορίζει τη μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να έχει μια σύνδεση, ωστόσο να μπορείς να τρέξεις πολλές λήψεις παράλληλα.
Έτσι, δοκιμάζουμε στην αρχή με μια λήψη εκείνου του ISO και καταγράφουμε την ταχύτητα.
Έπειτα, εκτελούμε π.χ. 3 παράλληλες λήψεις του ίδιου αρχείου και βλέπουμε τη συνολική ταχύτητα μεταφοράς. Πρέπει οι δύο ταχύτητες να είναι περίπου ίδιες, διαφορετικά μάλλον ο πάροχος επηρεάζει τις λήψεις σας.
5. Μπορείτε να δοκιμάσετε και mtr
www.otenet.gr για να δείτε τι απόκριση βγάζει. Όσο πιο μικρό, τόσο το καλύτερο, ιδίως αν παίζετε παιχνίδια που βασίζονται στη μηχανή Quake3.