Drupal απορία...

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Drupal απορία...

Δημοσίευσηαπό nikosal » 23 Ιουν 2011, 00:59

Χτίζω ένα σάιτ σε 7.2. Νομίζω ότι έχω διαβάσει αρκετά και κάνω μια καλή προσπάθεια, αλλά βέβαια το θέμα είναι τεράστιο και μπορείς συνέχεια να βελτιώνεσαι. Στα πρώτα βήματα είμαι. Ωστόσο, ενώ έχω λύσει αρκετά βασικά (για αρχάριο) θέματα και καθημερινά προσθέτω & συμπληρώνω το σάιτ, δεν έχω κατορθώνει να λύσω μια απορία που με κρατάει πίσω.

Επειδή ξέρω ότι αρκετοί εδώ χρησιμοποιούν drupal θα θέσω την απορία μου και βλέπουμε. Δοκίμασα να κάνω εγγραφή και στο ελληνικό φόρουμ, αλλά δεν έλαβα ποτέ το μέιλ με το συνθηματικό (unable to send mail, απαντάει).

Η απορία:

Έχω (λόγου χάρη) μετά το Home Menu δημιουργήσει δύο menu ακόμα, φερ' ειπείν Ειδήσεις και Απόψεις. Εννοώ «μετά» (--) και όχι κάτω από το home (----). Έτσι, βλέπω τρία «ταμπ-άκια» στη σειρά, Home, Ειδήσεις, Απόψεις.

Ας πούμε λοιπόν ότι έχω ετοιμάσει και τρία άρθρα τα Α (node/1), B (node/2) & Γ (node/3).

Φυσικά, όταν τα ανεβάσω, τα summaries τους θα είναι στην home page με την αντίστροφη σειρά που τα ανέβασα. Τέλεια ως εδώ.

Θέλω τώρα το σάιτ μου να λειτουργεί ως εξής: Εφόσον (παράδειγμα) το άρθρο Α είναι Είδηση, να το αντιστοιχήσω στο menu tab Ειδήσεις και όταν κάνω κλικ εκεί να βλέπω το summary του. Αντίθετα, βλέπω όλο το άρθρο.

Πιο σημαντικό: Εφόσον τα άρθρα Β και Γ είναι Απόψεις, θέλω επίσης όταν κάνω κλικ στο menu tab Απόψεις, να βλέπω τα δύο summaries, το ένα κάτω από το άλλο. Όπως δηλ. η home page, εδώ όμως να είναι μόνο τα άρθρα που είναι Απόψεις. Γενικότερα, σε κάθε menu tab να αντιστοιχώ τα άρθρα που θέλω.

Αντίθετα, τι κατορθώνω να κάνω: Αν αντιστοιχήσω με το path node/2 το άρθρο Β στο ταμπ Απόψεις, και κατόπιν το άρθρο Γ στο ίδιο ταμπ, θα εμφανιστεί δεύτερο ταμπ, που θα λέγεται πάλι Απόψεις! Και το καθένα θα έχει από ένα άρθρο, αντί να είναι και τα δύο στις Απόψεις!

Με δυο λόγια, δεν κατορθώνω (α) να αντιστοιχήσω πχ. πέντε άρθρα σε ένα menu που βρίσκεται ΔΙΠΛΑ στο home menu και (β) να βλέπω και τα πέντε ως summaries (και μόνο εφόσον κάνω κλικ πάνω τους, να διαβάσω ολόκληρο το άρθρο).

Προφανώς έχω μια... σοβαρή έλλειψη στην κατανόηση της δομής του drupal, οπότε αν μπορείτε να υποδείξετε κάτι...
Desktop στο σπίτι: ubuntu 14.04 σε AMD Athlon II 435X3 (αναβάθμιση) με Samsung SSD 500GB
Desktop στην εργασία windows xp (δυστυχώς!)
Laptop: ubuntu 13.10 σε i3 (new install) με Samsung SSD 250GB
Netbook των τέκνων: lubuntu 13.10 σε Atom 450 (new install)
Smartphone: Android 4.1.2 Jelly Bean σε Samsung Nexus S
Tablet: Android 4.4.2 KitKat σε LG G pad 8.3
Άβαταρ μέλους
nikosal
Ubuntistas
Ubuntistas

Εκτύπωση

Re: Drupal απορία...

Δημοσίευσηαπό digibill » 23 Ιουν 2011, 12:45

nikosal έγραψε:Προφανώς έχω μια... σοβαρή έλλειψη στην κατανόηση της δομής του drupal, οπότε αν μπορείτε να υποδείξετε κάτι...

Όχι του drupal, αλλά του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν οι δυναμικές ιστοσελίδες γενικότερα :D

Αυτό που θες να κάνεις είναι να δημιουργήσεις κατηγορίες nodes όπου πχ η κατηγορία «Απόψεις» θα περιλαμβάνει τα nodes που εντάσσονται σε αυτήν και επιπλέον θα έχει και ένα menu entry από όπου θα εμφανίζεις τα σχετικά nodes.

Χρειάζεται να ενεργοποιήσεις και να σετάρεις οπωσδήποτε την "Ταξινόμηση" (taxonomy) για να το πετύχεις αυτό.
Ο πιο απλός τρόπος είναι είναι να δημιουργήσεις ένα "λεξικό" για τα nodes σου, να του βάλεις τους όρους που θέλεις (άρθρα, ειδήσεις, ανακοινώσεις κλπ), να κατηγοριοποιείς τα nodes που ανεβάζεις με βάσει αυτούς τους όρους και, τέλος, να φτιάξεις τα αντίστοιχα στοιχεία μενού: κάθε όρος στην ταξινόμηση έχει ένα url της μορφής "/taxonomy/term/X" όπου "Χ" ένα νούμερο. Βρίσκεις πιο url αντιστοιχεί στην κατηγορία "άρθρα" (για παράδειγμα http://www.site.gr/taxonomy/term/5) και το βάζεις στο σχετικό στοιχείο μενού.
Άλλος τρόπος. πιο γενικός και πιο "αυτόματος" είναι να χρησιμοποιήσεις taxonomy + views, αλλά εκεί μάλλον θα μπερδευτείς αρκετά.... Το σημαντικότερο όλων είναι η ταξινόμηση...

Διάβασε στο site του drupal για το taxonomy, είναι από τα πιο σημαντικά και βασικά πράγματα σε ένα δυναμικό cms. Και μάλιστα πρέπει να σχεδιάσεις την ταξινόμησή σου σωστά από την αρχή, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις πιθανές μελλοντικές ανάγκες του site, γιατί αλλιώς θα το βρεις μπροστά σου καθώς το site θα μεγαλώνει......
http://darktable.sourceforge.net/www.yiannakos.gr
Σύστημα:AMD Ryzen 5 1600, 16GB DDR4 RAM, ASUS PRIME B350 Plus m/b, nVidia GeForce GTX 1070 Ti 8GB
http://petition.stopsoftwarepatents.eu/351004340091/
Άβαταρ μέλους
digibill
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Re: Drupal απορία...

Δημοσίευσηαπό nikosal » 23 Ιουν 2011, 14:52

digibill έγραψε:
nikosal έγραψε:Προφανώς έχω μια... σοβαρή έλλειψη στην κατανόηση της δομής του drupal, οπότε αν μπορείτε να υποδείξετε κάτι...

Όχι του drupal, αλλά του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν οι δυναμικές ιστοσελίδες γενικότερα :D

χαχαχα οκ, πάω στο κεφάλαιο taxonomy του βιβλίου μου... Ήταν λίγο πιο πίσω...
Desktop στο σπίτι: ubuntu 14.04 σε AMD Athlon II 435X3 (αναβάθμιση) με Samsung SSD 500GB
Desktop στην εργασία windows xp (δυστυχώς!)
Laptop: ubuntu 13.10 σε i3 (new install) με Samsung SSD 250GB
Netbook των τέκνων: lubuntu 13.10 σε Atom 450 (new install)
Smartphone: Android 4.1.2 Jelly Bean σε Samsung Nexus S
Tablet: Android 4.4.2 KitKat σε LG G pad 8.3
Άβαταρ μέλους
nikosal
Ubuntistas
Ubuntistas

Εκτύπωση

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας