headless έγραψε:
Αν πρόσθέσεις σε αυτό οτι όλα τα παιχνίδια είναι βελτιστοποιημένα για να τρέχουν τα μισά σε nvidia και τα άλλα μισά σε ati (στα πλαίσια του πολέμου εντυπώσεων ανάμεσα στις 2 εταιρείες) φτάνει για να καταλάβεις οτι αν μιλήσεις σε κάποιον games enthusiast για μηχάνημα με intel κάρτα με σκοπό το gaming, είναι σίγουρο οτι θα βάλει τα γέλια.
Αυτό έχει βγει εκτός εξίσωσης από την στιγμή που τα benchbarks αφορούν τα ίδια τα παιχνίδια.
headless έγραψε:
Ναι είναι περίπου στην ...109η θέση ανάμεσα στα μοντέλα καρτών που διατίθενται για φορητούς (αν υπολογίσουμε και τα builds με sli ή crossfire)
Μία Intel μέσα σε ένα δάσος από "πράσινες" και "κόκκινες" κάρτες, απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ανταγωνιστική πρόταση.
Ειδικά για τις κάρτες γραφικών, ισχύει ένας πολύ απλός κανόνας: όσο μεγαλύτερη, τόσο καλύτερα. (ουπς αυτό ακούστηκε...κάπως)
Όπως και να έχει σε έναν τομέα οπού το πρώτο που έχει σημασία είναι η ωμή επεξεργαστική ισχύς, είναι πολύ δύσκολο οι integrated κάρτες να κοντράρουν τις dedicated.
Δεν είπα ότι είναι για σοβαρούς παίκτες. Είπα καθαρά ότι μπαίνει στην δεύτερη κλάσση στην κατάταξη που σημαίνει νομίζω σαφώς ότι απέχει από τις επιδόσεις τής πρώτης κλάσσης, ΑΛΛΑ...
Αρκετά συχνά διαβάζω για το πόσο αδύναμες είναι οι GPU τής intel. Βλέποντας τις επιδόσεις οι περιγραφές αυτές αφορούν την «απλή» HD 2000. Η HD 4000 είναι πολύ καλύτερη από αυτό. Παραμένει όμως ανάπηρη σε σχέση με τα παιχνίδια. Η 5200 δεν είναι «σοβαρή» κάρτα για κάποιον «παίκτη» αλλά για πρώτη φορά δεν αισθάνεσαι ανάπηρος. Όπως βλέπεις μπορεί να παίξει σχεδόν όλα τα παιχνίδια έστω και σε χαμηλή ρύθμιση. Αλλά το θεωρώ σημαντικό νέο για δύο κυρίως λόγους.
α) Η intel δίνει στα περισσότερα μοντέλα ανοικτούς οδηγούς σε αντίθεση με την AMD και την NVIDIA. Αν λοιπόν κάποιος δουλεύει μόνο σε λίνουξ τότε παίζει νομίζω
όλα τα παιχνίδια (αφού το Assassin´s Creed III έτσι και αλλιώς δεν νομίζω ότι έχει βγει σε λίνουξ). Νομίζω είναι σπουδαίο ότι με ανοικτούς οδηγούς τής intel μπορεί κάποιος να χτυπήσει επιδόσεις που μέχρι τώρα ανήκαν αποκλειστικά στις AMD και NVIDIA (έστω και στα χαμηλά επίπεδά τους) και οι οποίες επιμένουν να δίνουν κλειστούς οδηγούς. Επίσης με την intel έχεις πολύ χαμηλότερες καταναλώσεις (σημαντικό για ένα φορητό)
β) Η intel φαίνεται να ανεβαίνει σε GPU ταχύτατα σε κάθε επόμενη γενιά επεξεργαστών της. Αν συνεχίσει έτσι δεν είναι μακρυά σε δύο χρόνια να χτυπάει πραγματικά υψηλές επιδόσεις.
Κάποιος που θέλει «παιχνίδια» τότε φυσικά ακόμα και τώρα καταρχήν πρέπει να έχει windows και βεβαίως θέλει μια καλή AMD ή NVIDIA. Κάποιος όμως που θέλει λίνουξ και φορητό υπολογιστή να κάνει την δουλειά του τότε νομίζω έχει όση ισχύ χρειάζεται και δεν είναι και ανάπηρος στα παιχνίδια όπως με τις intel προηγούμενης γενιάς. Και έχει ενδιαφέρον να δούμε σε λίγα χρόνια πού θα βρίσκεται η intel.