Προσωπικά δεδομένα; Τι είναι αυτό;

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Re: Προσωπικά δεδομένα; Τι είναι αυτό;

Δημοσίευσηαπό Learner » 16 Αύγ 2013, 22:53

Σε ότι αφορά την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα θα αναφέρω μόνο δυο προγράμματα με τα οποία (αν τα γνωρίζεις βέβαια) μπορείς να κάνεις «παπάδες»
  • Apparmor
  • Iptables
Το πρώτο προ-εγκατεστημένο και απενεργοποιημένο, το δεύτερο πρέπει να το εγκαταστήσεις. Και τα δυο απαιτούν καλές γνώσεις χειρισμού, διαφορετικά θα καταλήξεις να μην μπορείς καν να συνδεθείς σε μια σελίδα.

Σε ότι αφορά το παρακάτω
xXx έγραψε:Διαβάζοντας το προαναφερθέν άρθρο, το μυαλό μου πήγε στο εξής:
Το ίδιο το λειτουργικό να έχει "κρυφά" τη δυνατότητα να δίνει πληροφορίες για τον "κάτοχο" σε τρίτους.

δεν μπορεί να υπάρξει αυτό στον ανοιχτό κώδικα (open source). Εσύ κι εγώ ίσως να μην το καταλάβουμε, αλλά υπάρχουν χιλιάδες χρήστες που γνωρίζουν και ασχολούνται με τον κώδικα, όπως επίσης υπάρχουν αρκετοί που γουστάρουν απλά να βλέπουν και να εξετάζουν τον κώδικα. Όταν ο κώδικας είναι διαθέσιμος σε όλους, απλά .. δεν μπορεί να κρυφτεί.
Κρυφτούλια στο ανοιχτό λογισμικό δεν μπορούν να υπάρξουν.

Ένα σχετικά πρόσφατο παράδειγμα είναι η "διαρροή" πληροφοριών από το shopping lens του Ubuntu απευθείας στην Amazon. Launchpad bug: #1055952
Βλέπεις τι έγινε εδώ ; Με το που ενσωμάτωσε η Canonical την συγκεκριμένη υπηρεσία στο Ubuntu, άρχισε το ψάξιμο. Βρήκαν λοιπόν πως τα δεδομένα δεν περνάνε από τους servers της Canonical, αλλά πάνε απευθείας στην Amazon. Αμέσως αναρτήθηκε bug στο Launchpad και φυσικά έγινε γνωστό σε όλο το διαδίκτυο.
Προσωπικά δεν με επηρεάζει το συγκεκριμένο bug, γιατί από τις πρώτες ενέργειες που κάνω όταν εγκαθιστώ το Ubuntu, είναι να απεγκαταστήσω το Amazon, για δυο λόγους.
1) Δεν το χρησιμοποιώ (για αγορές)
2) Μου σπάει τα νεύρα όταν ψάχνω μια εφαρμογή και μου εμφανίζει 100 άσχετα αποτελέσματα.
About Me
NickTux@GitHub

Spoiler: show
1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό xXx » 17 Αύγ 2013, 03:07

Να ξεκαθαρίσουμε ότι κάνουμε απλά κουβέντα, και δεν βάλαμε καμμία διανομή στο στόχαστρο.
Ως χρήστης υπολογιστών, είμαι από τους πιό απρόσεχτους που θα μπορέσετε ποτέ να συζητήσετε.
Η λέξη firewall για εμένα είναι συνώνυμη με τη λέξη MASQUERADE (ο μόνος λόγος για τον οποίο ενεργοποιώ rules στο iptables).
Όλα τα μηχανήματα μου έχουν μόνο έναν χρήστη τον root, με τον οποίο "σερφάρω" πάνω στα αφρισμένα κύματα της καθημερινότητας μου.
Ακόμη και αυτός ο χρήστης, δεν έχει password (passwd -d root είναι η πρώτη εντολή που τρέχω σε ένα "φρέσκο" λίνουξ).
Χρησιμοποιώ το διαδίκτυο καθημερινά από το 1997, οπότε μη προσπαθήσετε να με συνετίσετε, άδικος κόπος.
Δεν έχω χάσει ποτέ δεδομένα παρά μόνο από αστοχία υλικού.
Τώρα, το αν έχουν διαρρεύσει προσωπικά μου δεδομένα, δεν το ξέρω, αλλά και δεν με απασχολεί πολύ.
Δεν τριγυρίζω στο darknet μιας και δεν ψάχνω να βρώ πληρωμένο δολοφόνο, ναρκωτικά ή οτιδήποτε άλλο κάνουν εκεί κάτω.
Γενικά είμαι ένα "καλό παιδί" και για να συμπληρώσω και τον φίλο dim459: Θα μπορούσα να γράφω για ημέρες απαριθμίζοντας
τις αρετές μου, αλλά είμαι πάρα πολύ μετριόφρων για να κάνω κάτι τέτοιο :-P . Φυσικά ξέρω ότι ο γραπτός λόγος "ακούγεται"
διαφορετικά στα διαφορετικά "αυτιά" που έχει ο καθένας μας, αλλά φίλε dim459, σου γνωστοποιώ ότι θα μπορούσα να είχα
προσβληθεί. Θυμήθηκα πόσο άσχημα είχα νοιώσει όταν ένας δημόσιος υπάλληλος είχε πει το εξής όταν τους ανακοίνωσαν ότι
θα "πιάνουν δουλεια" στις 7 η ώρα το πρωί: "Τι είμαστε, οικοδόμοι για να πιάνουμε δουλειά τέτοια ώρα;"
Οπότε ναι, φίλε dim459 είμαι πραγματικά οικοδόμος και όχι ο Charles Schulz από τον αρχικό σύνδεσμο, που μαθαίνει Ελληνικά
με απώτερο σκοπό να διαλύσει τη βάση χρηστών των άλλων διανομών προς όφελος της OpenMandriva... :-)
Καταλαβαίνω ότι το
dim459 έγραψε:αλλά αν όντως είσαι οικοδόμος τότε :
ήταν απλά για να μπορέσει να σταθεί συντακτικά η πρόταση (η κατανόηση είναι ανάμεσα στις αμέτρητες αρετές μου :-P) και όχι αμφιβολία από την πλευρά σου.
Και επειδή οι δηλώσεις σου με έκαναν να κοκκινήσω από ψευδο-ντροπή, και εγώ με τη σειρά μου σε "πειράζω" καλοπροαίρετα πάντα,
και με χιουμοριστική διάθεση. Ελπίζω αυτό να διακρίνεται μέσα από το γραπτό μου λόγο (τα λέγαμε πριν αυτά...) και να μην έρθεις να μου
περάσεις Windows 8, όντας διψασμένος για εκδίκηση.
Δεν με ενοχλεί ιδιαίτερα λοιπόν (ως να βαθμό) η διαρροή προσωπικών δεδομένων ή συνηθειών μου στο διαδίκτυο.
Με ενοχλεί όμως όταν γίνεται κάτι πίσω από την πλάτη μου, ακόμη και αν είναι για καλό σκοπό.
Με ενοχλεί αφάνταστα, όταν κάποιος με θεωρεί αυτόματα θύμα, ιδιαίτερα όταν αυτός έχει δύο μάτια ενώ εγώ μόνο ένα (ή και κανένα όπως πολύ συχνά συμβαίνει στις μέρες μας σε θέματα τεχνολογίας ευρείας κατανάλωσης).
Με ενοχλούν και τα ads επίσης, τα στοχευμένα αλλά ιδιαίτερα τα άστοχα.
Ξεκίνησα λοιπόν αυτό το νήμα, με σκοπό να πούμε τις απόψεις μας, να ενημερωθούμε ο ένας από τον άλλο, και αν καταστεί ανάγκη, να σφίξουμε λίγο τα ζωνάρια μας στην τελική.

Και να διατυπώσω και την δική μου άποψη εν τέλει:
Θεωρώ (γιατί μόνο αυτό μπορώ να κάνω με τις γνώσεις που έχω) ότι είναι ασφαλέστερο ένα λειτουργικό ανοιχτού κώδικα, για τους λόγους που ανέφεραν και οι φίλοι πιό πάνω (δηλαδή πολλά καχύποπτα μάτια πάνω στον αναγκαστικά ανοιχτό κώδικα, συνέχεια και ταυτόχρονα).
Επίσης (αυτό δεν το θεωρώ, είμαι σίγουρος) είναι τόσα πολλά τα εργαλεία να προστευτεί κανείς, και με μόνο κόστος αυτό του χρόνου εκμάθησης, που πραγματικά μας καθιστά τους μόνους υπεύθυνους σε περίπτωση απώλειας. Και επιπλέον, η γνώση μένει και ίσως φανεί χρήσιμη και πάλι.
Είναι τόσα πολλά αυτά που μας προσφέρει το ανοιχτό λογισμικό, και ως desktop αλλά ιδιαίτερα ως server, που δεν θα έπρεπε να παραπονιόμαστε καν, ιδιαίτερα όταν ξέρουμε ότι η μόνη μας εναλλακτική είναι να πληρώσουμε μεγάλο όγκο χρημάτων γνωρίζοντας ότι μας υποκλέπτουν.

'Οχι, σκοπός μου δεν ήταν να πλέξω το εγκώμιο για άλλη μία φορά (όπως συχνά με κατηγορούν φίλοι και γνωστοί που δεν αντέχουν το τερματικό).
Σίγουρα θα πρέπει να ψαχνόμαστε, όπως ακριβώς πιστεύω ότι κάνουμε εδώ.
Ευχαριστώ και πάλι για τις απαντήσεις/σκέψεις σας και ελπίζω να μην έθιξα κανένα.
Off topic:
Απορώ πως κάποιοι παθαίνουν ναυτία στη σκέψη και μόνο του τερματικού, όταν σε αντίθεση οι περισσότεροι σε αυτό το φόρουμ μπορούν να περάσουν όλο τον ελεύθερο χρόνο της ημέρας τους με ανοιχτό ένα μόνο τερματικό.
Κυρίως Desktop: MoBo: GA-MA78GM-S2H | CPU: AMD Phenom(tm) II X4 920 2.80 GHz | VGA: NVIDIA Corporation GF119 [GeForce GT 610] | RAM: 3GB DDR2 800 | Audio: Realtek ALC889A (ATI SB) | Audio: NVIDIA Corporation GF119 HDMI | OS: Debian jessie 64bit
Άβαταρ μέλους
xXx
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 17 Αύγ 2013, 22:21

@xXx

Ορθώς αντιλήφθηκες ότι δεν είχα πρόθεση να αμφισβητήσω την επαγγελματική σου ιδιότητα, και πολύ περισσότερο να αναφερθώ απαξιωτικά σε αυτή.
Το εδάφια που έκανα παράθεση από τη δημοσίευσή σου, ήταν επιλεγμένα λόγω της σύνταξής τους και των όρων που χρησιμοποιούσαν, γιατί, όπως και να το κάνουμε, δεν είναι και το πιο σύνηθες ένας οικοδόμος να χρησιμοποιεί (πχ) δοτικές και τριτόκλιτες μετοχές και μάλιστα σωστά.
Θα το έλεγα εν γένει για όλον τον τρόπο γραφής και έκφρασης στο κειμένό σου.

Υπ' αυτήν την έννοια χρησιμοποιήθηκε και η υπόθεση "αν όντως είσαι οικοδόμος".
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό OPanos » 18 Αύγ 2013, 09:19

Καλημέρα καλημέρα,
δεν είχα σκοπό να λάβω μέρος στην κουβέντα -μιας και δεν χαρακτηρίζομαι ως "Ubunτάς"- αλλά ως καταλύτης η φράση του φίλου 3x, με "άναψε":

έγραψε:Δεν με ενοχλεί ιδιαίτερα λοιπόν (ως να βαθμό) η διαρροή προσωπικών δεδομένων ή συνηθειών μου στο διαδίκτυο.
Με ενοχλεί όμως όταν γίνεται κάτι πίσω από την πλάτη μου, ακόμη και αν είναι για καλό σκοπό.

Δεν μπορώ να καταλάβω πως είναι δυνατόν να γράφεται κάτι τέτοιο.
Όπως λέει και μια φίλη μου: Δεν με νοιάζει αν διαβάζουν το πως κάνω το παστίτσιο...

Δεν λέω πως δεν είναι μια λογική, αλλά την εποχή που η πληροφορία είναι δύναμη, και -ίσως να- γνωρίζουμε πως χρησιμοποιείται, δεν είναι κρίμα να τους δίνουμε αυτή την δυνατότητα μόνοι μας?

Προσοχή: Όπως λέω πάντα, δεν τρέφω αυταπάτες πως είναι δυνατή η ΠΛΗΡΗΣ προστασία των δεδομένων μας.
Αλλά βρε αδελφέ, ας τους δυσκολέψουμε και λίγο. Αυτό για εμένα είναι μια -μικρή- νίκη. Κυρίως, επειδή, όλοι αυτοί, ισχυρίζονται πως ότι κάνουν είναι για το "καλό" μας.

Περιττό να τονίσω πως η παρούσα δημοσίευση, δεν αφορά την canonical ή όποια άλλη διανομή, αλλά είναι γενικού περιεχομένου.
Linux: Στο Δημοτικό ┃ Προγραμματισμός: Μπα ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
Laptop :
Arch x64

Intel Core i5-2410M CPU @ 2.30GHz ‖ RAM 3943 MiB ‖ Acer JE70_HR - Acer Aspire 7750G
Catalyst-12.8.1 [AMD Radeon HD 6600M Series] [1002:6741]
Netbook
Arch x64-[XFCE4]
Intel Atom CPU N455 1.66GHz ‖ RAM 983 MiB ‖ Hewlett-Packard 148A - HP Mini 110-3100
Άβαταρ μέλους
OPanos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 18 Αύγ 2013, 10:13

Καλημέρα Πάνο.
Επειδή την φράση αυτή εν μέρει τη συμμερίζομαι κι εγώ, ας τη δούμε λιγάκι καλύτερα.

Ας υποθέσουμε πως περπατάμε στο δρόμο μέσα στο πλήθος (ή καθόμαστε σε ένα παγκάκι) και συζητούμε. Με έναν γνωστό, συγγενή, φίλο, είτε από κοντά είτε από το τηλέφωνο. Σίγουρα τότε, υπάρχουν πράγματα τα οποία δεν μας ενδιαφέρει αν κάποιος θα τα ακούσει.
Από την άλλη, θα μας ενοχλήσει αν κάποιος κάθεται δίπλα μας μόνο και μόνο για να ακούει τη συζήτηση, σωστά;

Ας το προβάλλουμε λοιπόν στον ψηφιακό κόσμο. Ας υποθέσουμε πως υπάρχει κάποια απλή και σύντομη διαδικασία (έστω και ένα τικ σε ένα πλαίσιο) που μπορούμε να εφαρμόσουμε που θα μας εξασφαλίσει την απόλυτη ιδιωτικότητα των ψηφιακών επικοινωνιών μας.
Θα την εφαρμόζαμε παντού και πάντα; Προσωπικά πιστεύω πως όχι. Εγώ τουλάχιστον δεν θα το έκανα. Η Google παρομοιάζει για παράδειγμα το email σαν ευχετήρια κάρτα που μπορούν να τη διαβάσουν όλοι, παρά σαν γράμμα σε φάκελο.
Οκ, προσωπικά δεν με πειράζει κάποια πράγματα να τα γράφω σε κάρτες και να τα στέλνω και ας ξέρω πως θα περάσουν από 7 δισεκατομμύρια ζευγάρια μάτια.

Καταλαβαίνω την άποψη «δεν μου αρέσει να με παρακολουθούν», σε κανέναν δεν αρέσει. Αν αναλογιστούμε όμως πόσο πιο εύκολο ή και απαραίτητο είναι διαρρέουν στοιχεία μας στην πραγματική ζωή, καταλαβαίνουμε πως αυτά που βρίσκει κάποιος στο διαδίκτυο ουσιαστικά είναι λιγότερα.
Για παράδειγμα, αν εγώ δώσω μια απόδειξη σε κάποιον, πρέπει να την σφραγίζω. Η σφραγίδα, αναγράφει υποχρεωτικά το ΑΦΜ μου, τη ΔΟΥ στην οποία ανήκω, το όνομά μου, τη διεύθυνση εργασίας μου. Αν δώσω και καρτούλες, έχουν πάνω και το τηλέφωνό μου.
Αντίστοιχα ισχύουν αν θέλεις αγοράσεις κάτι με δόσεις χωρίς πιστωτική κάρτα (αντίγραφο εκκαθαριστικού), ή αν θέλεις να εκδοθεί μια πιστωτική κάρτα στο όνομά σου.
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό OPanos » 18 Αύγ 2013, 11:34

Αντι-καλημερίζω Φίλιππε,

υπάρχει μια βασική διαφορά εδώ:
Όσον αφορά την απόδειξη, την δίνεις όπου ΕΣΥ επιλέγεις -κάλλιστα μπορείς κάποιον να μην τον έχεις πελάτη αν υποψιαστείς πως διαρρέει τα προσωπικά σου δεδομένα-, τουλάχιστον έχεις αποφασίσει πως μπορείς να παραβλέψεις αυτό το δεδομένο ώστε να εξασκείς την επαγγελματική σου ιδιότητα. Είναι επιλογή ΣΟΥ. :)

Φυσικά αυτό συνεπάγεται άλλες διαδικασίες, αλλά όπως λέω πάντα, όλα είναι θέμα επιλογών. Τι μπορείς να αφήσεις και τι όχι στην άκρη προκειμένου να προασπίσεις το θεμελιώδες δικαίωμά σου της Ελευθερίας.
Από την άλλη, δεν θέλω τις προσωπικές μου συζητήσεις να τις ακούν / παρακολουθούν άτομα άσχετα με εμένα και μάλιστα χωρίς την άδεια μου. Πόσω μάλλον, αν αυτή η διαδικασία τους δίνει το πλεονέκτημα, να ορίζουν ορισμένους τομείς της ζωής μου. Αυτό που έλεγε μια παλιά διαφήμιση: Πριν από σας για εσάς -δεν θυμάμαι τι αφορούσε γμτ-, ΔΕΝ το θέλω. Και ΑΝ είναι στο χέρι μου θα το εμποδίσω ή τουλάχιστον θα το περιορίσω / δυσκολέψω όσο μπορώ.

Αυτό μπορώ να κάνω. ίσως μερικοί άλλοι να μπορούν να κάνουν κάτι παραπάνω ίσως κάτι λιγότερο.
Αλλά αυτό δεν παύει να μας ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ να προσπαθούμε να κρατήσουμε το τελευταίο οχυρό -τον εαυτό μας- όσο μπορούμε έξω από αυτά τα παιχνιδάκια.
Προφανώς συμφωνείς πως όλες αυτές οι πληροφορίες, δεν τις χρειάζονται κοινωφελείς οργανώσεις -αν υπάρχει τέτοιο πράγμα δλδ- αλλά εταιρίες που φυσικά, σκοπό έχουν το κέρδος,.
Ε. κέρδος από εμένα?
Από το παιδί μου?

Όχι, δεν θα "πέσω" εύκολα.

Επαναλαμβάνω, πως δεν τρέφω αυταπάτες. Προφανώς δεν υπάρχει απόλυτος τρόπος προστασίας -μάλλον υπάρχει, να γίνεις stallman- αλλά ποιος το κάνει....
Έχω διάφορες εμμονές, μία είναι αυτή.
:)
Linux: Στο Δημοτικό ┃ Προγραμματισμός: Μπα ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
Laptop :
Arch x64

Intel Core i5-2410M CPU @ 2.30GHz ‖ RAM 3943 MiB ‖ Acer JE70_HR - Acer Aspire 7750G
Catalyst-12.8.1 [AMD Radeon HD 6600M Series] [1002:6741]
Netbook
Arch x64-[XFCE4]
Intel Atom CPU N455 1.66GHz ‖ RAM 983 MiB ‖ Hewlett-Packard 148A - HP Mini 110-3100
Άβαταρ μέλους
OPanos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό xXx » 21 Αύγ 2013, 18:34

Αξίζει να το δείτε αν δεν το έχετε ήδη κάνει.
Ειδικά την εισαγωγή που κάνει ο James Vasile.
Κρίμα να μην υπάρχει κάτι ανάλογο στα Ελληνικά για τους φίλους που δεν μπορούν να το παρακολουθήσουν.
http://youtu.be/9bDDUyJSQ9s
Σόρι που το ξαναζωντανεύω μετά από τόσες μέρες, αλλά τώρα τελείωσα κάτι πολύπλοκο που με απασχολούσε.
Κυρίως Desktop: MoBo: GA-MA78GM-S2H | CPU: AMD Phenom(tm) II X4 920 2.80 GHz | VGA: NVIDIA Corporation GF119 [GeForce GT 610] | RAM: 3GB DDR2 800 | Audio: Realtek ALC889A (ATI SB) | Audio: NVIDIA Corporation GF119 HDMI | OS: Debian jessie 64bit
Άβαταρ μέλους
xXx
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Προηγούμενη

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας