Να ξεκαθαρίσουμε ότι κάνουμε απλά κουβέντα, και δεν βάλαμε καμμία διανομή στο στόχαστρο.
Ως χρήστης υπολογιστών, είμαι από τους πιό απρόσεχτους που θα μπορέσετε ποτέ να συζητήσετε.
Η λέξη firewall για εμένα είναι συνώνυμη με τη λέξη MASQUERADE (ο μόνος λόγος για τον οποίο ενεργοποιώ rules στο iptables).
Όλα τα μηχανήματα μου έχουν μόνο έναν χρήστη τον root, με τον οποίο "σερφάρω" πάνω στα αφρισμένα κύματα της καθημερινότητας μου.
Ακόμη και αυτός ο χρήστης, δεν έχει password (passwd -d root είναι η πρώτη εντολή που τρέχω σε ένα "φρέσκο" λίνουξ).
Χρησιμοποιώ το διαδίκτυο καθημερινά από το 1997, οπότε μη προσπαθήσετε να με συνετίσετε, άδικος κόπος.
Δεν έχω χάσει ποτέ δεδομένα παρά μόνο από αστοχία υλικού.
Τώρα, το αν έχουν διαρρεύσει προσωπικά μου δεδομένα, δεν το ξέρω, αλλά και δεν με απασχολεί πολύ.
Δεν τριγυρίζω στο darknet μιας και δεν ψάχνω να βρώ πληρωμένο δολοφόνο, ναρκωτικά ή οτιδήποτε άλλο κάνουν εκεί κάτω.
Γενικά είμαι ένα "καλό παιδί" και για να συμπληρώσω και τον φίλο dim459: Θα μπορούσα να γράφω για ημέρες απαριθμίζοντας
τις αρετές μου, αλλά είμαι πάρα πολύ μετριόφρων για να κάνω κάτι τέτοιο

. Φυσικά ξέρω ότι ο γραπτός λόγος "ακούγεται"
διαφορετικά στα διαφορετικά "αυτιά" που έχει ο καθένας μας, αλλά φίλε dim459, σου γνωστοποιώ ότι θα μπορούσα να είχα
προσβληθεί. Θυμήθηκα πόσο άσχημα είχα νοιώσει όταν ένας δημόσιος υπάλληλος είχε πει το εξής όταν τους ανακοίνωσαν ότι
θα "πιάνουν δουλεια" στις 7 η ώρα το πρωί: "Τι είμαστε, οικοδόμοι για να πιάνουμε δουλειά τέτοια ώρα;"
Οπότε ναι, φίλε dim459 είμαι πραγματικά οικοδόμος και όχι ο Charles Schulz από τον αρχικό σύνδεσμο, που μαθαίνει Ελληνικά
με απώτερο σκοπό να διαλύσει τη βάση χρηστών των άλλων διανομών προς όφελος της OpenMandriva...

Καταλαβαίνω ότι το
dim459 έγραψε:αλλά αν όντως είσαι οικοδόμος τότε :
ήταν απλά για να μπορέσει να σταθεί συντακτικά η πρόταση (η κατανόηση είναι ανάμεσα στις αμέτρητες αρετές μου

) και όχι αμφιβολία από την πλευρά σου.
Και επειδή οι δηλώσεις σου με έκαναν να κοκκινήσω από ψευδο-ντροπή, και εγώ με τη σειρά μου σε "πειράζω" καλοπροαίρετα πάντα,
και με χιουμοριστική διάθεση. Ελπίζω αυτό να διακρίνεται μέσα από το γραπτό μου λόγο (τα λέγαμε πριν αυτά...) και να μην έρθεις να μου
περάσεις Windows 8, όντας διψασμένος για εκδίκηση.
Δεν με ενοχλεί ιδιαίτερα λοιπόν (ως να βαθμό) η διαρροή προσωπικών δεδομένων ή συνηθειών μου στο διαδίκτυο.
Με ενοχλεί όμως όταν γίνεται κάτι πίσω από την πλάτη μου, ακόμη και αν είναι για καλό σκοπό.
Με ενοχλεί αφάνταστα, όταν κάποιος με θεωρεί αυτόματα θύμα, ιδιαίτερα όταν αυτός έχει δύο μάτια ενώ εγώ μόνο ένα (ή και κανένα όπως πολύ συχνά συμβαίνει στις μέρες μας σε θέματα τεχνολογίας ευρείας κατανάλωσης).
Με ενοχλούν και τα ads επίσης, τα στοχευμένα αλλά ιδιαίτερα τα άστοχα.
Ξεκίνησα λοιπόν αυτό το νήμα, με σκοπό να πούμε τις απόψεις μας, να ενημερωθούμε ο ένας από τον άλλο, και αν καταστεί ανάγκη, να σφίξουμε λίγο τα ζωνάρια μας στην τελική.
Και να διατυπώσω και την δική μου άποψη εν τέλει:
Θεωρώ (γιατί μόνο αυτό μπορώ να κάνω με τις γνώσεις που έχω) ότι είναι ασφαλέστερο ένα λειτουργικό ανοιχτού κώδικα, για τους λόγους που ανέφεραν και οι φίλοι πιό πάνω (δηλαδή πολλά καχύποπτα μάτια πάνω στον αναγκαστικά ανοιχτό κώδικα, συνέχεια και ταυτόχρονα).
Επίσης (αυτό δεν το θεωρώ, είμαι σίγουρος) είναι τόσα πολλά τα εργαλεία να προστευτεί κανείς, και με μόνο κόστος αυτό του χρόνου εκμάθησης, που πραγματικά μας καθιστά τους μόνους υπεύθυνους σε περίπτωση απώλειας. Και επιπλέον, η γνώση μένει και ίσως φανεί χρήσιμη και πάλι.
Είναι τόσα πολλά αυτά που μας προσφέρει το ανοιχτό λογισμικό, και ως desktop αλλά ιδιαίτερα ως server, που δεν θα έπρεπε να παραπονιόμαστε καν, ιδιαίτερα όταν ξέρουμε ότι η μόνη μας εναλλακτική είναι να πληρώσουμε μεγάλο όγκο χρημάτων γνωρίζοντας ότι μας υποκλέπτουν.
'Οχι, σκοπός μου δεν ήταν να πλέξω το εγκώμιο για άλλη μία φορά (όπως συχνά με κατηγορούν φίλοι και γνωστοί που δεν αντέχουν το τερματικό).
Σίγουρα θα πρέπει να ψαχνόμαστε, όπως ακριβώς πιστεύω ότι κάνουμε εδώ.
Ευχαριστώ και πάλι για τις απαντήσεις/σκέψεις σας και ελπίζω να μην έθιξα κανένα.
Off topic:Απορώ πως κάποιοι παθαίνουν ναυτία στη σκέψη και μόνο του τερματικού, όταν σε αντίθεση οι περισσότεροι σε αυτό το φόρουμ μπορούν να περάσουν όλο τον ελεύθερο χρόνο της ημέρας τους με ανοιχτό ένα μόνο τερματικό.
Κυρίως Desktop: MoBo: GA-MA78GM-S2H | CPU: AMD Phenom(tm) II X4 920 2.80 GHz | VGA: NVIDIA Corporation GF119 [GeForce GT 610] | RAM: 3GB DDR2 800 | Audio: Realtek ALC889A (ATI SB) | Audio: NVIDIA Corporation GF119 HDMI | OS: Debian jessie 64bit