Linux σε VAIO

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Re: Linux σε VAIO

Δημοσίευσηαπό lucinos » 20 Οκτ 2013, 22:26

Η γνώμη μου είναι να μην σβήσεις τα windows. *Δεν* τα χρειάζεσαι, αλλά δεν έχεις σοβαρό λόγο να τα σβήσεις. Το NTFS το χειρίζεται κανονικά το linux πράγμα που σημαίνει ότι τον χώρο αυτόν δεν τον χάνεις από το linux. Είναι λογικότερο και απλούστερο επομένως να αφήσεις τα windows στην ησυχία τους και να κάνεις την εγκατάσταση στο D.

Πιάσε και κάνε την τρίτη κατάτμηση (D) extended. Έτσι μπορείς να την χωρίσεις σε όσα λογικές κατατμήσεις θέλεις. Φτιάξε ένα 2GB swap, 40GB για το σύστημα / και τα υπόλοιπα 73 κάντα για τούς χρήστες /home.

και είσαι μια χαρά. Το υπόλοιπο 115 που είναι στο C θα έχεις πρόσβαση και από το λίνουξ και δεν υπάρχει λόγος να σβήσεις τα windows.

Επιπλέον αν θέλεις τα σβήνεις μετά όταν θα έχεις κάνει την εγκατάσταση τού λίνουξ.
Spoiler: show
Γνώσεις → Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Μέτριος
Λειτουργικό → Ubuntu 11.04 natty 64-bit (el_GR.UTF-8)
Προδιαγραφές → CPU: 4x Intel Core i5 CPU 750 2.67GHz ‖ RAM 3953 MiB ‖ ASRock P55DE3
Κάρτες γραφικών: nVidia G92 [GeForce GTS 250] ⎨10de:0615⎬ (rev a2)
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller ⎨10ec:8168⎬ (rev 03)
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό MustGK » 20 Οκτ 2013, 22:46

simosx έγραψε:
MustGK έγραψε:συγνώμη για τις συνεχόμενες αποροιες

Είναι μια χαρά να έχεις απορίες, και έχουμε τη διάθεση να βοηθήσουμε.

Κάτι που βοηθάει από την μεριά σου είναι να γράφεις τις απορίες σε ξεχωριστές παραγράφους, ή να τις αριθμείς (π.χ. 1. σσδδφσδφσδφ 2. σδφσδφ )

MustGK έγραψε:o D (115 gb) ) όταν πάω να τον κάνω και κάνω τις ριθμίσεις έχω πρόβλημα ότι δεν μπορώ τον d να τον σπάσω και από αυτόν να δημιουργήσω εικονική μνήμη,

Αν κατάλαβα καλά, μπορείς να σβήσεις τον D ώστε να απελευθερωθεί ο χώρος, και μετά να ακολουθήσεις τον οδηγό του Κώστα Σαπαλίδη για τη δημιουργία των κατατμήσεων. Αν εμφανίζει κάποιο ειδικό σφάλμα στην οθόνη, βγάλε φωτογραφία και δείξε μας.

MustGK έγραψε:ένα άλλο πρόβλημα ότι ενώ είμαι συνδεδεμένος με το router ενσύρματα με εμφανίζει ότι δεν είμαι στο ίντερνετ και ζητάει να συνδεθεί ασύρματα αλλά όταν πάω να το κάνω δεν μπορώ να βάλω τον κωδικό λόγω ότι έχω τα ελληνικά διαλέξει.

Είναι παράξενο αυτό το ζήτημα με την ενσύρματη σύνδεση που το σύστημα νομίζει ότι δεν είσαι συνδεδεμένος.
Μπορείς να φτιάξεις υπογραφή κατά το http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=6&t=15460 για να δούμε λεπτομέρειες;

Όταν πας να βάλεις τον κωδικό για το ασύρματο και γράφει ελληνικά, μπορείς με Alt+Shift να αλλάξεις σε αγγλικά ώστε να προχωρήσεις. Μήπως δεν κατάλαβα κάτι στην περιγραφή;

όντως με την ασυρματη είναι παράξενο αλλά πιστεύω ότι ίσως δεν δουλεύει το erthnet και δουλεύει το ασύρματο. Τώρα για το θέμα τον windows πραγματικά για ποιο λόγο να τα κρατήσω? Αν και υπάρχει εύκολος τρόπος να εγκαταστήσω τα λινουξ, απλά να το αφήσω αυτόματα και θα ενωσει όλα τα partition και όλα μέλη γάλα. Το θέμα είναι ότι αν ποτέ θελήσω να επιστρέψω στα windows αν θα μπορώ να το κάνω λόγω ότι θα έχω καταργήσει τα partition c και d. Για το recovery partition δεν με ενοχλεί τόσο γτ έχω recovery dvd. Απλά θα ήθελα και με το linux να έχω δύο partition ενα για το λογισμικο και ένα για τα αρχεια.
Γνώσεις ⇛ Linux: Καμία┃ Προγραμματισμός: Ελάχιστος┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: Windows XP & Windows 7
Προδιαγραφές ⇛ Intel Core 2 CPU T5500 @ 1.66 GHz │ RAM 1024MiB │ nVidia GeForce Go 7400│ Μητρική: To Be Filled By O.E.M. To Be Filled By O.E.M.
MustGK
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 20 Οκτ 2013, 22:59

MustGK έγραψε:Το θέμα είναι ότι αν ποτέ θελήσω να επιστρέψω στα windows αν θα μπορώ να το κάνω λόγω ότι θα έχω καταργήσει τα partition c και d. Για το recovery partition δεν με ενοχλεί τόσο γτ έχω recovery dvd. Απλά θα ήθελα και με το linux να έχω δύο partition ενα για το λογισμικο και ένα για τα αρχεια.

Αφού έχεις Recovery DVD, πιστεύω ότι είσαι εντάξει να τα σβήσεις όλα.
Έτσι, μπορείς με τον οδηγό του Κώστα Σαπαλίδη καθαρίσεις το δίσκο από κατατμήσεις και να φτιάξεις
1. μια κατάτμηση συστήματος «/» (root) κάπου 20GB
2. μια κατάτμηση εναλλαγής (swap) στα 2GB (διότι έχεις 1GB RAM)
3. μια κατάτμηση προσωπικών αρχείων/χρήστη «/home» με τον υπόλοιπο χώρο
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lucinos » 20 Οκτ 2013, 23:22

Ξαναδές αυτό που ανέφερα ότι από το λίνουξ έχεις κανονικότατη πρόσβαση στο NTFS και γιατί λέω ότι δεν έχεις λόγο να σβήσεις τώρα τα windows. Τα windows απαιτούν primary αλλά το λίνουξ δεν έχει τέτοια απαίτηση. Κάθεται μια χαρά σε λογικά και επομένως με ένα extended δεν έχεις κανέναν περιορισμό

έγραψε:
1. μια κατάτμηση συστήματος «/» (root) κάπου 20GB

θεωρώ τα 20GB λίγα. Συγκεκριμένα 4 είναι το απόλυτο ελάχιστο αλλά 10 φεύγουν πολύ εύκολα. Στα 20 συνήθως δεν φτάνει κάποιος *αλλά* καμμιά φορά φτάνει και δεν θέλουμε τότε να βρεθούμε σε έλλειμμα και επίσης το ext4 για να κρατήσει καλές επιδόσεις (κάνει ανασυγκρότηση κάθε φορά που γράφεις και για αυτό δεν χρειάζεται ανασυγκρότηση) θέλει να έχεις αρκετό κενό χώρο. Δηλαδή ακόμα και αν πλησιάσει τα 20 έχουμε πρόβλημα. Με 30 θα είναι άνετος. Πάνω από 40 είναι υπερβολή. Πρότεινα 40 γιατί έχει άνεση χώρου.
Προδιαγραφές → CPU: 4x Intel Core i5 CPU 750 2.67GHz ‖ RAM 3953 MiB ‖ ASRock P55DE3
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller ⎨10ec:8168⎬ (rev 03)
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό MustGK » 20 Οκτ 2013, 23:34

Ο λόγος που σκέφτομαι να σβήσω τα Windows είναι επειδή ήδη το λαπτοπ ψιλό σέρνεται. Και γιατί αν αφήσω τα Windows θα είναι η εύκολη λύση αν κολλήσω κάπου. Θα το δω και θα το σκεφτώ. Επίσης να πω ότι ο σκληρός δίσκος μου είμαι 250gb
Γνώσεις ⇛ Linux: Καμία┃ Προγραμματισμός: Ελάχιστος┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: Windows XP & Windows 7
Προδιαγραφές ⇛ Intel Core 2 CPU T5500 @ 1.66 GHz │ RAM 1024MiB │ nVidia GeForce Go 7400│ Μητρική: To Be Filled By O.E.M. To Be Filled By O.E.M.
MustGK
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lucinos » 20 Οκτ 2013, 23:45

MustGK έγραψε:Ο λόγος που σκέφτομαι να σβήσω τα Windows είναι επειδή ήδη το λαπτοπ ψιλό σέρνεται.

Το αν αφήσεις ή όχι τα windows δεν έχει επηρεάζει το λίνουξ (μιλάμε για κανονική εγκατάσταση και όχι φυσικά για wubi)

έγραψε:
Και γιατί αν αφήσω τα Windows θα είναι η εύκολη λύση αν κολλήσω κάπου.

Αυτό δεκτό. Θέλεις να γκρεμίσεις τις γέφυρες ώστε να μην έχεις εύκολη επιστροφή. Ωραία θα ήταν να αγοράζαμε υπολογιστές χωρίς καθόλου windows.

έγραψε:Επίσης να πω ότι ο σκληρός δίσκος μου είμαι 250gb

Τα 40GB εγώ τα πρότεινα για το σύστημα «/» με βάση τα μεγέθη αυτά. Είναι υπεραρκετά. Χρειάζεσαι 2GB swap και όλος ο υπόλοιπος χώρος θα είναι για τούς χρήστες και ενδεχομένως μια επιπλέον κατάτμηση NTFS (κυρίως αν αφήσεις τα παράθυρα).
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 26 Οκτ 2013, 23:37

lucinos έγραψε:Στα 20 συνήθως δεν φτάνει κάποιος *αλλά* καμμιά φορά φτάνει και δεν θέλουμε τότε να βρεθούμε σε έλλειμμα

Ω ναι, την προηγούμενη εβδομάδα την έπαθα στο netbook και ούτε clean ούτε autoclean με έσωζε και εννοείται updates γιοκ λόγω έλλειψης διαθέσιμου χώρου. Κατέληξα σε resize και προφανώς έκανε αιώνες. Τέλος πάντως λύθηκε. Συμφωνώ με τα 30 gb.

MustGK έγραψε:Απλά θα ήθελα και με το linux να έχω δύο partition ενα για το λογισμικο και ένα για τα αρχεια.

Ξεκινώντας από την υπόθεση ότι σβήνεις τα windows (αν έχεις recovery discs κάντο) δε νομίζω ότι χρειάζεσαι άλλο parition εκτός από τα τρία που σου προτείνονται :
Ένα για το / , δηλαδή το filesystem
Ένα για το /home, δηλαδή τα αρχεία σου και τα αρχεία ρυθμίσεων των εφαρμογών (όταν κάνουμε φορμάτ για εγκατάσταση νέας έκδοσης ή ακόμα και άλλης διανομής linux, δεν το φορμάρουμε).
Ένα για το χώρο εικονικής μνήμης swap.
Αν υποθέσουμε ότι στο πρώτο δίνεις 30gb και στο δεύτερο 4 gb, όλα τα άλλα τα διαθέτεις στο δεύτερο.
Κατ' αυτόν τον τρόπο μπορείς να τα κάνεις όλα primary partitions.

Η ύπαρξη ενός ξεχωριστού μεγάλου partition για αποθηκευτικό χώρο, εξυπηρετεί σε dual boot καταστάσεις, όταν θέλουμε πρόσβαση στα αρχεία μέσα από τα windows. Τότε το κάνουμε ntfs, μιας και τα windows δεν τα πάνε και πολύ καλά με το filesystem του linux, ενώ το αντίθετο δεν αντιμετωπίζει προβλήματα.
Eννοείται πως ισχύει ο περιορισμός των 4 primary paritions, οπότε κάποια από το linux partitions, θα πρέπει να γίνουν logical.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dionisios » 26 Ιαν 2015, 20:47

Για σε ολους, μπορει καποιος να μου πει πως μπορω να επαναφερω το δισκο απο δυο χωρισματα σε ενα?
dionisios
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό konnn » 26 Ιαν 2015, 20:50

dionisios έγραψε:Για σε ολους, μπορει καποιος να μου πει πως μπορω να επαναφερω το δισκο απο δυο χωρισματα σε ενα?

Καλησπέρα.Προτείνεται να ανοίξεις ένα νέο θέμα με πιο αναλυτική περιγραφή του προβλήματος.
1 Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Desktop : Ubuntu 16.04 64bit
a Intel Core i3 CPU 530 2.93GHz ‖ RAM 3824 MiB ‖ Intel DH55HC -
b nVidia Device [10de:1040] (rev a1)
c eth0: Intel 82578DC Gigabit Network Connection
3 Notebook : Ubuntu 16.04 64 bit
a Intel Core i3-2365M CPU @ 1.40GHz ‖ RAM 3854 MiB ‖ LENOVO 20197
b Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller
c 5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 2230 ⋮ eth0: Realtek RTL8101E/RTL8102E

Αυτόματη υπογραφή.
Άβαταρ μέλους
konnn