lucinos έγραψε:Στα 20 συνήθως δεν φτάνει κάποιος *αλλά* καμμιά φορά φτάνει και δεν θέλουμε τότε να βρεθούμε σε έλλειμμα
Ω ναι, την προηγούμενη εβδομάδα την έπαθα στο netbook και ούτε clean ούτε autoclean με έσωζε και εννοείται updates γιοκ λόγω έλλειψης διαθέσιμου χώρου. Κατέληξα σε resize και προφανώς έκανε αιώνες. Τέλος πάντως λύθηκε. Συμφωνώ με τα 30 gb.
MustGK έγραψε:Απλά θα ήθελα και με το linux να έχω δύο partition ενα για το λογισμικο και ένα για τα αρχεια.
Ξεκινώντας από την υπόθεση ότι σβήνεις τα windows (αν έχεις recovery discs κάντο) δε νομίζω ότι χρειάζεσαι άλλο parition εκτός από τα τρία που σου προτείνονται :
Ένα για το / , δηλαδή το filesystem
Ένα για το /home, δηλαδή τα αρχεία σου και τα αρχεία ρυθμίσεων των εφαρμογών (όταν κάνουμε φορμάτ για εγκατάσταση νέας έκδοσης ή ακόμα και άλλης διανομής linux, δεν το φορμάρουμε).
Ένα για το χώρο εικονικής μνήμης swap.
Αν υποθέσουμε ότι στο πρώτο δίνεις 30gb και στο δεύτερο 4 gb, όλα τα άλλα τα διαθέτεις στο δεύτερο.
Κατ' αυτόν τον τρόπο μπορείς να τα κάνεις όλα primary partitions.
Η ύπαρξη ενός ξεχωριστού μεγάλου partition για αποθηκευτικό χώρο, εξυπηρετεί σε dual boot καταστάσεις, όταν θέλουμε πρόσβαση στα αρχεία μέσα από τα windows. Τότε το κάνουμε ntfs, μιας και τα windows δεν τα πάνε και πολύ καλά με το filesystem του linux, ενώ το αντίθετο δεν αντιμετωπίζει προβλήματα.
Eννοείται πως ισχύει ο περιορισμός των 4 primary paritions, οπότε κάποια από το linux partitions, θα πρέπει να γίνουν logical.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.