cluster (computing)

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

cluster (computing)

Δημοσίευσηαπό zirico » 19 Φεβ 2009, 19:28

Καλησπέρα σε όλους.Βασικά αυτό που ψάχνω δεν ξέρω αν λέγεται cluster γιατί δεν έχω καταλάβει πολύ καλά,γίαυτό και το post το κάνω σε γενική ενότητα. Σε λίγο καιρό μάλλον θα μου φέρουν ένα άλλο pc πάνω κάτω στα ίδια χαρακτηριστικά με το δικό μου και θα ήθελα να ξέρω αν γίνετε και κατά ποσο είναι εύκολο να συνδέσω τα δυο pc και να δουλεύουν σαν ένα κάτω από το ίδιο λειτουργικό,το Ubuntu 8.10.Σκέφτομαι πχ ότι άμα συνδέσω τα δυο pc μαζί ,θα μπορώ να ανοίγω το virtual box με ένα άλλο λειτουργικό και δεν θα χάνω σε ταχύτητα μιας και θα είναι σαν ένα pc να τρέχει ένα λειτουργικό.Θα ήθελα κάτι που να μην χρειάζεται να είναι συνεχεια ανοιχτό, ήδη το 500ari τροφοδοτικό και η 19" CRT καίνε αρκετά,εντάξει είπαμε να έχουμε ταχύτητες αλλα όχι εις βάρος του περιβάλλοντος,εξάλλου άμα είναι να πληρώσω τα λεφτά ενός καινούργιου pc στο ρεύμα πάω και το παίρνω με δώσεις.Θα ήθελα κάτι που να το ανοίγω μονο όταν έχω το έχω ανάγκη από κάποια εφαρμογή η από το virtual box!Κάθε συμβουλή και πληροφορία πάνω σε αυτό το θέμα δεκτη.Κουβέντα να γίνετε!
προσωπική ιστοσελίδα
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Μέτρια
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 11.10
Προδιαγραφές ⇛ ASUS M4A88TD-V EVO/USB3 │AMD ATHLON II X2 265 │CORSAIR XMS3 4GB DDR3 │Integrated ATI RADEON HD 4250 │
zirico
babeTUX
babeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 132
Εγγραφή: 10 Νοέμ 2008, 15:20
Τοποθεσία: Italy
Εκτύπωση

Re: cluster (computing)

Δημοσίευσηαπό Dimitris » 19 Φεβ 2009, 20:24

Καλώς ήρθες στην παρέα μας!

Είχα ξεκινήσει έναν οδηγό viewtopic.php?f=9&t=812 αλλά δεν τον τελειωσα, οπότε θα σου ανοίξει την όρεξη μόνο.

Τώρα στις λεπτομέρεις. Με πολλούς υπολογιστές μπορείς να κάνεις διάφορα πράματα.
1) Load balancing. Αυτό σημαίνει ότι όλοι υπολογιστές είναι συνδεδεμένοι στο κεντρικό όπου δουλεύεις και κάθε εφαρμογή που ανοίγεις, ξεκινάει σε ένα περιφερειακό υπολογιστή που είναι λιγότερο φορτισμένος.
2) Parallel computing. Το πρόγραμμά σου τρέχει "παράλληλα" σε όλους τους επεξεργαστές, και ανταλλάσουν τα δεδομένα μέσω mpi, που χρησιμοποιεί rsh ή ssh.
Το πρόγραμμα πρέπει να προγραμματιστεί με mpi ώστε να τρέξει παράλληλα.

Συνήθως και τα δυο αναφέρονται ως clusters. Eσύ προφανώς ενδιαφέρεσαι για το πρώτο. Για να πετύχεις κάτι τέτοιο πρέπει να μάθεις πως να στήνεις ένα δίκτυο με κλειστά τα μάτια, γιατί θα βρεις πολλές δυσκολίες στην πορεία, και να ξέρεις να χειρίζεσαι το ssh. Αν αυτά σου λείπουν ξεκίνα να τα μαθαίνεις. Αν αυτά τα κατέχεις τότε ρίξε μια ματιά στα rock cluster, clusterknoppix κ.α. που δε θυμάμαι απ'έξω. Το ubuntu δεν έχει κάποια out-of-the-box δυνατότητα, και αυτός είναι ένας λόγος που σταμάτησα τον οδηγό. Αλλά θεωρητικά γίνεται και με ubuntu.
Άβαταρ μέλους
Dimitris
saintTUX
saintTUX
 
Δημοσιεύσεις: 1357
Εγγραφή: 13 Μάιος 2008, 13:57
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Εκτύπωση

Re: cluster (computing)

Δημοσίευσηαπό zirico » 22 Φεβ 2009, 19:04

Ευχαριστώ για την απάντηση σου,ήδη ψάχνω σχετικά στο net,αλλα δεν βρίσκω παρα πολλά πράγματα,τουλάχιστον χωρίς να αλλάξω διανομή.Ο οδηγός που ξεκίνησες,ήταν ακριβώς αυτό που θα χρειαζόμουν,θα ψάξω να βρω έναν ολοκληρωμένο στην αγγλική!ευχαριστώ!

EDIT:Διαβάζω ότι στην έκδοση Karmic Koala,θα υπάρχουν ενσωματωμένα εργαλεία για cloud computing,που αν δεν κάνω λάθος είναι κάτι παρεμφερές με το cluster,οποτε ίσως περιμένω λίγο πριν αρχίσω να ασχολούμαι!
προσωπική ιστοσελίδα
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Μέτρια
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 11.10
Προδιαγραφές ⇛ ASUS M4A88TD-V EVO/USB3 │AMD ATHLON II X2 265 │CORSAIR XMS3 4GB DDR3 │Integrated ATI RADEON HD 4250 │
zirico
babeTUX
babeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 132
Εγγραφή: 10 Νοέμ 2008, 15:20
Τοποθεσία: Italy
Εκτύπωση


Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας