Intel R4 - 2 CPU'S

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Intel R4 - 2 CPU'S

Δημοσίευσηαπό panligo » 08 Μάιος 2009, 00:03

Εδώ και καιρό παρατήρησα στο σύστημά μου ότι ενώ έχω επεξεργαστή P4 στην παρακολούθηση συστήματος μου εμφανίζει δύο επεξεργαστές :shock: :shock: (ο και 1) καθώς και δύο διαγράμματα, ένα για τον κάθε ένα....
Παραξενεύτηκα για αυτό και είπα να το ψάξω στο νετ. Αυτό που βρήκα όμως είναι ένα σωρό άλλους που έχουν την ίδια απορία, χωρίς φαινομενικά να υπάρχει κάποια απάντηση σε αυτό το .....περίεργο φαινόμενο :!: :!:

Μία ίσως (χαζή :D και) πιθανή εξήγηση για εμένα είναι ότι η μητρική πλακέτα μου υποστηρίζει επεξεργαστές p4 αλλά και Intel Core2 Duo, Pentium D. Έτσι κατά πάσα πιθανότητα τα pin της μητρικής που προοριζόταν να συλλέγουν στοιχεία για τους δύο πυρήνες του Core2 Duo τώρα να βλέπουν τον ίδιο πυρήνα δύο φορές, σαν δύο ξεχωριστούς δηλαδή.....

Θα ήθελα να μου πείτε την γνώμη σας πάνω στο θέμα. Τι νομίζεται ότι συμβαίνει και εμφανίζει δύο cpu :?: :?:
Άβαταρ μέλους
panligo
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Re: Intel R4 - 2 CPU'S

Δημοσίευσηαπό The_Mentor » 08 Μάιος 2009, 02:28

οι pentium 4 επεξεργαστές ενσωματώνουν την τεχνολογία hyperthreating.
Αυτό είναι που βλέπεις σαν 2 επεξεργαστές. Το ίδιο θα έβλεπες και στα windows αλλά και σε κάθε λειτουργικό σύστημα.
The_Mentor
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 08 Μάιος 2009, 02:35

Για την ακρίβεια αναφέρεστε σε δύο πυρήνες και όχι επεξεργαστές. :)
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό matthew » 09 Μάιος 2009, 01:00

panagiotis20 έγραψε:Μία ίσως (χαζή :D και) πιθανή εξήγηση για εμένα είναι ότι η μητρική πλακέτα μου υποστηρίζει επεξεργαστές p4 αλλά και Intel Core2 Duo, Pentium D. Έτσι κατά πάσα πιθανότητα τα pin της μητρικής που προοριζόταν να συλλέγουν στοιχεία για τους δύο πυρήνες του Core2 Duo τώρα να βλέπουν τον ίδιο πυρήνα δύο φορές, σαν δύο ξεχωριστούς δηλαδή.....

Θα ήθελα να μου πείτε την γνώμη σας πάνω στο θέμα. Τι νομίζεται ότι συμβαίνει και εμφανίζει δύο cpu :?: :?:

Συμβαίνει αυτό που έγραψε πιό πάνω ο Μέντορας. Δεν παίζουν ρόλο τα pin του socket. Είναι θέμα μικροαρχιτεκτονικής των επεξεργαστών. Οι P4 που φοράνε τον πυρήνα Prescott στα 90 nm με FSB 800 MHz ενσωματώνουν την τεχνολογία Hyper-threading. Με την τεχνολογία αυτή βελτιώνεται ο παραλληλισμός των υπολογισμών εκτελώντας έτσι πολλαπλές διεργασίες ταυτόχρονα. Αυτό σημαίνει ότι ενώ υπάρχει ένας λογικός μονοπύρηνος cpu πάνω στο σύστημα, αυτό βλέπει τον cpu σαν 2 εικονικούς cpu μοιράζοντας το φόρτο εργασίας ανάμεσά τους. Έτσι το ΛΣ διαχειρίζεται τον επεξεργαστή σαν να είναι 2 επεξεργαστές αντί για ένας. ;)
http://en.wikipedia.org/wiki/Hyper-threading
Η τεχνολογία Hyper-threading ήταν ο προάγγελος για το μελλοντικό σπάσιμο των επεξεργαστών σε διπλοπύρηνους, τετραπύρηνους κλπ.
Τελευταία επεξεργασία από matthew και 09 Μάιος 2009, 18:37, έχει επεξεργασθεί 3 φορά/ες συνολικά
Γνώσεις Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
matthew
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό panligo » 09 Μάιος 2009, 01:07

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.
Το μόνο που με ενοχλεί σε αυτό είναι ότι μου εμφανίζει δύο διαγράμματα και έτσι δεν είναι το ίδιο εύκολο(σε λεπτομέρεια) να παρακολουθήσεις την χρήση cpu όσο ήταν με ένα διάγραμμα :!: :lol:
Άβαταρ μέλους
panligo
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό matthew » 09 Μάιος 2009, 01:17

Φαντάσου δηλαδή τι θα τραβάμε το 2012 που θα βγούνε 8πύρηνοι στα 22 nm. Άντε τώρα να παρακολουθήσεις 8 cpuγραφήματα ταυτόχρονα. :mrgreen:
Γνώσεις Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
matthew
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας