MAC ή LINUX

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

MAC / linux

MAC
12
15%
Linux
66
85%

Σύνολο ψήφων : 78

Re: MAC ή LINUX

Δημοσίευσηαπό rexes13 » 08 Νοέμ 2009, 12:53

Το μεγαλυτερο προβλημα με τους Mac ειναι τα υπερογκα ποσα που πρεπει να πληρωσεις για να τους αποκτησεις...ετσι στοχευουν στους "λεφταδες" οι οποιοι συνηθως δεν ενδιαφερονται για μιξη ηχου η οτιδηποτε απο τα παραπανω αναφερθεντα...Η φιλοσοφια τους ειναι τελειως διαφορετικη...Το Linux δεν κυνηγαει καποιον...ουτε σου επιβαλλει να το πληρωσεις...ακομα δεν σου ζηταει και συγκεκριμενο hardware...ειναι αρεστο με οτι του δωσεις..σου δινει την δυνατοτητα να δεις τον κωδικα οποιασδηποτε εφαρμογης επιθυμεις χωρις να σε περιοριζει ή να τρεχει καποιον κακοβουλο κωδικα πισω απο την πλατη σου...
Εικόνα
Εικόνα
Το OpenSource είναι μαγκιά ;-) !!!
Spoiler: show
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Μέτριο┃ Αγγλικά: Αρκετά Καλά
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 11.04 32bit
Προδιαγραφές ⇛2 x Pentium(R) Dual Core E5200 @ 2.50GHz │ 4117MB │ NVIDIA GeForce 8500GT │ 2 x WD 500GB │ IC N10/ICH 7 Family HD Audio │ Samsung LCD HD
22"
rexes13
babeTUX
babeTUX

IRC: rexes13
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό jennie » 08 Νοέμ 2009, 16:36

Επειδή λειτουργικό δεν αλλάζεις κάθε τρεις μήνες, λίνουξ, ακόμη και για τον απλό χρήστη (προεγκατεστημένα λίνουξ για τον απλό χρήστη ;) ). Γιατί σε 3-4 χρόνια που θα θέλει να αλλάξει υπολογιστή, δεν θα θέλει να εξαρτάται από το αν εξακολουθεί να έχει αρκετά χρήματα για να αγοράσει MAC, ή από το αν τον καλύπτουν τα μελλοντικά μοντέλα και το μελλοντικό λειτουργικό της apple. Μπορεί το MAC τώρα να φαίνεται καλύτερο, αλλά και η ΜΣ πριν από χρόνια απέκτησε πελάτες γιατί προσέφερε κάποια πλεονεκτήματα. Τα πλεονεκτήματα άρχιζαν να εξανεμίζονται, αλλά οι πελάτες παρέμειναν εγκλωβισμένοι στο λειτουργικό της.

Αν μιλάμε για εμένα προσωπικά πάντως, πάλι λίνουξ. Πρώτον γιατί τα μακ παραέχουν γίνει fashion statement ;) .
Και δεύτερον, γιατί είναι open source. Και τελικά το open source δεν είναι μόνο θέμα ιδεολογίας, ή κάτι που αφορά μόνο τους προγραμματιστές που ξέρουν να διαβάσουν τον κώδικα. Προσφέρει πολύ πρακτικά και απτά οφέλη σε όλους τους χρήστες του. Σε εμένα λοιπόν, τη μη προγραμματίστρια, το οpen source έχει προσφέρει τη δυνατότητα να φτιάχνω τα δικά μου θέματα, εικονίδια ή λεξικά και να τα μοιράζομαι με όποιον θέλω. Μου έχει προσφέρει τη δυνατότητα να επιλέγω ανάμεσα σε χιλιάδες επεκτάσεις στον firefox, χωρίς πρώτα να τις (λογο)κρίνει η μαμά apple, όπως στο apple store. Και όταν κάτι δε μου αρέσει, μπορώ να ζητήσω από 5-10 ανθρώπους να με βοηθήσουν χωρίς να κάτσουν πρώτα να μελετήσουν το αν η ικανοποίηση των αιτημάτων μου συμφέρει οικονομικά την εταιρεία. Το οποίο μου θυμίζει: Τι υποστήριξη για Ελληνικά είπαμε ότι προσφέρει η apple;
1 Γνώσεις Linux: Μέτριες ┃ Προγραμματισμού: Ελάχιστες ┃ Αγγλικών: Εξαιρετικές
2 Ubuntu 12.04 LTS σε όλους τους υπολογιστές της οικογένειάς μου
Άβαταρ μέλους
jennie
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό vagrale13 » 08 Νοέμ 2009, 16:46

sokoban4ever έγραψε:Είναι προφανές LINUX
απλά αν βρίσκομαι σε pc με Mac λέω ά τι ωραία και drendy fancy κλπ είναι αυτά τα κουμπάκια τι ώραίες αυτές οι γραματοσειρές...
χα χα και για αυτό τρελαίνονται όλοι αυτοί οι καταναλωτές-designers-καλλιτέχνες-άνθρωποι-πελάτες-θύματα
και λέω μπά μα όχι είναι αυτά τα προιόντα της adobe που δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα για linux ;) (το πιάσατε ;) )
πάω μετά στο linuxaki μου περήφανος .

καλά ρε παιδιά ξεχνάτε όλοι ένα πράγμα με τα Mac και τα ξεMac .
Τα Mac παίζουν καλά και ωραία γιατί έχουν ένα και μόνο ένα hardware το εργοστασιακό τους ... σιγά τα οά
έλεος ρε παιδιά σε ένα μόνο πακέτο ένα πακέτο προκατασκευασμένο και πανάκριβο Ε Λ Ε Ο Σ.

Έτσι λοιπόν το linux είναι ΣΑΦΕΣΤΕΡΑ ΑΝΩΤΕΡΟ , ΠΙΟ ΕΥΧΡΗΣΤΟ , ΓΡΗΓΟΡΟ καθώς παίζει με βάσει τις γνωστές διανομές
σε πολλά πάρα πολλά διαφορετικά hardware αλλά και αρχιτεκτονικές .
πάτε λίγο στην σελίδα του Debian να δειτε εκεί αρχιτεκτονικές και τολμήστε μετά ελεύθερα να μιλήσετε για τα Mac

Αν θέλετε σταθερότητα μην πάτε να αγοράζετε hardware ειδικά σχεδιασμένο για sVista και winblows 7 χωρίς να έχετε επαληθεύσει ότι
λειτουργεί σωστά σε linux . Αγοράστε απλά και ωραία κάποιο δοκιμασμένο hardware (συσκευές, περιφερειακά κλπ κλπ) που να έχουν drivers και να
παίζουν στο linux και μόλις θα έχετε ένα σύστημα πολύ πιο σταθερό στα μέτρα σας .
πέρα από τα πολλά πάρα πολά tweeks και customizations και δεν συμαζεύτε που "σηκώνει " το opensource ;)

Επίσης δεν μπορείς να ξέρεις τι κώδικα τρέχει από πίσω από την πλάτη σου ένα proprietary λειτουργικό .

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΣΑΣ ΣΤΑ ΠΕΙ ΕΝΑ ΧΕΡΑΚΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο STALLMAN
ΕΔΩ --> http://www.youtube.com/watch?v=SNBMdDaYhZA#t=3m35s

Σημείωση :
H μεγάλη αλήθεια είναι ότι άν ένα λειτουργικό σύστημα δεν είναι opensource τότε ...βραστα χαράλαμπε

ΝΟ OPEN-SOURCE ΝΟ OPEN MINDS

;)

Respect!!!!!!! :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow:
Desktop 1: Mint 13 Maya i386 / Ubuntu 14.10 Utopic Unicorn i386 (development branch)
CPU: AMD ATHLON II X2 215 │ RAM: 4026Mb │ Graphics Card: GeForce 210 512MB │ LG W2243S : 1920 x 1080
Desktop 2: Ubuntu 12.04 LTS Precise Pangoli i386
AMD Athlon 64 X2 5800+ │ 1024Mb │ nForce 7600 256MB (onboard) | 1024 x 768
Laptop : Sony Vaio VGN-N11m : Ubuntu 14.04Lts Trusty Tahr i386 (Mate desktop)

*Οδηγοί - How to - Tutorials σε Κατηγορίες
*Oδηγίες προς νεοεισερχόμενους σε forum ή linux
Άβαταρ μέλους
vagrale13
Freedom
Freedom

Launchpad: vagrale
IRC: vagrale13
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Epirotes » 08 Νοέμ 2009, 16:53

Linux και ξερό ψωμί! :lol: Mac δεν είχα ποτέ την δυνατότητα να αποκτήσω και δεν με τραβάει και τίποτα ιδιαίτερα να αποκτήσω στα γεράματα! :lol:
Οδηγίες για νέα μέλη ---- Οδηγοί - How to - Tutorials
1 Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Ubuntu 16.04 precise 64bit (el_GR.UTF-8), Windows 10
3 Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz ‖ RAM 8 GB ‖ Gigabyte X48-DS4
4 Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Caicos [Radeon HD 6450] [1002:6779]
5 eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 02)
Άβαταρ μέλους
Epirotes
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό gio64bit » 08 Νοέμ 2009, 17:10

sokoban4ever, τέτοιες απόψεις εκφρασμένες με τέτοιον τρόπο είναι που αμαυρώνουν την εικόνα του linux προς τα έξω, και μετά βγαίνουν οι άλλοι με το δίκιο τους και μιλάνε για fanboys...
Desktop: Ubuntu 9.10 x86_64 σε Q6600 │ 2GB │ Nvidia 8400 │ M-Audio 2496 │ TFT 22"
Laptop_1: Linux Mint 7 σε Toshiba Satellite M70
Laptop_2: Mac OS X v.10.5 σε MacBookPro 17''
Άβαταρ μέλους
gio64bit
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dimitris » 08 Νοέμ 2009, 17:12

Επειδή η σύγκριση είναι άδικη και γενική πρέπει να διευκρινήσουμε τι συγκρίνουμε. (Δεν υποστηρίζω καμία πλευρά)

1) Συγκρίνουμε το λειτουργικό mac os x και όχι τους υπολογιστές apple. Όπως το linux μπορεί να εγκατασταθεί σε υπολογιστές apple, έτσι και το λειτουργικό mac os x μπορεί να εγκατασταθεί σε υπολογιστές dell, ibm, toshiba, acer, κλπ.

2) Συγκρινουμε τον πυρήνα linux με τον πυρήνα Darwin ή το λειτουργικό ως σύνολο, αρα θα πρέπει να πάμε σε συγκεκριμένη διανομή (debian, ubuntu, fedora, ...), με το λειτουργικό mac os x; O πυρήνας του mac os x, darwin, είναι κι αυτός open source http://en.wikipedia.org/wiki/Darwin_(operating_system) To υπόλοιπο λειτουργικό είναι κλειστό. Άρα θα μπορούσε κάποιος θεωρητικά να πάρει μόνο τον πυρήνα και να εγκαταστήσει το x11, gnome, κλπ (δείτε για παράδειγμα http://www.puredarwin.org/)
Άβαταρ μέλους
Dimitris
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό cyberpython » 08 Νοέμ 2009, 17:18

sokoban4ever έγραψε:
ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΣΑΣ ΣΤΑ ΠΕΙ ΕΝΑ ΧΕΡΑΚΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο STALLMAN
ΕΔΩ --> http://www.youtube.com/watch?v=SNBMdDaYhZA#t=3m35s

Παρ' όλο που με βρίσκεις σύμφωνο σε μεγάλο ποσοστό με τη θέση σου (αν και το Mac OS τεχνολογικά έχει αρκετά χαρακτηριστικά που ΔΕ θα τα βρεις σε άλλο λειτουργικό αυτή τη στιγμή) το Stallman καλύτερα θα ήταν να μην τον αναφέρουμε ως αυθεντία του χώρου μιας και ο άνθρωπος έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα εδώ και χρόνια και αυτά που λέει κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό στο ΕΛ/ΛΑΚ ( - π.χ. πρόσφατα αποκάλεσε το Aaron Seigo προδότη και γενικότερα έχει μία τάση να επιτίθεται στους πάντες αν δε συμφωνούν 100% με τις απόψεις του -> βλ. The Java trap που αποτέλεσε και βασική τροχοπέδη στην υιοθέτηση της Java στο Linux - γενικά δε μπορώ να καταλάβω ποιός ο λόγος να ασχολείται κάποιος και να ξοδεύει πόρους σε δυσφημιστικές καμπάνιες ενάντια σε ανταγωνιστικά προϊόντα τη στιγμή που θα μπορούσε να διαφημίσει το δικό του ή και να αφιερώσει αυτούς τους πόρους για τη βελτίωση του προϊόντος του :thumbdown: )...
Κοινότητα ΕΛ/ΛΑΚ Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών / Ubuntu-gr / My Web Log
Επίπεδο Γνώσεων Linux: Μέτριο, Προγραμματισμός: Ναι, Aγγλικά: Καλά
Λειτουργικό : Ubuntu 10.04 - 32bits
Η/Υ : Intel Core2 4400@2 GHz / 2GB DDR2 RAM / GeForce 8400 GS 512MB / Creative SB Audigy SE
Άβαταρ μέλους
cyberpython
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό cyberpython » 08 Νοέμ 2009, 17:20

Dimitris έγραψε:Επειδή η σύγκριση είναι άδικη και γενική πρέπει να διευκρινήσουμε τι συγκρίνουμε. (Δεν υποστηρίζω καμία πλευρά)

1) Συγκρίνουμε το λειτουργικό mac os x και όχι τους υπολογιστές apple. Όπως το linux μπορεί να εγκατασταθεί σε υπολογιστές apple, έτσι και το λειτουργικό mac os x μπορεί να εγκατασταθεί σε υπολογιστές dell, ibm, toshiba, acer, κλπ.

Νομμίζω οτι ο φίλος που ξεκίνησε το poll ήθελε να κάνει σύγκριση της συνολικής εμπειρίας χρήσης - οπότε πιο σωστό θα ήταν να γίνει σύγκριση OS X και Ubuntu.
Κοινότητα ΕΛ/ΛΑΚ Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών / Ubuntu-gr / My Web Log
Επίπεδο Γνώσεων Linux: Μέτριο, Προγραμματισμός: Ναι, Aγγλικά: Καλά
Λειτουργικό : Ubuntu 10.04 - 32bits
Η/Υ : Intel Core2 4400@2 GHz / 2GB DDR2 RAM / GeForce 8400 GS 512MB / Creative SB Audigy SE
Άβαταρ μέλους
cyberpython
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό KiRiLoS » 09 Νοέμ 2009, 06:10

jennie έγραψε:Επειδή λειτουργικό δεν αλλάζεις κάθε τρεις μήνες, λίνουξ, ακόμη και για τον απλό χρήστη (προεγκατεστημένα λίνουξ για τον απλό χρήστη ;) ). Γιατί σε 3-4 χρόνια που θα θέλει να αλλάξει υπολογιστή, δεν θα θέλει να εξαρτάται από το αν εξακολουθεί να έχει αρκετά χρήματα για να αγοράσει MAC, ή από το αν τον καλύπτουν τα μελλοντικά μοντέλα και το μελλοντικό λειτουργικό της apple. Μπορεί το MAC τώρα να φαίνεται καλύτερο, αλλά και η ΜΣ πριν από χρόνια απέκτησε πελάτες γιατί προσέφερε κάποια πλεονεκτήματα. Τα πλεονεκτήματα άρχιζαν να εξανεμίζονται, αλλά οι πελάτες παρέμειναν εγκλωβισμένοι στο λειτουργικό της.

Αν μιλάμε για εμένα προσωπικά πάντως, πάλι λίνουξ. Πρώτον γιατί τα μακ παραέχουν γίνει fashion statement ;) .
Και δεύτερον, γιατί είναι open source. Και τελικά το open source δεν είναι μόνο θέμα ιδεολογίας, ή κάτι που αφορά μόνο τους προγραμματιστές που ξέρουν να διαβάσουν τον κώδικα. Προσφέρει πολύ πρακτικά και απτά οφέλη σε όλους τους χρήστες του. Σε εμένα λοιπόν, τη μη προγραμματίστρια, το οpen source έχει προσφέρει τη δυνατότητα να φτιάχνω τα δικά μου θέματα, εικονίδια ή λεξικά και να τα μοιράζομαι με όποιον θέλω. Μου έχει προσφέρει τη δυνατότητα να επιλέγω ανάμεσα σε χιλιάδες επεκτάσεις στον firefox, χωρίς πρώτα να τις (λογο)κρίνει η μαμά apple, όπως στο apple store. Και όταν κάτι δε μου αρέσει, μπορώ να ζητήσω από 5-10 ανθρώπους να με βοηθήσουν χωρίς να κάτσουν πρώτα να μελετήσουν το αν η ικανοποίηση των αιτημάτων μου συμφέρει οικονομικά την εταιρεία. Το οποίο μου θυμίζει: Τι υποστήριξη για Ελληνικά είπαμε ότι προσφέρει η apple;

Σεβαστή η Αποψη σου αλλά όσα λες γίνονται και σε Os X,για να μην σου πω και σε windows...Open source εφαρμογές αλλά και δωρεάν υποστήριξη από χρήστες υπάρχουν παντού...
Αυτό μπερδεύουν όσοι μπαίνουν στο Linux όλο χαρά...Το open source λειτουργικό κατα κύριο λόγο δεν αφορά τον απλό χρήστη πιστεύω...Όταν κάποιος πιο advanced θέλει πχ κάποια συγκεκριμένα και ψαγμενα πράγματα τότε ίσως προτιμήσει το Linux( custom kernels και παει λέγοντας...)
By the way,η apple έχει μια διαφορετική προσέγγιση ως προς την προφύλαξη του λειτουργικού συστήματος της σε σχέση με την M$.Προσωπικά την προτιμώ...

gio64bit έγραψε:sokoban4ever, τέτοιες απόψεις εκφρασμένες με τέτοιον τρόπο είναι που αμαυρώνουν την εικόνα του linux προς τα έξω, και μετά βγαίνουν οι άλλοι με το δίκιο τους και μιλάνε για fanboys...

+1 απλά...

(Posted from my iPod Touch :P )
Off topic:
Αυτη την καραμέλα με το app store την έχω βαρεθεί πραγματικά...Είναι τόσο κακό πια που μπαίνει η εταιρία στη μέση ώστε να εξασφαλίσει στον χρήστη την σωστή λειτουργεί του προϊόντος που αγόρασε;Ναι,ίσως είναι πιο αυστηρό Απο αυτό αλλά στο τέλος ο χρήστης κερδίζει...Και στα Repositories των διανομων γίνεται αυτό εάν δεν κάνω λάθος!Στο κάτω κάτω δεν γίνεται ο κάθε τυπας να ανεβάζει ότι εφαρμογή θέλει και να την τρως ΕΣΥ στην μαπα άμα είναι χάλια...
Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Ελάχιστο / Προγραμματισμός: Όχι / Αγγλικά: Καλά
ubuntu 10.04 x32
IntelCore2Duo 6300 (1.86GHZ,4MB) / 2X1024MB / NVIDIA GeForce 8400 GS (256MB) / HD Audio Controller / 15" Samsung SyncMaster 152v
KiRiLoS
punkTUX
punkTUX

IRC: kirilos
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 09 Νοέμ 2009, 07:57

Εγώ πάλι κατάλαβα οτι ο φίλος που ξεκίνησε το θέμα είχε σκοπό να συγκρίνουμε δυο συστήματα (και απ'ότι καταλαβαίνω την desktop μεριά) σε σχέση με τα κριτήρια που καίνε άμεσα τον μέσο χρήστη.
Λειτουργικότητα, ασφάλεια , εμφάνιση, σταθερότητα, διαθέσιμες εφαρμογές κτλ

Αυτό περίπου που είπε και ο @Dimitris πιο πάνω.

Το να πάμε την συζήτηση στο φιλοσοφικό θέμα χάνουμε το point και βγαίνουμε κάπως offtopic.
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας