Πριν αρχισω θελω να πω τα εξης: Σιγουρα ειμαι νεο μελος της κοινοτητας του Linux. Αν και ασχολουμαι εδω και 2 χρονια με το αθλημα, μονο 2 μηνες εχω ενα Linux συστημα για main OS. (Για την ακριβεια ο μονος λογος που εχω bootαρει τo Windows το τελευταιο καιρο ειναι για να παιξω PES 2010 και Battlefield Heroes.) Αυτο σημαινει πως τα λογια μου μπορει να μην εχουν την ιδια βαρυτητα με αλλων μελων αλλα δεν πειραζει. Αυτο που θελω να τονισω ειναι πως οσα θα πω τα λεω με απολυτο σεβασμο προς την κοινοτητα και τα μελη της.
Και ξεκινω:
Σαν χρηστες ενος λειτουργικου ανοιχτου κωδικα κατανοουμε την φιλοσοφια ενος Open Source κοσμου. (Οπως ειναι και το tag της διανομης Sabayon: Open Source - Open Mind). Και η αληθεια ειναι πως το Linux εχει ερθει απο το μελλον... Και το λεω αυτο γιατι η φιλοσοφια ενος Open Source κοσμου δεν ταιριαζει παρα πολυ στην κοινη αντιληψη. Θα ηταν πολυ πιο ταιριαστο σε εναν κοσμο που ειχε συνειδητοποιησει την σημασια ελευθερης γνωσης και ως αποτελεσμα αυτης θα ειχε εξεληχθει υλικα και πνευματικα. Αυτος ειναι ενας βασικος λογος για τον οποιον ειμαι πολυ χαρουμενος που ανηκω σε μια τετοια κοινοτητα. (Αυτη η παραγραφος θα μπορουσε να συνεχιστει για πολλες γραμμες ακομα...
Ας δουμε ομως τα πραγματα λιγο πιο ρεαλιστικα. Παρολο μου αρεσουν οι πειραματισμοι και οι εναλλακτικες επιλογες, και παρολο που ειμαι διατεθιμενος να σπαταλησω αρκετες ωρες πανω στις επιλογες μου, στο τελος της ημερας θελω η επιλογη μου να δουλευει. Τι εννοω με αυτο? Προσφατα εκανα μια ερωτηση για το MS Office 2007 μεσω wine και δεχτηκα μια "επιθεση" (η λεξη επιθεση ειναι μεσα σε εισαγωγικα, την επιλεγω με την πιο ελαφρυα εννοια που μπορει να πρεσβευει) για την επιλογη μου αυτη. Αν και το περιμενα, αναρωτηθηκα αν ειμαι τοσο παραλογος που θελω να χρησιμοποιω το MS Office 2007 και οχι το Open Office. Πιστευω πως δεν ειμαι.
-> Εστω οτι δεν ξερουμε αν τα 2 προγραμματα ειναι ανοιχτου κωδικα ή οχι και
-> εστω οτι δεν ξερουμε ποια εταιρια εχει φτιαξει ποιο.
Απλα μας λενε δες ποιο σε βολευει και αρχισε να γραφεις. Η πικρη αληθεια ειναι πως θα διαλεγα σε χρονο 0 το MS Office 2007 πολυ απλα γιατι ειναι καλυτερο. (Νιωθω τις τοματες να ερχονται...
Αντιθετα το MS Outlook δεν με βολευε καθολου και ετσι οσο ημουν στο Windows ειχα το Thunderbird. Συζητηθηκε πολυ επισης κι αν οι χρηστες του Linux θα επελεγαν το μTorrent αν γινοταν native. Ειμαι πολυ ευχαριστημενος με το Deluge αλλα -παλι- η πικρη αληθεια ειναι πως αναμεσα σε Deluge και μTorrent το μTorrent βγαινει καθαρος νικητης (κανα 2 τοματες ακομα..).
Θελω να καταληξω πως αν και υποστηρικτης του Open Source στο τελος της ημερας θελω το καλυτερο προγραμμα. Τα λεω αυτα γιατι βλεπω πως πεφτει πολυ flaming απο εμπειρα μελη της κοινοτητας ενω δεν θα επρεπε. Και η ερωτηση ειναι: Να επιλεξω το Open Source προγραμμα που ειναι καλο ή το Closed Source που ειναι καλυτερο? (1)
Η απαντηση για μενα ειναι: Αν ειναι μικρη η διαφορα τους, τοτε το Open Source αλλα αν ειναι μεγαλη (οπως MS Office 2007 vs Open Office 3.2) (2) τοτε διαλεγω τον κλειστο κωδικα. Για εσας ποια ειναι απαντηση?
Σκεφτειτε το ιδιο ερωτημα σε αναλογες περιστασεις. Οταν θα πατε να αγορασετε αμαξι θα κοιταξετε ποια ειναι η πολιτικη της εταιριας του αυτοκινητου ή ποιο αμαξι σας βολευει περισσοτερο? (3)
Και ποια θα ηταν η απαντηση σας αν το αμαξι ηταν αναποσπαστο μερος της δουλειας σας και επομενως θα σας επιρρεαζε απολυτα, εσας και τα παιδια σας ενδεχομενως.
Το τελευταιο παραδειγμα το αναφερω με της εξης λογικη. Οπως προανεφερα εχω μια προτιμηση για το MS Office 2007 διοτι μπορω να κανω πολυ πιο γρηγορα την δουλεια μου. Ενταξει τωρα ειμαι φοιτητης, δεν τρεχει και τιποτα, οταν (και αν) ομως δουλευω για μια εταιρεια ο σωστος χρονος θα ειναι απαραιτητος για την αποδοση μου ετσι δεν θα εχω αλλη επιλογη (4) απο το να χρησιμοποιησω το MS Office. Το ιδιο θα μπορουσε να λεει ενας φωτογραφος για το Photoshop.
Τελος θελω να τονισω πως δεν κανω επιθεση σε τιποτα και σε κανεναν, ουτε προσπαθω να πω οτι το Closed Source ειναι καλυτερο απο το Open Source ή το αντιστροφο. Προσπαθω να ειμαι αντικειμενικος οπως ενας οπαδος πρεπει να παραδεχτει την αντιπαλη ομαδα αν σε ενα παιχνιδι παιξει καλυτερα.
Θα μου πειτε, "Αν θελεις τοσο πολυ αυτα τα προγραμματα κατσε στο Windows". Καταρχας ειναι μονο 3 τα προγραμματα που μου λειπουν: MS Office 2007, Digsby και μTorrent. Δεν ειναι οτι δεν μου αρεσουν τα αντιστοιχα open source αλλα μου αρεσουν περισσοτερο τα συγκεκριμενα και θα τα επελεγα αν ειχα την επιλογη. Και μιας που το λεω αυτο θελω να πω πως οταν καποιος ρωταει: "Δεν μου τρεχει το ταδε προγραμμα μεσω wine", η απαντηση "Μην το χρησιμοποιεις ειναι για τα μπαζα" ή κατι αντιστοιχο δεν ειναι αποδεκτη. Η απαντηση "Δεν ξερω την λυση στο προβλημα σου αλλα στο μεσοδιαστημα δοκιμασε την Χ εφαρμοφη που προτιμω εγω και ειναι και open source!" ειναι αποδεκτη.
Ελπιζω να μην σας κουρασα με την πολυλογια μου και να εχετε ηδη καταλαβει πως ολα αυτα τα λεω μεσα απο ενα τελειως φιλικο πρισμα...
Για αλλη μια φορα, με το ολο τον σεβασμο προς την κοινοτητα
Αλεξανδρος.
(1) Φυσικα δεν ισχυει το ενα ή το αλλο. Το ερωτημα αυτο ειναι στα πλαισια συγκεκριμενων προγραμματων.
(2) Ειναι μεγαλη για τα δικα μου standards και συνηθειες, δεν γενικευω.
(3) Μην παρετε κυριολεκτικα την παραπανω ερωτηση. Μπορει να ειναι ατυχες παραδειγμα, το ειπα για να αναδειξω πως εμεις δεν διαλεγουμε την Canonical απεναντι απο την Microsoft αλλα το Open Source απεναντι στο Closed Source.
(4) Ενταξει παλι θα εχω επιλογη αλλα καταλαβενετε τι εννοω!
Υ.Γ. Συγχωρεστε τα ορθογραφικα λαθη μου.