Περι Ανοιχτου-Κλειστου Κωδικα και Επιλογων

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Περι Ανοιχτου-Κλειστου Κωδικα και Επιλογων

Δημοσίευσηαπό AxlD » 10 Ιουν 2010, 19:23

Επειδη το συγκεκριμενο θεμα εχει αναφερθει πολλες φορες σε αλλα threads, off-topic, αποφασισα να ανοιξω ενα νεο thread εδω για να παραθεσω την γνωμη μου πανω στο θεμα και να το συζητησουμε.

Πριν αρχισω θελω να πω τα εξης: Σιγουρα ειμαι νεο μελος της κοινοτητας του Linux. Αν και ασχολουμαι εδω και 2 χρονια με το αθλημα, μονο 2 μηνες εχω ενα Linux συστημα για main OS. (Για την ακριβεια ο μονος λογος που εχω bootαρει τo Windows το τελευταιο καιρο ειναι για να παιξω PES 2010 και Battlefield Heroes.) Αυτο σημαινει πως τα λογια μου μπορει να μην εχουν την ιδια βαρυτητα με αλλων μελων αλλα δεν πειραζει. Αυτο που θελω να τονισω ειναι πως οσα θα πω τα λεω με απολυτο σεβασμο προς την κοινοτητα και τα μελη της.

Και ξεκινω:

Σαν χρηστες ενος λειτουργικου ανοιχτου κωδικα κατανοουμε την φιλοσοφια ενος Open Source κοσμου. (Οπως ειναι και το tag της διανομης Sabayon: Open Source - Open Mind). Και η αληθεια ειναι πως το Linux εχει ερθει απο το μελλον... Και το λεω αυτο γιατι η φιλοσοφια ενος Open Source κοσμου δεν ταιριαζει παρα πολυ στην κοινη αντιληψη. Θα ηταν πολυ πιο ταιριαστο σε εναν κοσμο που ειχε συνειδητοποιησει την σημασια ελευθερης γνωσης και ως αποτελεσμα αυτης θα ειχε εξεληχθει υλικα και πνευματικα. Αυτος ειναι ενας βασικος λογος για τον οποιον ειμαι πολυ χαρουμενος που ανηκω σε μια τετοια κοινοτητα. (Αυτη η παραγραφος θα μπορουσε να συνεχιστει για πολλες γραμμες ακομα... :) )

Ας δουμε ομως τα πραγματα λιγο πιο ρεαλιστικα. Παρολο μου αρεσουν οι πειραματισμοι και οι εναλλακτικες επιλογες, και παρολο που ειμαι διατεθιμενος να σπαταλησω αρκετες ωρες πανω στις επιλογες μου, στο τελος της ημερας θελω η επιλογη μου να δουλευει. Τι εννοω με αυτο? Προσφατα εκανα μια ερωτηση για το MS Office 2007 μεσω wine και δεχτηκα μια "επιθεση" (η λεξη επιθεση ειναι μεσα σε εισαγωγικα, την επιλεγω με την πιο ελαφρυα εννοια που μπορει να πρεσβευει) για την επιλογη μου αυτη. Αν και το περιμενα, αναρωτηθηκα αν ειμαι τοσο παραλογος που θελω να χρησιμοποιω το MS Office 2007 και οχι το Open Office. Πιστευω πως δεν ειμαι.
-> Εστω οτι δεν ξερουμε αν τα 2 προγραμματα ειναι ανοιχτου κωδικα ή οχι και
-> εστω οτι δεν ξερουμε ποια εταιρια εχει φτιαξει ποιο.
Απλα μας λενε δες ποιο σε βολευει και αρχισε να γραφεις. Η πικρη αληθεια ειναι πως θα διαλεγα σε χρονο 0 το MS Office 2007 πολυ απλα γιατι ειναι καλυτερο. (Νιωθω τις τοματες να ερχονται... :crazy: ). Εχετε δοκιμασει να γραψετε στο Word του Office 2007? Μπορω να κανω το οτιδηποτε 3 φορες πιο γρηγορα απο οτι στο Word του Open Office. Αναμεσα στο MS Office 2003 και το Open Office 3.0 θα διαλεγα το Open Office αλλα οχι πανω απο το MS Office 2007.

Αντιθετα το MS Outlook δεν με βολευε καθολου και ετσι οσο ημουν στο Windows ειχα το Thunderbird. Συζητηθηκε πολυ επισης κι αν οι χρηστες του Linux θα επελεγαν το μTorrent αν γινοταν native. Ειμαι πολυ ευχαριστημενος με το Deluge αλλα -παλι- η πικρη αληθεια ειναι πως αναμεσα σε Deluge και μTorrent το μTorrent βγαινει καθαρος νικητης (κανα 2 τοματες ακομα..).

Θελω να καταληξω πως αν και υποστηρικτης του Open Source στο τελος της ημερας θελω το καλυτερο προγραμμα. Τα λεω αυτα γιατι βλεπω πως πεφτει πολυ flaming απο εμπειρα μελη της κοινοτητας ενω δεν θα επρεπε. Και η ερωτηση ειναι: Να επιλεξω το Open Source προγραμμα που ειναι καλο ή το Closed Source που ειναι καλυτερο? (1)
Η απαντηση για μενα ειναι: Αν ειναι μικρη η διαφορα τους, τοτε το Open Source αλλα αν ειναι μεγαλη (οπως MS Office 2007 vs Open Office 3.2) (2) τοτε διαλεγω τον κλειστο κωδικα. Για εσας ποια ειναι απαντηση?

Σκεφτειτε το ιδιο ερωτημα σε αναλογες περιστασεις. Οταν θα πατε να αγορασετε αμαξι θα κοιταξετε ποια ειναι η πολιτικη της εταιριας του αυτοκινητου ή ποιο αμαξι σας βολευει περισσοτερο? (3)
Και ποια θα ηταν η απαντηση σας αν το αμαξι ηταν αναποσπαστο μερος της δουλειας σας και επομενως θα σας επιρρεαζε απολυτα, εσας και τα παιδια σας ενδεχομενως.

Το τελευταιο παραδειγμα το αναφερω με της εξης λογικη. Οπως προανεφερα εχω μια προτιμηση για το MS Office 2007 διοτι μπορω να κανω πολυ πιο γρηγορα την δουλεια μου. Ενταξει τωρα ειμαι φοιτητης, δεν τρεχει και τιποτα, οταν (και αν) ομως δουλευω για μια εταιρεια ο σωστος χρονος θα ειναι απαραιτητος για την αποδοση μου ετσι δεν θα εχω αλλη επιλογη (4) απο το να χρησιμοποιησω το MS Office. Το ιδιο θα μπορουσε να λεει ενας φωτογραφος για το Photoshop.

Τελος θελω να τονισω πως δεν κανω επιθεση σε τιποτα και σε κανεναν, ουτε προσπαθω να πω οτι το Closed Source ειναι καλυτερο απο το Open Source ή το αντιστροφο. Προσπαθω να ειμαι αντικειμενικος οπως ενας οπαδος πρεπει να παραδεχτει την αντιπαλη ομαδα αν σε ενα παιχνιδι παιξει καλυτερα.

Θα μου πειτε, "Αν θελεις τοσο πολυ αυτα τα προγραμματα κατσε στο Windows". Καταρχας ειναι μονο 3 τα προγραμματα που μου λειπουν: MS Office 2007, Digsby και μTorrent. Δεν ειναι οτι δεν μου αρεσουν τα αντιστοιχα open source αλλα μου αρεσουν περισσοτερο τα συγκεκριμενα και θα τα επελεγα αν ειχα την επιλογη. Και μιας που το λεω αυτο θελω να πω πως οταν καποιος ρωταει: "Δεν μου τρεχει το ταδε προγραμμα μεσω wine", η απαντηση "Μην το χρησιμοποιεις ειναι για τα μπαζα" ή κατι αντιστοιχο δεν ειναι αποδεκτη. Η απαντηση "Δεν ξερω την λυση στο προβλημα σου αλλα στο μεσοδιαστημα δοκιμασε την Χ εφαρμοφη που προτιμω εγω και ειναι και open source!" ειναι αποδεκτη.

Ελπιζω να μην σας κουρασα με την πολυλογια μου και να εχετε ηδη καταλαβει πως ολα αυτα τα λεω μεσα απο ενα τελειως φιλικο πρισμα...
Για αλλη μια φορα, με το ολο τον σεβασμο προς την κοινοτητα

Αλεξανδρος.

(1) Φυσικα δεν ισχυει το ενα ή το αλλο. Το ερωτημα αυτο ειναι στα πλαισια συγκεκριμενων προγραμματων.
(2) Ειναι μεγαλη για τα δικα μου standards και συνηθειες, δεν γενικευω.
(3) Μην παρετε κυριολεκτικα την παραπανω ερωτηση. Μπορει να ειναι ατυχες παραδειγμα, το ειπα για να αναδειξω πως εμεις δεν διαλεγουμε την Canonical απεναντι απο την Microsoft αλλα το Open Source απεναντι στο Closed Source.
(4) Ενταξει παλι θα εχω επιλογη αλλα καταλαβενετε τι εννοω! :P

Υ.Γ. Συγχωρεστε τα ορθογραφικα λαθη μου.
Γνώσεις: Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: Προσπαθώ σε C++ και βλέπουμε... ┃ Αγγλικά: Πολύ Καλά
OS: Ubuntu 10.04 64 bit + Windows 7 64 bit (Games) (dual boot)
CPU: AMD Phenom II 965 3.4GHz Black Edtion
MoBo: ASUS Crosshair III Formula
RAM: Corsair Dominator DDR3 3X2GB 1600MHz
GPU: Sapphire Radeon Vapor-X HD 4890 2GB GDDR5
Monitor: Samsung Syncmaster P2370 23"
Άβαταρ μέλους
AxlD
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Περι Ανοιχτου-Κλειστου Κωδικα και Επιλογων

Δημοσίευσηαπό malos » 10 Ιουν 2010, 20:19

Εννοείται πως ότι γουστάρεις ... το γουστάρεις και πάει και τελείωσε. Δεν θα βάλουμε νταβατζήδες στα γούστα μας.
Μην έχεις απολογητικό ύφος ! Σιγά μωρέ ! Σου αρέσουν 5 κλειστά λογισμικά και άλλα 5 ανοιχτά. Τι να κάνουμε ; !!!

Για την επίθεση που λες ... και πάλι τι να κάνουμε. Ένιωσε στραβωμένος κάποιος και σε πρόσβαλε. Έχει δίκιο, έχει άδικο!
Τι σκας; Αν μου συνέβαινε εμένα ή θα τον έβριζα και θα δεχόμουν τις συνέπειες, ή θα το συζητούσα όπως πολύ ωραία κάνεις εσύ εδώ. Αλλά δεν έχουν και τόση σημασία αυτά μωρέ! Εσύ τι γουστάρεις, έχει σημασία.
Αυτό που λέμε κοινότητα είναι και λίγο πλασματική έννοια! Δεν είναι ;

Κανείς μας δεν έχει υπογράψει κάτι ούτε έχει ορκιστεί για κάτι.
Βρήκαμε ένα ήδη υπάρχον κατεστημένο όσον αφορά το ΕΛΛΑΚ και συμπεριφερόμαστε με το ανάλογο ύφος γιατί έτσι μας λειτούργησε. Δηλαδή μάθαμε να απαντάμε στα φόρα ή στις λίστες ή στα blogs προσαρμόζοντας το ύφος μας σε και κοινώς αποδεκτό. Το τι χαρακτήρας είναι όμως ο καθένας μας ... χε χε άστο !

Στο δια ταύτα τώρα. Έχω ακούσει αντιφατικές απόψεις. Δεν παίζω πολύ με τέτοιες δουλειές και δεν ξέρω ποιο μου αρέσει καλύτερα. Το open officce χρησιμοποιεί η γυναίκα μου πιο συχνά από μένα γιατί όλο και προκύπτουν κάποιες δουλίτσες.
Το χρησιμοποιεί γιατί αυτό έχουμε και μόνο αυτό. Εντάξει έχω και τα XP και το MS office 2007 κλεψίτυπο. Αλλά δεν μπαίνω στον κόπο να το εγκαταστήσω γιατί .... πφ .. γιατί έτσι! Αν και την έχω ακούσει να βρίζει αρκετές φορές τη γυναίκα μου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα έβριζε και το microsoft αν το δούλευε.

Μην σκας βρε !
Επεξεργαστής: AMD Ryzen 9 5900x
Μνήμη Gskill 16gb (2X8gb), 3200 mh, CL 14
Μητρική: Asrock X570 phantom gaming X
Τροφοδοτικό: Corsair 850 platinum
Δίσκος: SSD Corsair MP600 (1 TB)
Άβαταρ μέλους
malos
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ubuntunoid » 10 Ιουν 2010, 20:56

Φίλε μου διάβασα το ποστ σου καθώς επίσης και το θέμα στο oποίο αναφέρεσαι σχετικά με το MS Office 2007.
Μερικές παρατηρήσεις
1 Δε θεωρώ ότι σου έγινε κάποια επίθεση και κάλο θα ήταν να μη δημιουργούνται εντάσεις με το παραμικρό. Τόσο πολύ θιγμένος ένιωσες που το ξαναναφέρεις; Εξηγήσεις σου δόθηκαν στο συγκεκριμένο θέμα νομίζω επαρκέστατες
2 Το ελεύθερο λογισμικό σου δίνει πολλά πλεονεκτήματα μόνο και μόνο με αυτή τη συγκεκριμένη ιδιότητα. Για πολλούς εδώ μέσα αυτά και μόνο τα πλεονεκτήματα είναι αρκετά για να το επιλέξουν με κλειστά μάτια έναντι οποιασδήποτε άλλης λύσης
3 Το τι βολεύει τον καθένα είναι καθαρά υποκειμενικό. Εγω πχ που έχω να δω παράθυρα 2 χρόνια και όταν τα είχα δούλευα με Οffice 2000 όταν έκατσα σε pc με Office 2007 κόντεψα να σπάσω την οθόνη. Επίσης πολλές φορές η δύναμη της συνήθειας είναι πολύ κακός σύμβουλος.
4 Κάνεις δε σου είπε ποτέ να χρησιμοποιήσεις κάτι που δε σε ικανοποιεί/καλύπτει με τις δυνατότητες του. Απλά το ΟΟ όντως δεν υπάρχει κάτι που να μη μπορεί να κάνει σε σχέση με το MS Office.
Eπίσης πολλές φορές δουλεύουμε με λάθος εργαλεία. Σε κάποιες δουλειές που συνηθίζουμε να κάνουμε με σουίτες γραφείου είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε πιο ειδικά προγράμματα που κάνουν καλύτερα τις συγκεκριμένες εργασίες πχ ( Scribus, Inkscape κ.α) Και αν με κλειστά προγράμματα η χρήση τέτοιου τύπου εργαλείων είναι απαγορευτική πολλές φορές λόγω κόστους και πολλοί εχουν μαθει να χρησιμοποιούν ημίμετρα στον κόσμο του ΕΛΛΑΚ δεν ισχύει αυτό. Άλλο ενα πλεονέκτημα για το ΕΛΛΑΚ .
Φιλικά πάντα
Επίπεδο Linux: Κάτι ψιλά Προγραμματισμός: Όχι Αγγλικά: Μέτρια
AMD Phenom IIx4 945 3,0 GHz | Nvidia 9500 GT | 4 GB DDR3 RAM | SM2333HD 1920x1080
Debian 7 64bit | Ubuntu 11.10 32bit
Άβαταρ μέλους
ubuntunoid
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό logari81 » 10 Ιουν 2010, 22:22

Το ερώτημα "ανοιχτό η κλειστό λογισμικό" θα ήταν το δεύτερο ερώτημα που θα έθετα. Το πρώτο που θα έπρεπε να ξεκαθαρίσουμε είναι "ανοιχτά ή κλειστά φορμάτ;"

Vendor locking νομίζουμε ότι όλοι ξέρουμε τι σημαίνει, δεν μπαίνω στον κόπο να το εξηγήσω. Αν θέλουμε να μπορούμε πάντα να διαλέγουμε το "καλύτερο" πρόγραμμα για τις ανάγκες μας (λαμβάνοντας υπόψη και την τσέπη μας πάντα) θα πρέπει να προστατευτούμε απο το vendor locking. Για να προστατευτούμε απο το vendor locking είναι βασικό να μην αποδεχτούμε κλειστά φορματ για την δουλεια μας.

Τώρα εσύ αυτό που κανεις επιλέγοντας ένα λογισμικο που προσπαθεί να σε δέσει σε κλειστα φορματ ειναι να δίνεις στον εαυτό σου μιά φορά το δικαίωμα της επιλογής του "καλύτερου" (για εσένα) λογισμικού, και να αποδυναμώνεις αυτήν την δυνατότητα σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Αν εσύ το θεωρείς αυτό καλή επιλογή ειναι δικαίωμα σου.
http://opensourceecology.org/

Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό jim137 » 10 Ιουν 2010, 22:30

Μια εικόνα ισούμαι με 1000 λέξεις

Εικόνα
εσύ τι θα διάλεγε?
ρείξτε και μια ματιά εδώ περί Ανοικτού Κώδικα http://www.greeklug.gr/index.php?option=com_content&view=section&id=6&Itemid=91&lang=el
Spoiler: show
Γνώσεις ⇛GNU/Linux: Καλό ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος┃ Αγγλικά: Σκράπας
Ubuntu 12.04 (el_GR.UTF-8),
Intel Atom CPU D525 1.80GHz ‖ RAM 3945 MiB ‖ Intel D525MW -
Intel N10 Family Integrated Graphics Controller [8086:a001] (rev 02)
eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 06)
Άβαταρ μέλους
jim137
daemonTUX
daemonTUX

IRC: jim137
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό tolis_01 » 10 Ιουν 2010, 23:22

Εγώ είμαι υπέρ του ανοιχτού λογισμικού, ακόμα κι αν είναι αρκετά χειρότερο από το αντίστοιχο κλειστό.
Αν και αυτό το αποφάσισα σχετικά πρόσφατα, μέχρι πριν από λίγους μήνες θα έβαζα νερό στο κρασί μου και θα επέλεγα και το κλειστό αν ήταν καλύτερο.
Γνώσεις => Linux: χαμηλό | Προγραμματισμός: όχι | Αγγλικά: μέτρια
PC => Intel Celeron 430 | Asrock G31M-S (onboard gpu) | 2GB DDR2 ram | 160GB HDD | Acer 19" | OS: Windows 7 (Debian, Fedora σε virtualbox)
http://linuxhcl.com/
http://kmuto.jp/debian/hcl/
Common sense is the best antivirus software.
Άβαταρ μέλους
tolis_01
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό malos » 11 Ιουν 2010, 00:50

Αλέξανδρε μόλις διάβασα το εν λόγω νήμα και γω. Ο linuxman ρε συ ; !!!! :roll:
Όχι δεν ήταν επιθετικός. Στο βεβαιώνω κι εγώ. :thumbup:

Επιπροσθέτως θέλω να καταθέσω κι εγώ για κάτι μάλλον παραπλήσιο. Περί gimp και photoshop.
Έχω χιλιοακούσει ότι το photoshop είναι μακράν ανώτερο. Η μέρα με τη νύχτα μάλιστα.
Να πω ότι το σέβομαι από ένα φωτογράφο ή γενικά από ένα γνώστη και χομπίστα και δε συμαζεύεται.
Μου τη δίνει όμως να το ακούω από μη γνώστες των προγραμμάτων αυτών. Όχι ότι δεν τους σέβομαι κι αυτούς! Και καλά κάνουν και λένε τη γνώμη τους έστω κι ας μη ξέρουν που αναφέρονται. Δεν μου τη δίνουν οι ίδιοι! Μου τη δίνει το συγκεκριμένο επιχείρημα.
Ξέρεις τι είναι να κάνεις κουβέντα για linux σε έναν μέσο γουϊντοζά και να σου λέει

- από hardware; καλύπτει;
- Ναι ρε Κώστα! Τι λες τώρα;
Ναι ρε αλλά από εφαρμογές ...; Αφού δεν τις τρέχει όλες
- Έχει ρε τις αντίστοιχες ! Ότι θες μπορείς να κάνεις.
Έλα ρε! Τρέχει το photoshop

...και δω είναι που του λέω "Πότε βρε Χατζηπα..ρα άνοιξες το photoshop ή έστω το gimp ; Που μου θες και high προγράμματα ;

Εννοώ πως όσο μαθαίνω το gimp τόσο με τρελαίνει! Πάνω του έμαθα ή μάλλον πήρα μια ιδέα από gif animation και 2-3 άλλα πραγματάκια. Το απωθημένο μου ακόμα δεν το έχω βγάλει - που είναι να πάρω το κεφάλι του παπανδρέου ας πούμε (κι άλλων βέβαια) και να το κοτσάρω σε σώμα γκόμενας ας πούμε. Ξέρεις αυτά που κάνουν στην τηλεόραση. Που να ανακαλύψω κάποτε και ρετουσάρισμα φωτογραφίας (αν ασχοληθώ πολύ και με τις φωτογραφίες που τραβάω) :twisted:

Άντε τώρα πάνω που το μαθαίνω (όποτε μου καπνίσει βέβαια) και με έχει συνεπάρει... να μου πει κάποιος " Ξέρεις κάτι; το photoshop είναι ανώτερο " ! Τι να το κάνω ρε παιδιά; Να το μαθαίνω από την αρχή;

Θα μου πεις τώρα "ναι ρε φίλε, καλά κάνεις και γουστάρεις το gimp και γω το γουστάρω και μπράβο σου που προσπαθείς , αξίζει!
Αλλά εγώ θέλω να κάνω επαγγελματική δουλειά.
Τότε ή βοηθάς στην ανάπτυξη του wine :P
ή μένεις στα windows ως προς αυτή τη δουλειά
ή ψάχνεις να μάθεις το ΟΟ αφού λένε ότι μπορείς να κάνεις τα ίδια.

Απλό έτσι;
Επεξεργαστής: AMD Ryzen 9 5900x
Μνήμη Gskill 16gb (2X8gb), 3200 mh, CL 14
Μητρική: Asrock X570 phantom gaming X
Τροφοδοτικό: Corsair 850 platinum
Δίσκος: SSD Corsair MP600 (1 TB)
Άβαταρ μέλους
malos
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό AxlD » 11 Ιουν 2010, 01:47

Παιδια καταρχας θελω να αναφερω πως αυτο το post δεν το εκανα για να παραπονεθω για την συμπεριφορα καποιων μελων. Καμια σχεση! Ουτε νιωθω θιγμενος, (δεν ειμαι τοσο ευαισθητος! :P ). Το εκανα με αφορμη καποια σχολια αυτο ειναι ολο. :)
Στα επιμερους:

logari81 έγραψε:Τώρα εσύ αυτό που κανεις επιλέγοντας ένα λογισμικο που προσπαθεί να σε δέσει σε κλειστα φορματ ειναι να δίνεις στον εαυτό σου μιά φορά το δικαίωμα της επιλογής του "καλύτερου" (για εσένα) λογισμικού, και να αποδυναμώνεις αυτήν την δυνατότητα σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Αν εσύ το θεωρείς αυτό καλή επιλογή ειναι δικαίωμα σου.

Αυτο ειναι ενα πολυ σημαντικο επιχειρημα, ισως το σημαντικοτερο στην επιλογη ενος προγραμματος και η αληθεια ειναι οτι δεν το ειχα σκεφτει ετσι.

tolis_01 έγραψε:Εγώ είμαι υπέρ του ανοιχτού λογισμικού, ακόμα κι αν είναι αρκετά χειρότερο από το αντίστοιχο κλειστό.
Αν και αυτό το αποφάσισα σχετικά πρόσφατα, μέχρι πριν από λίγους μήνες θα έβαζα νερό στο κρασί μου και θα επέλεγα και το κλειστό αν ήταν καλύτερο.

Πιθανοτατα αν κι εγω τριφτω περισσοτερο να καταληξω στην θεση σου... :)
Γνώσεις: Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: Προσπαθώ σε C++ και βλέπουμε... ┃ Αγγλικά: Πολύ Καλά
OS: Ubuntu 10.04 64 bit + Windows 7 64 bit (Games) (dual boot)
CPU: AMD Phenom II 965 3.4GHz Black Edtion
MoBo: ASUS Crosshair III Formula
RAM: Corsair Dominator DDR3 3X2GB 1600MHz
GPU: Sapphire Radeon Vapor-X HD 4890 2GB GDDR5
Monitor: Samsung Syncmaster P2370 23"
Άβαταρ μέλους
AxlD
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxman » 11 Ιουν 2010, 18:06

AxlD έγραψε:
Σαν χρηστες ενος λειτουργικου ανοιχτου κωδικα κατανοουμε την φιλοσοφια ενος Open Source κοσμου. (Οπως ειναι και το tag της διανομης Sabayon: Open Source - Open Mind). Και η αληθεια ειναι πως το Linux εχει ερθει απο το μελλον... Και το λεω αυτο γιατι η φιλοσοφια ενος Open Source κοσμου δεν ταιριαζει παρα πολυ στην κοινη αντιληψη. Θα ηταν πολυ πιο ταιριαστο σε εναν κοσμο που ειχε συνειδητοποιησει την σημασια ελευθερης γνωσης και ως αποτελεσμα αυτης θα ειχε εξεληχθει υλικα και πνευματικα. Αυτος ειναι ενας βασικος λογος για τον οποιον ειμαι πολυ χαρουμενος που ανηκω σε μια τετοια κοινοτητα. (Αυτη η παραγραφος θα μπορουσε να συνεχιστει για πολλες γραμμες ακομα... :) ).

Εδώ μην είσαι απόλυτος ότι όλοι κατανοούν την φιλοσοφία του ΕΛ/ΛΑΚ .
Έχω δει ακόμα και εδώ κάποιους που έβαλαν GNU/Linux ( έτσι είναι το σωστό ) μόνο και μόνο για να παίζουν με το aircrack για να σπάσουν δίκτυα όταν δεν έχουν ιδέα τι είναι IP, mac address , TCP/IP κτλ

AxlD έγραψε:
Ας δουμε ομως τα πραγματα λιγο πιο ρεαλιστικα. Παρολο μου αρεσουν οι πειραματισμοι και οι εναλλακτικες επιλογες, και παρολο που ειμαι διατεθιμενος να σπαταλησω αρκετες ωρες πανω στις επιλογες μου, στο τελος της ημερας θελω η επιλογη μου να δουλευει. Τι εννοω με αυτο? Προσφατα εκανα μια ερωτηση για το MS Office 2007 μεσω wine και δεχτηκα μια "επιθεση" (η λεξη επιθεση ειναι μεσα σε εισαγωγικα, την επιλεγω με την πιο ελαφρυα εννοια που μπορει να πρεσβευει) για την επιλογη μου αυτη. Αν και το περιμενα, αναρωτηθηκα αν ειμαι τοσο παραλογος που θελω να χρησιμοποιω το MS Office 2007 και οχι το Open Office. Πιστευω πως δεν ειμαι.
-> Εστω οτι δεν ξερουμε αν τα 2 προγραμματα ειναι ανοιχτου κωδικα ή οχι και
-> εστω οτι δεν ξερουμε ποια εταιρια εχει φτιαξει ποιο.
Απλα μας λενε δες ποιο σε βολευει και αρχισε να γραφεις. Η πικρη αληθεια ειναι πως θα διαλεγα σε χρονο 0 το MS Office 2007 πολυ απλα γιατι ειναι καλυτερο. (Νιωθω τις τοματες να ερχονται... :crazy: ). Εχετε δοκιμασει να γραψετε στο Word του Office 2007? Μπορω να κανω το οτιδηποτε 3 φορες πιο γρηγορα απο οτι στο Word του Open Office. Αναμεσα στο MS Office 2003 και το Open Office 3.0 θα διαλεγα το Open Office αλλα οχι πανω απο το MS Office 2007.

Για την "επίθεση" μάλλον από εμένα εννοείς .
Όχι δεν είναι έτσι και σε ορισμένα πράγματα είμαι απόλυτος και θα σου πω γιατί .
Ναι είναι θέμα προσωπικών επιλογών και είναι και δικαίωμα να έχεις τις επιλογές .
Άλλα θα το πω διαφορετικά , αν όλα ότι τρέχει ένας χρήστης στα παράθυρα θα έπρεπε να τοπ πληρώνει και μάλιστα θα το είχε ?
Αν δεν ήξερες πως μπορείς να έχεις το 2007 "τζάμπα" και θα έπρεπε να το πληρώσεις θα το είχες ?
Απάντηση στα παραπάνω όχι .

AxlD έγραψε:
Αντιθετα το MS Outlook δεν με βολευε καθολου και ετσι οσο ημουν στο Windows ειχα το Thunderbird. Συζητηθηκε πολυ επισης κι αν οι χρηστες του Linux θα επελεγαν το μTorrent αν γινοταν native. Ειμαι πολυ ευχαριστημενος με το Deluge αλλα -παλι- η πικρη αληθεια ειναι πως αναμεσα σε Deluge και μTorrent το μTorrent βγαινει καθαρος νικητης (κανα 2 τοματες ακομα..).

Εδώ δεν μπορώ να πω τίποτα γιατί πότε δεν το δοκίμασα και δεν πρόκειται να το κάνω .

AxlD έγραψε:
Θελω να καταληξω πως αν και υποστηρικτης του Open Source στο τελος της ημερας θελω το καλυτερο προγραμμα. Τα λεω αυτα γιατι βλεπω πως πεφτει πολυ flaming απο εμπειρα μελη της κοινοτητας ενω δεν θα επρεπε. Και η ερωτηση ειναι: Να επιλεξω το Open Source προγραμμα που ειναι καλο ή το Closed Source που ειναι καλυτερο? (1)
Η απαντηση για μενα ειναι: Αν ειναι μικρη η διαφορα τους, τοτε το Open Source αλλα αν ειναι μεγαλη (οπως MS Office 2007 vs Open Office 3.2) (2) τοτε διαλεγω τον κλειστο κωδικα. Για εσας ποια ειναι απαντηση?

Εδώ που κάνεις το λάθος κατά με , ποιος το διάλεξε ότι είναι καλύτερο ?
Πότε έγινε και δεν το ξέρω , ποιος επέλεξε ότι το στάνταρτ στα έγγραφα είναι .doc , docx και άλλα και ότι είναι απόλυτο πρόγραμμα για έγγραφά ?
Το επιβάλει μία εταιρία ; , και ποιος τις έδωσε τέτοιο δικαίωμα να το κάνει ?
Αν αύριο θα σταματήσει να το υποστηρίζει και δεν μπορείς να ανοίξεις τα αρχεία σου που έκανες πριν χρόνια με ένα από τα προγράμματα που είχες κάποτε αγοράσει ( και έχει συμβεί ήδη αυτό ) τι θα λες ?

AxlD έγραψε:
Σκεφτειτε το ιδιο ερωτημα σε αναλογες περιστασεις. Οταν θα πατε να αγορασετε αμαξι θα κοιταξετε ποια ειναι η πολιτικη της εταιριας του αυτοκινητου ή ποιο αμαξι σας βολευει περισσοτερο? (3)
Και ποια θα ηταν η απαντηση σας αν το αμαξι ηταν αναποσπαστο μερος της δουλειας σας και επομενως θα σας επιρρεαζε απολυτα, εσας και τα παιδια σας ενδεχομενως.

Εδώ κάνεις λάθος αμάξι δεν έχει άδεια χρήσης ενοικίασης και όχι αγοράς .
Δεν αγοράζεις ενοικιάζεις αυτό που κάποιος έκανε , και δεν σε λέει κανείς πότε θα σταματήσει να το υποστηρίζει .

AxlD έγραψε:
Το τελευταιο παραδειγμα το αναφερω με της εξης λογικη. Οπως προανεφερα εχω μια προτιμηση για το MS Office 2007 διοτι μπορω να κανω πολυ πιο γρηγορα την δουλεια μου. Ενταξει τωρα ειμαι φοιτητης, δεν τρεχει και τιποτα, οταν (και αν) ομως δουλευω για μια εταιρεια ο σωστος χρονος θα ειναι απαραιτητος για την αποδοση μου ετσι δεν θα εχω αλλη επιλογη (4) απο το να χρησιμοποιησω το MS Office. Το ιδιο θα μπορουσε να λεει ενας φωτογραφος για το Photoshop.

Εδώ δεν θα πω τίποτα είναι δικαίωμα σου να έχεις προτιμήσεις .
Μακάρι να έχεις αύριο δική σου εταιρία και τότε ίσος θα καταλάβεις ποια είναι διαφορά να τα σκας για μια εταιρία και μάλιστα πολλά και όχι απλό πακέτο τον 90€ άλλα 350 και βάλε Pro έκδοση .

AxlD έγραψε:
Τελος θελω να τονισω πως δεν κανω επιθεση σε τιποτα και σε κανεναν, ουτε προσπαθω να πω οτι το Closed Source ειναι καλυτερο απο το Open Source ή το αντιστροφο. Προσπαθω να ειμαι αντικειμενικος οπως ενας οπαδος πρεπει να παραδεχτει την αντιπαλη ομαδα αν σε ενα παιχνιδι παιξει καλυτερα.
Θα μου πειτε, "Αν θελεις τοσο πολυ αυτα τα προγραμματα κατσε στο Windows". Καταρχας ειναι μονο 3 τα προγραμματα που μου λειπουν: MS Office 2007, Digsby και μTorrent. Δεν ειναι οτι δεν μου αρεσουν τα αντιστοιχα open source αλλα μου αρεσουν περισσοτερο τα συγκεκριμενα και θα τα επελεγα αν ειχα την επιλογη. Και μιας που το λεω αυτο θελω να πω πως οταν καποιος ρωταει: "Δεν μου τρεχει το ταδε προγραμμα μεσω wine", η απαντηση "Μην το χρησιμοποιεις ειναι για τα μπαζα" ή κατι αντιστοιχο δεν ειναι αποδεκτη. Η απαντηση "Δεν ξερω την λυση στο προβλημα σου αλλα στο μεσοδιαστημα δοκιμασε την Χ εφαρμοφη που προτιμω εγω και ειναι και open source!" ειναι αποδεκτη.
Ελπιζω να μην σας κουρασα με την πολυλογια μου και να εχετε ηδη καταλαβει πως ολα αυτα τα λεω μεσα απο ενα τελειως φιλικο πρισμα...
Για αλλη μια φορα, με το ολο τον σεβασμο προς την κοινοτητα

Ούτε εγώ δεν κάνω επίθεση μην το πάρεις έτσι , απλά λέω αυτό που ξέρω εγώ και το πως το βλέπω σαν άτομο .
Δεν είναι ομάδα και αν παίζει καλύτερα η όχι , απλά διαφόρα είναι ´οτι θα πρέπει να είμαστε ΕΛΥΘΕΡΟΙ να κάνουμε επιλογές και στον κόσμο τον Η/Υ όπως το θέλουμε και στην ζωή μας και να μην είμαστε κλεισμένοι σε κουτία γιατί μία ετιαρία με το έτσι θέλω επιβάλη κάποια " στανταρτ"

Πάντα Φιλικά Σέργιος :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 11 Ιουν 2010, 22:11

AxlD έγραψε:Για εσας ποια ειναι

Αν ήμουν αναγκασμένος να δουλεύω καθημερινά σε κάποια σουίτα office τότε αν υπήρχε το MS Office για linux μάλλον θα το αγόραζα λόγο του ότι η ως τώρα εμπειρία μου με το openoffice δεν είναι και η καλύτερη... (ευτυχώς δεν δουλεύω και ούτε πρόκειται να δουλέψω σε δουλειά που το απαιτεί...)
Ειδικά στην περίπτωση που το MS office υποστήριζε ανοιχτά πρότυπα.
Το παν είναι η τελική πληροφορία να κινείτε με κάποιο τρόπο ελεύθερη καθώς και να μπορεί να αξιοποιηθεί από όλους. Βλέπε ανοιχτά πρότυπα και vendor locking πιο πάνω από @logari81.
Επίσης αν το linux κόστιζε πιο ακριβά από τα win τότε πάλι θα το προτιμούσα καθώς είμαι πολύ πιο παραγωγικός και απολαμβάνω την χρήση του σε αντίθεση με τα win.
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Επόμενο

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας