Πρόταση για κινητό τηλέφωνο με linux-based λειτουργικό  Το θέμα επιλύθηκε

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Πρόταση για κινητό τηλέφωνο με linux-based λειτουργικό

Δημοσίευσηαπό eliasps » 06 Μαρ 2012, 22:30

Καλησπέρα στο φόρουμ!

Είμαι στο καράβι, ταξιδεύω για Πειραιά, βαριέμαι απίστευτα και είπα με την ευκαιρία να γράψω για ένα θέμα που σκέφτομαι καιρό.

Θέλω να αγοράσω ένα κινητό τηλέφωνο με linux λειτουργικό. Δεν είναι απαραίτητο να είναι προεγκατεστημένο το λειτουργικό, απλά να το δέχεται και να μπορώ να το βάλω εγώ μετά την αγορά. Ξέρω για το Ν900 και είχα την ευκαιρία να το τσεκάρω πολλές φορές και από κοντά, αν δεν κάνω λάθος έχει Maemo. Moy άρεσε αλλά είχε και πολλά χαρακτηριστηκά που δεν μου άρεσαν.
Δεν με νοιάζει να είναι καινούριο, ούτε να έχει fancy χαρακτηριστηκά και εμφάνιση. Απλά θέλω να δέχεται linux λειτουργικό και να έχει πολλές δυνατότητες.

Δεν πολυασχολούμαι με κινητά και δεν είμαι ενημερωμένος περί του θέματος για το τι κυκλοφορεί από λειτουργικά και συσκευές και έτσι ρωτάω εσάς να μου πείτε εμπειρίες όσοι έχετε ήδη κινητά με linux ή όσοι γνωρίζετε για αυτά.

Eπίσης αν υπάρχει κάποιο Ubuntu για κινητά, θα με ενδιέφερε πολύ. Κάποιο Ubuntu mobile OS ίσως;

Ευχαριστώ πολύ!
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Re: Πρόταση για κινητό τηλέφωνο με linux-based λειτουργικό

Δημοσίευσηαπό modenas88 » 06 Μαρ 2012, 22:39

Γιατί δεν ανέφερες τίποτα για Android που είναι Linux-based ;
Αν δεν θέλεις την έκδοση που παρέχει η κάθε εταιρία στην συσκευή της, μπορείς να περάσεις μια από τις λεγόμενες custom ROMs. Αρκεί να επιλέξεις συσκευή ευρέως διαδεδομένη που να υποστηρίζεται από τους προγραμματιστές τις κάθε ROM.
Κάποιες γνωστές ROMs είναι η Cyanogenmod, ή Oxygen και η Mui.
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Λίγο (Pascal>mysql>html>uml>C) ┃ Αγγλικά: Καλά
Διανομές ⇛ Ubuntu 12.04 64-bit [κανονική εγκατάσταση, ΌΧΙ wubi] +..
Προδιαγραφές ⇛ Pentium IV 64-bit!│ RAM 3GB │ GeForce 6200 TurboCache │ HD Audio │ TFT 19"
# < Τί είναι το Linux; >_&&_< Γιατί το Linux είναι καλύτερο? >_&&_< Κάτι δεν πάει καλά με τα Vista >
Αν είσαι αρχάριος στο Ubuntu, ακούμπησε το ποντίκι στην λέξη... drivers ;)
Άβαταρ μέλους
modenas88
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 06 Μαρ 2012, 22:52

modenas88 έγραψε:Γιατί δεν ανέφερες τίποτα για Android που είναι Linux-based ;

Σωστά είχα σκοπό να κάνω αναφορά στο android αλλα το ξέχασα γράφοντας. Δυστυχώς αν και χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να κάτσω να ασχοληθώ με αυτό το λειτουργικό και να το ψάξω σε βάθος.
Mπορείς να χρησιμοποιήσεις τερματικό πχ; Είχα ακούσει κάποτε για ένα παλιό κινητό, νομίζω Nokia E70 (?) που μπορούσες να κάνεις πολλά μέσω τερματικού. Περιείχε και vi editor.
modenas88 έγραψε:Αν δεν θέλεις την έκδοση που παρέχει η κάθε εταιρία στην συσκευή της, μπορείς να περάσεις μια από τις λεγόμενες custom ROMs. Αρκεί να επιλέξεις συσκευή ευρέως διαδεδομένη που να υποστηρίζεται από τους προγραμματιστές τις κάθε ROM.
Κάποιες γνωστές ROMs είναι η Cyanogenmod, ή Oxygen και η Mui.

Θα τα ψάξω αυτά που λες!
Απλά θέλω να δω και τι ποικιλία υπάρχει από linux λειτουργικά για κινητά.

Ευχαριστώ!
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 06 Μαρ 2012, 23:03

Αν το νέο κινητό σου είναι δημοφιλές και έχει υποστήριξη από το CyanogenMod, τότε μπορείς να μεταγλωττίσεις εύκολα και εσύ ο ίδιος το πλήρες λειτουργικό σύστημα.
Δες περισσότερα στο http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=969266
όπου κάποιος Έλληνας παρέχει ένα πρόγραμμα εντολών για την εύκολη μεταγλώττιση του CyanogenMod.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 06 Μαρ 2012, 23:08

simosx έγραψε:Αν το νέο κινητό σου είναι δημοφιλές και έχει υποστήριξη από το CyanogenMod, τότε μπορείς να μεταγλωττίσεις εύκολα και εσύ ο ίδιος το πλήρες λειτουργικό σύστημα.
Δες περισσότερα στο http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=969266
όπου κάποιος Έλληνας παρέχει ένα πρόγραμμα εντολών για την εύκολη μεταγλώττιση του CyanogenMod.

Δεν το γνώριζα αυτό. Θα το κοιτάξω αργότερα το link γιατί η ταχύτητα του ίντερνετ εδώ έχει μείνει μια δεκαετία πίσω.
Ευχαριστώ.

Δηλαδή από ότι κατάλαβα η κυρίαρχη πρόταση είναι android.
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό modenas88 » 06 Μαρ 2012, 23:10

eliasps έγραψε:Mπορείς να χρησιμοποιήσεις τερματικό πχ;

Ναι υπάρχει εφαρμογή "τερματικό" στο Market. Δεν έχει όμως το εύρος των εντολών που έχουμε συνηθίσει στις "συνηθισμένες" διανομές Linux.

Δες και το http://www.xda-developers.com/ όπου είναι η μεγαλύτερη κοινότητα Android σε ό,τι αφορά custom ROMs etc και ανάπτυξη εφαρμογών. Δες το forum τους!
Αυτόν τον καιρό αναμένουμε την έκδοση Cyanogenmod 9 η οποία έχει κτιστεί από τον πηγαίο κώδικα του επίσημου Android 4.x (the latest one!).
Δες ποιες συσκευές υποστηρίζονται από την rom Cyanogenmod: http://www.cyanogenmod.com/devices
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Λίγο (Pascal>mysql>html>uml>C) ┃ Αγγλικά: Καλά
Διανομές ⇛ Ubuntu 12.04 64-bit [κανονική εγκατάσταση, ΌΧΙ wubi] +..
Προδιαγραφές ⇛ Pentium IV 64-bit!│ RAM 3GB │ GeForce 6200 TurboCache │ HD Audio │ TFT 19"
# < Τί είναι το Linux; >_&&_< Γιατί το Linux είναι καλύτερο? >_&&_< Κάτι δεν πάει καλά με τα Vista >
Αν είσαι αρχάριος στο Ubuntu, ακούμπησε το ποντίκι στην λέξη... drivers ;)
Άβαταρ μέλους
modenas88
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 06 Μαρ 2012, 23:18

modenas88 έγραψε:Δες και το http://www.xda-developers.com/ όπου είναι η μεγαλύτερη κοινότητα Android σε ό,τι αφορά custom ROMs etc και ανάπτυξη εφαρμογών. Δες το forum τους!
Αυτόν τον καιρό αναμένουμε την έκδοση Cyanogenmod 9 η οποία έχει κτιστεί από τον πηγαίο κώδικα του επίσημου Android 4.x (the latest one!).
Δες ποιες συσκευές υποστηρίζονται από την rom Cyanogenmod: http://www.cyanogenmod.com/devices

Όπως είπα και παραπάνω θα κοιτάξω τα link μόλις (και αν) αυξηθεί η ταχύτητα του ίντερνετ, αλλιώς αύριο από το σπίτι.
Αλλά από το το link με τις συσκευές που έδωσες χωρίς να έχει φορτώσει εικόνες, βλέπω ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία συσκευών για επιλογή. Πολύ καλό αυτό.
Θα κοιτάξω να βρω και περισσότερες πληροφορίες για το λειτουργικό που μου αναφέρατε!

Ευχαριστώ και πάλι! :) :) :)
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 06 Μαρ 2012, 23:23

modenas88 έγραψε:
Ναι υπάρχει εφαρμογή "τερματικό" στο Market. Δεν έχει όμως το εύρος των εντολών που έχουμε συνηθίσει στις "συνηθισμένες" διανομές Linux.

Μπορείς ακόμα να μεταγλωττίσεις προγράμματα στο Ubuntu σου και να τα τρέξεις στο Android,
http://simos.info/blog/archives/1185
Μέσω του USB μπορείς να συνδεθείς στο κινητό και να τρέχεις εντολές μέσα στο κινητό.

Γενικά για νέο κινητό, είναι καλό να γίνει επένδυση σε κάτι που θα είναι με επεξεργαστή 1GHz, ίσως και διπλοπύρηνος, με π.χ. 1GB RAM.
Δες για παράδειγμα στο http://www.gsmarena.com/huawei_ascend_p1-4410.php (δεν είναι σε κυκλοφορία ακόμα).
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 07 Μαρ 2012, 00:30

simosx έγραψε:Μπορείς ακόμα να μεταγλωττίσεις προγράμματα στο Ubuntu σου και να τα τρέξεις στο Android,
http://simos.info/blog/archives/1185
Μέσω του USB μπορείς να συνδεθείς στο κινητό και να τρέχεις εντολές μέσα στο κινητό.

Τι λες τώρα;;; :silent: :shock: :D
Ντρέπομαι που θεωρώ τον εαυτό μου tech enthusiast και δεν τα ξέρω αυτά! :P
Θα το ψάξω πολύ το θέμα γιατί τρελένομαι για κάτι τέτοια! Το link μπήκε ήδη στα αγαπημένα... :)
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό syd » 07 Μαρ 2012, 20:54

Το n900 που έχω εδώ και 2 χρόνια είναι πραγματικά λινουξάδικο κινητό. Το maemo βασίζεται σε debian, έχει διαχειριστή πακέτων apt-get. Κατεβάζοντας το easy debian έχεις τη δυνατότητα να έχεις στην οθόνη σου ένα κανονικό debian lxde περιβάλλον και μάλιστα να τρέχεις εφαρμογές όπως iceweasel, icedove, gimp, openoffice.
Γνώσεις ⇛ Linux: /Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό σε Η/Υ ϰ μοντέλο: π.χ. Ubuntu 11.10 σε Acer aspire 5630
Προδιαγραφές ⇛ Intel duo core t5500 │ 2GB │ Intel 950│ SB Live! 24 ext │ 15" 1280x800
syd
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας