Όπως είχε προαναγγελθεί από τους developers της Fedora στην έκδοση 17 θα υπήρχε 2d έκδοση του gnome shell ή πιο ορθά δε θα ήταν απαραίτητη η επιτάχυνση γραφικών για τη λειτουργία του, πράγμα που με ενδιαφέρει ιδιαίτερα διότι ενώ γενικώς χρησιμοποιώ gnome shell, στο laptop μου δε μπορώ λόγω της απίθανης Sis κάρτας γραφικών που διαθέτει, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιώ unity 2d το οποίο δε μου αρέσει.
Πράγματι χθες κατέβασα την έκδοση 17 beta και διαπίστωσα από το live cd ότι το gnome shell δούλευε απρόσκοπτα, στοιχείο ικανό να επιμηκύνει τη ζωή του laptop μου, μιας και παρότι κοντεύει την εξαετία από την αγορά του, το υπόλοιπο hardware του δε με έχει περιορίσει σε κάτι.
Από την άλλη δεν είμαι καθόλου fan των rpm διανομών και πάντα στους υπολογιστές μας υπάρχει debian testing ή ubuntu.
To ερώτημα μου λοιπόν είναι αν γνωρίζει κάποιος σχετικά με το εάν η εν λόγω δυνατότητα έχει προγραμματιστεί να περάσει στο debian και στο ubuntu (κάπου διάβασα ότι το cd που υπάρχει διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του gnome για την έκδοση 3.4 υποστηρίζει αυτή τη δυνατότητα, αλλά δεν το επιβεβαίωσα).
Να αναφέρω επίσης ότι κατά την εγκατάσταση της 12.04 beta σε άλλο laptop, πριν την ενεργοποίηση του οδηγού της nvidia δεν έτρεχε το gnome shell αλλά το fallback, οπότε υποθέτω ότι καταρχήν στην 12.04 δεν υπάρχει ακόμα η εν λόγω δυνατότητα.