Σχέση Ubuntu - Debian

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Σχέση Ubuntu - Debian

Δημοσίευσηαπό codedash » 04 Δεκ 2008, 15:44

Δεν έχω ασχοληθεί γενικά με linux και αποφάσισα να δοκιμάσω Ubuntu. Τρέχω ακόμη xp και χτες πρόσεξα σερφάρνοντας πως η Ubuntu βασίζεται σε μία άλλη διανομή την Debian, από την οποία δεν έχει ξεφύγει, αλλά αυτό που κάνουν είναι να προσφέρουν τελικά μια debian πιο φιλική για desktop. Δεν έχω πρόβλημα που ξεκίνησαν από Debian, η οποία είναι πάρα πολύ καλη, αλλά με ξενερώνει που ακόμη υπάρχουν deb πακέτα, αντί να υπάρχουν ubu πακέτα, και γενικά υπάρχει αυτό το δέσιμο. Ξεκίνησε με έτοιμη βάση η ubuntu αλλά θα μ άρεσε να ακολουθήσει δική της πορεία, δικά της πακέτα κλπ.
Αν είπα κάποια ανακρίβεια σορυ και διορθώστε... Αύτο που τελικά θέλω να πω είναι αν αποφασίσω να περάσω σε linux και όχι mac τουλάχιστον, να έχω μια διανομή που θα είναι εύκολη στη χρήση, αλλά παράλληλα να ναι αυτόνομη.
Αν το χω πιάσει σωστά το θέμα, αυτή η εξάρτηση εσάς δε θας ενοχλεί;
Γνώσεις ⇛ Linux: Ελάχιστα ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Αρκετά καλά
Διανομή ⇛ Ubuntu 9.04 x86
Υπολογιστής ⇛ Custom │ Επεξεργαστής AMD 64bit │ RAM 1GB │ Ati Radeon X800 GTO │ Creative Audigy 4 │ Οθόνη TFT 17"
codedash
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Σχέση Ubuntu - Debian

Δημοσίευσηαπό logari81 » 04 Δεκ 2008, 16:03

Το μεγάλύτερο πλεονέκτημα του Ubuntu ειναι ότι βασίζεται σε Debian. Γενικά στο Linux και FreeBSD όλες οι διανομές μοιράζονται τα ιδια κοινά κομματια διαφορετικά συνδυασμενα/ρυθμισμενα. Το Ubuntu δεν μπορει να αποκοπεί απο το Debian γιατι στο Debian γινεται ας πουμε το 90% της δουλειας και στο Ubuntu το υπόλοιπο 10%. Γενικά η νοοτροπία του ελέυθερου λογισμικού ειναι τελειως διαφορετική απο οτι ξερεις μεχρι τώρα.
http://opensourceecology.org/

Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ilpara » 04 Δεκ 2008, 16:08

codedash έγραψε:Δεν έχω ασχοληθεί γενικά με linux και αποφάσισα να δοκιμάσω Ubuntu. Τρέχω ακόμη xp και χτες πρόσεξα σερφάρνοντας πως η Ubuntu βασίζεται σε μία άλλη διανομή την Debian, από την οποία δεν έχει ξεφύγει, αλλά αυτό που κάνουν είναι να προσφέρουν τελικά μια debian πιο φιλική για desktop. Δεν έχω πρόβλημα που ξεκίνησαν από Debian, η οποία είναι πάρα πολύ καλη, αλλά με ξενερώνει που ακόμη υπάρχουν deb πακέτα, αντί να υπάρχουν ubu πακέτα, και γενικά υπάρχει αυτό το δέσιμο. Ξεκίνησε με έτοιμη βάση η ubuntu αλλά θα μ άρεσε να ακολουθήσει δική της πορεία, δικά της πακέτα κλπ.
Αν είπα κάποια ανακρίβεια σορυ και διορθώστε... Αύτο που τελικά θέλω να πω είναι αν αποφασίσω να περάσω σε linux και όχι mac τουλάχιστον, να έχω μια διανομή που θα είναι εύκολη στη χρήση, αλλά παράλληλα να ναι αυτόνομη.
Αν το χω πιάσει σωστά το θέμα, αυτή η εξάρτηση εσάς δε θας ενοχλεί;

Όχι η εξάρτηση δεν μας ενοχλεί. Διάβασε τη συνέντευξη Τόγια στο πρώτο τεύχος του δωρεάν ηλεκτρονικού περιοδικού της κοινότητας ubuntistas και θα καταλάβεις δυο πράγματα παραπάνω περί κοινότητας. Επίσης διάβασε και το άρθρο "πως βρίσκω λύσεις.." στο ίδιο περιοδικό. Στο Ελεύθερο Λογισμικό και Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) όλες οι κοινότητες μπορεί να ακολουθούν διαφορετικό δρόμο αλλά συνεργάζονται στενά και αυτό είναι ιδιαίτερα καλό και όχι αρνητικό, γιατί όλες έχουν τον ίδιο τελικό στόχο, το GNU/Linux και το ΕΛ/ΛΑΚ. Το ubuntu είναι πολύ καλή διανομή για αν ξεκινήσεις κυρίως διότι έχει πολύ δραστήρια ελληνική κοινότητα που προσφέρει πολύ καλή τεχνική υποστήριξη και κατά δεύτερον διότι είναι φιλική στον αρχάριο!
*Oδηγίες προς Nεοεισερχόμενους*ΟδηγοίLive chat (IRC)
⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
⇛ Dell M4300: T7500 (2.2GHZ 4MB) ┃ 2GB ┃ NVIDIA Quadro FX 360M (256MB) ┃ Intel 4965 ┃ 15.4" WUXGA
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

IRC: ilpara
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dimitris » 04 Δεκ 2008, 16:13

Στο linux είναι δύσκολο να χαθεί αυτή η αλληλεξάρτηση. Λίγο χοντροκομμένα: Το suse ενσωματώνει ένα καινούριο feature στο kde 123, το παίρνει το kde και το μοιράζει στους υπόλοιπους. Στο debian βρίσκουν ένα bug στον πυρήνα, το στέλνουν σε αυτούς που συντηρούν τον πυρήνα και αυτοί το στέλνουν παραέξω. Δεν πρόκειται για διαφορετικά λογισμικά. Ένα είναι αλλά πολλές διανομές.

Όχι δε μας (εμένα τουλάχιστον) ενοχλεί καθόλου. Αυτό είναι και το συναρπαστικό. Σήμερα έχεις ubuntu, αύριο fedora, μεθαύριο κάτι άλλο. Ξέρεις επίσης ότι θα έχεις παντού όλα τα προγράμματα που είχες και πριν, και δε θα πρέπει να μάθεις τίποτε από την αρχή.
Άβαταρ μέλους
Dimitris
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 04 Δεκ 2008, 18:13

Το να γίνει διαχωρισμός των πακέτων μας πάει προς τα πίσω...
Το καλύτερο θα ήταν, όλες οι διανομές να συμφωνήσουν απο κοινού σε έναν package manager.
Τα .deb πακέτα, είτε του ubuntu είτε του debian ή όποιας άλλης διανομής που χρησιμοποιεί τον dpkg μπορούν να να εγκατασταθούν χωρίς πρόβλημα στο 90% των περιπτώσεων σε οποιαδήποτε debian based διανομή.
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dimitris » 04 Δεκ 2008, 18:38

ftso έγραψε:
Τα .deb πακέτα, είτε του ubuntu είτε του debian ή όποιας άλλης διανομής που χρησιμοποιεί τον dpkg μπορούν να να εγκατασταθούν χωρίς πρόβλημα στο 90% των περιπτώσεων σε οποιαδήποτε debian based διανομή.

Μη δοκιμάσεις να μεταβείς από το ένα στο άλλο αλλάζοντας απλώς τα source list και μετά να κάνεις update. To δοκίμασα σε ένα virtual box ...
Τελευταία επεξεργασία από Dimitris και 04 Δεκ 2008, 19:01, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
Dimitris
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό headless » 04 Δεκ 2008, 18:58

ftso έγραψε:Το να γίνει διαχωρισμός των πακέτων μας πάει προς τα πίσω...
Το καλύτερο θα ήταν, όλες οι διανομές να συμφωνήσουν απο κοινού σε έναν package manager.

Για να γίνει αυτό έχουμε μακρύυυυυ δρόμο μπροστά μας.
Γνώσεις ⇛ Linux: Καλές ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: debian wheezy/sid 64-bit (en_US.utf8)
Προδιαγραφές ⇛ CPU: 2x Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz │ RAM 3965 MiB │ ASUS INC. P5QL/EPU
Κάρτα γραφικών: nVidia GF104 [GeForce GTX 460] [10de:0e22]
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168]
My Blog
Άβαταρ μέλους
headless
powerTUX
powerTUX

Launchpad: headl3ss
IRC: h3adl3ss
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dpol » 04 Δεκ 2008, 19:30

Βασικά ο πυρήνας είναι που στις περισσότερς διανομές παραμένει ο ίδιος από ότι έχω καταλάβει.
Από εκεί και μετά η κάθε διανομή εστιάζει σε κάποιον διαφορετικό στόχο, έχει άλλη προσέγγιση και απευθύνεται σε διαφορετικές ομάδες χρηστών ανάλογα προσφέροντας διαφορετικές δυνατότητες.
Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Χαμηλoμεσαίο / Προγραμματισμός: Ναι / Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό (σε αναζήτηση/δοκιμές)
Abit IP35Pro-C2D-4Gb ram-Nvidia 8800GT-250Gb hdd
dpol
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό codedash » 04 Δεκ 2008, 22:37

Έτσι που το λέτε, γιατί εγώ αλλιώς το έβλεπα, με συνεργασιά κλπ λέει πολύ και κάνει τις διανομές πολύ πιο ισχυρές απ ότι αν δούλευαν χωριστά.
Για κάνα χρόνο είχα κολλησει με τα mac, να πάρω κ έτσι, και το linux ούτε που το άγγιζα γιατί είχα την εντύπωση πως εκτός του ότι θέλει δουλειά να το μάθεις δεν έχει καλή υποστήριξη hardware. Όμως τώρα δυο βδομάδες που ψάχτηκα λίγο δε μου πάει να πάρω mac, νιώθω πιό ελεύθερος τρέχοντας linux, πιο άνετα. Και με διάβασμα και ενημέρωση κάνεις όπως γουστάρεις τον υπολογιστή σου. Οπότε +1 χρήστες από σήμερα :D
Γνώσεις ⇛ Linux: Ελάχιστα ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Αρκετά καλά
Διανομή ⇛ Ubuntu 9.04 x86
Υπολογιστής ⇛ Custom │ Επεξεργαστής AMD 64bit │ RAM 1GB │ Ati Radeon X800 GTO │ Creative Audigy 4 │ Οθόνη TFT 17"
codedash
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ilpara » 04 Δεκ 2008, 22:42

codedash έγραψε:... δε μου πάει να πάρω mac, νιώθω πιό ελεύθερος τρέχοντας linux, πιο άνετα....

Αν πρόκειται να αγοράσεις Η/Υ ή περιφεριακό, πριν αγοράσεις κάνε έναν έλεγχο (αναζήτηση στο google ή στο http://ubuntuforums.org/) προκειμένου να επιβεβαιώσεις ότι τα επι μέρους συστήματα (π.χ. κάρτες κλπ) είναι οκ με linux ;)
*Oδηγίες προς Nεοεισερχόμενους*ΟδηγοίLive chat (IRC)
⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
⇛ Dell M4300: T7500 (2.2GHZ 4MB) ┃ 2GB ┃ NVIDIA Quadro FX 360M (256MB) ┃ Intel 4965 ┃ 15.4" WUXGA
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

IRC: ilpara
Εκτύπωση

Επόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας