Σαν να μην έφτανε πως υπάρχουν εκδόσεις του λειτουργικού τις οι οποίες φτάνουν τα 500 δολλάρια , τώρα η MS ουσιαστικά πατεντάρει την "ενοικίαση" συστημάτων αντί για την αγορά τους . Δηλαδή ? Δηλαδή αντί να πληρώνεις το hardware και το software μια και καλή , θα πληρώνεις ανάλογα με το πόσο τα χρησιμοποιείς ,πιθανώς χρησιμοποιώντας ένα μέρος των δυνατοτήτων του υπολογιστή σου και κλειδωμένος σε κάποιο πάροχο (μάλλον τον ISP). Η χρέωση ξεκινά το 1 δολλάριο (?!??!?!) των ώρα για απλή χρήση εφαρμογών γραφείου , 1.25 για παιχνίδια και ούτω καθεξής. Περισσότερα :
http://www.computerworld.com/action/article.do?command=viewArticleBasic&taxonomyName=Software&articleId=9124459&taxonomyId=18&pageNumber=1
Πολύ κακόγουστο αστείο. Και η Πρωταπριλιά απέχει πολύ ακόμα. Χωρίς να θέλω να είμαι προκατειλλημένος . Προσπάθησαν να δεσμεύσουν το λογισμικό . Μετά τo Internet και τα file formats. Τώρα και καλά λέγοντας μας πως ΙΣΩΣ θα έχουμε και κέρδος θα δεσμεύσουν και το hardware ??
Επίσης για όσους πιστεύουν πως η ιδέα είναι πρωτότυπη , κάτι τέτοιο δεν ισχύει . Ουσιαστικά αποτελεί μια "ειδική" περίπτωση του cloud computing , όπου ως χρήστης χρησιμοποιείς το "cloud", το οποίο συνήθως αποτελείται από πάρα πολλά μηχανήματα , ουσιαστικά δηλαδή την επεξεργαστική ισχύ (ίσως και αποθηκευτικό χώρο) μιας εταιρίας, για να τρέξεις τις εφαρμογές σου. Σε αυτή τη περίπτωση , ενοικιάζεις ένα και μοναδικό μηχάνημα και θα πληρώνεις ανάλογα τη χρήση που κάνεις , όπως γίνεται και στο cloud computing. Η διαφορά είναι πως το cloud computing είναι χρήσιμο γιατί απευθύνεται σε εταιρίες που θέλουν "στιβαρά" συστήματα για τις εφαρμογές τους (δες προσομοιώσεις) αλλά δε θέλουν να επενδύσουν σε κάποιο supercomputer. Αντίθετα πιστεύω πως ο απλός χρήστης προτιμά να ελέγχει το σύστημα του ο ίδιος χωρίς παρεμβάσεις από τρίτους για τη χρήση του . Αυτό είναι και το νόημα του ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ υπολογιστή.
Και αυτό με φέρνει στο τελευταίο και για μένα όχι τό πιο σημαντικό ζήτημα (μπορεί να κάνω μεγάλο λάθος αλλά δε θέλω και να συνομοσιολογώ) . Η χρέωση θα γίνεται με φάση το "φόρτο" του μηχανήματος . Σκέφτηκαν ίσως πως εγώ να μη θέλω να ξέρουν πόσο φορτώνω το σύστημα μου ? Ένα απλό πράγμα που μου έρχεται είναι πως αν το σύστημα χρέωσης ανιχνεύει μια συνεχή χρήση του hardware που σχετίζεται με τα δίκτυα , προφανώς αυτό σημαίνει πως εγώ "κατεβάζω" κάτι . Και αν το upload είναι πολύ υψηλό , προφανώς είναι p2p . Άρα μπορώ να πω στο σύστημα , ξέρεις κάτι , ρίξε την απόδοση του δικτύου . Welcome to traffic shaping v2 , client-oriented ?