ubuntu vs OSX

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

ubuntu vs OSX

Δημοσίευσηαπό madvinegar » 19 Ιουν 2013, 17:03

Καλησπερα.
Πιο πολυ ανοιγω το θεμα για να παρω τη γνωμη σας, διοτι ως αρχαριος στο linux, μπορει να μου διαφευγει κατι. Δεν το ανοιγω ουτε για να κανω ντόρο, ουτε για να τσακωθούμε, ούτε για να σπαμάρω. Απλη κουβεντουλα.

Εγκατεστησα μεσω VB τα OSX για να τα δοκιμασω. Εχει γινει τοση πια βαβουρα και διαφημιση γυρω απο αυτο το λειτουργικο που με ειχε φαει η περιέργεια να δω τί ειναι αυτο που προσφερει και που δεν εχουν τα αλλα λειτουργικά.
Μεχρι κατα την εγκατασταση, χωρις κανενα ιχνος μετριοφροσυνης, σου κοζάρει μεσα στα μουτρα τη φραση "install the best operating system in the world".

Εκανα την εγκατασταση και αρχισα τις δοκιμες.

1η εντυπωση που παιρνεις ειναι οτι μοιαζει απιστευτα με το linux. Τα παραθυρα, η κατανομη στον file manager, τα εικονίδια (ειδικα με την 13.04), το launchpad (θυμιζει gnome shell), τα settings κτλπ. Δεν συζηταω δλδ πως αν αλλαξεις theme στο ubuntu και βαλεις ενα cairo dock, θα δυσκολευτει παρα πολυ ο αλλος για να βρει διαφορες. Δεν ξερω ποιος αντογραφει ποιον.

2η εντυπωση που παιρνεις ειναι οτι ειναι πολύ βαρυ. Δεν παιζει δλδ να το βαλεις σε υπολογιστη με χαμηλες δυνατοτητες.

3η εντυπωση ειναι οτι οι μισες συσκευες σου δεν αναγνωριζονται. πχ καμερα γιοκ, USB στικάκι γιοκ, action keys γιοκ (αναμενόμενο).

4η εντυπωση ειναι οτι το νιωθεις πολύ κλειδωμενο και περιορισμενο. Δλδ παραμετροποιηση μονο σε ο,τι σου επιτρέπουν αυτοι.

Κατα τα άλλα, δεν βρηκα καποιο αλλο θεμα. Ηθελε λιγο ψαξιμο για καποιες λειτουργιες που τις κανεις με διαφορετικο τροπο. πχ για να κανεις rename ενα αρχειο ηθελε δεξι κλικ, show info και μετα απο εκει που σου εδειχνε ολες τις πληροφοριες για το αρχειο αλλαζες και το ονομα.

Βασικά, απογοητευτηκα. Ισως γιατι σου κανουν τετοια πλυση εγκεφαλου, που περιμενεις να δεις το υπερτατο δημιουργημα. Ισως γιατι δουλευω με linux τα τελευταια χρόνια και εχω ηδη εντυπωσιαστει με καποιο λειτουργικο συστημα (και δεν βρηκα τραγικες διαφορες με το OSX - το αντιθετο μαλιστα, ανεβηκαν στην υποληψη μου το linux ακομα πιο πολυ).

Γενικά τα OSX μου εδωσαν την εντυπωση οτι ειναι ενα βαρύ linux λειτουργικό με πολλούς περιορισμούς και ενα συγκεκριμενο theme. Το pear OS το εχετε δοκιμασει? Αδελφάκι... Ισως αυτο θελανε να αποδειξουν οι devs του Pear OS.

Να δεχτω οτι τα OSX υπερτερουν στο γεγονος οτι οι κατασκευαστες hardware και οι προγραματιστες software/firmware βγαζουν υλικό και drivers (και προγραμματα) που δουλευουν με το λειτουργικο συστημα. Αρα αν εχεις OSX μπορεις να βαλεις το Adobe photoshop CS5. Μπορεις να βαλεις σωστους drivers για την Nvidia σου. Αλλα αυτο δεν εχει να κανει με το ιδιο το λειτουργικο και τη δυναμη του, αλλα με την υποστηριξη που παιρνει.
Ασε που τον παιρνεις ετοιμο τον MacBook με τα παντα (drivers) εγκατεστημενα στο συγκεκριμενο hardware που σου παρεχουν.

Απο εκει και περα μενει η ποιοτητα κατασκευης πχ η retina display, το casing και δεν ξερω τι αλλο που "ισως" να δικαιολογουν την αστρονομικη τιμη που πρεπει να πληρωσεις.

Αλλα "best operating system in the world"...?
Γιατι?
Μπορει αυτο να τεκμηριωθει?

Δεν υπολογιζω το out-of-the-box. Εκτος του οτι πλέον σχεδον τα παντα τα αναγνωριζει το ubuntu out-of-the-box, μπορεις να παρεις ενα λαπτοπ ubuntu certified (πχ XPS) και να ειναι ολα λειτουργικα και ετοιμα.
Δεν θα μπορουσε η Canonical να χτισει ενα "μυθο" γυρω απο το λειτουργικο της συστημα ή και να λανσαρει "δικους" της υπολογιστες? Δεν υστερει σε τιποτα.
Δυστυχως το χρήμα κανει τη διαφορά. Πραγματικά εχω βαρεθεί που ό,τι ταινια δω, ό,τι σειρά δω, ότι περιοδικό δω, οι υπολογιστες μεσα ειναι ολοι apple. Ακόμα και στο "κοριτσι με το τατουαζ" που η κοπελα ειναι υπερ-χάκερ, ειχε macbook...
Τρελά λεφτα για διαφήμιση. Και ο κόσμος παει καρφί για αγορά apple. Επισης τρελα λεφτα σε κατασκευαστές και προγραμματιστες. Λεφτα που λογικα βγαινουν απο τις αγορες των πανακριβων υπολογιστων.
Αρα η Canonical, δεν θα μπορεσει (πιστευω) ποτέ να δωσει τετοιο ογκο χρηματων για διαφημιση.
Και άρα, για να αλλαξει η νοοτροπία θα πρεπει να ερθει απο μονος του ο κοσμος στο linux και αυτη τη διαφημιση και προωθηση να την κανει η κοινοτητα απο στομα σε στομα, στις μηχανες δικτυωσης κτλπ. Απιστευτα δυσκολο εργο γιατι η Canonical υστερει και σε ενα αλλο τομεα... Δεν ειναι cool...

Τελειωνοντας ηθελα να πω πως αν κανω τη συγκριση μονο οσον αφορα το λειτουργικο συστημα, πραγματικα δε βρισκω ουτε μισο λόγο για να βαλει καποιος OSX αντι για ubuntu ή οποιο άλλο πλήρες linux λειτουργικό. Αποψη μου βεβαια.
Οι πιο γνώστες (και οχι μονο) θα ηθελα να μου πουν τη γνωμη τους, μηπως και δεν εχω παρατηρησει κατι.

1 Γνώσεις Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Πολύ Καλό
2 Ubuntu 18.04 bionic beaver 4.13.0-16-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Gnome ubuntu)
3 Intel Core2 Duo CPU T5550 1.83GHz ‖ RAM 2008 MiB ‖ Acer Chapala - Acer, inc. Aspire 5920G
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV620/M82 [Mobility Radeon HD 3450/3470] [1002:95c4] {radeon}
5 wlan0: Intel PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection [8086:4222] (rev 02) ⋮ eth0: Broadcom NetLink BCM5787M Gigabit Ethernet PCI Express [14e4:1693] (rev 02)
Blog: https://madvinegar.wordpress.com/
Άβαταρ μέλους
madvinegar
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Re: ubuntu vs OSX

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 19 Ιουν 2013, 17:19

madvinegar έγραψε:Αλλα "best operating system in the world"...?
Γιατι?
Μπορει αυτο να τεκμηριωθει?

Φυσικά.
Για κάποιες συγκεκριμένες χρήσεις σαφώς και είναι το "best operating system in the world".
Για κάποιες άλλες είναι το Windows.
Για κάποιες άλλες το Linux.
Ανάλογα τι το θέλεις.

Πληροφοριακά πάντως, το MacOSX δεν είναι ούτε "τύπου Linux" λειτουργικό, ούτε "Unix-based" όπως το Linux, αλλά ένα κανονικό certified UNIX λειτουργικό.
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό madvinegar » 19 Ιουν 2013, 17:26

Φιλιππε, ετσι οπως το λένε, εγω καταλαβαινω πως ειναι το καλυτερο στα πάντα. Θα μπορουσαν να πουν best operating system in the world for being cool"... :P

Τις αλλες τις διαφορες (BSD, UNIX3 κτλπ) δεν τις καταλαβαινω/ξερω.
2 Ubuntu 18.04 bionic beaver 4.13.0-16-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Gnome ubuntu)
3 Intel Core2 Duo CPU T5550 1.83GHz ‖ RAM 2008 MiB ‖ Acer Chapala - Acer, inc. Aspire 5920G
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV620/M82 [Mobility Radeon HD 3450/3470] [1002:95c4] {radeon}
5 wlan0: Intel PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection [8086:4222] (rev 02) ⋮ eth0: Broadcom NetLink BCM5787M Gigabit Ethernet PCI Express [14e4:1693] (rev 02)
Άβαταρ μέλους
madvinegar
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό clepto » 19 Ιουν 2013, 19:01

πως κατάφερες να τα βάλεις; από όσο ξέρω δεν μπαίνουν σε vitrual box... πμ please :P

εγώ πάντως που τα έχω τρέξει σε υπολογιστή μου άρεσαν αρκετά και δεν μου φάνηκαν καθόλου αργά...
αυτό για συσκευές που δεν αναγνωρίζονται έχει να κάνει με την apple που χρησιμοποιεί συγκεκριμένο υλικό και ότι είναι παράνομο να το τρέξεις σε υπολογιστή όχι mac
1 Γνώσεις Linux: Ικανοποιητικό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Ubuntu 13.04 raring 3.8.0-30-generic 64bit (en_US.UTF-8, Unity ubuntu), Ubuntu 3.8.0-19-generic, Windows 7
3 Intel Core i7-3537U CPU @ 2.00GHz ‖ RAM 3840 MiB ‖ ASUS K56CB
4 Intel 3rd Gen Core processor Graphics Controller [8086:0166] {i915}
5 wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168 PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 0a)
clepto
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: christriant
IRC: Clepto
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pc_magas » 19 Ιουν 2013, 19:19

Ο μ´ονος λόγος που δεν θα αγόραζα MAC είναι το ότι είναι Ιδιοταγές μόνο και μόνο επειδή είναι τρώει Χ.
My blog|Κυπριακή Κοινότητα Ελευθέρου Λογισμικού Λογισμικού ανοικτού Κώδικα
Γνώσεις Linux:Ποτέ αρκετές|Προγραμματισμός: Php, javascript, nodejs, python, bash |Aγγλικά:Καλά
Οι υπολογιστές μου:
Spoiler: show
Ubuntu 16.04 64 bit σεIntel(R) Pentium(R) CPU G4400 @ 3.30GHz, 16Gib Ram, 500Gib Hard Disk, και κάρτα γραφικών Nvidia Geforce GT610
Lubuntu 14.04 σε Dell Inspiron mini 10(1010) intel Atom Z500 1Gb ram και gma500 (εδώθη σε άλλον)
Kubuntu 16.04 Lenovo G70 Intel i5 Nvidia Grapgics Card, Intel Graphics card (έχει 2) με Nouveau, 16Gb RAM, 126GB SSD Σκληρό Δίσκο
Άβαταρ μέλους
pc_magas
powerTUX
powerTUX

Launchpad: pc_magas
IRC: pc_magas
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό vasko » 19 Ιουν 2013, 21:07

Off topic:
H Λίσμπεθ από το κορίτσι με το τατουάζ αναφέρεται και στο βιβλίο ότι έχει φορητό apple. Τώρα αν τα έχει πάρει από την Apple ο μακαρίτης ο συγγραφέας δεν θα το μάθουμε ποτέ
L1
2 Ubuntu 14.04
3 Intel Core i3 CPU M 330 2.13GHz ‖ RAM 3823 MiB ‖ Dell Inc. Inspiron 1564
4 Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
5 eth0: Realtek RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller [10ec:8136] (rev 02) ⋮ eth2: Broadcom BCM4312 802.11b/g LP-PHY [14e4:4315] (rev 01)

L2
Ubuntu 12.04
3 Intel Atom CPU N450 1.66GHz ‖ RAM 2003 MiB ‖ Acer AO532h
4 Intel N10 Family Integrated Graphics Controller [8086:a011] {i915}
5 eth0: Atheros Inc. AR8132 Fast Ethernet [1969:1062] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002b] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
vasko
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 19 Ιουν 2013, 23:45

Χμμμ, όντως την έχουμε κάνει πολλές φορές αυτή τη συζήτηση.
Καλύτερο λειτουργικό στον κόσμο ; Πρωτοποριακό ; Τεχνολογικό θαύμα ;
Και πάλι χμμμ...
Μπορώ να σκεφτώ ορισμένες παραμέτρους που με οδηγούν στο αντίθετο συμπέρασμα.
Οκ, είναι unix (θετικό) και χρησιμοποιεί παλαιότερο πυρήνα bsd (επίσης θετικό, αλλά καθόλου πρωτοποριακό, τα τρέχοντα bsd φαντάζομαι έχουν νεώτερο πυρήνα). Άρα δεν βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας, ούτε και αποτελεί παρθενογένεση.
Τι άλλο μπορεί να προσμετρηθεί στα υπέρ ενός λειτουργικού ;
Ας πούμε η πληθώρα συσκευών στη οποία εγκαθίσταται και δουλεύει απρόσκοπτα. Υπ' αυτήν την σκοπιά τόσο τα windows όσο και το linux το αφήνουν αιώνες πίσω. Έχει δημιουργηθεί για συγκεκριμένες συσκευές και δουλεύει άριστα με αυτές, πράγμα το οποίο θα συνέβαινε σε κάθε περίπτωση που ένα λειτουργικό σεταριζόταν πάνω σε μια συσκευή.
Εμφάνιση ; Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα, αλλά αν συγκριθεί με τα νέα Linux enviroments μου μοιάζει παλιομοδίτικο.
Πληθώρα διαθέσιμων εφαρμογών ; Ισχύει ότι και παραπάνω και τα windows και το linux έχουν περισσότερες επιλογές.
Ασφάλεια ; Λογικώς υπερτερεί των windows, δε νομίζω όμως του linux.
Εμπειρία χρήσης ; Δε νομίζω ότι είναι συγκρίσιμη, για το λόγο που έγραψα παραπάνω, απευθύνεται σε συγκεκριμένες συσκευές και οποιοδήποτε Linux θα δούλευε αέρα-πατέρα αν η διανομή για τον οποιοδήποτε λόγο αποφάσιζε να ρυθμίσει μια εκδοχή της για συγκεκριμένο μηχάνημα.

Υπάρχουν πολλά που μπορεί να πει κανείς για τις συσκευές της Apple, αλλά νομίζω ότι ξεφεύγει από το θέμα που έβαλες περί λειτουργικού.
Εν πάσει περιπτώσει καλό είναι να θυμόμαστε ότι εδώ και χρόνια χρησιμοποιεί τις κλασσικές αρχιτεκτονικές και εξαρτήματα που χρησιμοποιούν όλοι οι κατασκευαστές.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό headless » 20 Ιουν 2013, 07:07

Πάντως είναι δίκαιο νομίζω να πούμε οτι η εμπειρία χρήσης που αποκομίζει κανείς από την χρήση OsX σε virtual machine είναι κατά πολύ υποδεέστερη από την αντίστοιχη σε apple hardware, και ως εκ τούτου είναι μάλλον βεβιασμένο να εξάγεις συμπεράσματα μόνο από την πρώτη.
Γνώσεις ⇛ Linux: Καλές ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: debian wheezy/sid 64-bit (en_US.utf8)
Προδιαγραφές ⇛ CPU: 2x Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz │ RAM 3965 MiB │ ASUS INC. P5QL/EPU
Κάρτα γραφικών: nVidia GF104 [GeForce GTX 460] [10de:0e22]
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168]
My Blog
Άβαταρ μέλους
headless
powerTUX
powerTUX

Launchpad: headl3ss
IRC: h3adl3ss
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό madvinegar » 20 Ιουν 2013, 09:25

headless έγραψε:Πάντως είναι δίκαιο νομίζω να πούμε οτι η εμπειρία χρήσης που αποκομίζει κανείς από την χρήση OsX σε virtual machine είναι κατά πολύ υποδεέστερη από την αντίστοιχη σε apple hardware, και ως εκ τούτου είναι μάλλον βεβιασμένο να εξάγεις συμπεράσματα μόνο από την πρώτη.

To δεχομαι αυτο που λες και γι'αυτο δεν εκανα συγκριση σε ταχυτητες. (Το οτι ειναι πιο βαρυ φαινεται επειδη στο VB εχω linux λειτουργικά (και windows) και πανε σφαίρα σε συγκριση με τα OSX).
Αυτο που εκανα συγκριση ειναι η λειτουργικότητα, η καινοτομία, η διαφορετικότητα, πανω στα οποία δεν βρήκα κατι το εξαιρετικό που να δικαιολογει τον τιτλο του most advanced operating system in the world. Πραγματικα αν σου αρεσει μόνο το desktop, βαζεις Pear OS και εισαι αρχοντας (ή φτιαχνεις το δικο σου desktop ανάλογα). Οι διαφορες ειναι απειροελάχιστες. Μόνο που δεν θα εχεις την υποστηριξη απο τους software developers. Οπως ειπε και ο dim πιο πανω, οποιοδηποτε λειτουργικό θα δουλευε τέλεια αν φτιαχνόταν πάνω του το hardware και οι drivers και τα προγραμματα.

Ισως το οτι το βλέπω σε αναλυση και οθονη κανονική δεν βοηθάει να καταλάβω την "εξαιρετικότητα" του. Αν το εβλεπα σε απιστευτη αναλυση και πισω απο μια retina display να ελεγα wow. Αλλα και το ubuntu να εβλεπα ετσι, παλι το ιδιο δεν θα ελεγα?
Επιασα χτες και εβαλα στα 13.04 που εχω το background των OSX. Πραγματικα ρε παιδιά, δεν εχει να ζηλεψει τιποτα το ubuntu ακόμα και σε θεμα εμφανισης. Απλα η κατω μπάρα των OSX εχει γινει πλαϊνη μπάρα unity. Θα ανεβασω screenshot το απογευμα να δείτε. Το unity εδωσε χαρακτηρα και ταυτότητα στο ubuntu αντιστοιχη των OSX.

ΥΓ. Επισης καταλαβα γιατι στο unity δεν εχει επιλογη για intellihide της μπάρας... Ουτε στα OSX εχει για την κατω μπαρα. ή θα κρυβεται μονιμα (εκτος αν πας τον κερσορα κατω) ή θα την εχεις μπάστακα ακόμα και στο full screen των παραθυρων. Πιστευω ο MArk ακολουθει τετοια προσεγγιση και το παει καπως σαν head to head με το OSX.
Άβαταρ μέλους
madvinegar
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό madvinegar » 20 Ιουν 2013, 19:35

Οριστε και οι φωτος.

Καντε συγκριση.

Άβαταρ μέλους
madvinegar
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας