Πιο πολυ ανοιγω το θεμα για να παρω τη γνωμη σας, διοτι ως αρχαριος στο linux, μπορει να μου διαφευγει κατι. Δεν το ανοιγω ουτε για να κανω ντόρο, ουτε για να τσακωθούμε, ούτε για να σπαμάρω. Απλη κουβεντουλα.
Εγκατεστησα μεσω VB τα OSX για να τα δοκιμασω. Εχει γινει τοση πια βαβουρα και διαφημιση γυρω απο αυτο το λειτουργικο που με ειχε φαει η περιέργεια να δω τί ειναι αυτο που προσφερει και που δεν εχουν τα αλλα λειτουργικά.
Μεχρι κατα την εγκατασταση, χωρις κανενα ιχνος μετριοφροσυνης, σου κοζάρει μεσα στα μουτρα τη φραση "install the best operating system in the world".
Εκανα την εγκατασταση και αρχισα τις δοκιμες.
1η εντυπωση που παιρνεις ειναι οτι μοιαζει απιστευτα με το linux. Τα παραθυρα, η κατανομη στον file manager, τα εικονίδια (ειδικα με την 13.04), το launchpad (θυμιζει gnome shell), τα settings κτλπ. Δεν συζηταω δλδ πως αν αλλαξεις theme στο ubuntu και βαλεις ενα cairo dock, θα δυσκολευτει παρα πολυ ο αλλος για να βρει διαφορες. Δεν ξερω ποιος αντογραφει ποιον.
2η εντυπωση που παιρνεις ειναι οτι ειναι πολύ βαρυ. Δεν παιζει δλδ να το βαλεις σε υπολογιστη με χαμηλες δυνατοτητες.
3η εντυπωση ειναι οτι οι μισες συσκευες σου δεν αναγνωριζονται. πχ καμερα γιοκ, USB στικάκι γιοκ, action keys γιοκ (αναμενόμενο).
4η εντυπωση ειναι οτι το νιωθεις πολύ κλειδωμενο και περιορισμενο. Δλδ παραμετροποιηση μονο σε ο,τι σου επιτρέπουν αυτοι.
Κατα τα άλλα, δεν βρηκα καποιο αλλο θεμα. Ηθελε λιγο ψαξιμο για καποιες λειτουργιες που τις κανεις με διαφορετικο τροπο. πχ για να κανεις rename ενα αρχειο ηθελε δεξι κλικ, show info και μετα απο εκει που σου εδειχνε ολες τις πληροφοριες για το αρχειο αλλαζες και το ονομα.
Βασικά, απογοητευτηκα. Ισως γιατι σου κανουν τετοια πλυση εγκεφαλου, που περιμενεις να δεις το υπερτατο δημιουργημα. Ισως γιατι δουλευω με linux τα τελευταια χρόνια και εχω ηδη εντυπωσιαστει με καποιο λειτουργικο συστημα (και δεν βρηκα τραγικες διαφορες με το OSX - το αντιθετο μαλιστα, ανεβηκαν στην υποληψη μου το linux ακομα πιο πολυ).
Γενικά τα OSX μου εδωσαν την εντυπωση οτι ειναι ενα βαρύ linux λειτουργικό με πολλούς περιορισμούς και ενα συγκεκριμενο theme. Το pear OS το εχετε δοκιμασει? Αδελφάκι... Ισως αυτο θελανε να αποδειξουν οι devs του Pear OS.
Να δεχτω οτι τα OSX υπερτερουν στο γεγονος οτι οι κατασκευαστες hardware και οι προγραματιστες software/firmware βγαζουν υλικό και drivers (και προγραμματα) που δουλευουν με το λειτουργικο συστημα. Αρα αν εχεις OSX μπορεις να βαλεις το Adobe photoshop CS5. Μπορεις να βαλεις σωστους drivers για την Nvidia σου. Αλλα αυτο δεν εχει να κανει με το ιδιο το λειτουργικο και τη δυναμη του, αλλα με την υποστηριξη που παιρνει.
Ασε που τον παιρνεις ετοιμο τον MacBook με τα παντα (drivers) εγκατεστημενα στο συγκεκριμενο hardware που σου παρεχουν.
Απο εκει και περα μενει η ποιοτητα κατασκευης πχ η retina display, το casing και δεν ξερω τι αλλο που "ισως" να δικαιολογουν την αστρονομικη τιμη που πρεπει να πληρωσεις.
Αλλα "best operating system in the world"...?
Γιατι?
Μπορει αυτο να τεκμηριωθει?
Δεν υπολογιζω το out-of-the-box. Εκτος του οτι πλέον σχεδον τα παντα τα αναγνωριζει το ubuntu out-of-the-box, μπορεις να παρεις ενα λαπτοπ ubuntu certified (πχ XPS) και να ειναι ολα λειτουργικα και ετοιμα.
Δεν θα μπορουσε η Canonical να χτισει ενα "μυθο" γυρω απο το λειτουργικο της συστημα ή και να λανσαρει "δικους" της υπολογιστες? Δεν υστερει σε τιποτα.
Δυστυχως το χρήμα κανει τη διαφορά. Πραγματικά εχω βαρεθεί που ό,τι ταινια δω, ό,τι σειρά δω, ότι περιοδικό δω, οι υπολογιστες μεσα ειναι ολοι apple. Ακόμα και στο "κοριτσι με το τατουαζ" που η κοπελα ειναι υπερ-χάκερ, ειχε macbook...
Τρελά λεφτα για διαφήμιση. Και ο κόσμος παει καρφί για αγορά apple. Επισης τρελα λεφτα σε κατασκευαστές και προγραμματιστες. Λεφτα που λογικα βγαινουν απο τις αγορες των πανακριβων υπολογιστων.
Αρα η Canonical, δεν θα μπορεσει (πιστευω) ποτέ να δωσει τετοιο ογκο χρηματων για διαφημιση.
Και άρα, για να αλλαξει η νοοτροπία θα πρεπει να ερθει απο μονος του ο κοσμος στο linux και αυτη τη διαφημιση και προωθηση να την κανει η κοινοτητα απο στομα σε στομα, στις μηχανες δικτυωσης κτλπ. Απιστευτα δυσκολο εργο γιατι η Canonical υστερει και σε ενα αλλο τομεα... Δεν ειναι cool...
Τελειωνοντας ηθελα να πω πως αν κανω τη συγκριση μονο οσον αφορα το λειτουργικο συστημα, πραγματικα δε βρισκω ουτε μισο λόγο για να βαλει καποιος OSX αντι για ubuntu ή οποιο άλλο πλήρες linux λειτουργικό. Αποψη μου βεβαια.
Οι πιο γνώστες (και οχι μονο) θα ηθελα να μου πουν τη γνωμη τους, μηπως και δεν εχω παρατηρησει κατι.