Προσωπικά δεδομένα; Τι είναι αυτό;

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Προσωπικά δεδομένα; Τι είναι αυτό;

Δημοσίευσηαπό xXx » 16 Αύγ 2013, 02:26

Για διαβάστε σας παρακαλώ αυτή τη δημοσίευση:
http://blog.mandriva.com/en/2013/07/04/ ... ependence/
Και πείτε μου τις σκέψεις σας ubuntάδες μου!!! ( Αμερικανιά δεν είναι το ubuntu;)
Άβαταρ μέλους
xXx
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Re: Προσωπικά δεδομένα; Τι είναι αυτό;

Δημοσίευσηαπό ChrisMiNT » 16 Αύγ 2013, 03:23

H Canonical είναι Βρετανική εταιρεία αλλά και η Βρετανία δεν φημίζεται για την προστασία προσωπικών δεδομένων.
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Πρώτα βήματα ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.04 raring 3.8.0-29-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu), Ubuntu 3.8.0-19-generic, Windows 7
3 AMD Athlon II X4 635 Processor ‖ RAM 2505 MiB ‖ ASUS INC. M2N-SLI DELUXE
4 nVidia GT218 [GeForce 210] [10de:0a65] {nvidia}
5 eth0: nVidia MCP55 Ethernet [10de:0373] (rev a2) ⋮ eth1: nVidia MCP55 Ethernet [10de:0373] (rev a2)
ChrisMiNT
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 16 Αύγ 2013, 03:38

xXx έγραψε:( Αμερικανιά δεν είναι το ubuntu;)

ChrisMiNT έγραψε:H Canonical είναι Βρετανική εταιρεία αλλά και η Βρετανία δεν φημίζεται για την προστασία προσωπικών δεδομένων.

Αυτές είναι ποδοσφαιρικές εκφράσεις, π.χ. «η τάδε ομάδα έχει εμπειρία στο επιθετικό παιχνίδι» που δε λένε κάτι. Τι σημαίνει ότι έχει «εμπειρία στο επιθετικό παιχνίδι»; Είναι λογοτεχνικές εκφράσεις από χαμηλού επιπέδου αρθρογραφία. Και οι ποσοσφαιρικές ομάδες είναι πια επαγγελματικές, με παίκτες/προπονητές από διάφορες χώρες, οπότε φήμες κτλ δεν έχουν καν νόημα.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 16 Αύγ 2013, 10:41

xXx έγραψε:Για διαβάστε σας παρακαλώ αυτή τη δημοσίευση:
http://blog.mandriva.com/en/2013/07/04/ ... ependence/

Για να δούμε...
Αρχικό άρθρο έγραψε:Οι πρόσφατες ειδήσεις σχετικά με την συλλογή και την παρακολούθηση των δεδομένων από κυβερνητικές υπηρεσίες στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του Internet ήταν πολύ καλά γνωστές εδώ και χρόνια μεταξύ της τεχνολογικής κοινότητας. Οι λεπτομέρειες και οι ειδικές δραστηριότητες πάντως όπως το σχέδιο PRISM μπορεί να μην ήταν θέματα ευρέως γνωστά. Είναι όμως γεγονός ότι κάθε οργάνωση ή άτομο που συνδέεται με το Internet - που σημαίνει πολλά παγκοσμίως - πρέπει να είναι σε θέση να διατηρήσει την ιδιωτικότητα και την κυριότητα των δεδομένων του. Δεν είναι απλώς θέμα εθνικού συμφέροντος και εθνικής κυριαρχίας των χωρών. Δεν είναι απλώς ένα πολιτικό ζήτημα που θα μπορούσε να επιλυθεί μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης για παράδειγμα. Το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα και την κυριότητα των δεδομένων αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα στο Διαδίκτυο και αλλού.

Υπήρξαν εκτεταμένες συζητήσεις για αυτό το θέμα μέσα στο Mandriva, και θεωρήσαμε ότι έπρεπε να τονίσουμε ότι αυτές οι ανησυχίες είναι εξαιρετικά σημαντικές για εμάς και θα πρέπει να είναι το ίδιο σε εσάς.

Το Mandriva έχει δεσμευτεί για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των πελατών της και την ψηφιακή ανεξαρτησία εδώ και χρόνια. Αλλά θα θέλαμε να σας δείξουμε πώς με τη χρήση τεχνολογιών και λύσεων του Mandriva, καθώς και την επικείμενη διανομή OpenMandriva Linux, θα είναι δυνατή η σημαντική ελαχιστοποίηση της συλλογής δεδομένων από συγκεκριμένες κυβερνητικές υπηρεσίες και η διατήρηση και ακόμη και προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ιδιοκτησίας επί των δεδομένων του καθενός.

παρακάτω υπάρχουν αρκετά μέτρα τα οποία μπορεί κανείς να λάβει προκειμένου να ανακτήσει τον έλεγχο πάνω από τα δεδομένα του και τα συστήματά του, ενώ χρησιμοποιεί εντελώς δωρεάν και Open Source Software stacks:

Εντοπισμός και επιλογή hardware που έχει κατασκευαστεί έξω από τις ΗΠΑ, πιθανώς από κατασκευαστή που δεν βασίζεται εκεί. Μπορείτε να αποκτήσετε μια ολόκληρη υποδομή από αυτούς τους προμηθευτές ξεκινώντας με servers και φτάνοντας στους επιτραπέζιους, φορητούς υπολογιστές, ταμπλέτες, ακόμη και smartphones.

Επιλέξτε Mandriva Business server για τον πυρήνα της επιχείρησής σας: Το Mandriva Business server αναπτύσσεται ολοκληρωτικά στη Γαλλία, από την Mandriva SA. Στον πυρήνα της, χρησιμοποιούμε επίσης μια τροποποιημένη έκδοση της Mageia, η οποία είναι μια γαλλική κοινοτική διανομή.

Μπορείτε να εκτελείτε γενικές εφαρμογές ελεύθερου λογισμικού και Ανοικτού Κώδικα από πάνω του, όπως διακομιστές εφαρμογών, ημερολόγιο, κλπ. Το ωραίο μέρος εδώ είναι ότι μπορείτε ήδη να τα εκτελείτε μέσω MBS.

Για τους επιτραπέζιους υπολογιστές σας, τρέξτε την επερχόμενη διανομή OpenMandriva Linux. Το OpenMandriva είναι ένα κοινοτικό project βασισμένο στη Γαλλία. Έχει αλλάξει τη βάση του επάνω στο Rosa, μια διανομή Linux που βασίζεται επίσης σε πρώην διανομές Mandriva που προέρχονται από τη Ρωσία. Μπορείτε να καταλήξετε με μια ολόκληρη υποδομή που βασίζεται σε μη Αμερικανούς προμηθευτές και που δεν βάζει τα δεδομένα σας σε μια τοποθεσία που να επιτρέπει σε αμερικανικούς κυβερνητικούς φορείς να συλλέγουν και να παρακολουθούν ό, τι δικαιωματικά ανήκει σε σας.

Τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο, μπορείτε να διαχειριστείτε ολόκληρο το IT των συστημάτων σας με τη χρήση του Mandriva Pulse2. Το Mandriva Pulse είναι μια μοναδική λύση για τη διαχείριση ετερογενών και πολυ-sites πληροφοριακών συστημάτων και μπορεί να επεκταθεί από 20 θέσεις σε καλά πάνω από 20.000 θέσεις.

Το Mandriva έχει δέσμευση να εξασφαλίσει την προστασία της ιδιωτικής ζωής σας και την προστασία των δεδομένων σας. Οι λύσεις που αναπτύσσουμε αναπτύχθηκαν στη Γαλλία και στη Βραζιλία. Εμείς δεν παραδίδουμε τα δεδομένα σας σε κανέναν και δεν υπαγόμαστε στους κανονισμούς των ΗΠΑ σχετικά με τα δεδομένα παρακολούθησης, καθώς και απαγορεύσεις εξαγωγών.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η Mandriva έχει δεσμευτεί να σας παρέχει την καλύτερη επιλογή και να εξασφαλίσει την ψηφιακή ανεξαρτησία σας.

xXx έγραψε:Και πείτε μου τις σκέψεις σας ubuntάδες μου!!!

Ευχαρίστως!

Είναι μια έξυπνη διαφημιστική καταχώρηση του Mandriva η οποία στοχεύει στο κοινό που προσφάτως έμαθε τα περί παρακολούθησης των δεδομένων από την NSA. Προφανώς δεν απευθύνεται στην τεχνολογική κοινότητα, μιας και όπως γράφει και η καταχώριση στις πρώτες γραμμές της, η πρακτική αυτή ήταν ήδη κοινό μυστικό στις τάξεις της, οπότε υποθέτω πως τα μέλη της θα πρέπει να έχουν ήδη λάβει τα κατάλληλα μέτρα.

Εκμεταλλεύεται το (αληθές) γεγονός πως η νομοθεσία της χώρας στην οποία εδρεύει δεν υποχρεώνει την παράδοση προσωπικών δεδομένων πελατών σε υπηρεσίες (άνευ εντάλματος τουλάχιστον), προσπαθώντας να αποσπάσει μέρος της (ευρωπαϊκής κυρίως) πελατείας αμερικανικών εταιριών παροχών υπηρεσιών Linux, οι οποίες πιθανώς στο μέλλον (αν όχι ήδη όπως υπονοεί η καταχώρηση) να αναγκαστούν να παραδώσουν τέτοια στοιχεία.
Αν ήμουν ιδιοκτήτης πάντως της μεγαλύτερης με διαφορά αμερικανικής εταιρείας παροχών υπηρεσιών Linux, θα έλεγα πως το παραπάνω στοχεύει στους πελάτες που έχω στην Ευρώπη.

Μέσα στα πλαίσια του ανταγωνισμού, θεωρώ πως είναι ένα αποδεκτό και βάσιμο επιχείρημα που το Mandriva προβάλλει ώστε να αυξήσει τη δυναμική του και τον κύκλο εργασιών του. Δεν λέει κάποιο ψέμα όσον αφορά τα δεδομένα (όντως οι Αμερικανικές υπηρεσίες χώνουν τη μύτη τους εκεί που δεν θα' πρεπε), χωρίς βέβαια να αποδυκνείει με κάποιο αδιάσειστο στοιχείο πως τα δεδομένα της δικής του πελατείας θα μείνουν μυστικά, αλλά κάνει αυτό που εμείς οι παλιοί πολιτικοί :P ονομάζουμε «εξαγγελία κοινωνικού συμβολαίου» με φράσεις όπως «και αυτό είναι δέσμευση». Ελπίζω να μην είναι γνωστοί του Α.Σαμαρά ή τουλάχιστον να μην έχουν την ίδια άποψη περί δεσμεύσεων :lol:

xXx έγραψε:Αμερικανιά δεν είναι το ubuntu

Όχι.
Ακόμα και να ήταν όμως, δεν έχει σημασία. Όταν προσπαθείς να προσεγγίσεις πελατεία, δεν προσεγγίζεις την πελατεία του 2ου-3ου-4ου τη τάξη ανταγωνιστή, αλλά του 1ου. Αυτός έχει το μεγάλο ποσοστό πελατείας, αυτός έχει περιθώρια μετακίνησης πελατειακού μέρους χωρίς να παρουσιάσει μεγάλη αντίδραση.

Αν μου επιτρέπεται όμως, ας ρωτήσω με τη σειρά μου κι εγώ το ακόλουθο:
xXx έγραψε:Και πείτε μου τις σκέψεις σας ubuntάδες μου!!!

Ας πούμε πως ως Ubuntάδες παραθέσαμε τις σκέψεις μας επάνω στη δημοσίευση.
Αν επιτρέπεται, ποιος ρωτάει; Εννοώ, ρωτάει κάποιος ως συν-ubuntάς (δεν νομίζω, μάλλον τότε θα αποκαλούμασταν συν-φορουμίτες), ως αντικειμενικός Linux-άς που δεν υποστηρίζει ή έχει αδυναμία σε κάποια συγκεκριμένη διανομή και απλά συλλέγει απόψεις, ως υποστηρικτής/προωθητής του Mandriva, ως δημοσιογράφος σε έρευνα;

Αν η ερώτηση έχει υποβληθεί και σε κοινότητες άλλων διανομών Linux (πχ ξέρουμε πως διανομές όπως το elementary, το Bodhi Linux, το PepperMintOS αλλά και άλλες που δεν έχουν καμία σχέση με το Ubuntu ή το Debian εδράζονται στις ΗΠΑ, φαντάζομαι πως η ερώτηση δεν απευθύνεται αποκλειστικά στην κοινότητα του Ubuntu, εξάλλου δεν βλέπω το λόγο), ποιες ήταν οι δικές τους σκέψεις; Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε λίγο συνολικότερα τις θέσεις της κοινότητας.
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Learner » 16 Αύγ 2013, 12:47

fkol k4 έγραψε:Είναι μια έξυπνη διαφημιστική καταχώρηση του Mandriva η οποία στοχεύει στο κοινό που προσφάτως έμαθε τα περί παρακολούθησης των δεδομένων από την NSA.

Το παραπάνω θα το έγραφα κάπως έτσι
έγραψε:Είναι μια έξυπνη διαφημιστική καταχώρηση του Mandriva η οποία «εκμεταλλεύεται τις πρόσφατες ειδήσεις και ανακοινώσεις» περί παρακολούθησης των δεδομένων από την NSA.

Και θα έγραφα μόνον αυτό. Τίποτε άλλο.
Τα υπόλοιπα είναι για να εξασκούμαστε στο τυφλό σύστημα.
About Me
NickTux@GitHub

Spoiler: show
1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 16 Αύγ 2013, 13:02

Off topic:
Learner έγραψε:Τα υπόλοιπα είναι για να εξασκούμαστε στο τυφλό σύστημα.

Ναι, αλλά έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και δίνουν και μια «πιπεράτη εσάνς» :mrgreen: στο ανάγνωσμα, κάτι από Τατιάνα σαν να λέμε ή από Μικρούτσικο...
Σύνδεσμοι για τη Red Hat, αναφορά σε παλιούς πολιτικούς, ζιβάγκο, success story, κοινωνικά συμβόλαια, αντερώτηση, όλα τα έχω ο κακομοίρης, μη μου τα βγάζεις άχρηστα :P
Η υπογραφή μου
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Learner » 16 Αύγ 2013, 13:33

Off topic:
fkol k4 έγραψε:Σύνδεσμοι για τη Red Hat, αναφορά σε παλιούς πολιτικούς, ζιβάγκο, success story, κοινωνικά συμβόλαια, αντερώτηση, όλα τα έχω ο κακομοίρης, μη μου τα βγάζεις άχρηστα :P
:lol: :lol:
About Me
NickTux@GitHub

Spoiler: show
1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό xXx » 16 Αύγ 2013, 15:17

Κατ' αρχάς:
α) Δεν ήθελα να θίξω κανένα από αυτό το φόρουμ.
β) Το ubuntάδες αναφέρεται με την έννοια: Άτομα που ασχολούνται βαθύτερα με τη διανομή και γνωρίζουν πράγματα που δεν θα ενδιαφερόμουν ποτέ να αναζητήσω || μάθω για τη διανομή από μόνος μου, και όχι ως κάποια ανίατη αρρώστια. ( Γι' αυτό και ζήτησα τις απόψεις σας.)
γ) Δεν είμαι δημοσιογράφος και ούτε θα μπορούσα να γίνω ποτέ (Μπογιατζής είμαι, οικοδόμος, και τον περισσότερο (τα 5 τελευταία χρόνια) καιρό άνεργος).
δ) Δεν χρησιμοποιώ Mandriva (Αν και κάποτε ήμουν χρήστης για μικρό "σχετικά" χρονικό διάστημα.) (Δεν "χώνεψα" τον package manager.)
ε) Δεν είμαι full-time ubuntu χρήστης πλέον. (Λόγω παλαιότητας των μηχανημάτων που έχω στην κατοχή μου (βλ. Φτώχεια), δεν μπορούσα να ακολουθήσω).
Διατηρώ ένα 40GB δίσκο με ubuntu precise 32bit για διασταύρωση λειτουργικότητας των bash script μου και άλλων προγραμμάτων που κατά καιρούς φτιάχνω για να περνάω τον άπειρο ελεύθερο χρόνο μου. Χρησιμοποιώ debian squeeze ως κυρίως λειτουργικό, και αυτό πολύ παραμετροποιημένο για να μπορεί να είναι η χρήση του μία "καλή" εμπειρία. Επιστράτευσα ως και το γνήσιο λειτουργικό το οποίο έρχονταν μαζί με το καλύτερο μηχάνημα που έχω στην κατοχή μου σήμερα, τα Windows XP, και με τα οποία οφείλω (δυστυχώς) να ομολογήσω ότι δουλεύει άψογα έως και σήμερα, και δεν μου λείπει και κάτι σε ότι αφορά τα διαθέσιμα προγράμματα και τη χρηστικότητα του μηχανήματος.
Τέλος η κλάψα.
Στο θέμα μας τώρα:
Διαβάζοντας το προαναφερθέν άρθρο, το μυαλό μου πήγε στο εξής:
Το ίδιο το λειτουργικό να έχει "κρυφά" τη δυνατότητα να δίνει πληροφορίες για τον "κάτοχο" σε τρίτους.
Και αυτό να γίνεται είτε από επιλογή του μάστερ σεφ, είτε από επιβολή νομοθεσίας.
Το εν λόγω άρθρο, (κατά τη γνώμη μου πάντα) δεν ξεκαθαρίζει || αποκλείει κάτι τέτοιο.
Σίγουρα σκέφτηκα και τον ανταγωνισμό, αλλά όχι "ελαφρά τη καρδία".
Ο πονεμένος σε πάρα πολλές περιπτώσεις, αρχίζει να "δίνει" τα μέχρι πρότινος συντρόφια χωρίς περιστροφές (βλ. λίστα λαγκάρντ).
Και η Mandriva, ω, αυτή αν δεν είναι πονεμένη!!!!
Ρώτησα λοιπόν εδώ, ώστε τουλάχιστον κάποιοι από εσάς που ξέρω ότι έχετε εμπειρία με τον προγραμματισμό και "ζύμωση" με τον πηγαίο κώδικα του λειτουργικού λόγω μεταφράσεων και άλλων δραστηριοτήτων, να μας δώσετε μία αντικειμενική άποψη.
Και όχι να τρέξετε να προστατέψετε τυφλά το "πολύτιμο" σας (βλ. Gollum).
Υστερόγραφο:
Το Αμερικανιά ήταν πράγματι ερώτηση (δεν είχα ασχοληθεί ποτέ, αλλά πίστευα έτσι αυθαίρετα ότι είναι αμερικανιά).
Φίλε fkok k4 ευχαριστώ για τον χρόνο σου. (+1 παρότι δεν με κάλυψες).
Εξάλλου:
α) Δεν ήταν αυτός ο σκοπός της ερώτησης (δηλ. να καλυφθώ ΕΓΩ).
β) Μόλις τώρα έκανα γνωστές τις ανησυχίες μου για το εν λόγω άρθρο, και κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να με "καλύψει".
Συγχωρήστε μου τη κλάψα - πολυλογία.
Ευχαριστώ όλους όσους μπήκατε στον κόπο με αυτό το νήμα.
Κυρίως Desktop: MoBo: GA-MA78GM-S2H | CPU: AMD Phenom(tm) II X4 920 2.80 GHz | VGA: NVIDIA Corporation GF119 [GeForce GT 610] | RAM: 3GB DDR2 800 | Audio: Realtek ALC889A (ATI SB) | Audio: NVIDIA Corporation GF119 HDMI | OS: Debian jessie 64bit
Άβαταρ μέλους
xXx
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 16 Αύγ 2013, 21:29

xXx έγραψε:α) Δεν ήθελα να θίξω κανένα από αυτό το φόρουμ.

Δεν υπονοήθηκε τίποτε τέτοιο. Απλά όταν λες «πείτε κι εσείς τη γνώμη σας ubuntάδες», φαίνεται καθαρά πως ο ίδιος δεν θεωρείς τον εαυτό σου ubuntά, αλλιώς θα έλεγες κάτι σαν «πείτε κι εσείς τη γνώμη σας παιδιά». Γι αυτό και αναρωτήθηκα ως τι ρωτάς, φυσικά και δεν υπάρχει θέμα παρεξήγησης.

Λοιπόν, είπα να μην τα γράψω μιας και είναι αρκετά, αλλά δε βαριέσαι...
xXx έγραψε:τουλάχιστον κάποιοι από εσάς που ξέρω ότι έχετε εμπειρία με τον προγραμματισμό και "ζύμωση" με τον πηγαίο κώδικα του λειτουργικού λόγω μεταφράσεων και άλλων δραστηριοτήτων, να μας δώσετε μία αντικειμενική άποψη.

Από μεταφράσεις εντάξει, από κώδικα πάντως δεν έχω ιδέα, οπότε δεν μπορώ να τον μελετήσω.
Παρόλα αυτά, έχω αρκετά (ως πολύ) βρώμικο μυαλό και μεγάλη φαντασία, ειδικά σε ότι αφορά το τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος για το συμφέρον...
Προηγουμένως δεν κάλυψα φυσικά κανένα ερώτημα μιας και δεν υπήρχε κανένα, απλά έγραψα τι σκέφτηκα διαβάζοντας το κείμενο.
Τώρα όμως που τίθεται και ένα θέμα, νομίζω πως όντως σηκώνει συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.
Πάμε λοιπόν:
xXx έγραψε:Διαβάζοντας το προαναφερθέν άρθρο, το μυαλό μου πήγε στο εξής:
Το ίδιο το λειτουργικό να έχει "κρυφά" τη δυνατότητα να δίνει πληροφορίες για τον "κάτοχο" σε τρίτους.
Και αυτό να γίνεται είτε από επιλογή του μάστερ σεφ, είτε από επιβολή νομοθεσίας.

Κατ' αρχήν αν μιλάμε για επιβολή μέσω νομοθεσίας, δεν είναι ανάγκη αυτό να γίνει μέσω πηγαίου κώδικα, αρκεί ένα ένταλμα ή ένα νομοσχέδιο για να ζητήσει νομίμως οτιδήποτε η όποια κυβερνητική υπηρεσία.
Πιστεύω πως αυτό είναι πιο εύκολο από το να υποχρεώσεις να υπάρχουν backdoors στον κώδικα.

Οπότε πάμε στην 1η περίπτωση, του μάστερ σεφ.
Εδώ, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε με τον όρο μάστερ σεφ, δηλαδή λειτουργικό. Ως λειτουργικό εννοούμε κάθε διανομή ξεχωριστά, οπότε πιθανώς να έχουμε διανομές με διαφορετική πολιτική στο θέμα, ή το μητρικό λειτουργικό, δηλαδή τον πυρήνα, το GNU, το GNOME και πάει λέγοντας;

Ας πάρουμε λοιπόν την 1η περίπτωση, να υπάρχουν διανομές που σέβονται την ιδιοκτησία δεδομένων των πελατών/χρηστών τους (1η κατηγορία) και δεν τα παραδίδουν, και διανομές που κάνουν το αντίθετο, είτε λόγω ηθελημένης συνεργασίας με όποιες αρχές, είτε μετά από υποδείξεις των (2η κατηγορία).
Κατ' αρχάς, υπάρχουν τόσες πολλές διανομές που αποκλείεται να κάτσει κάποιος να δει γραμμή γραμμή όλα τα patches όλων των διανομών, οπότε επικεντρωνόμαστε σε αυτές που κυκλοφορούν ευρύτερα.
Αν δεχτούμε λοιπόν πως από αυτές τις διανομές, οι κοινοτικές ανήκουν στην 1η κατηγορία, μένουν αυτές που υποστηρίζονται από εταιρείες.
Υπάρχει λοιπόν κάθε λόγος να πιστεύουμε πως αφού αυτές δεν είναι και τόσο πολλές, ότι oi Canonical, Red Hat, SUSE, Mandriva και όλες τέλος πάντων οι εταιρείες διανομών με κάποιο αξιόλογο ποσοστό, κοιτάζουν ο ένας τον κώδικα του άλλου, για να βρουν το ελάττωμα. Δεν είναι βέβαια απαραίτητο το ότι εγώ η εσύ θα μάθουμε τι βρήκαν (αν και δεν αποκλείεται στα πλαίσια της επιθετικής διαφήμισης), αλλά όταν βλέπεις περίεργες συμφωνίες και συμμαχίες, τότε είναι πιθανό αυτές να γίνονται για να κρατηθεί κρυφή μια τέτοια πληροφορία.
Έτσι, πιστεύω πως αν μια εταιρική διανομή παίζει βρώμικα, το πιθανότερο είναι να το μάθουμε ή τουλάχιστον κάποιοι να το ψυλλιαστούν.
Αν παίζει βρώμικα μια κοινοτική διανομή, λογικά κάποτε αυτό θα διαρρεύσει από κάποιον μέσα από την κοινότητα.
Οπότε όχι, αποκλείω το γεγονός να υπάρχει διανομή μέσα στις Χ πρώτες σε κυκλοφορία που να παραδίδει στοιχεία χρηστών.

Πάμε τώρα στη 2η περίπτωση, αυτό να γίνεται στην πηγή. Πόσες λοιπόν είναι οι βασικές πηγές; Όχι πολλές:
  1. Το GNU
  2. To Linux foundation
  3. Τα γραφικά περιβάλλοντα.
Από αυτά, υποτίθεται πως τα γραφικά περιβάλλοντα είναι καθαρά κοινοτικά έργα. Οπότε, ισχύει ότι και στις κοινοτικές διανομές. Το πιθανότερο είναι πως αν συμβαίνει κάτι τέτοιο κάποια στιγμή θα διαρρεύσει.
Τα άλλα δύο, υποτίθεται πως θα μπορούσαν να επηρεαστούν λίγο πιο εύκολα μιας και έχουν μια πιο οργανωμένη μορφή ηγεσίας.
Οι ηγεσίες αυτές όμως, είναι ο Stallman και ο Torvalds. Και οι δύο παραείναι εγωιστές για να συμμετέχουν σε μια τέτοια διαπλοκή.

Υπάρχει όμως και ένα τρίτο ενδεχόμενο. Αυτό που λέει πως και το ελεύθερο λογισμικό είναι θα μπορούσε να είναι στο σύνολό του απόλυτα ελεγχόμενο από τις υπηρεσίες αυτές σε επίπεδο κορυφής. Σε αυτή την περίπτωση, ο Stallman, ο Torvalds και όλα τα ιδρύματα λειτουργούν ως εναλλακτικό δίχτυ από όπου θα ψαρεύονται οι χρήστες που παρουσιάζουν μια διαφορετική νοοτροπία και εμείς απλά δεν παίρνουμε χαμπάρι.
Αυτή η περίπτωση, αν και η πιο τραβηγμένη και απόλυτα συνομωσιολογική, είναι και η ευκολότερη στην ανάλυση. Απλά, μας κυνηγούν οι πάντες και δεν υπάρχει διέξοδο από πουθενά. Την κάτσαμε τη βάρκα αλλά πραγματικά δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Αν όλα είναι μέρος ενός σχεδίου από το οποίο δεν υπάρχει διαφυγή (γιατί τι θα κάνεις, θα φτιάξεις άλλο λειτουργικό από την αρχή;), τότε το να ανησυχεί κάποιος πως κάποτε θα χάσει ιδιωτικότητα των δεδομένων του, είναι σαν να φοβάται μήπως κάποτε θα...πεθάνει. Μα έτσι κι αλλιώς αυτό θα συμβεί.

Έτσι λοιπόν, πιστεύω πως η έκρηξη ανησυχίας για την ιδιωτικότητα είναι και λιγάκι προσποιητή.
Εντάξει, δεν λέω, υπάρχει ένα διαπιστωμένο πρόβλημα. Αλλά τι να κάνουμε, δεν γίνεται να βλέπεις παντού εχθρούς, στο κάτω κάτω κάποιον πρέπει να εμπιστευθείς.
Αλλιώς γίνεσαι ασκητής στο Άγιο Όρος και ησυχάζεις. Τι λέω, ακόμα κι εκεί πρέπει να εμπιστευθείς το Θεό.

Όσον αφορά το Ubuntu τώρα, μιας και είναι μόδα τελευταία να κατηγορείται το Ubuntu και η Canonical για όλα, και ακόμα και όταν δεν κατηγορείται αφήνονται πολλά υπονοούμενα.
Η Canonical λοιπόν έχει δηλώσει καθαρά και ξάστερα πως η προτεραιότητά της για το Ubuntu δεν είναι η ιδιωτικότητα και η ανωνυμία στο διαδίκτυο, αλλά η πληρότητα της εμπειρίας χρήσης. Γι αυτό για παράδειγμα το firewall δεν ενεργοποιείται αυτόματα στην εγκατάσταση, γι αυτό και υπάρχουν διαδικτυακά lenses. Αν κάποιος θέλει να εξασφαλιστεί από αυτή την άποψη μπορεί μεν να το κάνει μιας και τα απαραίτητα εργαλεία είναι διαθέσιμα (άπειροι οδηγοί στο Net για όλα αυτά), αλλά θα πρέπει να το κάνει ο ίδιος και όχι να περιμένει να το κάνει γι αυτόν η Canonical. Δεν «πουλάει» αυτό.
Νομίζω πως είναι μια καθαρή και αντρίκια εξήγηση. Εμένα τουλάχιστον μου κάνει.
Η υπογραφή μου
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 16 Αύγ 2013, 22:43

xXx έγραψε:(Μπογιατζής είμαι, οικοδόμος,

xXx έγραψε:Κατ' αρχάς:

xXx έγραψε:κάποια ανίατη αρρώστια.

xXx έγραψε:Λόγω παλαιότητας των μηχανημάτων που έχω στην κατοχή μου

xXx έγραψε:για διασταύρωση λειτουργικότητας των bash script μου και άλλων προγραμμάτων που κατά καιρούς φτιάχνω

xXx έγραψε:σε ότι αφορά τα διαθέσιμα προγράμματα και τη χρηστικότητα του μηχανήματος.

xXx έγραψε:το προαναφερθέν άρθρο

xXx έγραψε:είτε από επιβολή νομοθεσίας

xXx έγραψε:Το εν λόγω άρθρο,

xXx έγραψε:ελαφρά τη καρδία

xXx έγραψε:έχετε εμπειρία με τον προγραμματισμό και "ζύμωση" με τον πηγαίο κώδικα

Μην φανταστείς ότι έχω διάθεση να το παίξω επιθεωρητής Κλουζώ, ούτε νομίζω ότι το παρακάτω έχει και κάποια σημασία για την πρόοδο της συζήτησης, αλλά αν όντως είσαι οικοδόμος τότε :
ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ ΕΙΣΑΙ Ο ΠΙΟ ΣΟΦΙΣΤΙΚΕ ΟΙΚΟΔΟΜΟΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ! ! !
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας