e-book, γενική συζήτηση

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

e-book, γενική συζήτηση

Δημοσίευσηαπό nikosal » 28 Νοέμ 2009, 10:59

Είμαι από εκείνους που περιμένουν με ανυπομονησία την κυκλοφορία ενός καλού e-book. Έχω μεγαλώσει ανάμεσα στα βιβλία, έχω χιλιάδες στα ράφια σπίτι μου, έχω χαρίσει γύρω στα 1,000 στη δημοτική βιβλιοθήκη Ερμούπολης... Αλλά έχω επίσης μειώσει εδώ και 2-3 χρόνια το... ρυθμό αύξησης. Ο χώρος βλέπετε που καταλαμβάνουν, είναι αδυσώπητος. Δεν λέει με τίποτα να... μικρύνει!

Παρακολουθώ μέσες άκρες τις εξελίξεις με τα ηλεκτρονικά βιβλία και για την ώρα δεν βλέπω να έχει κυκλοφορήσει «εκείνο που θέλω». Από όλες τις ιδιότητες (wi-fi, αποθήκευση, χρόνος μπαταρίας, αλλά ήδη βλέπω ότι αυτά που πουλάνε κρατάνε δυο βδομάδες) θεωρώ πιο σημαντικό να μοιάζει πράγματι με το βιβλίο που έχω συνηθίσει
Δηλ.
    Να έχει οθόνη όσο η σελίδα ενός μέσου βιβλίου, το λιγότερο δηλαδή 10 ίντσες με βάρος ως 200 γραμμάρια για να μην πιέζει το στήθος μου όταν διαβάζω (συνήθως ξαπλωμένος!)
    Η σελίδα αυτή να χωράει κείμενο με κανονικούς χαρακτήρες όσο η ανάλογη σελίδα βιβλίου. Απεχθάνομαι να γυρίζω σελίδα κάθε δυο παραγράφους
    Να είναι εξίσου αναγνώσιμη (η σελίδα) με το φως του λαμπατέρ ή στην παραλία
    Και φυσικά, να μην παγιδευτώ σε μια ηλεκτρονική φόρμα βιβλίων που θα αγοράσω, η οποία μετά από 10 χρόνια δεν θα υποστηρίζεται. Για αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει προσφορά τίτλων σε κάποια φόρμα ανοιχτού λογισμικού. Με τρομάζει όμως ότι σχεδόν κάθε e-book που κοιτάω υποστηρίζει διαφορετικές φόρμες

Τι ξέρετε εσείς για αυτά;
Έχετε δοκιμάσει κάποιο e-book;
Ποιες φόρμες είναι διαθέσιμες, ποιες ανοιχτές, ποιες είναι οι καλύτερες;
Θα αγοράσετε e-book;
κλπ.
Κάθε κεφάλαιο συζήτησης ανοιχτό.
Τελευταία επεξεργασία από nikosal και 10 Ιαν 2010, 20:51, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Desktop στο σπίτι: ubuntu 14.04 σε AMD Athlon II 435X3 (αναβάθμιση) με Samsung SSD 500GB
Desktop στην εργασία windows xp (δυστυχώς!)
Laptop: ubuntu 13.10 σε i3 (new install) με Samsung SSD 250GB
Netbook των τέκνων: lubuntu 13.10 σε Atom 450 (new install)
Smartphone: Android 4.1.2 Jelly Bean σε Samsung Nexus S
Tablet: Android 4.4.2 KitKat σε LG G pad 8.3
Άβαταρ μέλους
nikosal
Ubuntistas
Ubuntistas

Εκτύπωση

Re: e-book, κοντεύουν να γίνουν βιβλία;

Δημοσίευσηαπό ubuntunoid » 28 Νοέμ 2009, 14:02

Δεν έχω ασχλήθει σχεδόν καθόλου με το θέμα αλλά πιστεύω οτι οι παρακάτω ερωτήσεις-παρατηρησεις απασχόλουν αρκετο κοσμο σχετικα με τα ηλ. βιβλια
α) Πόσο ξεκουραστα για τα μάτια είναι; Αλήθεια όταν τα πάνω απο 10 σελιδες pdf οι περισσότεροι τα τυπώνουν για να τα διαβάσουν γιατι απο την οθόνη κουράζονται τότε πως θα καταφέρουν να διαβάσουν ενα βιβλίο 300 σελίδων σε e-book
β) Σωστή η επισήμανση του χώρου το μόνο κατ εμέ μειονέκτημα του κλασσικού βιβλίου
γ) Το βιβλίο έχει τη δική του μαγεία, Τα εξώφυλλα πολλές φορές ειναι εργα τέχνης, παρατηρώντας το δέσιμο και το τύπωμα των ιδίων τιτλων σε διαφορετικές εποχες ταξιδεύεις στο χρόνο, η φθορα, το κιτρίνισμα του χαρτιού σε ενα παλιό βιβλίο , η μυρωδιά της μελάνης σε ένα φρεσκοτυπωμένο ειναι εμπειρία χρήσης που δε μπορεί να την πετύχει το e-book
δ) Ο προσωπικος τόνος που δίνει κανεις στο βιβλίο, ιδιοχειρες αφιέρωσεις, σημειώσεις, υπογραμμίσεις. Το κάθε βιβλίο εχει τη δική του ιστορία....
Συμπερασματικά θέλω να πώ ότι το e-book νομίζω οτι ποτέ δε θα καταφέρει να στείλει το βιβλίο στο χρονοντουλαπο της ιστορίας. Μπορει να καταφέρει να επικρατήσει σε μεγάλο βαθμό αλλά ποτέ δε θα καταφέρει να κυριαρχήσει ολοκληρωτικά.
Επίπεδο Linux: Κάτι ψιλά Προγραμματισμός: Όχι Αγγλικά: Μέτρια
AMD Phenom IIx4 945 3,0 GHz | Nvidia 9500 GT | 4 GB DDR3 RAM | SM2333HD 1920x1080
Debian 7 64bit | Ubuntu 11.10 32bit
Άβαταρ μέλους
ubuntunoid
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό bls » 29 Νοέμ 2009, 11:54

Καλα ειναι αλλα προσωπικα εμενα δεν με βολευουν.Προτιμω το κλασσικο βιβλιο.Χωρις ρευμα η' υπολογιστη δηλαδη διαβασμα γιοκ?
Ασε που προωθουν τα ebook για να ελεγχουν και τα βιβλια με copyrights οπως ολα τα υπολοιπα,δες τα λινκ και θα καταλαβεις.
Ειναι μια ομιλια του Richard Matthew Stallman σχετικα με το ελευθερο λογισμικο με τα copyrights τα ebooks και πολλα αλλα.

part1 http://www.youtube.com/watch?v=bGMBD_5W ... r_embedded
part2 http://www.youtube.com/watch?v=_992yLUC ... r_embedded
part3 http://www.youtube.com/watch?v=sJ57gh45 ... r_embedded
part4 http://www.youtube.com/watch?v=gj9srkZD ... r_embedded
part5 http://www.youtube.com/watch?v=3nuoC7qC ... r_embedded
part6 http://www.youtube.com/watch?v=L_LKeddk ... r_embedded
part7 http://www.youtube.com/watch?v=rszgF9Aa ... r_embedded
part8 http://www.youtube.com/watch?v=BcqBy7Aw ... r_embedded
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό σε Η/Υ ϰ μοντέλο: π.χ. Kubuntu 10.10 64bit
Προδιαγραφές ⇛ q8200 │ RAM 8gb │ nvidia gtx 260 │nVidia MCP51 High Definition Audio│ lcd LG 22''
bls
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό nikosal » 29 Νοέμ 2009, 15:30

bls έγραψε:Καλα ειναι αλλα προσωπικα εμενα δεν με βολευουν.Προτιμω το κλασσικο βιβλιο.Χωρις ρευμα η' υπολογιστη δηλαδη διαβασμα γιοκ?

Τα youtube δεν θα κάτσω να τα δω, sorry, αν υπάρχει κάπου σε κείμενο η ομιλία ή τα επιχειρήματα σε παρακαλώ δώσε λινκ. Τώρα, όσο για το παραπάνω: Είπαμε να κάνουμε μια συζήτηση, όχι αφορισμούς. Θυμάμαι ότι υπήρχε κόσμος πριν από 15 χρόνια που έλεγε «είναι δυνατό να χαθεί το γράμμα, με την αγωνία αν θα το έχει ο ταχυδρόμος στη τσάντα του, με τη χαρά να διαβάζεις και να μυρίζεις το χαρτί και το άρωμα της αγαπημένης σου και να αντικατασταθεί από το email»; Προφανώς υπάρχει και σήμερα κόσμος που περιμένει με χαρά το χειρόγραφο από την αγαπημένη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι εμείς οι άλλοι έχουμε χάσει κάτι από τη ζωή μας.
Τα ebook από όσο έχω καταλάβει (επαναλαμβάνω ότι δεν έχω χρησιμοποιήσει) δεν απαιτούν υπολογιστή και ρεύμα σώνει και καλά. Η φόρτωση των βιβλίων μπορεί να γίνει μια φορά για μήνες (όσα μπορεί κανείς να διαβάσει), γίνεται και από GSM δίκτυο χωρίς χρέωση (kindle), η φόρτιση της μπαταρίας γίνεται κάθε 15 μέρες ή και περισσότερο, μπορεί να γίνει με ηλιακό φορτιστή κλπ. Επίσης δεν νομίζω ότι τα copyright θα είναι διαφορετικά από ό,τι στο έντυπο βιβλίο, όπου ισχύουν τρελά copyright (75 χρόνια από το θάνατο του συγγραφέα, αν δεν κάνω λάθος...) Αντίθετα, πολλοί συγγραφείς α' διαλογής, όπως πχ. ο Charles Stross ή ο Cory Doctorow δίνουν τα ηλεκτρονικά τους βιβλία δωρεάν (άρα πιο προσβάσιμα σε καθένα από εμάς) και ίδιο κάνουν εσχάτως μεγάλες εταιρίες λιανικής, όπως η bookdepository. Όχι, δεν σημαίνει αυτό ότι ηλεκτρονικό βιβλίο = ελεύθερο κλπ. σημαίνει όμως σίγουρα ότι γίνεται πιο εύκολα «ελεύθερο» και κάνει πιο εύκολα στην άκρη τον εκδότη (ο καθένας μπορεί να πουλήσει ένα pdf σε ένα σάιτ, αν και ο εκδότης θα κάνει καλύτερη δουλειά και θα φτάσει πιο μακριά).

Τέλος πάντων, τα παραπάνω είναι πρακτικά και ιδεολογικά ζητήματα, άνοιξα το τόπικ γιατί ήθελα να συζητήσουμε τα τεχνολογικά του θέματος. Αν έχει κάποιος άποψη, εμπειρία, γνώσεις, ας συνεισφέρει.
Desktop στο σπίτι: ubuntu 14.04 σε AMD Athlon II 435X3 (αναβάθμιση) με Samsung SSD 500GB
Άβαταρ μέλους
nikosal
Ubuntistas
Ubuntistas

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό giormatsis » 29 Νοέμ 2009, 16:23

nikosal έγραψε:Τέλος πάντων, τα παραπάνω είναι πρακτικά και ιδεολογικά ζητήματα, άνοιξα το τόπικ γιατί ήθελα να συζητήσουμε τα τεχνολογικά του θέματος. Αν έχει κάποιος άποψη, εμπειρία, γνώσεις, ας συνεισφέρει.

Το μόνο τεχνολογικό εμπόδιο που βλέπω μέχρι τώρα είναι το θέμα με τα μάτια , άν δηλαδή αντέχουν να διαβάσουν το ηλεκτρονικό σάν ένα κανονικό βιβλίο.Διότι όταν το βιβλίο είναι καλό δεν θέλεις να σταματήσεις το διάβασμα.
"Any society that would give up a little liberty to gain a little security will deserve neither and lose both."
Επίπεδο Γνώσεων: Linux: /Μέτριο / Προγραμματισμός: Όχι/ Αγγλικά: Καλά/
Compaq nc6120 512 Ram Ubuntu 10.4
Άβαταρ μέλους
giormatsis
dudeTUX
dudeTUX

IRC: giormatsis
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ubuntunoid » 29 Νοέμ 2009, 16:37

@nikosal
Με βάση αυτό:
nikosal έγραψε:Κάθε κεφάλαιο συζήτησης ανοιχτό.

λογικό ηταν να παρεις και ιδεολογικές-πρακτικές απαντήσεις. Αν εξαρχής ήθελες κατι τέτοιο:
nikosal έγραψε:Τέλος πάντων, τα παραπάνω είναι πρακτικά και ιδεολογικά ζητήματα, άνοιξα το τόπικ γιατί ήθελα να συζητήσουμε τα τεχνολογικά του θέματος. Αν έχει κάποιος άποψη, εμπειρία, γνώσεις, ας συνεισφέρει.

επρεπε να είχες κανει την επισήμανση στο 1ο πόστ.
Επίσης
nikosal έγραψε:Είπαμε να κάνουμε μια συζήτηση, όχι αφορισμούς.

Που είδες τους αφορισμους;;; Τα παραπάνω επιχειρήματα ειναι πραγματικά και μάλιστα απασχολούν πολύ σοβαρά αυτούς που αναπτύσσουν e-books προσπαθώντας να ενσωματώσουν αυτα τα στοιχεία στα e-books. Π.χ. η δυνατότητα για υπογραμμίσεις και σημειώσεις εχει ενσωματωθει σε ένα βαθμό σε νεότερα e-books. Εκτός αν θεωρείς οτι οποιος προτιμάει το βιβλίο και αναφέρει τους προβληματισμους του για το e-book ειναι κολλημένος. A και παρεπιπτόντως ούτε η γραφομηχανή παλαιότερα, ούτε ο υπολογιστης τώρα έχουν υποκαταστήσει πλήρως το χαρτί και το μολύβι. Γιατί είναι αφορισμός να επισημαίνει καποιος οτι κατι αντίστοιχο θα συμβεί και με το e-book δηλαδή ότι δε θα καταφέρει ποτέ να υποκαταστήσει πλήρως το βιβλίο.
AMD Phenom IIx4 945 3,0 GHz | Nvidia 9500 GT | 4 GB DDR3 RAM | SM2333HD 1920x1080
Άβαταρ μέλους
ubuntunoid
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό nikosal » 29 Νοέμ 2009, 17:03

Ubuntoid, δεν αναφερόμουν στα επιχειρήματά σου, αλλά στη φράση του νέου μέλους μας, bls, που ήταν τηλεγραφική, προσωπική και δεν συνεισέφερε ουσιαστικά στη συζήτηση. Αυτό ήταν το «παραπάνω» που γράφω, η φράση που παραθέτω δηλ. και όχι το ποστ σου. Εν πάση περιπτώσει, ο καθένας όπως μπορεί και όπως θέλει ας συνεισφέρει!
Άβαταρ μέλους
nikosal
Ubuntistas
Ubuntistas

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ubuntunoid » 29 Νοέμ 2009, 17:35

@nikosal
Ευχαριστώ για την επεξήγηση αλλα βλέποντας η επιμαχη φράση με τους αφορισμούς να ακολουθείται απο το παραδειγμα με το γράμμα καταλαβα οτι απευθυνόταν σε μένα καθως ηταν απάντηση σε οσα ανεφερα γαι τη μαγεια του βιβλίου.
( μυρωδιά μελάνης κλπ).
Ελπίζω να καταφέρουμε από αυτη τη κουβέντα με τη βοήθεια ολων να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για αυτή την ακρως ενδιαφέρουσα τεχνολογική εξέλιξη που είναι τα e-books
( το οτι δε μ' αρέσει οπως ειναι τώρα δε σημαίνει οτι τη ρίχνω στην πυρά.)
Επισης το Κ τη Καθημερινης της Κυριακής της προηγουμενης εβδομάδας ειχε ενα αρκετά ενδιαφέρον αρθρο για τα e-books. Δεν ξερω αν το διαβασες και ορμώμενος από εκεί ανοιξες αυτό το θέμα αλλά αν δε το εχεις διαβασει πιστευω οτι πρέπει να το κάνεις.
Τελευταία επεξεργασία από ubuntunoid και 29 Νοέμ 2009, 19:23, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
ubuntunoid
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό nikosal » 29 Νοέμ 2009, 19:03

Ναι το είχα δει και κάπου το είχα φυλάξει, αναρωτιέμαι αν θα το βρω... οκ...
Άβαταρ μέλους
nikosal
Ubuntistas
Ubuntistas

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό jennie » 29 Νοέμ 2009, 20:18

Off topic:
nikosal έγραψε:Τα youtube δεν θα κάτσω να τα δω, sorry, αν υπάρχει κάπου σε κείμενο η ομιλία ή τα επιχειρήματα σε παρακαλώ δώσε λινκ.

:D :D Αυτή είναι και η δική μου μόνιμη αντίδρασή :D :D

Ελεύθερο φορμά για ebook είναι το epub (Αν και διαθέτει δυνατότητα DRM). Διαφορετικά, υπάρχουν πάντα τα pdf ή text. Το Σόνι πρέπει να έχει δυνατότητα ανάγνωσης epub. Ούτε κι εγώ πάντως έχω δει κάποιο ebook ζωντανά.
Και αναρωτιέμαι κατά πόσο θα έχει μέλλον και αυτή η τεχνολογία http://www.pixelqi.com/blog1/ (βασισμένη στην οθόνη του olpc).
1 Γνώσεις Linux: Μέτριες ┃ Προγραμματισμού: Ελάχιστες ┃ Αγγλικών: Εξαιρετικές
2 Ubuntu 12.04 LTS σε όλους τους υπολογιστές της οικογένειάς μου
Άβαταρ μέλους
jennie
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας