Debian ????

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Debian ????

Δημοσίευσηαπό Mokou » 09 Ιαν 2010, 14:35

Αξίζει να κάνει κανείς την μετάβαση από ubuntu όποια έκδοση και να έχει σε λειτουργικό debian ?Παρακαλώ όσοι ξέρετε αναφέρετε ομοιότητες και διαφορές.
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό σε Η/Υ ϰ μοντέλο:Ubuntu Mate 14.10
Προδιαγραφές ⇛Intel(R) Core(TM) i7-2600K CPU @ 3.40GHz,Nvidia Z68X-UD5 ,Nvidia Geforce 560 .

When you are a leader,you can become everything you want
Άβαταρ μέλους
Mokou
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Re: Debian ????

Δημοσίευσηαπό vagrale13 » 09 Ιαν 2010, 15:42

Και τι ειναι αυτο που δεν σου καλυπτει στο Ubuntu? :think:
Desktop 1: Mint 13 Maya i386 / Ubuntu 14.10 Utopic Unicorn i386 (development branch)
CPU: AMD ATHLON II X2 215 │ RAM: 4026Mb │ Graphics Card: GeForce 210 512MB │ LG W2243S : 1920 x 1080
Desktop 2: Ubuntu 12.04 LTS Precise Pangoli i386
AMD Athlon 64 X2 5800+ │ 1024Mb │ nForce 7600 256MB (onboard) | 1024 x 768
Laptop : Sony Vaio VGN-N11m : Ubuntu 14.04Lts Trusty Tahr i386 (Mate desktop)

*Οδηγοί - How to - Tutorials σε Κατηγορίες
*Oδηγίες προς νεοεισερχόμενους σε forum ή linux
Άβαταρ μέλους
vagrale13
Freedom
Freedom

Launchpad: vagrale
IRC: vagrale13
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό emmsarris » 09 Ιαν 2010, 16:29

Εξαρτάται τι ζητάς!
Δεν είμαι ο κατάλληλος να περιγράψει λεπτομερώς τις διαφορές και γι'αυτό ας πει κάποιος άλλος που ξέρει καλύτερα, αλλά από λίγο που είχα εγκαταστήσει στον υπολογιστή μου, συνάντησα τα παρακάτω.
1. To Debian είναι σταθερό σα "βράχος", όπως λέει, αλλά αρκετά πίσω σε εκδόσεις (πχ gnome 2.28 στο karmic και ένα κράμα 2.20-2.22 στο debian lenny). Οπότε αν θέλεις να κάτι που δε θα κρεμάσει ποτέ τότε debian. Είναι όμως πίσω σε υποστήριξη (στη stable αναφέρομαι) hardware (λόγω του 2.6.26 πυρήνα,έναντι 2.6.31 του karmic), και επίσης δεν υποστηρίζει κλειστούς οδηγούς (ati-fglrχ, nvidia κλπ). Οπότε ενδεχομένως wireless και κάρτες γραφικών να έχουν μικρή ή καθόλου υποστήριξη (ας πούμε εμένα το debian δεν υποστηρίζει ούτε την κάρτα γραφικών, οπότε βλέπω σε 1024χ768, ούτε το wireless modem του laptop μου). Είναι πίσω στις εκδόσεις του firefox (ή iceweasel οπως λέγεται στο debian) και δεν υποστηρίζει λόγω ιδιωτικότητας κάποια extension του ff (αν και δεν ξέρω τελευταία αν άλλαξε αυτό αλλά εγώ είχα κάποια προβλήματα). Είναι πίσω και στο openoffice (2.4 έναντι 3.1 στο karmic). Κοινώς σε επίπεδο software είναι περίπου στα επίπεδα του Hardy.
2. Το debian έχει λίγο διαφορετικό τρόπο χειρισμού του υπερχρήστη από το ubuntu. Δε χρησιμοποιείς πχ sudo apt-get install, αλλά su και apt-get install (2 εντολές).
3. Αν θες τελευταίες εκδόσεις υπάρχει η debian-sid, που όμως δεν υποστηρίζεται από την ομάδα ασφαλείας του debian.
4. Δε μπορείς να αναπαράγεις όλες τις μορφές αρχείων ούτε μπορείς να εγκαταστήσεις adobe flash player. Δεν έχω ψάξει βέβαια πολύ, αλλά όσο έψαξα δε βρήκα repository που να τα περιλαμβάνει.
5. Έχει νέα έκδοση κάθε 18 μήνες περίπου (η επόμενη αναμένεται περίπου το Νοέμβρη) ενώ το ubuntu κάθε 6!
Το ubuntu είναι σαφώς απλούστερο στη χρήση με πολλές αυτοματοποιημένες λειτουργίες και φυσικά μεγαλύτερη κοινότητα. Ως απλός χρήστης πάντως δε βρίσκω το λόγο να περάσεις σε debian.
Καλά τα λέω vagrale13?

Off topic:
Είναι από προσωπική εμπειρία χρήσης, δεν είμαι προγραμματιστής, οπότε ας με διορθώσει κάποιος που ξέρει καλύτερα!
Spoiler: show
⇛ Linux:Μαθαίνω┃Προγραμματισμός:DVF77 :lol: στη σχολή┃Αγγλικά:Καλά┃Ιταλικά:Μέτρια┃Γαλλικά:Λίγα
Desktop ubuntu 20.04
Intel Celeron G3900@2.8GHz┃8GB RAM(2400MHz)┃AsRock H110M-HDV┃LG 22MT84DFs@1920x1080
Laptop ubuntu 20.04
HP Probook 430 G2: Intel Core i5 4200 @1,7GHz┃Intel HD 4400┃8GB RAM DDR3(1600MHz)┃1TB SSD SAMSUNG 860 EVO
Άβαταρ μέλους
emmsarris
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό logari81 » 09 Ιαν 2010, 17:10

Βασικα ο λογος για εναν απλο χρηστη να εχει ubuntu αντι για debian ειναι γιατι το Ubuntu δεν ειναι τοσο αυστηρο με προσθετα κλειστου λογισμικου όσο ειναι το debian. Ετσι ο χρηστης Ubuntu μπορει να εγκαταστησει ευκολοτερα κλειστους οδηγους αν εχει καρτα γραφικών που το απαιτει, codecs, flash, κτλ.

Ο μακροπροθεσμος στοχος όταν καταφερουμε να απαλειψουμε το κλειστο λογισμικο απο τον πλανητη Γη είναι να μεταβουμε όλοι μαζι σε Debian.

Ο λογος για εναν προχωρημενο χρηστη να εχει Ubuntu αντι για Debian ειναι για να μπορει ευκολοτερα να προσφερει την βοήθεια του σε νεους χρηστες που χρησιμοποιουν αυτο το συστημα.
http://opensourceecology.org/

Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό headless » 09 Ιαν 2010, 18:53

emmsarris έγραψε: ι επίσης δεν υποστηρίζει κλειστούς οδηγούς (ati-fglrχ, nvidia κλπ).

Ανακριβές.

emmsarris έγραψε:Δε μπορείς να αναπαράγεις όλες τις μορφές αρχείων ούτε μπορείς να εγκαταστήσεις adobe flash player.

Ανακριβές.

emmsarris έγραψε:Δεν έχω ψάξει βέβαια πολύ, αλλά όσο έψαξα δε βρήκα repository που να τα περιλαμβάνει.

http://debian-multimedia.org/

emmsarris έγραψε:Έχει νέα έκδοση κάθε 18 μήνες περίπου (η επόμενη αναμένεται περίπου το Νοέμβρη) ενώ το ubuntu κάθε 6!

Τα λειτουργικά δεν χτίζονται κάτω από προθεσμίες,ούτε έχουν ημερομηνίες λήξης.
Αν και το debian μπήκε πλέον σε σταθερό κύκλο,και πλέον θα έχουμε debian stable την άνοιξη κάθε ζυγής χρονιάς.

logari81 έγραψε:Ο μακροπροθεσμος στοχος όταν καταφερουμε να απαλειψουμε το κλειστο λογισμικο απο τον πλανητη Γη είναι να μεταβουμε όλοι μαζι σε Debian.

Amen.
Γνώσεις ⇛ Linux: Καλές ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: debian wheezy/sid 64-bit (en_US.utf8)
Προδιαγραφές ⇛ CPU: 2x Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz │ RAM 3965 MiB │ ASUS INC. P5QL/EPU
Κάρτα γραφικών: nVidia GF104 [GeForce GTX 460] [10de:0e22]
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168]
My Blog
Άβαταρ μέλους
headless
powerTUX
powerTUX

Launchpad: headl3ss
IRC: h3adl3ss
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό emmsarris » 09 Ιαν 2010, 20:36

Εννοούσα επισήμως χωρίς να προσθέσεις extra repositories. Εγω σαν αρχάριος που ψάχνεται δεν κατάφερα να εγκαταστήσω ας πούμε τους nvidia driver, να τους κάνω να δουλέψουν και να έχω και compiz εφέ (κάτι που δε θέλει πάνω από 2 κλικ στο ubuntu). Επισήμως αντί για flash player έχει gnash (που είναι και αρκετά καλός μπορώ να πω!), και δεν έχει όλους τους codec που κάθε φορά βρίσκω στο ubuntu. Δε σε εμποδίζει όμως κανείς να κάνεις ότι θέλεις το λειτουργικό σου! Έξω από τα προτεινόμενα! Θέλει όμως πολύ δουλειά και πολύ ψάξιμο. Δε στήνεται ας πούμε πλήρως σε 2-3 μόνο ώρες όπως το ubuntu.
Αλλά, πάσο! Mea culpa!
headless έγραψε:
Τα λειτουργικά δεν χτίζονται κάτω από προθεσμίες,ούτε έχουν ημερομηνίες λήξης.
Αν και το debian μπήκε πλέον σε σταθερό κύκλο,και πλέον θα έχουμε debian stable την άνοιξη κάθε ζυγής χρονιάς.

Το λέω από την άποψη της "τελευταίας λέξης της τεχνολογίας" σε σταθερή έκδοση. Την προηγούμενη φορά έκανε 22 μηνες το debian μέχρι να βγάλει νέα έκδοση. Δεν το ήξερα αυτό για το σταθερό κύκλο και χαίρομαι για το debian!
headless έγραψε:
logari81 έγραψε:Ο μακροπροθεσμος στοχος όταν καταφερουμε να απαλειψουμε το κλειστο λογισμικο απο τον πλανητη Γη είναι να μεταβουμε όλοι μαζι σε Debian.

Amen.

Μακάρι να γινότανε! Εγώ γι αυτό δοκίμασα το debian αλλά δεν κατάφερα να κάνω τη δουλειά μου όπως ήθελα! Θα το ξαναπροσπαθήσω πάντως, όταν ξαναλειτουργήσω το desktop...
⇛ Linux:Μαθαίνω┃Προγραμματισμός:DVF77 :lol: στη σχολή┃Αγγλικά:Καλά┃Ιταλικά:Μέτρια┃Γαλλικά:Λίγα
Desktop ubuntu 20.04
Intel Celeron G3900@2.8GHz┃8GB RAM(2400MHz)┃AsRock H110M-HDV┃LG 22MT84DFs@1920x1080
Laptop ubuntu 20.04
HP Probook 430 G2: Intel Core i5 4200 @1,7GHz┃Intel HD 4400┃8GB RAM DDR3(1600MHz)┃1TB SSD SAMSUNG 860 EVO
Άβαταρ μέλους
emmsarris
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό headless » 10 Ιαν 2010, 00:01

Ούτε στο Ubuntu έχεις την τελευταία λέξη,δεν είναι ούτε rolling distro (π.χ. Arch) ,ούτε bleeding edge (π.χ. fedora)
Για τις ευκολίες θα συμφωνήσω,αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο από όλους μας.
Για να κλείσω να αναφέρω ένα quote από μια σχετική συζήτηση στο irc :

http://www.connection.gr/eblog/connecti ... ences.html
Γνώσεις ⇛ Linux: Καλές ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: debian wheezy/sid 64-bit (en_US.utf8)
Προδιαγραφές ⇛ CPU: 2x Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz │ RAM 3965 MiB │ ASUS INC. P5QL/EPU
Κάρτα γραφικών: nVidia GF104 [GeForce GTX 460] [10de:0e22]
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168]
My Blog
Άβαταρ μέλους
headless
powerTUX
powerTUX

Launchpad: headl3ss
IRC: h3adl3ss
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό emmsarris » 10 Ιαν 2010, 02:05

Ε, ναι αλλά δεν είναι και στο gnome 2.20! Ή στο KDE 3.5.10!
Βέβαια, ενεργοποιώντας τα repository του sid ή του testing έχεις cutting-edge, αλλά είναι και ρίσκο.
Η debian stable έχει δώσει βαση στη σταθερότητα και στην αξιοπιστία.
Για τις ευκολίες έγραψα ήδη ότι εξαρτάται από τον κάθε χρήστη. Για μένα που είμαι αρχάριος, δεν είναι η debian. Γενικά για αρχαρίους δεν είναι η Debian (ούτε το slackware, ούτε το Gentoo).
Και με το link συμφωνώ... :D
Desktop ubuntu 20.04
Laptop ubuntu 20.04
Άβαταρ μέλους
emmsarris
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ilpara » 10 Ιαν 2010, 11:54

Με απλά λόγια:
  • Το ubuntu είναι περισσότερο «plug & play» δηλαδή πιο κατάλληλο για τον απλό χρήστη που δεν θέλει να ασχοληθεί με το στήσιμο / διαμόρφωση του συστήματος του. Επίσης ο νέος χρήστης βρίσκει πιο εύκολα βοήθεια στο ubuntu, και εννοώ ότι η κοινότητα του ubuntu διεθνώς είναι πιο ανεκτική στο να απαντάει «χαζές» ερωτήσεις ανίδεων.
  • Το debian στην τυπική του εγκατάσταση είναι περισσότερο «σκληροπυρηνικό» υπέρ του ελεύθερου λογισμικού. Με λίγη προσπάθεια όμως, δηλαδή λίγο googling και λίγη σκέψη, με debian διαμορφώνεις το σύστημα σου όπως θέλεις ...ακόμα και ubuntu ή mint το κάνεις (αλλά ποιος ο λόγος να το κάνεις?). Ιδεολογικά και εγώ είμαι υπέρ του debian διότι δεν εξαρτάται από καμία εταιρία (βλ. canonical) αλλά είναι εντελώς προϊόν της κοινότητας ελεύθερου λογισμικού.
  • Όσον αφορά την σταθερότητα υπάρχει το ασυμβίβαστο «bleeding edge» vs «σταθερότητα», δηλαδή όσο πιο τελευταίες εκδόσεις των εφαρμογών ενσωματώνει η διανομή, τόσο λιγότερο δοκιμασμένες-διορθωμένες είναι αυτές, και τόσο πιο ασταθής καθίσταται η διανομή, και το αντίστροφο. Από την εμπειρία μου το debian stable είναι σταθερό σαν βράχος και είναι έκδοση που προτιμάται σε περιβάλλον εργασίας και από χρήστες που είναι χρόνια στο linux και έχουν χάσει τον ενθουσιασμό του να αναβαθμίζουν την διανομή τους μόλις κυκλοφορήσει νέα έκδοση εφόσον δεν τους προσφέρει κάτι παραπάνω στη δουλειά τους. Το debian testing, είναι rolling διανομή, δηλαδή συνεχώς ενσωματώνει νέα πακέτα, είναι επίσης σταθερό, αλλά συγχρόνως ενσωματώνει νεότερες εκδόσεις, όχι όμως την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, ενώ μια ιδιομορφία είναι ότι όσο πλησιάζει η ημερομηνία κυκλοφορίας νέας stable έκδοσης τόσο λιγότερο σύγχρονο και περισσότερο σταθερό καθίσταται, ενώ προτιμάται από χρήστες σαν και αυτούς που χρησιμοποιούν ubuntu. Το debian sid ή unstable είναι rolling διανομή, ενσωματώνει ότι κυκλοφορεί, αλλά είναι ασταθές και προτιμάται από έμπειρους χρήστες που θέλουν να προσφέρουν σε bug reporting και να πειραματιστούν. Να προσθέσω ότι μπορείς να έχεις mixed debian, δηλ stable, με vanilla kernel (νεότερο της επιλογής σου), και ορισμένες εφαρμογές από testing ή ακόμα και unstable. To ubuntu lts που κυκλοφορεί κάθε 2 χρόνια (8.04, 10.04, κλπ) τείνει προς debian stable αλλά είναι λίγο πιο σύγχρονο και λίγο λιγότερο σταθερό. Το ubuntu τείνει μεταξύ debian testing και debian unstable, είναι σύγχρονο, αλλά κάθε χρήστης θα συναντήσει κάποια προβληματάκια που θα λύσει μάλλον εύκολα με λίγο googling και λίγη υποστήριξη από την κοινότητα της γλώσσας του.
  • Κάποιος με Η/Υ πάνω από 6 μήνες μάλλον μια χαρά κάνει τη δουλειά του με debian stable ή testing ή ubuntu lts. Κάποιος με νέο hardware ίσως βολευτεί καλύτερα με ubuntu. Ο νέος χρήστης σίγουρα θα πάει σε ubuntu λόγω ενθουσιασμού (επιθυμεί bleeding edge). O παλαιότερος (και ίσως και μεγαλύτερος σε ηλικία) χρήστης μάλλον βαριέται κάθε 6 μήνες να αναβαθμίζει ή ξαναστήνει το σύστημα του και να διορθώνει μικροπροβλήματα και τείνει προς το «αν δουλεύει και κάνεις τη δουλειά σου μην το πειράζεις».
.
*Oδηγίες προς Nεοεισερχόμενους* ┃ Οδηγοί ┃ Live chat (IRC)
⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
⇛ Dell M4300: T7500 (2.2GHZ 4MB) ┃ 2GB ┃ NVIDIA Quadro FX 360M (256MB) ┃ Intel 4965 ┃ 15.4" WUXGA
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

IRC: ilpara
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό emmsarris » 10 Ιαν 2010, 14:11

ilpara έγραψε:Με απλά λόγια:
  • Το ubuntu είναι περισσότερο «plug & play» δηλαδή πιο κατάλληλο για τον απλό χρήστη που δεν θέλει να ασχοληθεί με το στήσιμο / διαμόρφωση του συστήματος του. Επίσης ο νέος χρήστης βρίσκει πιο εύκολα βοήθεια στο ubuntu, και εννοώ ότι η κοινότητα του ubuntu διεθνώς είναι πιο ανεκτική στο να απαντάει «χαζές» ερωτήσεις ανίδεων.
.

Καταρχήν σε παρακαλώ να το διευκρινίσεις.
Κατά δεύτερον, η απόλυτη plug'n'play διανομή είναι το linuxmint. Στο ubuntu πρέπει και να ψαχτείς λίγο για να βρεις υποστήριξη για codec τύπου amr, mov, rm, 3gp για να μπορέσεις να αναπαράγεις υλικό από το κινητό σου.
Κατά τρίτον, επειδή θεωρώ ότι εμμέσως με θίγει, από τη σκοπιά του "ανίδεου" χρήστη, το ubuntu μόνο του λέει ότι είναι για το μέσο χρήστη, με αυτοματοποιημένες λειτουργίες, με χρήση ιδιωτικών οδηγών, ότι δηλαδή χρειάζεται ένα εναλλακτικό λειτουργικό για να σταθεί απέναντι στα Windows, που έχει συνηθίσει ο πολύς κόσμος. Και έτσι έχει φέρει αρκετό κόσμο στο linux. Κι αυτός είναι κι ο στόχος του! Αν όλα ήταν όπως το Arch, ή το Slackware ή το linux from scratch, θα έμεναν μόνο οι developer και αυτοί που είναι η δουλειά τους (φοιτητές, προγραμματιστές) και κάποιοι hobbίστες να ασχολούνται με linux. Εμένα δεν είναι δουλειά μου οι υπολογιστές. Εγώ θέλω να έχω ένα λειτουργικό να μπορώ να γράφω και να διαβάζω κείμενα, pdf, κλπ, να μπαίνω στο internet, ν'ακούω μουσική και να βλέπω ταινίες. Δεν έχω γνώσεις τεχνολογίας και δεν έχω γνώσεις "αρχιτεκτονικής" λειτουργικών. Το ότι όμως μπορώ σε 20' να έχω λειτουργικό και σε 1 ώρα updates, codecs, drivers είναι μεγάλη υπόθεση (έναντι 15-20 ωρών στα Windows + όλα τα κακά τους). Αν και από τότε που γνώρισα το linux, παρακολουθώ τις εξελίξεις και που και που αν έχω χρόνο δοκιμάζω και καμιά άλλη διανομή.
Χωρίς παρεξήγηση και με όλη την καλή διάθεση. :thumbup:
Desktop ubuntu 20.04
Laptop ubuntu 20.04
Άβαταρ μέλους
emmsarris
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας