Συνεχόμενα μπιπ κατά την εκκίνηση υπολογιστή

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Συνεχόμενα μπιπ κατά την εκκίνηση υπολογιστή

Δημοσίευσηαπό gman » 17 Ιαν 2010, 13:57

Το τελευταίο διάστημα κάθε πρωί που ανοίγω το pc μου, κατά την εκκίνηση του BIOS αντί να ακουστεί ο κλασσικός ήχος (μπιπ) ο υπολογιστής κάνει έναν περίεργο ήχο (4 μπιπ, το πρώτο μεγαλύτερο σε διάρκεια). Όταν το έκανε για πρώτη φορά, επειδή μου είπαν ότι πρόκειται για βραχυκύκλωμα, είχα αποσυνδέσει όλα τα καλώδια του ρεύματος, μήπως κάποιο δεν κάνει καλή επαφή και τα ξανασύνδεσα, αλλά δεν άλλαξε κάτι. Όταν αποσυνδέω, όμως, το καλώδιο του ρέυματος από πίσω και το ξαναβάζω, ο υπολογιστής μερικές φορές ξεκινάει κανονικά. Άλλες φορές πάλι, όχι. Αυτό το περίεργο συμβαίνει σχεδόν καθημερινά 3-4 μέρες τώρα μόνο κατά την πρώτη εκκίνηση του υπολογιστή, το πρωί (αυτό είναι το περίεργο)!
Μπορώ να κάνω εγώ κάτι για να διορθώσω αυτό το πρόβλημα; Αν όχι, υπάρχει κανένας κίνδυνος στο να λειτουργώ τον υπολογιστή υπό αυτές τις συνθήκες, μέχρι να το δει κάποιος ειδικός;
Τελευταία επεξεργασία από gman και 17 Ιαν 2010, 14:56, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτρια ┃ Προγραμματισμός: Μέτρια ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu Desktop 14.04 64-bit
Προδιαγραφές ⇛ Intel Core2 Duo E8400 @ 3.00GHz │ 4GB RAM │ NVIDIA EN9600 GT │ WD 750GB sata2
gman
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Βραχυκύκλωμα υπολογιστή

Δημοσίευσηαπό positron » 17 Ιαν 2010, 14:08

Καλημέρα

Καταρχην , το BIOS σημαινει Basic Input Output System. Οταν ξεκιναει ο υπολογιστης σου, εκτελειται αυτο, κανει δηλαδη δοκιμες στα περιφερειακα που υπαρχουν στον Η/Υ.
Τα συνεχομενα μπιπ υποδεικνυουν καποιο σφαλμα σε hardware. Μπορει να οφειλεται σε μνημη, τροφοδοσια, καρτα γραφικων κλπ.
Ψαξε στο manual του κατασκευαστη της μητρικης σου και θα βρεις τι ακριβως σημαινουν τα 4 συνεχομενα μπιπς.
Προδιαγραφές ⇛ AMD Phenom 9950 Quad-Core Processor│Mobo :Asus M3A78 Pro│ 2 GiB Ram│ nVidia 9800 GS │ Intel HDA │ 1440x900

Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
positron
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό gman » 17 Ιαν 2010, 14:40

Κοίταξα σ' αυτή τη σελίδα (http://www.pchell.com/hardware/beepcodes.shtml) και βρήκα το εξής:

1 long, 3 short beeps --> Enhanced Graphics Adapter (EGA)

Τι ακριβώς είναι αυτό και πώς διορθώνεται;
gman
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό positron » 17 Ιαν 2010, 14:51

Αυτο σημαινει οτι κατι δεν παει καλα με την καρτα γραφικων σου. Η μητρικη σου εχει ενσωματωμενη καρτα γραφικων? Αν ναι, την χρησιμοποιεις? (μαλλον οχι απο οτι βλεπω στην υπογραφη σου). Εφοσον δεν την χρησιμοποιεις απενεργοποιησε την απο το BIOS. Αν ειναι ηδη απενεργοποιημενη, ελεγξε την καρτα γραφικων σου (τροφοδοσια,αν καθεται καλα στο slot,αν δουλευει το ανεμηστιρακι της,σκονες στο slot κλπ)
Προδιαγραφές ⇛ AMD Phenom 9950 Quad-Core Processor│Mobo :Asus M3A78 Pro│ 2 GiB Ram│ nVidia 9800 GS │ Intel HDA │ 1440x900

Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
positron
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Συνεχόμενα μπιπ κατά την εκκίνηση υπολογιστή

Δημοσίευσηαπό gman » 17 Ιαν 2010, 15:07

Η μητρική μου είναι η ASUS P5N-D, η οποία δεν έχει ενσωματωμένη κάρτα γραφικών, οπότε μάλλον η κάρτα γραφικών έχει πρόβλημα. Σκόνες δεν έχει, το ανεμιστηράκι λειτουργεί, στο slot είναι κανονικά... Επομένως τι κάνω τώρα; Υπάρχει περίπτωση να υπάρχει πρόβλημα με το firmware;
Προδιαγραφές ⇛ Intel Core2 Duo E8400 @ 3.00GHz │ 4GB RAM │ NVIDIA EN9600 GT │ WD 750GB sata2
gman
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό positron » 17 Ιαν 2010, 15:23

Δοκιμασε να την βγαλεις και να την ξαναβαλεις. (εννοειται αφου κλεισεις και τον διακοπτη του τροφοδοτικου). Εαν και παλι τιποτα, θα σου προτεινα bios update.

Εαν αποφασισεις να κανεις BIOS update , καντο με πολυ προσοχη, εχοντας διαβασει τις οδηγιες της ASUS.

Ελπιζω να βοηθησα, αλλα αυτη την στιγμη δεν μου ερχεται κατι αλλο στο μυαλο.

Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
positron
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό gman » 17 Ιαν 2010, 15:55

Έβγαλα την κάρτα γραφικών, την καθάρισα, καθάρισα και το slot, και τώρα περιμένουμε μέχρι αύριο το πρωί να δούμε τι γίνεται ( :D )
Πάντως, χωρίς πλάκα, αυτό είναι που με παραξενεύει περισσότερο: ότι το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται μόνο το πρωί που ανοίγω τον υπολογιστή (κατά την πρώτη εκκίνηση δηλαδή)! Αν εμφανιζόταν κάθε φορά κατά την εκκίνηση θα ήταν πιο φυσιολογικό. Θα υπήρχαν κάποια στάνταρ συμπτώματα, ας πούμε... Ελπίζω να μη χρειαστώ καινούρια κάρτα γραφικών. Σε κάθε περίπτωση ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια!
gman
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό positron » 17 Ιαν 2010, 16:00

Ναι ειναι οντως περιεργο. Ελεγξε το το πρωι :D και πες μας το αποτελεσμα.

Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
positron
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό vista killer » 18 Ιαν 2010, 14:35

Τα μπιπ που κάνει η μητρική έχουν και σημασία και δεν είναι τυχαία. Δλδ σου λένε και πιο μέρος του συστήματος σου έχει πρόβλημα. Δες εδώ

http://www.themanagementor.com/Enlighte ... A/Bios.htm

δεν γνωρίζω τι τύπο bios έχει η μητρική σου αλλά μπορείς να το δείς κατά το bootarisma.
Άβαταρ μέλους
vista killer
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Teddy » 18 Ιαν 2010, 16:38

Απο τότε που άλλαξα μητρική έχω και εγώ μπιπ, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τα μπιπ που αναφέρονται στο link (και για τα δυο bios). Βασικά κάνει ένα μπιπ για κάθε usb που χρησιμοποιείται. Δεν ξέρω γιατί, αλλά αν έχετε καμια ιδέα, πείτε την.
Γνώσεις ⇛ Linux: Οι φίλοι μου λένε οτι ξέρω ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ Μονομαχος Lite
Προδιαγραφές ⇛ AMD Athlon Dual Core Processor 4850e (στα 2,5Ghz) │ RAM 4GB │ ΑΤΙ HD3650 │ M-Audio Audiophile 2496 │ TFT 22" 1680x1050 │
Teddy
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας