OK.. Let the flames spread....

Aς ξεκινήσουμε από τα απλά: Ο όρος Gnu/Linux παρουσιάζεται το 1992 στο Usenet, αντίστοιχα η wikipedia αναφέρει ότι το Hurd άρχισε το 86 αλλά εγκαταλείφθηκε και μετά ξανάρχισε το 90 το όλο project... Άρα με μάλλον απλά μαθηματικά τα τελευταία 19-20 χρόνια δεν έχουν καταφέρει στο Gnu Foundation να κάνουν "και κάτι το τόσο μεγάλο."

Σίγουρα από ένα σημείο και μετά, μπήκανε και εταιρίες στη μέση και ο ρυθμός ανάπτυξης του Linux εκτοξεύθηκε. Αλλά είναι μάλλον προφανές, ότι μέχρι το 93-94, ε... δεν ήταν η IBM ή η Redhat από πίσω... Aπλά δεν το είχανε στο FSF όσο το είχε ο Torvalds μαζί με τη δικιά του χούφτα developers. Άρα αυτά τα Low priority είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.
Άλλωστε και ο ίδιος o Linus το 1991 με την δημοσιοποίηση του Linux έλεγε : "I can (well, almost) hear you asking yourselves "why?". Hurd will be out in a year (or two, or next month, who knows), and I've already got minix. " (Για την ιστορία τελικά το Hurd παρουσίασε την έκδοση 0.0 το 1996 και η έκδοση 1.0 ακόμα να φανεί... Talk about low priority....)
To Linux kernel είναι μερικώς ελεύθερο πράγματι. Είναι πάντως
GPL v2 με ότι αυτό συνεπάγεται. Αν τώρα αυτό χαλάει κάποιους γιατί δεν είναι
GPL v3 αυτό προβληματάκι τους. Εμένα δεν αλλάζει τη ζωή μου αυτό το γεγονός, και αν κάποιου άλλου από εδώ του άλλαξε τη ζωή του που είναι
GPL v2 αντί για v3 να το πει να τον βγάλουμε
φωτογραφία.
Μάλιστα αν το ψάξεις λίγο περισσότερο το θέμα, θα δεις ότι δεν _μπορεί_ να γίνει
GPL v3 έτσι απλά το Kernel και χρειάζεται λίγο περισσότερη σκέψη από απλά να αλλάξουν μια σελίδα comments στην 1η σελίδα...
Όσον αφορά τα μικρά binary blobs που δεν είναι
GPL-ed σίγουρα είναι πρόβλημα και συμφωνώ απόλυτα, αυτά είναι άλλωστε που κρατάνε και τον πυρήνα partially free. Δεν είναι όμως η αδειοδότηση τους που δεσμεύει την ανάπτυξη του λειτουργικού συστήματος καθεαυτή. Το FSF έχει μια έκδοση του Linux που είναι απολύτως free αλλά δε χρησιμοποιείται ευρέως (μάλλον γιατί την γράφουν οι ίδιοι που γράφουν και το Hurd).
Περισσότερο σοβαρά τώρα, διαφωνώ στην πολεμική σου πάνω στον Torvalds. O Linus έκανε κάτι πραγματικά σημαντικό. Όχι κάτι όχι "και το τόσο μεγάλο".
Τα πάντα κρίνονται με βάση την συγκυρία που πραγματοποιούνται. Ο Torvalds όταν υλοποίησε το Linux kernel ήταν ένα κομβικής σημασίας έργο και ως ο δημιουργός ενός σημαντικότατου έργο κρίνεται.
Πιο ακανθώδες είναι το ζήτημα ότι εξακολουθεί να είναι ο τελικός απόλυτος κριτής και αυτό είναι ένα πρόβλημα σε επίπεδο πολιτικής. Είναι ένα θέμα που χρίζει μεγαλύτερης συζήτησης (και δεν το θίγεις καν). Πρέπει να σημειώσουμε όμως ότι η μέχρι τώρα καθόλα επιτυχημένη πορεία του Gnu/Linux (νομίζω ότι) δίνει απτές αποδείξεις ότι το παρόν σχήμα δεν έχει παρουσιάσει σημαντικά προβλήματα στον τελικό χρήστη, ούτε έχει δεσμεύσει ή περιορίσει την ανάπτυξη του Linux kernel (και του Gnu/Linux ευρύτερα) ως OS project.
(Ντάξει τσακώνεται με τον Cox και τον Hartman αλλά συμβαίνουν σε κάθε μεγάλη οργάνωση - Ο Raiser γινόταν ψιλοκώλος με όλους και παραπονιόταν όταν κρατούσαν πίσω την ανάπτυξη του λειτουργικό, αλλά _απομονώθηκε_ μόνος του....)
Τώρα σχετικά με τη λασπουριά για το ποιόν του, δε θα επεκταθώ. Δικαίωμα του να κάνει ότι θέλει (μέσα στους κανονισμούς του ΟΗΕ). Ως χρήστης Gnu/Linux εγώ απολαμβάνω το λειτουργικό μου ακριβώς επειδή (και) ο Torvalds έβγαλε το Linux kernel και για αυτό του βγάζω το καπέλο.
Αυτό που αναφέρεις σχετικά με τις μετοχές της Redhat θεωρώ ότι είναι τουλάχιστον ανακρίβεια (για να μην πω μικροπρέπεια) : Ο Torvalds έχει μετοχές και σε άλλες εταιρίες στο χώρο του Linux (πχ. στη VA Software - η εταιρία πίσω από το Sourceforge και άλλα site) αλλά δεν ανέφερες, ότι αυτές οι εταιρίες δώρισαν ως συμβολική κίνηση στον lead develop του Linux, μετοχές τους όταν μπήκανε στο χρηματιστήριο. Άρα ποτέ δε βγήκε στο σεργιάνι για μετοχές, ούτε τον χαρτζιλικώνανε με αυτή τη λογική. Όλοι οι developers που έχουν οικογένεια, σε κάποια εταιρία ή ερευνητικό ίδρυμα δουλεύουν (ή μάλλον ορθότερα, είναι στο μισθολόγιο κάποιας εταιρίας ή ιδρύματος).
Τέλος εγώ δεν έχω διαβάσει πότε καμία δήλωση του Torvlards να λέει ότι ότι "το σημαντικότερο μέρος του GNU/Linux το έκανε αυτός (*), και ότι το Linux είναι ένα λειτουργικό σύστημα" (αυτούσιο). Νομίζω ότι παραείναι έξυπνος να πει κάποια τέτοια μπαρούφα. (Αν έχεις κάποιο quote διέψευσε με σε αυτό)
Α, και θεωρώ μάλλον γελοία την δήλωση ότι ο Torvalds "δεν υποστηρίζει το ελεύθερο λογισμικό", τη στιγμή που (εκτός από το αυταπόδειχτο τεράστιο έργο του στο kernel και σε άλλα foss projects) έχει δηλώσει για το μεγαλύτερο προσωπικό του project (το Linux kernel εννοώ), το ακόλουθο:
Making Linux GPL'd was definitely the best thing I ever did. (*) Λογικά μάλλον παρερμηνεύτηκε κάποια δήλωση του σχετικά με την συμμετοχή του στο Linux kernel, ένα project που όντως έχει συνεισφέρει το μεγαλύτερο κομμάτι σε σύγκριση με κάθε άλλο μεμονωμένο collaborator. Ακόμα και μονάχα το 1.1% να είναι δικό του, μιλάμε για 145Κ + γραμμές κώδικα.