Διάβασα όλες τις απόψεις σας και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πήρε τόση έκταση το θέμα τη στιγμή που τα πράγματα είναι απλά:
Έχεις πολλά λεφτά; Θα πάρεις ότι καλύτερο μπορείς...
Δεν έχεις πολλά λεφτά; Θα κοιτάξεις εναλλακτικές λύσεις.
Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα, αυτή είναι η ζωή. Ο έχων και ο μή έχων.
Και αυτός που δεν έχει θα πρέπει να συμβιβαστεί με την υπάρχουσα κατάσταση και όχι να γίνει κλέφτης.
Και εγώ μένω με το 14 ετών αυτοκίνητό μου Golf 3 όταν βλέπω το άλλο το μ@λ@κιστήρι να κυκλοφορεί το νέο Golf GTI που πήρε με τα λεφτά του μπαμπά. Αλλά τι να κάνω; Συμβιβάζομαι... Δεν πάω να το κλέψω επειδή είναι καλύτερο και ότι πρέπει να το αποκτήσω με οποιοδήποτε κόστος...
Ήθελα notebook... Χαλβάδιαζα το Lenovo Thinkpad αλλά δεν μπορούσα να ανταπεξέλθω στη τιμή του (950 ευρώ) και συμβιβάστηκα με το απλό μοντέλο της Lenovo (500 ευρώ). Τι να έφτιαχνα; Να έσπαγα τη βιτρίνα του καταστήματος το βράδυ για να το αποκτήσω;
Το ίδιο ισχύει και για το λογισμικό... Στο χώρο της εργασίας μου χρησιμοποιώ τα τελευταία 8 χρόνια photoshop. Και στο σπίτι μη μπορώντας να συνηθίσω με τίποτα το gimp διαπίστωσα ότι θέλω οπωσδήποτε το photoshop. Δεν ήμουν όμως διατεθειμένος λόγω οικονομικής στενότητας να δώσω 700 ευρώ για την καινούργια έκδοση του photoshop.
Θα μπορούσα θα μου πείτε να βάλω πειρατικό... Όμως εδώ είναι η εναλλακτική λύση που πρέπει να κάνει κάποιος. Τι έκανα; Έψαξα στο ebay και αγόρασα το photoshop 6 γνησιότατο και στο κουτί του με όλο το χαρτομάνι στη τιμή των... 50 ευρώ!!!
Και κάνω άψογα τη δουλειά μου, και είμαι και νόμιμος...
Αλλά επειδή στο θέμα του λογισμικού η κατάσταση εδώ στη Ελλάδα είναι "χύμα" και ο καθένας κάνει ότι θέλει χωρίς νομικές συνέπειες, έχουν μάθει όλοι την εύκολη λύση: Κατεβάζουμε την τελευταία σπασμένη έκδοση του λογισμικού που θέλουμε και είμαστε οι πρώτοι "μάγκες". Εάν όμως ερχόταν ο νόμος, το κράτος, και τους μάγκωνε τους "μάγκες" και τους έλεγε "θα πληρώσεις πρόστιμο Χ10 το κόστος που αντιστοιχεί στην αξία του πειρατικού λογισμικού που έχεις" θα βλέπαμε πόσο "μάγκες" θα ήταν μερικοί.
Και αυτό περί αισχροκέρδειας των εταιριών λογισμικού, δεν συμφωνώ γιατί όταν πχ το photoshop κοστίζει 700 ευρώ και ο εργοδότης μου (εκδόσεις) βγάζει 1000 ευρώ καθαρά από μια δουλειά (πχ φυλλάδιο), κάνει απόσβεση δηλαδή το photoshop με μια δουλειά, τότε που είναι η αισχοκέρδεια;
Μερικοί δεν έχουν καταλάβει ότι τα επαγγελματικά προγράμματα απευθύνονται στους επαγγελματίες. Όταν τα χρησιμοποιούν επαγγελματίες τα κάνουν απόσβεση και πολύ γρήγορα μάλιστα. Αυτά τα προγράμματα δεν είναι για οικιακή χρήση... Εκεί εννοείται ότι η τιμή τους ξεφεύγει. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να μιλάμε για αισχροκέρδεια ή να δικαιολογήσουμε τους πειρατές ως "αντάρτες" των καλών χρηστών.
Δεν σου φταίει η adobe που βγάζει το photoshop για επαγγελματίες εάν θέλεις εσύ να το χρησιμοποιήσεις στο σπίτι για να κάνεις επεξεργασία τις φωτογραφίες που έβγαλες στις διακοπές σου...