από chalkomatas » 03 Αύγ 2011, 12:00
Καλημέρα σε όλους!
Σκέφτομαι και εγώ να αγοράσω ένα καινούριο PC το Σεπτέμβρη και ψάχνομαι.
Θα ήθελα κάποιες γνώμες λοιπόν, αν θέλετε να μου πείτε, για το σύστημα που έχω στο μυαλό μου και το αναλύω παρακάτω (ουσιαστικά είναι μία σύνθεση με εξαρτήματα από το Πλαίσιο (σκοπεύω να κοιτάξω και σε άλλα μαγαζιά, απλά ήταν πιο εύκολο να φτιάξω μια δοκιμαστική σύνθεση online, έτσι για υπόδειγμα και σημείο αναφοράς). Το κόστος δεν θέλω να υπερβεί τα €600 (οθόνη δεν θα πάρω, έχω ήδη μια LG 19" που αγόρασα πέρυσι και είμαι ευχαριστημένος, αλλά ούτε και πληκτρολόγιο κλπ δεν σκοπεύω να αγοράσω).
Θήκη: Vento TA-8G1 Black Case --> 22,00€
Τροφοδοτικό: Turbo-X-550W Value Series --> 45,00€
Επεξεργαστής: Intel-Core i5 2500 (s1155, 3,30GHz, 6MB) --> 184,98€
Ψύκτρα: CoolerMaster-Hyper TX3 Cpu Cooler (RR-910-HTX3-GP) --> 26,00€
Motherboard: Gigabyte-HA65M-D2H-B3 (s1155, H61, DDR3) --> 82,99€
Μνήμη: Transcend-JetRam 8GB DDR3-1333 Kit (2x4GB, PC3-10666, 9-9-9-24, JM1333KLN-8GK) --> 74,50€
Δίσκος: Western Digital-Caviar Green WD15EARS 1.5TB HDD 3.5" (64MB Cache, IntelliPower, SATA 3Gb/s) --> 73,00€
Κάρτα γραφικών: -
DVD-RW: Samsung-DVD-RW SH-222AB Sata Black Bulk --> 21,00€
TOTAL:: 529,47€
Μερικές διευκρινήσεις και ερωτήσεις:
Γενικά είναι το παραπάνω υλικό συμβατό 100% με Ubuntu Linux;
Όσον αφορά τον επεξεργαστή, διάβασα ότι έχει ενσωματωμένη κάρτα γραφικών, η οποία για να λειτουργήσει προϋποθέτει ότι η motherboard έχει chipset Intel H61/H65/H67 (διαφορετικά πρέπει να αγοραστεί ξεχωριστή κάρτα γραφικών). Σαν κάρτα γραφικών πόσο καλή λύση είναι κάτι τέτοιο; Υποστηρίζει OpenGL και είναι φιλικό υλικό για Ubuntu; Και κάτι ακόμα, μπορεί να παίζει τουλάχιστον αξιοπρεπώς κανένα παιχνιδάκι (πχ στυλ GTA San Andreas);
Για το σκληρό δίσκο, βλέπω ότι έχουν αρχίσει να γίνονται της μόδας οι SSD, αλλά μου φαίνονται πολύ ακριβοί. Κάπου διάβασα ότι έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από τους μηχανικούς, οπότε πιστεύω ότι είναι νωρίς ακόμα για να τον επιλέξω...
Επίσης αν και σχεδόν επιβάλλεται από τα καταστήματα, δεν σκοπεύω να αγοράσω τα Windows 7 σαν λειτουργικό σύστημα. Σκεφτόμουν να δημιουργήσω δύο partitions, ένα με ubuntu (1Tb) και ένα για windows xp professional (500Mb) που τα έχω αγορασμένα από παλιότερα και τα θέλω κυρίως για το ms-office, για κανένα παιχνιδάκι, αλλά και γιατι υποστηρίζουν κάποιες συσκευές που έχω (άραγε, γνωρίζετε αν αυτά τα παλιά Windows που έχω και είναι παλιότερους επεξεργαστές, θα λειτουργούν με ένα τέτοιο επεξεργαστή;).
Ευχαριστώ εκ των προτέρων όλους όσοι ασχοληθείτε!
Γνώσεις ⇛ Linux: Αρχάριος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριο┃ Αγγλικά: Άριστα
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu Server/CENTOS/Linux Mint/Windows 10 Professional
Προδιαγραφές ⇛ Intel(R) Core i5-2500K │P67A-D3-B3 motherboard │8 GB RAM DDR3 1600MHz │NVIDIA GeForce GT520 vga controller │ Monitor LG FLATRON L1942SE │