lucinos έγραψε:
....Ειλικρινά δεν βλέπω πού διαφωνούμε εδώ. Πρακτικά σήμερα είναι αδύνατον γιατί ακόμα και σχετικά παλιοί πυρήνες δεν υποστηρίζουν τόσο παλιά μηχανήματα και η εγκατάσταση πρέπει να γίνει από δισκέττες και όχι CD (το BIOS δεν έχει την σχετική δυνατότητα)...
Για να το ξεκαθαρίσω λοιπόν: διαφωνούμε στη λίστα που παραθέτεις λίγο παρακάτω στο κείμενο σου και στην οποία κάτω από κάθε επεξεργαστή μέχρι τους pentium προτείνεις ΜΟΝΟ τη χρήση DOS και μάλιστα (τουλάχιστον από τα συμφραζόμενα εγώ αυτό καταλαβαίνω) MS-DOS εκτός τους 286 που αφήνεις ένα παραθυράκι
lucinos έγραψε:Ο βασικός λόγος για να έχεις windows 95 σε pentium I είναι για να παίζεις starcraft. Το γεγονός ότι δεν μπορούσες να παίξεις παιχνίδια που παίζανε σε 286 το έχω και εγώ υπόψιν μου αλλά εγώ το συνδέω με την εγκατάλειψη τής DOS. Αν τότε δεν είχε εγκαταλειφθεί η DOS τόσο ξαφνικά θα μπορούσαν να παίξουν.
....Συμφωνούμε αλλά αισθάνομαι ότι εγώ δίνω λίγη παραπάνω αξία από σένα στο γεγονός ότι έχεις ένα μηχάνημα που δεν φοβάσαι να το διαλύσεις καθώς και λίγη παραπάνω αξία στην ιστορία. Επίσης δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι η απόσυρση γίνεται σωστά.
Το MS-DOS δεν εγκαταλείφθηκε με την έλευση των windows 95, συνέχισε την ανάπτυξη του και μέχρι τα XP στην ουσία πατούσαν πάνω του τα windows. Η αρχιτεκτονική των επεξεργαστών ήταν αυτή που άλλαξε. Δεν είναι δυνατόν να παρέχεις συμβατότητα προς τα πίσω επ' άπειρον.
Οκ, από αυτή την άποψη θα συμφωνήσω ότι εφόσον αντιμετωπίζουμε τα μηχανήματα σαν μουσειακά, θα πρέπει να τρέχουν το γνήσιο λειτουργικό για το οποίο είχαν σχεδιαστεί και δεν θα πρέπει να κάνουμε πειράματα πάνω τους γιατί χάνουν την αξία τους. Τώρα για την απόσυρση, έχω ακούσει διάφορα για ανακύκλωση αντί για απόσυρση αλλά λίγο με ενδιαφέρει αν το μηχάνημα που εγώ δεν χρειάζομαι πια καταλήξει στα χέρια κάπου άλλου, το σημαντικό από τη στιγμή που εγώ αποφασίζω να το ξεφορτωθώ, είναι να μην καταλήξει σε κάποια χωματερή.
lucinos έγραψε:
Εδώ έχουμε τις μεγαλύτερες αποκλείσεις απόψεων... ...Η μετάβαση προς το τέλος τής δεκαετίας τού 90 και αρχές δεκαετίας τού 2000 θα μπορούσε να είναι αρκετά εύκολη υπόθεση για τον πολύ κόσμο, όσο εύκολη ήταν η μετάβαση στα windows.
Εγώ πάλι αν και λίγο πιο μεγάλος τα θυμάμαι αρκετά διαφορετικά τα πράγματα, ειδικά μέχρι το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 90, η πιο στενή επαφή που είχε ο ο περισσότερος κόσμος με υπολογιστή ήταν κάτι σε spectrum, commodore και amiga. Τα IBM συμβατά ήταν απλησίαστα από άποψη κόστους, οι λειτουργίες και τα παιχνίδια τους ήταν φτωχά και για να τα δουλέψεις έπρεπε να ξέρεις τουλάχιστον βασικές αρχές προγραμματισμού.
Σαφώς και υπήρχαν οι άνθρωποι που τους ενδιέφεραν και γινόταν όλο και περισσότεροι και ειδικά αυτοί ήταν που δεν έβλεπαν καμία χρησιμότητα στα windows 3.1 γιατί πολύ απλά ήξεραν ήδη πως να δουλέψουν ένα μηχάνημα, είχαν ή έγραφαν τις εφαρμογές που χρειαζόταν και δεν έβλεπαν το λόγο να δοκιμάσουν κάτι που δεν άξιζε παρά μόνο σαν concept μέχρι την έκδοση για workgroups.
Το DOS ήταν ένα καλό λειτουργικό σύστημα για την εποχή του και τις ανάγκες που είχε σχεδιαστεί να καλύψει, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο, ούτε το σύστημα αρχείων του ήταν ό,τι καλύτερο υπήρχε, ούτε να καλύψει νέες αρχιτεκτονικές μπορούσε χωρίς να σπάσει τη συμβατότητα και να γίνει κάτι άλλο.
Τα windows 95 ήταν απλά η φυσική εξέλιξη, ένα σταθερό για την εποχή του περιβάλλον point & click που δεν απαιτούσε να ξέρεις και πολλά πράγματα για να το χρησιμοποιήσεις. Γι' αυτό ακριβώς και πέρασε στον καταναλωτή, αν είχε παραμείνει το DOS σαν λειτουργικό σύστημα, οι υπολογιστές δεν θα έμπαιναν ποτέ στα ράφια των πολυκαταστημάτων και θα παρέμεναν επαγγελματικά εργαλεία για συγκεκριμένες χρήσεις και αντικείμενο λατρείας για χομπίστες.
Η απαίτηση για πιο ισχυρούς υπολογιστές ήταν (και ευτυχώς είναι ακόμα ) ανέκαθεν το ζητούμενο της βιομηχανίας, απλά όταν η προοπτική επέκτασης της αγοράς στο καταναλωτικό κοινό πέρα από γραφεία και πανεπιστήμια ήταν πραγματοποιήσιμη και σε συνδυασμό με τις οικονομικές συνθήκες από το 1990 ως το 2000, οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν κατά πολύ.
Αναρωτιέμαι για ποια παιχνίδια μιλάς γιατί δεν θυμάμαι καλά τώρα τους τίτλους...θυμάμαι όμως ας πούμε ότι η amiga πρόσφερε πολύ καλύτερα γραφικά και ειδικά ήχο από οποιοδήποτε pc στις αρχές του 90.
Επίσης δεν κατάλαβα αν εννοείς ότι το office ήταν το δυνατό χαρτί της Microsoft για να επιβάλει τα windows, αν ναι, θα συμφωνήσω απολύτως. Και όχι, θεωρητικά δεν ήταν αδύνατος ο ανταγωνισμός, αλλά πρακτικά ήταν από τη στιγμή που η microsoft είτε απλά αγόραζε τους ανταγωνιστές της, είτε τους στραγγάλιζε με ρυθμούς ανάπτυξης και προώθησης πρωτόγνωρους.
Επειδή ξέρεις από προγραμματισμό, καταλαβαίνεις ότι δεν είναι δυνατόν ένα πρόγραμμα όπως ο περιηγητής, που πατάει πάνω στο λειτουργικό και χρησιμοποιεί τα API του για να σχεδιάσει στην οθόνη, να δουλεύει σαν Xserver γιατί πολύ απλά παύει να είναι περιηγητής και γίνεται υποσύστημα γραφικών μέσα από το οποίο τρέχουν τα υπόλοιπα προγράμματα. Φαντάσου τώρα να υπήρχαν 3-4 περιηγητές σε κάθε σύστημα και καθένας απ' αυτούς να είχε τη δική του μηχανή... το απόλυτο μακελειό για τους προγραμματιστές εφαρμογών της εποχής που θα έπρεπε να τις υποστηρίζουν όλες...Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι την εποχή που σχεδιάστηκαν τα πρώτα γραφικά περιβάλλοντα, τα γραφικά στο τότε γνωστό διαδίκτυο ήταν απλά μια ιδέα και οι περιηγητές με τη μορφή που τους ξέρουμε σήμερα επίσης.
Αυτό που περιγράφεις είναι πολύ κοντά στο B2G, με τη σημαντική διαφορά ότι πλέον μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο λειτουργικό σύστημα και όχι απλά ένα υποσύστημα του λειτουργικού. Κάπου προς τα εκεί κινείται και το gnome σαν φιλοσοφία.
Η βασική αρχή της «εναλλακτικής» σου ιστορίας μπορώ να πω ότι δεν είναι καθόλου εναλλακτική, ίσα-ίσα, είναι απόλυτα πραγματική, η αγορά έτσι κινείται και είναι απαράβατος νόμος αυτό. Όποιος καθυστερήσει λίγο, εξαφανίζεται. Δεν έχει σημασία πόσο μεγάλος είσαι ή ήσουν κάποτε, πάντα θα υπάρχει κάποιος μικρός που θέλει να πάρει τη θέση σου.
Το θέμα είναι να μπορέσεις να προβλέψεις σωστά τις απαιτήσεις της αγοράς ή να τη δημιουργήσεις εσύ.
Η δημιουργία και η χρήση του GNU/Linux ήρθε να καλύψει κάποιες ανάγκες, διαφορετικές την εποχή της γέννεσης του και διαφορετικές ίσως σήμερα, όσο θα μπορεί να προσφέρει καινοτομία, επιδόσεις και να συμβαδίζει με τις απαιτήσεις των καιρών, τόσο θα αναβαίνει, όταν σταματήσει, κάτι άλλο θα πάρει τη θέση του.
Off topic:
Μόλις διαπίστωσα ότι η κουβέντα μας (γιατί έτσι εξελίχθηκε τελικά) μοιάζει πολύ με τη διαμάχη περί Gnome2 vs Gnome3/Unity