Macbook Pro Retina ή Dell XPS 15

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Re: Macbook Pro Retina ή Dell XPS 15

Δημοσίευσηαπό dim459 » 21 Μάιος 2013, 20:18

...χμμμ, όπως σου έγραψαν και παραπάνω, είναι άλλο θέμα το "γουστάρω" και άλλο θέμα το "χρειάζομαι".
Όσον αφορά στο δεύτερο, προφανώς δεν χρειάζεσαι κανένα από τα δύο, μπορείς να καλυφθείς με πολύ λιγότερα χρήματα.
Γενικώς δεν είμαι σύμφωνος με την αγορά extreme υπολογιστών, αν δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ανάγκη και αυτό διότι σύντομα ξεπερνιούνται, οπότε και η λογική ότι θα είναι "επίκαιρος" για πολύ καιρό δεν πολυστέκει, αφού αγοράζοντας ένα "φυσιολογικό" υπολογιστή τώρα και έναν άλλον σε μια διετία, στη διετία λογικώς θα έχεις καλύτερο μηχάνημα απ' ότι αυτό που θα χρυσοπλήρωνες τώρα και το συνολικό κόστος προφανώς θα είναι χαμηλότερο.
Αυτή είναι και η διαφορά με το παράδειγμα του πιάνου που αναφέρθηκε, το κορυφαίο πιάνο θα είναι πάντα ένα εκ των κορυφαίων και αποτελεί επένδυση ζωής.

Off topic:
Το παράδειγμα με το πιάνο πόνεσε. Όταν είχα το χρήμα, δεν είχα τον χώρο (δεν χώνεις ένα gc steinway σε μικρό χώρο), τώρα που έχω το χώρο δεν έχω το χρήμα...you can't always get what you want...
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό madvinegar » 22 Μάιος 2013, 09:57

Εχουν 1200 δολλαρια διαφορά. Με αυτα τα λεφτα παίρνεις και 2ο καλό λαπτοπ!
1 Γνώσεις Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Πολύ Καλό
2 Ubuntu 18.04 bionic beaver 4.13.0-16-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Gnome ubuntu)
3 Intel Core2 Duo CPU T5550 1.83GHz ‖ RAM 2008 MiB ‖ Acer Chapala - Acer, inc. Aspire 5920G
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV620/M82 [Mobility Radeon HD 3450/3470] [1002:95c4] {radeon}
5 wlan0: Intel PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection [8086:4222] (rev 02) ⋮ eth0: Broadcom NetLink BCM5787M Gigabit Ethernet PCI Express [14e4:1693] (rev 02)
Blog: https://madvinegar.wordpress.com/
Άβαταρ μέλους
madvinegar
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kalakouentin » 28 Μάιος 2013, 01:38

When money is no object, get a Mac.

That being said, θα κάνεις τη δουλειά σου εξαιρετικά άνετα και με το Dell όσον αφορά γενικό προγραμματισμό.
Δεν έχω γράψει ποτέ κώδικα για iOS άρα δεν ξέρω αν πρέπει να χρησιμοποιήσεις MacOS X αποκλειστικά για κάτι τέτοιο.

Θεωρώ ότι αν δεν έχεις σκοπό να αφιερωθείς σε iOS development κτλ. αλλά θέλεις να γράψεις μια εφαρμογούλα εδώ και εκεί δεν αξίζει τα λεφτά σου απλά για θέμα συμβατότητας. Από θέμα ποιότητας κατασκευής κτλ. σίγουρα είναι καλύτερο το Macbook Pro αλλά δεν ξέρω αν είναι τόσο καλύτερο που να αξίζει τη διαφορά τιμής. Πάραυτα, τρία άτομα που ξέρω (σοβαροί χρήστες - όχι youtube/e-mail) που έχουν Macbook Pro είναι εξαιρετικά χαρούμενοι μαζί του. (Στους 2 από τους 3 τους το αγόρασε η δουλειάς τους, άρα ίσως σε αυτό οφείλεται η ευδαιμονία τους :P)
Εικόνα
Γνώσεις ⇛ Linux: Συμπαθητικές ┃ Προγραμματισμός: Συμπαθητικότερες ┃ Αγγλικά: Αστέρι
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.04 32bit σε HP nw9440 ┃ Ubuntu 10.04 32bit σε Toshiba Satellite U400┃ SLED 11 64bit σε Dell OptiPlex 780
kalakouentin
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 28 Μάιος 2013, 23:07

kalakouentin έγραψε:Από θέμα ποιότητας κατασκευής κτλ. σίγουρα είναι καλύτερο το Macbook Pro

Χωρίς να έχω αντίρρηση (για την ακρίβεια δεν έχω καν άποψη) θα ήθελα μια τεκμηρίωση επ' αυτού και δεν εννοώ του τύπου "όπως φημολογείται".
Διότι και για τα Dell επίσης "φημολογείται" ότι έχουν άριστη ποιότητα κατασκευής, αλλά οι φήμες δεν είναι μετρήσιμο μέγεθος, ενώ εγώ θα ήθελα κάποια ή έστω ένα.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kalakouentin » 29 Μάιος 2013, 06:10

Όταν αναφέρομαι σε ποιότητα κατασκευής αναφέρομαι κυρίως στο (καλύτερο) unibody και στην μπαταρία.

Από την μία το unibody ήταν εξαιρετική καινοτομία γιατί ελαττώνει ριζικά τα κινούμενα μέρη, καθώς και την χρήση βιδών και clips κατα την συναρμολόγηση. Κατά συνέπεια υπάρχουν λιγότερα πράγματα να "φθαρούν", "λασκάρουν", "χαλαρώσουν", "πάρουν σκόνη". Προφανώς αν πάθει κάτι το unibody την έβαψες αλλά αυτό είναι ένα ρίσκο που το δέχεσαι όταν αγοράζεις ένα τέτοιο προϊόν. Σταδιακά όλο και περισσότερες εταιρίες βγάζουν premium προϊόντα σε unibody και αυτό σίγουρα δεν είναι μονάχα marketing trick. Μάλιστα το Dell που προτείνεται είναι από τα πρώτα non-mac unibody laptops άλλωστε, για την ώρα όμως δε θα εμπιστευόμουν την πρώτη προσπάθεια της Dell σε unibody να είναι ισάξια της Apple που το επιχειρεί εδώ και καιρό. Επίσης, όπως ισχύει στα αμάξια, θα εκπλαγώ αν η χρήση unibody δεν μεταφράζεται και σε λιγότερο βάρος κατασκευής (*).
Από την άλλη η μπαταρία είναι απλά εκνευριστικά καλή. (Για αυτό μπορείς εύκολα να κάνεις ένα google search. Ενδεικτικά κοιτώντας λχ. στο AnandTech, το battery life για light internet use σε ένα XPS 15 είναι 298' ενώ σε ένα MacBook Pro 15" 491'. (To test δεν είναι ακριβώς τέλειο γιατί το Mac είναι με Core i5 και το Dell με i7, αλλά δεδομένου ότι απλά κάνουν browsing θεωρητικά αυτό δεν θα πρέπει να έχει τεράστια επίδραση.) Προσωπικά δεν έχω δει μηχανήματα να περνάνε το 5 hour mark ήπιας λειτουργίας εκτός και να είναι Mac. (προφανώς υπάρχουν laptops που ξεπερνάνε τα 300' αυτονομίας απλά συνήθως τα laptop που χρησιμοποιώ ακόμα και όταν ήταν καινούρια ποτέ δεν ξεπεράσανε το 3ωρο στην καλύτερη ενώ συνάδελφοι με mac περνάγανε το 3ωρο για πλάκα)

Είναι σίγουρα δύσκολο να γίνει μια αντικειμενική μέτρηση για build quality· θα πρότεινα να δει κάποιος το μηχάνημα που θα αγοράσει από κοντά πάντα, λχ. το keyboard είναι κάτι εξαιρετικά βασικό και αυτό δεν το μετράει κανένας. Πάραυτα αν και δεν είμαι Mac user, και δε θα έδινα προσωπικά τα λεφτά για να πάρω Mac (όπως είπα: When money is no object, get a Mac.) η ποιότητα κατασκευής είναι κάτι που θεωρώ ότι τα Macbook Pro είναι μπροστά από τους ανταγωνιστές τους. Δες ένα Mac από κοντά, νομίζω ότι ανεχτείς το OS X, η ποιότητα κατασκευής του θα είναι κάτι που θα σε εκπλήξει ευχάριστα.

Για να απαντήσω ακριβώς πάντως την ερώτηση σου: ένα εύκολα μετρήσιμο μέγεθος build quality είναι το battery life σε συστήματα που έχουν το ίδιο πεδίο χρήσης και παρόμοιο βάρος κατασκευής (μη συγκρίνεις ultra-portable με desktop replacement, ούτε ένα με 2κιλη added extended battery και ένα με χωρίς). Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορείς να δεις πώς ο κατασκευαστής ταίριαξε τα διάφορα εξαρτήματα σε ένα σύστημα με σκοπό την βέλτιστη ενεργειακή απόδοση τους. Ένα επίσης έμμεσο μέγεθος για μέτρηση ποιότητας είναι και η "standard" εγγύηση που δίνει ο κατασκευαστής στο προϊόν του. Όταν κάποιος σε μια σειρά σου δίνει standard 3 χρόνια (Dell Precision) και σε κάποια άλλη 1 χρόνο (Dell XPS)... χμ... questions... (Για την ιστορία και τα 2 μηχανήματα που εξετάζονται από τον M.Jackson έρχονται με μονοετείς εγγυήσεις. Not cool δεδομένου ότι ζητάνε ένα κουβά χρήματα.)

(*) τα 2 μηχανήματα πρακτικά ζυγίζουν σε κιλά το ίδιο 2.6 kg το Dell έναντι 2.56 kg το Mac. Aναφέρομαι γενικά σε μια σύγκριση body-on-frame και unibody αν και είναι ενδεικτικό ότι σε αυτό το βάρος το Dell έχει μπαταρία 65WHr ενώ το Mac 77.5.
Εικόνα
Γνώσεις ⇛ Linux: Συμπαθητικές ┃ Προγραμματισμός: Συμπαθητικότερες ┃ Αγγλικά: Αστέρι
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.04 32bit σε HP nw9440 ┃ Ubuntu 10.04 32bit σε Toshiba Satellite U400┃ SLED 11 64bit σε Dell OptiPlex 780
kalakouentin
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό headless » 29 Μάιος 2013, 06:31

Να προσθέσω στα όσα έγραψε ο kalakouentin οτι μεγάλο ατού για το MBP είναι και η οθόνη του.
Και δεν είναι μόνο η ανάλυση (2500κάτι x 1600 έναντι 1920 x 1080 του Dell)
Αν έχεις δεί από κοντά retina display καταλαβαίνεις την διαφορά με οποιαδήποτε συμβατική οθόνη φορητού.

Βέβαια imho είναι αστείο να πληρώσεις για ένα φορητό υπολογιστή ποσό με το οποίο θα μπορούσες να αγοράσεις π.χ. αυτοκίνητο.
Γνώσεις ⇛ Linux: Καλές ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: debian wheezy/sid 64-bit (en_US.utf8)
Προδιαγραφές ⇛ CPU: 2x Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz │ RAM 3965 MiB │ ASUS INC. P5QL/EPU
Κάρτα γραφικών: nVidia GF104 [GeForce GTX 460] [10de:0e22]
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168]
My Blog
Άβαταρ μέλους
headless
powerTUX
powerTUX

Launchpad: headl3ss
IRC: h3adl3ss
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 29 Μάιος 2013, 23:14

@ kalakouentin
Ικανοποιητική απάντηση και χαίρομαι ιδιαιτέρως, διότι αλλιώς θα στην έλεγα...
... είμαι κακός ώρες-ώρες, αν και όταν είμαι καλός είμαι καλός, όταν είμαι κακός, είμαι ακόμα καλύτερος, χεχε....
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό M.Jackson » 31 Αύγ 2013, 09:58

Πλησιάζει ο καιρός και πρέπει να πάρω την απόφαση. Τα δεδομένα άρχισαν να αλλάζουν μετά από κάποια άρθρα που διάβασα με τρύπες που η Apple γνωρίζει μήνες αλλά δεν τις διορθώνει (σοβαρές τρύπες). Από την άλλη η λύση του PC είναι πιο φθηνή κατά 100 ευρώ (δηλαδή τίποτα).
Η αλήθεια να λέγετε είμαι ερωτευμένος με το Design εξωτερικά και εσωτερικά του mac, αλλά με προβληματίζει η μαμά Apple που δεν δίνει σημασία στην ασφάλεια. Υπάρχει και η επιλογή να βάλω ubuntu και να δουλεύω περισσότερες ώρες από εκεί παρά από το mac os αλλά δεν λέει. Πωω προβλήματα.
Άβαταρ μέλους
M.Jackson
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό konnn » 31 Αύγ 2013, 13:54

dell, θα πετα το μηχανημα με φουλ ελευθερια....
1 Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Desktop : Ubuntu 16.04 64bit
a Intel Core i3 CPU 530 2.93GHz ‖ RAM 3824 MiB ‖ Intel DH55HC -
b nVidia Device [10de:1040] (rev a1)
c eth0: Intel 82578DC Gigabit Network Connection
3 Notebook : Ubuntu 16.04 64 bit
a Intel Core i3-2365M CPU @ 1.40GHz ‖ RAM 3854 MiB ‖ LENOVO 20197
b Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller
c 5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 2230 ⋮ eth0: Realtek RTL8101E/RTL8102E

Αυτόματη υπογραφή.
Άβαταρ μέλους
konnn
Συντονιστής
Συντονιστής

Launchpad: konnn
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό evolgen » 31 Αύγ 2013, 15:05

Εφόσον τα λεφτά υπάρχουν, με βάση αυτά που έχεις γράψει ως τώρα, πάρε Mac. Αν υπάρχει έστω και η παραμικρή πιθανότητα να γράψεις εφαρμογή για iOS ή OS X, τότε το Mac είναι μονόδρομος.

Spoiler: show
Off topic:
Είχε χρειαστεί πριν αρκετούς μήνες να κάνω μια εφαρμογή που έγραψα συμβατή με OS X. Κανένας κοντινός φίλος μου με Mac, το να τρέξει σε virtualbox ήταν σχεδόν ακατόρθωτο, γενικά ένα τεράστιο πρόβλημα.

Αναγκάστηκα να πληρώσω για να "ενοικιάσω" ένα Mac, στο οποίο θα συνδεόμουν μέσω TeamViewer. Η τιμή του όλου service -δε θα κάνω διαφήμιση, είναι το μόνο του είδους του- ήταν στα $55/μήνα ή $35/μήνα με συνδρομή!

Από το να δίνω λοιπόν $55 όποτε το χρειάζομαι και να έχω και περιορισμούς στην χρήση του, προτίμησα να αγοράσω Mac στο οποίο έχω βάλει και Ubuntu και Windoze για να κάνω τη δουλειά μου παντού. Και πάλι όμως, το Ubuntu είναι αυτό που χρησιμοποιώ κυρίως, ενώ στα άλλα εγκατέστησα και χρησιμοποιώ κυρίως εφαρμογές ΕΛ/ΛΑΚ.
Το να μειώνεις ένα έργο ελεύθερου λογισμικού, επειδή θεωρείς το δικό σου καλύτερο,
είναι απαράδεκτη συμπεριφορά και δε συμβαδίζει με τις αρχές του ελεύθερου λογισμικού.

Γνώσεις Linux: Μέτριο++ ┃ Προγραμματισμός: Perl, R, Python, SQL, C, Common Lisp, BashΑγγλικά: Άριστα

1. Ubuntu 14.04 trusty
2. Intel Core i7-3520M CPU @ 2.90GHz ‖ RAM 7892 MiB
3. Intel 3rd Gen Core processor Graphics Controller [8086:0166] {i915}
4. eth0: Broadcom NetXtreme BCM57765 Gigabit Ethernet PCIe [14e4:16b4] (rev 10) ⋮ eth1: Broadcom BCM4331 802.11a/b/g/n [14e4:4331] (rev 02)
Άβαταρ μέλους
evolgen
daemonTUX
daemonTUX

IRC: bioevolgenec
Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας