Περί cpu και σύνθεσης φτηνού desktop

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Re: Περί cpu και σύνθεσης φτηνού desktop

Δημοσίευσηαπό dim459 » 21 Οκτ 2014, 20:05

PapaNight έγραψε:Μειονέκτημα ότι πρέπει να του βρεις οθόνη.

Έχω ένα lcd monitor 19' LG, το οποίο δεν παίρνει ρεύμα, πρέπει να έχει κάψει ένα πυκνωτή ακριβώς μετά τη σύνδεση του καλωδίου τροφοδοσίας. Έχω δει ακριβώς τι και που είναι σε 1-2 βιντεάκια στο youtube, αλλά είναι ψιλοδουλειά και δεν τα καταφέρνω τόσο καλά με το κολλητήρι, για να το αλλάξω μόνος μου.
Για τη δουλειά που το θέλω είναι μια χαρά, αν μου το αλλάξουν σε φυσιολογικό κόστος (έτσι μου έχει τάξει ηλεκτρονικός που τον έχω κάνει πλούσιο από πελάτες) έχει καλώς.
Αλλιώς όντως πρέπει να πάω και για οθόνη.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 26 Οκτ 2014, 17:35

OK, update...
Τα άσχημα πρώτα, δυστυχώς η οθόνη δεν είχε κάψει απλά τον πυκνωτή, είχε κάψει όλο το τροφοδοτικό.
Κόστος 40 ευρώ. Τα έδωσα εν γνώσει μου ότι με 65-70 έπαιρνα καινούρια, διότι από μια γρήγορη ματιά που έριξα σε ένα-δύο καταστήματα, όσες είδα σε αυτήν την τιμή, δεν μου γέμισαν το μάτι, ήταν ελαφρώς "ξεπλυμένα" τα χρώματα, χωρίς contrast, μάλλον το παλιό monitor παίζει καλύτερα.
Τα καλά τώρα.
Επιτέλους έφτιαξα το desktop.
Aκολουθώντας τις συμβουλές επεξεργαστή έβαλα τον pentium G3258.
Motherboard την Asrock H81M-DGS R 2.0 (θα έπρεπε να περιμένω μερικές μέρες για φτηνή Gibabyte και με είχε πιάσει ανυπομονησία).
Τροφοδοτικό στα 550 W, 500 gb sata σκληρό (με έτρωγε για ssd, αλλά πρυτάνευσε η λογική ότι δεν τον χρειάζομαι για να γράφω στο γραφείο, σε συνδυασμό με την αφραγκία), 4 gb ram DDR3 και καινούριο ανεμιστηράκι.
Συνολικό κόστος 230 ευρώ, άρα εντός των πλαισίων που συζητούσαμε.

Μπήκε ήδη πάνω η Kubuntu 14.04 64bit (στο γραφείο αφήνω τις lts, βαριέμαι να αλλάζω κάθε τρεις και λίγο), dual boot με windows 7 ultimate 64bit sp1 (γιατί άραγε ; Πάντα έχω μια φοβία ότι θα μου στείλουν ένα κωλοέγγραφο που δεν θα ανοίγει ή δε θα φαίνεται σωστά στο libreoffice, αν και μέχρι τώρα δεν έχει συμβεί).

Εντυπώσεις ; Όντως γι αυτά που θέλω "πετάει". Δεν ξέρω αν όντως είναι πιο γρήγορος από τον quad, πάντως την ίδια αίσθηση μου άφησε. Ομοίως και τα ενσωματωμένα γραφικά, 3d, επιτάχυνση, όλα ΟΚ.
Με τη μητρική δεν είχαμε προβλήματα, ούτε με το uefi ούτε με τις επιμέρους συσκευές, όλα μπήκαν και δούλεψαν απροβλημάτιστα.
Όλα ; Προφανώς αναφέρομαι στο Kubuntu. Για τα 7 ultimate, άσε καλύτερα, το μόνο που δούλευε ήταν ο ήχος.
Το πιο σπαστικό ήταν ότι δεν είχε εικόνα μετά το reboot 4 στις 5 φορές, μέχρι που κάποια στιγμή αποφάσισε να εμφανιστεί και έτσι πέρασα από το cd της mb τους drivers για την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών και συνήλθε. Έτσι απλά ; Όχι βέβαια, ο εγκαταστάτης από το cd απλά κράσαρε και έπρεπε να κάνω την αντίστροφη διαδικασία, update driver από τον device manager για κάθε συσκευή και ορισμό αναζήτησης drivers στο cd (ευτυχώς που τα θυμάμαι ακόμα).
Τέλος πάντων για να μην τα πολυλογώ, έφαγα κανένα μισάωρο συνολικά για να στήσω το Kubuntu και κανένα δίωρο για τα windows. Όποιον μου ξαναπεί για user friendly windows, θα τον .....

Και πάλι ευχαριστώ για τις πολύτιμες συμβουλές.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Logan » 26 Οκτ 2014, 18:33

Με γιες dim να το χαρείς καλοδούλευτο :)
1 Γνώσεις Linux: όχι και μιάου! ┃ Προγραμματισμού:Ε.. ┃ Αγγλικών: Μέτρια
2 Arch Linux Gnome 4χχ
3 Intel Core i5-3210M CPU @ 2.50GHz ‖ RAM 7.7 GiB |
4 Intel 3rd Gen Core processor Graphics Controller [8086:0166] {i915} ⋮ Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Thames [Radeon HD 7500M/7600M Series] [1002:6840] {radeon}
Refugees Welcome
Άβαταρ μέλους
Logan
daemonTUX
daemonTUX

Launchpad: loganlettuce
IRC: LoganL
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 26 Οκτ 2014, 18:51

Μεγειές, μεγειές καλοδούλευτο... :clap:
dim459 έγραψε:Όλα ; Προφανώς αναφέρομαι στο Kubuntu. Για τα 7 ultimate, άσε καλύτερα, το μόνο που δούλευε ήταν ο ήχος.
Εδώ θα έλεγα πως αν πήγαινες σε Windows 8.1 πιθανώς τα πράγματα θα πήγαιναν πολύ καλύτερα (άσε που είναι και πιο όμορφο και πιο γρήγορο... :P )
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sotos21 » 26 Οκτ 2014, 19:11

fkol k4 έγραψε: (άσε που είναι και πιο όμορφο και πιο γρήγορο...

Το όμορφο που το είδες;
Αντικειμενικά και υποκειμενικά τα 7 είναι πιο όμορφα, τέλος.
Έχουν:
α)aero (διαφάνεια - θόλωμα - σκιές)
β) στρογγυλές γωνίες, μόνο τα αρχαία pc είχαν γραφικά τετραγωνισμένα και από τα σύγχρονα αυτά που δεν είχαν πόρους να διαθέσουν για το eye candy(openbox) Ολόκληρη εξέλιξη έγινε για να βλέπεις το στρογγύλεμα στις πάνω γωνίες, κάποιοι έγραφαν κώδικες για χρόνια και οι άλλοι θέλουν να γυρίσουν στις σπηλιές.
Τελευταία επεξεργασία από sotos21 και 20 Νοέμ 2014, 22:29, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Καθόλου
2 Ubuntu 23.10 Mantic Minotaur 6.3.0-7-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity:Unity7:ubuntu unity)
3 AMD Ryzen 7 7730U with Radeon Graphics ‖ RAM 15368 MiB ‖ASUS TN3604YA - ASUS Vivobook_S_Flip TN3604YA_TN3604YA
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Barcelo [1002:15e7] {amdgpu}
5 wlp1s0: MEDIATEK Corp. Device [14c3:7922]
Άβαταρ μέλους
sotos21
Freedom
Freedom

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Logan » 26 Οκτ 2014, 19:20

Off topic:
sotos21 έγραψε:
fkol k4 έγραψε: (άσε που είναι και πιο όμορφο και πιο γρήγορο...

Το όμορφο που το είδες;
Αντικειμενικά και υποκειμενικά τα 7 είναι πιο όμορφα τέλος.
Έχουν:
α)aero (διαφάνεια - θόλωμα - σκιές)
β) στρογγυλές γωνίες, μόνο τα αρχαία pc είχαν γραφικά τετραγωνισμένα και από τα σύγχρονα αυτά που δεν είχαν πόρους να διαθέσουν για το eye candy(openbox) Ολόκληρη εξέλιξη έγινε για να βλέπεις το στρογγύλεμα στις πάνω γωνίες, κάποιοι έγραφαν κώδικες για χρόνια και οι άλλοι θέλουν να γυρίσουν στις σπηλιές.

Αυτό είναι γούστο ρε Σωτο.
Άσχετα με το windows εμένα μου αρέσουν τα φλατ και τετραγωνισμένα.
Στο windows 8 πάλι κατ εμέ είναι πολύ πιο ώριμο( το γραφικό περιβάλλον) και λιγότερο κιτς από το 7, χωρίς τις γυαλάδες και τα συναφή.( εκτώς του start που είναι άθλιο και δύσχρηστο)
1 Γνώσεις Linux: όχι και μιάου! ┃ Προγραμματισμού:Ε.. ┃ Αγγλικών: Μέτρια
2 Arch Linux Gnome 4χχ
3 Intel Core i5-3210M CPU @ 2.50GHz ‖ RAM 7.7 GiB |
4 Intel 3rd Gen Core processor Graphics Controller [8086:0166] {i915} ⋮ Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Thames [Radeon HD 7500M/7600M Series] [1002:6840] {radeon}
Refugees Welcome
Άβαταρ μέλους
Logan
daemonTUX
daemonTUX

Launchpad: loganlettuce
IRC: LoganL
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lucinos » 26 Οκτ 2014, 19:37

dim459 έγραψε:
Τροφοδοτικό στα 550 W

στο τροφοδοτικό νομίζω πήγες λίγο λάθος. Το σύστημά σου είναι εξαιρετικά χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Και 300W φτάνουν. Αν αγόραζες ένα 430W θα είχες και έναν σοβαρό αέρα για πιθανή αναβάθμιση. 550W είναι μεγάλη υπερβολή, δεν σου χρειάζονται σε καμμία περίπτωση.

windows δεν χρησιμοποιώ πλέον καθόλου για να τα κρίνω. Θεωρητικά τα 7 έχουν αρχίσει να απαρχαιώνονται καθώς έχουν να δεχθούν αναβάθμιση από το 2011 και το 2015 (σε λίγους μήνες) λήγει η περίοδος κανονικής υποστήριξης (τελείως λήγει το 2019). Εγώ δεν θα έβαζα καθόλου windows.
Spoiler: show
Γνώσεις → Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Μέτριος
Λειτουργικό → Ubuntu 11.04 natty 64-bit (el_GR.UTF-8)
Προδιαγραφές → CPU: 4x Intel Core i5 CPU 750 2.67GHz ‖ RAM 3953 MiB ‖ ASRock P55DE3
Κάρτες γραφικών: nVidia G92 [GeForce GTS 250] ⎨10de:0615⎬ (rev a2)
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller ⎨10ec:8168⎬ (rev 03)
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 26 Οκτ 2014, 20:06

Off topic:
sotos21 έγραψε:Το όμορφο που το είδες;
Αντικειμενικά και υποκειμενικά τα 7 είναι πιο όμορφα τέλος.

Αχααα... :mrgreen:
Κι έλεγα να δω ποιος θα «τσιμπήσει» πρώτος Εικόνα. Είπα να το κάνω και bold να φαίνεται καλύτερα, αλλά παραήταν «κάρφωμα» :mrgreen:
Δεν με νοιάζει τι λες,έχω και τον Κο Επίτιμο που συμφωνεί μαζί μου, θα κάνουμε team :P :P :P
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 26 Οκτ 2014, 20:08

fkol k4 έγραψε:Εδώ θα έλεγα πως αν πήγαινες σε Windows 8.1 πιθανώς τα πράγματα θα πήγαιναν πολύ καλύτερα (άσε που είναι και πιο όμορφο και πιο γρήγορο... :P )

Όσον αφορά στην υποστήριξη των συσκευών φαντάζομαι ότι έτσι θα είναι τα πράγματα.
Το θέμα είναι ότι 2-3 φορές που τα έχω μπουτάρει στο laptop μου με ξενίζει ελαφρώς το περιβάλλον τους και πρέπει να ψάχνω για να κάνω κάτι ή να βρω που είναι κάτι.
Δεδομένου ότι δεν έχω την πρόθεση να ασχοληθώ μαζί τους, αφού κατ' ουσίαν υπάρχουν μόνο και μόνο για το ενδεχόμενο να χρειαστεί κάτι-κάποτε, προτίμησα τα 7 τα οποία έχουν τη γνωστή λογική-διάρθρωση.
Το ίδιο ισχύει πάνω κάτω και με το office 2013, στο οποίο έψαχνα απελπισμένα να βρω τι είναι που !
Αισθάνομαι τυχερός που δεν είμαι αναγκασμένος να το χρησιμοποιώ και να προσπαθήσω να το συνηθίσω.

έγραψε:windows δεν χρησιμοποιώ πλέον καθόλου για να τα κρίνω. Θεωρητικά τα 7 έχουν αρχίσει να απαρχαιώνονται καθώς έχουν να δεχθούν αναβάθμιση από το 2011 και το 2015 (σε λίγους μήνες) λήγει η περίοδος κανονικής υποστήριξης (τελείως λήγει το 2019). Εγώ δεν θα έβαζα καθόλου windows.

Ισχύει ότι έγραψα παραπάνω. Υπάρχουν μόνο και μόνο για το office, σε περίπτωση που δεν ανοίξει ή δεν ανοίξει σωστά κάποιο έγγραφο στο libre.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sotos21 » 26 Οκτ 2014, 20:11

Οι συγκρίσεις δικές σας.

Είναι σαν να μου λες ότι το lxde είναι πιο όμορφο από το kde...... από πότε;;;
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Καθόλου
2 Ubuntu 23.10 Mantic Minotaur 6.3.0-7-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity:Unity7:ubuntu unity)
3 AMD Ryzen 7 7730U with Radeon Graphics ‖ RAM 15368 MiB ‖ASUS TN3604YA - ASUS Vivobook_S_Flip TN3604YA_TN3604YA
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Barcelo [1002:15e7] {amdgpu}
5 wlp1s0: MEDIATEK Corp. Device [14c3:7922]
Άβαταρ μέλους
sotos21
Freedom
Freedom

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας