Linuxmint 17.1 KDE 64bit

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Re: Linuxmint 17.1 KDE 64bit

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 14 Ιαν 2015, 03:45

koleygr έγραψε:Εγώ πάλι σκέφτομαι να βάλω Gentoo που είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο και με ενθουσιάζει η ιδέα να έχω τον κώδικα κάθε εφαρμογής που χρησιμοποιώ.
Αν ξέρετε κάποια άλλη τέτοια διανομή (που να κάνεις compile ο,τι χρησιμοποιείς) πείτε μου να κοιτάξω κι εκεί πριν προχωρήσω.
Off topic:
Αν καταφέρω και μόνο να εγκαταστήσω το Gentoo θα αλλάξω το χαμηλό λινουξ σε μέτριο στην υπογραφή μου :)

Ναι, το Gentoo είναι η αλήθεια πως διατηρεί ένα ξεχωριστό πρεστίζ αάμεσα στις διανομές Linux και πως πολλοί θεωρούν «παράσημο» το να γίνουν χρήστες Gentoo.
βέβαια αυτό ισχύει περισσότερο για χρήστες που προσπαθούν να μάθουν τα ενδότερα του Linux, γιατί το 99% αυτών που ξέρουν από ένα ποσοστό και πάνω, το αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι...Εικόνα

Επικρατεί η άποψη πως το Gentoo «δεν κάνει για τον απλό χρήστη». Πιστεύω πως αυτό είναι απόλυτα αληθές. Όχι γιατί είναι δύσκολο να το εγκαταστήσεις (δεν είναι τόσο δύσκολο όσο λέει η φήμη του, αν μπορείς να ακολουθήσεις προσεκτικά το handbook θα το καταφέρεις), ούτε γιατί είναι δύσκολο να το συντηρείς (ok, αυτό είναι όντως δύσκολο Εικόνα), αλλά γιατί δεν παρουσιάζει καμία πρακτική αξία για χρήση desktop.

Η δύναμη του Gentoo είναι το ότι μπορεί να παραμετροποιηθεί τόσο πολύ ένα σύστημα, που τελικά να έχει πολύ μικρό μέγεθος binary αρχείων (φυσικά με μειωμένη λειτουργικότητα σε σχέση με τα προ-μεταγλωττισμένα αρχεία που διανέμονται από τις υπόλοιπες διανομές), κάτι που είναι κυρίως χρήσιμο για εξειδικευμένες χρήσεις, όπως embedded μηχανήματα, routers, έξυπνες συσκευές κτλ όπου ο στόχος είναι να κάνουν ένα πράγμα και να το κάνουν καλά.

Ένα desktop έχει εξ' ορισμού πολύ ευρύ πεδίο εφαρμογών και δυνατοτήτων, οπότε το πλεονέκτημα αυτό του Gentoo χάνεται και μένουν μειονεκήματα όπως:
  • Ρυθμός ενημερώσεων
    Αντίθετα με ό,τι οι περισσότεροι πιστεύουν, το Gentoo δεν είναι διανομή που έχει σκοπό να περιλαμβάνει τις τελευταίες εκδόσεις των πακέτων. Στην πραγματικότητα, το Gentoo βρίσκεται λίγο πίσω (χρονολογικά) από το Ubuntu. Η έκδοση testing περιλαμβάνεις όλες τις νέες εκδόσεις μεν, αλλά δεν είναι η επίσημη έκδοση.
  • Διαφορετικό default init system από ότι ολόκληρο το οικοσύστημα των διανομών Linux.
    Πλέον, ο systemd είναι το κατ'εξοχήν init σύστημα όλων των διανομών Linux, ειδικά μετά τη μετάβαση σε αυτό και των Debian-Ubuntu (από την 15.04 και μετά). Έτσι, το να μάθει κανείς το openrc, δεν χρησιμεύει πουθενά παρά μόνο στο Gentoo, σε αντίθεση με τι ς άλλες διανομές που παρουσιάζουν (επιτέλους!!) μια ομοιομορφία στο τμήμα αυτό.
    ** Ο systemd είναι βέβαια διαθέσιμος στα αποθετήρια του Gentoo, αλλά δεν είναι η default επιλογή.
  • Δυσκολία συντήρησης
    Για να μπει αυτό θέλει το Χ πακέτο αυτό το USE flag, για να μπει το άλλο θέλει mask το Ψ, εγώ τα παράτησα αρκετά γρήγορα πάντως... Όχι ότι δεν γίνεται, απλά...
  • Μεταγλωττίσεις πακέτων
    Ok, αυτό θα το χωρίσω σε μέρη. Τπάρχουν μεν binary πακέτα στο Gentoo, αλλά έτσι υποτίθεται πως χάνεται το νόημα, οπότε ας υποθέσουμε πως η μεγάλη πλειοψηφία είναι από πηγαίο κώδικα.
    • Χρόνος μεταγλώττισης: Είναι προφανές πως το να μεταγλωττίσεις ένα πακέτο (πόσο μάλλον όλο το λειτουργικό) από πηγαίο κώδικα είναι χρονοβόρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
    • Ενέργεια (οικιακή): Αν υποθέσουμε πως σε ένα σπίτι υπάρχουν πχ 3 υπολογιστές που τρέχουν Gentoo και προσπαθείς να τους κρατήσεις ενημερωμένους, φαντάσου τι αποτέλεσμα θα έχει αυτό στο λογαριασμό του ηλεκτρικού.
    • Ενέργεια (γενικά): Ας φανταστούμε τι επιπλέον ποσό ενέργειας θα χρειαζόταν παγκοσμίως αν όλοι οι υπολογιστές του κόσμου μεταγλώττιζαν από πηγαίο κώδικα τα πακέτα τους, αντί να τα εμταγλωττίζει καπου ένα server farm και να τα μοιράζει έτοιμα Εικόνα
Για το τέλος, θα αφήσω αυτό:
Υποθέτω πως όλοι όσοι χρησιμοποιούμε υπολογιστές, τους χρησιμοποιούμε για να κάνουμε κάποια πράγματα με αυτούς. Η χρήση λοιπόν του υπολογιστή δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ένα μέσο ώστε να κάνουμε κάποια εργασία, να επικοινωνήσουμε, να ενημερωθούμε κτλ.
Σε κάποιο forum λοιπόν, σε μια τεταμένη συζήτηση μεταξύ χρηστών διαφορετικών λειτουργικών, κάποιος είχε πει την ατάκα «Άμα είναι ρε φίλε να κάθεσαι όλη μέρα να παίζεις με το conky για να λες εδώ πόσο έχεις φτιάξει το $(βάλε_εδώ_μια_διανομή_Linux_με_υψηλό_πρεστίζ)», τότε τσάμπα το έβαλες. Το θέμα δεν είναι το τι τρέχεις, είναι το τι το κάνεις με δαύτο...». Κάτι που αν και ελαφρώς κυνικό, δεν είναι και λάθος.
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Th P » 14 Ιαν 2015, 13:10

dim459 έγραψε:Χμμμ... και ένα γενικότερο σχόλιο :
Το κακό με την περίπτωσή μου είναι ότι από τη μια θέλω KDE και από την άλλη διανομές που δεν το έχουν σαν βασικό desktop τους.
Υποθέτω ότι με μια διανομή προσανατολισμένη στο KDE δεν θα υπήρχαν διάφορα χαζά μικροπροβληματάκια...

Καλημέρα και καλορίζικο κι από μένα!
Συστήνω ανεπιφύλακτα και το βασισμένο σε Debian SolydXK http://solydxk.com/
Προσανατολισμένο σε KDE και XFCE, σταθερότατο, όλα δουλεύουν "out of the box"
και για χρήστες Ubuntu ή άλλης Debian based διανομής δεν απαιτείται "χρόνος εκμάθησης".

έγραψε:
About SolydXK
SolydX and SolydK are Debian based distributions with the Xfce and KDE desktop.

SolydXK aims to be simple in use, providing an environment that is both stable and secure.
SolydXK is an open source alternative for small businesses, non-profit organizations and home users.
A bit of history

You find SolydXK’s roots in another great distribution: Linux Mint.

There were two distributions which I liked very much: Linux Mint KDE and Linux Mint Debian Edition. There were once rumors that the two would merge, but unfortunately that didn’t happen. So, I decided to make my own distribution. First as a tutorial in the forum, but later it became known as “The unofficial LMDE KDE”. When Linux Mint dropped their LMDE Xfce edition, I started that one from scratch and “The unofficial LMDE Xfce” was born.

Both these editions were mainly created with the help of the community. Without them they simply wouldn’t exist. Especially with the Xfce edition where the community decided which software was to be included and which software not. So, these distributions are really community driven.

When it became clear that the unofficial editions were not going to become official I decided to take the next step and let these great distributions stand on their own two feet and the unofficials got their proper names: SolydX and SolydK.

SolydXK will not forget its roots. SolydXK and Linux Mint closely work together to make our distributions even better.

Schoelje,
14/02/2013

Φιλικά
Θανάσης Π.
Σταθερή είναι η διανομή που προσπαθείς ανεπιτυχώς να κρασσάρεις
Linux: Low┃Προγραμματισμός: No┃Αγγλικά: Good
Είμαι αναλφάβητος, ανιστόρητος και άξιος της μοίρας μου
Άβαταρ μέλους
Th P
powerTUX
powerTUX

IRC: ThP1
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό madvinegar » 14 Ιαν 2015, 18:59

fkol k4 έγραψε:«Άμα είναι ρε φίλε να κάθεσαι όλη μέρα να παίζεις με το conky για να λες εδώ πόσο έχεις φτιάξει το $(βάλε_εδώ_μια_διανομή_Linux_με_υψηλό_πρεστίζ)», τότε τσάμπα το έβαλες.

Ετσι ακριβως! Μην καταντησουμε σαν τον Σωτήρη! :P :P :P :lol: :lol: :lol:
1 Γνώσεις Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Πολύ Καλό
2 Ubuntu 18.04 bionic beaver 4.13.0-16-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Gnome ubuntu)
3 Intel Core2 Duo CPU T5550 1.83GHz ‖ RAM 2008 MiB ‖ Acer Chapala - Acer, inc. Aspire 5920G
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV620/M82 [Mobility Radeon HD 3450/3470] [1002:95c4] {radeon}
5 wlan0: Intel PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection [8086:4222] (rev 02) ⋮ eth0: Broadcom NetLink BCM5787M Gigabit Ethernet PCI Express [14e4:1693] (rev 02)
Blog: https://madvinegar.wordpress.com/
Άβαταρ μέλους
madvinegar
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sotos21 » 14 Ιαν 2015, 19:36

madvinegar έγραψε:Ετσι ακριβως! Μην καταντησουμε σαν τον Σωτήρη!

Έχουν απαντήσει ήδη για εμένα οι απανταχού της γης φιλόσοφοι. :geek: :geek:
Αν το φαγητό είναι μόνο για επιβίωση και το sex μόνο για αναπαραγωγή τότε έχει απόλυτο δίκιο ο Φίλιππος. ;)
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Καθόλου
2 Ubuntu 23.10 Mantic Minotaur 6.3.0-7-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity:Unity7:ubuntu unity)
3 AMD Ryzen 7 7730U with Radeon Graphics ‖ RAM 15368 MiB ‖ASUS TN3604YA - ASUS Vivobook_S_Flip TN3604YA_TN3604YA
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Barcelo [1002:15e7] {amdgpu}
5 wlp1s0: MEDIATEK Corp. Device [14c3:7922]
Άβαταρ μέλους
sotos21
Freedom
Freedom

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Learner » 14 Ιαν 2015, 21:06

sotos21 έγραψε:Αν το φαγητό είναι μόνο για επιβίωση και το sex μόνο για αναπαραγωγή τότε έχει απόλυτο δίκιο ο Φίλιππος. ;)

Χαχαχαχα.. ναι, είναι απόλαυση να μεταγλωττίζεις τα πάντα.. από τον πυρήνα έως τον gedit, κάθε φορά.

Εικόνα
About Me
NickTux@GitHub

Spoiler: show
1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό madvinegar » 14 Ιαν 2015, 21:21

Χωρίς να ειναι απόλυτο, θεωρω πως το γεγονός ότι εχουμε βαλει linux σημαίνει πως τον υπολογιστή δεν τον εχουμε αποκλειστικά και μονο για δουλειά. Σε προκαλει αυτο το λειτουργικό να το παραμετροποιήσεις, να το σκαλίσεις, να το ψαξεις, να ενημερωνεσαι για δαύτο κτλπ.

Αν θελαμε κατι αποκλειστικά για δουλεια, μέναμε και στα windows που στο τσακιρ κέφι αλλάζαμε κανενα background που και που... :P :P :P
1 Γνώσεις Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Πολύ Καλό
2 Ubuntu 18.04 bionic beaver 4.13.0-16-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Gnome ubuntu)
3 Intel Core2 Duo CPU T5550 1.83GHz ‖ RAM 2008 MiB ‖ Acer Chapala - Acer, inc. Aspire 5920G
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV620/M82 [Mobility Radeon HD 3450/3470] [1002:95c4] {radeon}
5 wlan0: Intel PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection [8086:4222] (rev 02) ⋮ eth0: Broadcom NetLink BCM5787M Gigabit Ethernet PCI Express [14e4:1693] (rev 02)
Blog: https://madvinegar.wordpress.com/
Άβαταρ μέλους
madvinegar
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό koleygr » 14 Ιαν 2015, 21:22

Ilias95 έγραψε:
http://www.linuxfromscratch.org/lfs/
Δεν είναι ακριβώς διανομή, αλλά άμα τα καταφέρεις βάλε υψηλό στην υπογραφή. :P

Οι υπόλοιπες source-based: http://distrowatch.com/search.php?category=Source-based

koleygr έγραψε:με ενθουσιάζει η ιδέα να έχω τον κώδικα κάθε εφαρμογής που χρησιμοποιώ.

Γιατί ακριβώς;
Έχεις υπόψιν σου πόσο χρόνο θα τρως για να κάνεις compile κάθε πακέτο κάθε φορά που θα αναβαθμίζεται; (χώρια πόσο χρόνο θα φας την 1η φορά για όλα τα πακέτα)

Και τι εννοείς να «έχεις» τον κώδικα της εφαρμογής; Τον κώδικα κάθε εφαρμογής μπορείς να τον έχεις σε οποιαδήποτε διανομή, open source είναι άλλωστε.
Το θέμα είναι να επιλέξεις αν θα κάθεσαι κάθε φορά να τον μεταγλωττίζεις μόνος σου ή θα χρησιμοποιείς τα έτοιμα binaries που προσφέρουν οι κοινότητες.

Σε ευχαριστώ για τα link πολύ χρήσιμα... Πολύ ενδιαφέρον και το linux from scratch. Στο link που μου έδωσες ενα από τα δύο Gentoo ή Linux from scratch
το βγάζει να μην υποστιρίζει i686 αλλά πρέπει να είναι λάθος της σελίδας.

Βασικά και να περάσω κάποια από τις διανομές αυτές, δεν θα την περάσω για να τη χρησιμοποιώ (τουλάχιστον όχι στο desktop) αλλά για να μάθω
πως στήνεται ενα λειτουργικό λίνουξ... πώς εγκαθιστάς πακέτα και προγράμματα με compile... σε ποιούς φακέλους γράφει η κάθε σου εγκατάσταση
(για προγράμματα που χρησιμοποιώ) κλπ... Να μάθω δηλαδή και κατα τα άλλα στο desktop θα συνεχίσω να δουλευω debian based διανομές.

Παρόλα αυτά, αν μάθω να μεταγλωτίζω τον κέρνελ ίσως να φτιάξω με κάποιο τρόπο το καημένο το νετμουκάκι μου που δεν αντέχει ουτε καν
το debian και το lubuntu πλεον.

fkol k4 έγραψε:
Ναι, το Gentoo είναι η αλήθεια πως διατηρεί ένα ξεχωριστό πρεστίζ αάμεσα στις διανομές Linux και πως πολλοί θεωρούν «παράσημο» το να γίνουν χρήστες Gentoo.
βέβαια αυτό ισχύει περισσότερο για χρήστες που προσπαθούν να μάθουν τα ενδότερα του Linux, γιατί το 99% αυτών που ξέρουν από ένα ποσοστό και πάνω, το αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι...Εικόνα
....
Για το τέλος, θα αφήσω αυτό:
Υποθέτω πως όλοι όσοι χρησιμοποιούμε υπολογιστές, τους χρησιμοποιούμε για να κάνουμε κάποια πράγματα με αυτούς. Η χρήση λοιπόν του υπολογιστή δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ένα μέσο ώστε να κάνουμε κάποια εργασία, να επικοινωνήσουμε, να ενημερωθούμε κτλ.
Σε κάποιο forum λοιπόν, σε μια τεταμένη συζήτηση μεταξύ χρηστών διαφορετικών λειτουργικών, κάποιος είχε πει την ατάκα «Άμα είναι ρε φίλε να κάθεσαι όλη μέρα να παίζεις με το conky για να λες εδώ πόσο έχεις φτιάξει το $(βάλε_εδώ_μια_διανομή_Linux_με_υψηλό_πρεστίζ)», τότε τσάμπα το έβαλες. Το θέμα δεν είναι το τι τρέχεις, είναι το τι το κάνεις με δαύτο...». Κάτι που αν και ελαφρώς κυνικό, δεν είναι και λάθος.

Σε ευχαριστώ για την αναλυτικότατη ενημέρωση... Όπως είπα και παραπάνω με ενδιαφέρει για να μάθω το λίνουξ και συμπληρώνω πως φτιάχνω
κάποια προγράμματα που θέλω να έχουν συμβατη και προβλεπόμενη συμπεριφορά σε όσο το δυνατόν περισσότερες διανομές λίνουξ. Το Gentoo
εκτός από την εκμάθηση, θα μου δείξει και τις πραγματικές ελάχιστες εξαρτήσεις των προγραμμάτων που φτιάχνω αλλά και των προγραμμάτων
που χρησιμοποιούν τα προγράμματά μου. Για να καταλάβεις, αυτή τη στιγμή παρακολουθώ το introduction to linux του edx και προσπαθώ να μάθω ότι μπορώ
για τα στάνταρ πρότυπα του filesystem στο λίνουξ ωστε να ξέρω πού θα πάνε τα βοηθητικά αρχεία των προγραμμάτων μου. Επίσης, με ενδιαφέρει
να κάνω compile αλλά και μεταρτοπές σε κάποια προγράμματα για να τα χρησιμοποιήσω στατικά ή να φτιάξω κάτι ανάλογο (και φυσικά μπορώ να το κάνω μεσω ubuntu) αλλά αν δε σε πιέζει κανενας δεν προχωράς και τοσο γρήγορα!

Ευχαριστώ
(και ένα on topic: Το kde είναι το περιβάλλον που θα έπρεπε να χρησιμοποιώ περισσότερο απ όλα αφού τη μισή μερα είμαι στον kile και την άλλη μισή
στο Qt αλλά παρόλα αυτά σε κανένα από τα λειτουργικά μου δεν έχω kde)
1 Linux: Χαμηλό ┃ Προγρ: Μέτρια ┃ Αγγλ: Μέτρια
DESKTOP:
2 Ubuntu 14.04 3.13.0-43-generic 64bit (en_US.UTF-8, Unity),
Linux Mint 7.1 3.13.0-39-generic 64bit (en_US, Cinamon),
Debian GNU/Linux (7.7) 3.2.0-4-amd64 (en_US, default)
3 Intel Core2 CPU 6600 2.40GHz ‖ RAM 5968 MiB ‖ Gigabyte P35-S3
4 nVidia GT218 [GeForce 210] [10de:0a65] {nouveau}
5 eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 01)
NOTEBOOK:
2 debian 7.7 3.2.0-4-686-pae 32bit(en_US.utf8, default)
3 Intel Atom CPU N270 1.60GHz || RAM 2016 MiB || TOSHIBA KAVAA - TOSHIBA TOSHIBA NB200
koleygr
seniorTUX
seniorTUX

Launchpad: koleygr
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sotos21 » 14 Ιαν 2015, 21:29

Στο παρακάτω απάντησα κύριε Νίκο με αφορμή τον Mad που είπε για το conky.
fkol k4 έγραψε:Υποθέτω πως όλοι όσοι χρησιμοποιούμε υπολογιστές, τους χρησιμοποιούμε για να κάνουμε κάποια πράγματα με αυτούς. Η χρήση λοιπόν του υπολογιστή δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ένα μέσο ώστε να κάνουμε κάποια εργασία...

Κάνω την αντικατάσταση στις λέξεις για να το καταλάβεις.
Υποθέτω πως όλοι χρησιμοποιούμε το φαγητό και το sex, τα χρησιμοποιούμε για να κάνουμε κάποια πράγματα με αυτά. Η χρήση λοιπόν του φαγητoύ και του sex δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ένα μέσο ώστε να κάνουμε κάποια εργασία...
Με πιο απλά λόγια αν κάτι πρέπει να το κάνουμε και εφόσον μπορούμε, γιατί να μην το απολαύσουμε κιόλας.
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Καθόλου
2 Ubuntu 23.10 Mantic Minotaur 6.3.0-7-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity:Unity7:ubuntu unity)
3 AMD Ryzen 7 7730U with Radeon Graphics ‖ RAM 15368 MiB ‖ASUS TN3604YA - ASUS Vivobook_S_Flip TN3604YA_TN3604YA
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Barcelo [1002:15e7] {amdgpu}
5 wlp1s0: MEDIATEK Corp. Device [14c3:7922]
Άβαταρ μέλους
sotos21
Freedom
Freedom

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 14 Ιαν 2015, 22:16

sotos21 έγραψε:Κάνω την αντικατάσταση στις λέξεις για να το καταλάβεις.
Υποθέτω πως όλοι χρησιμοποιούμε το φαγητό και το sex, τα χρησιμοποιούμε για να κάνουμε κάποια πράγματα με αυτά. Η χρήση λοιπόν του φαγητoύ και του sex δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ένα μέσο ώστε να κάνουμε κάποια εργασία
Με πιο απλά λόγια αν κάτι πρέπει να το κάνουμε και εφόσον μπορούμε, γιατί να μην το απολαύσουμε κιόλας.

Πολύ σωστά, ειδικά το κομμάτι του quote που έβαλα σε bold.
Παρ' όλα αυτά, υπάρχει μια γραμμή που διαχωρίζει τον καλοφαγά (αυτόν δηλαδή που δεν τρώει μόνο για να επιβιώσει αλλά μπορεί παράλληλα να εκτιμήσει την εμπειρία του φαγητού και φροντίζει να μάθει πως μπορεί να την βελτιώσει) από τον υπερβολικά λαίμαργο (ο οποίος ξεχνά πως η εμπειρία του φαγητού είναι μόνο μια από όλες όσες μπορεί να βιώσει).

Αντίστοιχα, υπάρχει μια γραμμή που διαχωρίζει αυτόν που θέλει να βελτιώσει τις γνώσεις του περί των υπολογιστών και της χρήσης του Linux ως λειτουργικό ώστε να βελτιώσει (και κατά συνέπεια να απολαύσει περισσότερο) την εμπειρία του computing, από αυτόν που δίνει υπερβολικό βάρος στην εμπειρία του computing παραμελώντας τα υπόλοιπα που οι υπολογιστές μπορούν να του προσφέρουν.

Αν κάθε φορά που βγαίνει καινούριο KDE πρέπει να έχω αιχμάλωτο τον υπολογιστή μου για Χ ώρες χωρίς να υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος γι αυτό (όπως πχ να το έχω γράψει εγώ και να το τεστάρω), τότε μάλλον έχω χάσει το νόημα, έτσι δεν είναι;

koleygr έγραψε:Σε ευχαριστώ για την αναλυτικότατη ενημέρωση... Όπως είπα και παραπάνω με ενδιαφέρει για να μάθω το λίνουξ και συμπληρώνω πως φτιάχνω
κάποια προγράμματα που θέλω να έχουν συμβατη και προβλεπόμενη συμπεριφορά σε όσο το δυνατόν περισσότερες διανομές λίνουξ. Το Gentoo
εκτός από την εκμάθηση, θα μου δείξει και τις πραγματικές ελάχιστες εξαρτήσεις των προγραμμάτων που φτιάχνω αλλά και των προγραμμάτων
που χρησιμοποιούν τα προγράμματά μου. Για να καταλάβεις, αυτή τη στιγμή παρακολουθώ το introduction to linux του edx και προσπαθώ να μάθω ότι μπορώ
για τα στάνταρ πρότυπα του filesystem στο λίνουξ ωστε να ξέρω πού θα πάνε τα βοηθητικά αρχεία των προγραμμάτων μου. Επίσης, με ενδιαφέρει
να κάνω compile αλλά και μεταρτοπές σε κάποια προγράμματα για να τα χρησιμοποιήσω στατικά ή να φτιάξω κάτι ανάλογο (και φυσικά μπορώ να το κάνω μεσω ubuntu) αλλά αν δε σε πιέζει κανενας δεν προχωράς και τοσο γρήγορα!

Ο portage είναι ένας package manager που έχει σχεδιαστεί ώστε να κάνει ευκολότερο το να θέτεις κάποιος custom flags για την μεταγλώττιση ενός προγράμματος, καθώς και για να αυτοματοποιήσει κάπως τη διαδικασία [configure, make, make install] (ή άλλες παρόμοιες).
Προφανώς αυτό σημαίνει πως χρησιμοποιώντας τον portage, δεν πρόκειται να μάθεις να θέτεις custom flags για την μεταγλώττιση ενός προγράμματος, μιας και το κάνει για σένα ο package manager.

Είμαι της άποψης πως με όλες τις διανομές μπορείς να κάνεις τα πάντα εύκολα ή δύσκολα, κυρίως γιατί υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά ξέρουν καλό Linux και ας χρησιμοποιούν κάποια από τις λεγόμενες «εύκολες» διανομές.
Υπάρχουν πχ εργαλεία και μέθοδοι και στο Ubuntu όπως apt-build, apt-pinninng, εκτεταμένη χρήση του dpkg αντί του apt/aptitude (πχ. dpkg-buildpackage), debootstrap κτλ που μπορούν να προσφέρουν εμπειρία χρήσης παρόμοια (ή και πιο «δύσκολη») με αυτή των λεγόμενων «διανομών για προχωρημένους» και το ίδιο επίπεδο ελέγχου.

koleygr έγραψε:(και ένα on topic: Το kde είναι το περιβάλλον που θα έπρεπε να χρησιμοποιώ περισσότερο απ όλα αφού τη μισή μερα είμαι στον kile και την άλλη μισή
στο Qt αλλά παρόλα αυτά σε κανένα από τα λειτουργικά μου δεν έχω kde)

Το KDE έχει (όπως τα πάντα άλλωστε), έχει σημεία που θα σου αρέσουν και σημεία που δεν θα σου αρέσουν. Το θέμα είναι
  • Τι από τα 2 συναντάς συχνότερα κατά τη χρήση. Αν αυτά που δεν σου αρέσουν δεν τα συναντάς κιόλας, τότε όλα εντάξει. Αν τα βρίσκεις μπροστά σου συνεχώς, τότε υπάρχει πρόβλημα.
  • Τν τα σημεία που σου αρέσουν σου αρέσουν τόσο ώστε να ανεχτείς τα άλλα, τότε οκ. Αν όχι, τότε πάλι υπάρχει πρόβλημα.
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 14 Ιαν 2015, 22:35

Χμμμ... μου βάζετε ιδέες, το έχω ξαναγράψει ότι πάντα σκεφτόμουν να δοκιμάσω Arch αλλά πάντα κατέληγα κότα !
Ευχαριστώ όλους σας για τις προτάσεις, επειδή αυτή τη στιγμή είμαι λίγο λιώμα, το Antergos αν κατάλαβα καλά βασίζεται στο Arch και έχει γραφικό εγκαταστάτη ;
Όσον αφορά την υπόλοιπη συζήτηση θα σας αναφέρω ένα αγαπημένο μου moto που είχε στην υπογραφή του ένας φίλος από άλλο φόρουμ σχετικό με audio-video (ναι έχω και αυτό το κόλλημα, αν και πλέον δεν ασχολούμαι ενεργά).
Όπως πιθανώς μαντέψατε εκεί λάμβαναν χώρα συζητήσεις επί συζητήσεων σχετικά με το πως μπορεί να ρυθμιστεί καλύτερα ένας προβολέας ώστε να αποδίδει καλύτερη εικόνα.
Ο φιλαράκος λοιπόν έγραφε :
Ο προβολέας είναι για να κάνω ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ.
Άμα θέλω να δω ταινία, πάω σινεμά ! !
Θεός ; ; ; ;
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας