Η απόλυτη προταιρεότητα για user-friendliness είναι και μία "παγίδα" για να γίνει κανείς ventor-lock-in
θα εξηγηθώ παρακάτω
Το Gimp είναι και το inkscape μια χαρά πανίσχυρα και άκρως ανταγωνιστηκά σε σχέση με photoshop και illustrator
Ότι θές κάνεις απλά πρέπει όπως σε όλα τα προγράμματα multimedia να πειραματιστείς (όπως και στον προγραμματισμό κλπ)
Δεν γίνεται με ένα tutorial την άλλη μέρα να κάνεις και portfolio ..
και μην ξεχνάμε ότι είναι και opensource
Για το work-flow και το user-friendliness
Όταν κάποιος πρώτα δοκιμάσει τα πανάκριβα proprietary προγράμματα με φοβερά σχεδιασμένο design ειδικά κατασκευασμένο
απο ψυχολόγους, καρδιολόγους, αμπελοφυλοσοφολόγους κλπ... ώστε o χρήστης με μερικά κλίκ και drag n drops να κάνει παπάδες
μετά συνηθίζει και ότι software και να δοκιμάσει θέλει να είναι "κλώνος" του...
(δείτε gimpshop ... εώς και openoffice)
πάει μετά λοιπόν και βλέπει τον "κλωνο" και σαφέστατα αναγνωρίζει ότι το "ορίζιναλ" είναι πολυ καλύτερο...(για αυτόν)
και παει σαν καλό θύμα ventor locked in που είναι και λέει ότι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο με τίποτα και
το τάδε πρόγραμμα είναι το καλύτερο από όλα κλπ
προσωπικά έχω βαρεθεί να ακούω ότι δεν ηπάρχει καλύτερο πρόγραμμα απο το photoshop το τάδε το δείνα
και με ενοχλεί ιδιαίτερα ότι αφήνεται να ενοηθεί ότι δεν μπορει να υπάρξει καλύτερο πράγμα που είναι τεράστιο λάθος !!!
Αυτές οι φημολογίες είναι τελείως στατικές ,δεν βλέπουν και μάλιστα αδιαφορούν ότι υπάρχει η δυνατότητα αν δεν υπάρχει
κατι ότι μπορεί απλά να φτιαχτεί.
Προγραμματισμό θέλει όμως για να φτιαχτεί ...
libraries υπάρχουν, όρεξη χρειάζεται
Εδώ θα πώ κάτι που ίσως κάποιοι να μην το έχουν πάρει υπόψιν τους
Όταν κάποιος δεν έχει καμία σχέση με computers άμα εκτεθεί για πρώτη του φορά σε linux
και απλά το χρησιμοποιήσει για να κάνει την δουλειά του για κάποιο διάστημα
με τα θαυμάσια εργαλεία γραφείου (koffice ,openoffice ,kmail,evolution)
και κανα firefox (αλλά και άλλα ) τότε ...
...σας διαβεβαιώνω σε ότι έχω ιερό καί όσο γίνεται ποτέ να ισχύει κάτι τέτοιο μέσα απο ένα post σε forum
ότι όταν αυτός ο χρήστης δεί windowς και προγράμματα που παίζουν σε windows (και κάποια σε mac) θα του φανούν
περίεργα , δύσκολα και ακόμα και γελοία .
Άρα δεν είναι το inkscape και το κάθε software που είναι ζόρικο, κακό για workflows και τα λοιπά αλλά
η "ευπάθεια" του ανθρώπου και η παντέρμη η συνήθεια...
Άμα έχει συνηθίσει κανεί σε ένα πρόγραμμα και του λένε συνέχεια ότι "μονο με αυτό κάνεις δουλειά" τι να κάνει
στο τέλος βαριέται να κάτσει να δεί πως είναι ένα άλλο .
Αυτό είναι φυσιολογικό εν μέρει ,απο την άλλη οι εταιρείες προσπαθούν να το κάνουν όλο και πιό εξαρτημένο τον άνθρωπο-καταναλωτή-καταβροχθιστή-θύμα.
Εκεί που πάσχει το linux μόνο κατά την γνώμη μου είναι η ανυπαρξία ικανότατου motion graphics editor
όπως το adobe after effects (όσοι έχουν δουλέψει με after effects θα καταλάβουν αμέσως)
Αλλά εκείνο που στο linux υπόσχετε πολλά (απο ότι ξέρω είναι το jahshaka -- > http://jahshaka.org/ )
για το θέμα non-linear video editor ηπάρχει το kdenlive --> http://www.kdenlive.org/
το οποίο οφείλω να ομολογήσω με την τελευταία του έκδοση δεν έχει τίποτα να ζηλέψει απο το adobe premiere
Το linux είναι σε καλό δρόμο προσωπικά έχω την διαίσθηση ότι άμα βελτιωθούν προγράμματα όπως το jahshaka
θα είναι πολοί αυτοί που θα πάνε σε linux προς ολοταχώς
Tο linux δεν είναι δύσκολο είναι απλώς διαφορετικό ,δεν είχει λιγότερα προγράμματα αλλά έχει περισσότερα και καλύτερα
οι δυνατότητες του όμως δεν είναι απλά παρόμοιες είναι ανώτερες (και μόνο που είναι open-source)
Εαν δεν με πιστέυετε εκτελέστε την παρακάτω εντολή να σας στα πεί και το linux
- Κώδικας: Επιλογή όλων
espeak -v el " ρε `whoami` ! το λίνουξ τα σπάει ! , είναι το καλύτερο λειτουργικό σύστημα του κόσμου , άκου με, που σου λέω `whoami` ! "