GNOME 2 VS GNOME 3

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Σας αρεσε το GNOME 3

καλυτερο μ φαινεται
11
42%
λιγο δυσκολευτηκα να το καταλαβω αλλα ντακς
5
19%
οχι καθολου δεν μου αρεσε
9
35%
το ιδιο μ φανηκε
1
4%

Σύνολο ψήφων : 26

Re: GNOME 2 VS GNOME 3

Δημοσίευσηαπό Gokutux » 29 Δεκ 2009, 16:58

Αν και έχω Gnome βασικό DE,πρόσφατα έχω βάλει Kubuntu και πρέπει να το ομολογήσω οτι έφαγα κόλλημα με το KDE!!! Το Gnome 3 όσο είδα σε βιντεάκια δεν με τρέλανε και πολύ, μένει βέβαια να το δοκιμάσουμε και να καταλήξουμε στα συμπεράσματα του ο καθένας. Προς το παρόν ψηφίζω οτι δεν μου αρέσε, αν και θα πρέπει να μπει κάποια ενδιάμεση επιλογή.
Υ.Γ. Το Kde τελικά δεν είναι τόσο δύσκολο τελικά όσο λένε!!!
Keep Your Mind Open!!!
Ubuntu 13.04 64bit
AMD Phenom II 965 BE│ 2GB │ATI Radeon HD4890 │ HD Audio │ TFT 19"
Άβαταρ μέλους
Gokutux
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ntinos_ » 29 Δεκ 2009, 17:11

όπως είναι τώρα το gnome 3 δεν μου άρεσε αλλά θα ήταν ωραία εμπειρία σε οθόνη αφής ;)
Desktop :CPU intel 4400 core 2 duo 2.0Ghz M/b ASUS P5VD2-X GPU MSI GeForce GT 630 4GB RAM 2x1GB single channel 667Mhz DDR2 HDD (SATA)WD 160 GB windows ,(IDE) WD 40GB ubuntu 12.04(IDE), SG 200GB data, (SATA)SG 160GB data
Άβαταρ μέλους
ntinos_
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Apopas » 29 Δεκ 2009, 17:35

Baggos28 έγραψε:Αν και έχω Gnome βασικό DE,πρόσφατα έχω βάλει Kubuntu και πρέπει να το ομολογήσω οτι έφαγα κόλλημα με το KDE!!! Το Gnome 3 όσο είδα σε βιντεάκια δεν με τρέλανε και πολύ, μένει βέβαια να το δοκιμάσουμε και να καταλήξουμε στα συμπεράσματα του ο καθένας. Προς το παρόν ψηφίζω οτι δεν μου αρέσε, αν και θα πρέπει να μπει κάποια ενδιάμεση επιλογή.
Υ.Γ. Το Kde τελικά δεν είναι τόσο δύσκολο τελικά όσο λένε!!!

Δύσκολο δεν είναι απλά είναι αρκετά διαφορετικό απο τα υπόλιπα. Το Gnome, το OSX και τα windows ακολουθούν την ίδια πολιτική με το πως αντιμετωπίζουμε το desktop μας, ότι η επιφάνεια εργασίας είναι φάκελος ουσιαστικά, με εικονίδια που εκκινούν εφαρμογές κλπ. Το KDE έχει ξεφύγει απ' αυτή τη φιλοσοφία και έχει εισάγει καινοτομίες ως προς την αντιμετώπιση του Desktop. Αυτό το κάνει να φαίνεται διαφορετικό στην αρχή (και είναι), αλλά άπαξ και μπεις στην ιδέα δεν ξεκολλάς. Μέχρι και στο system tray εισήγαγε δικό του τρόπο, ο οποίος άρεσε στην Canonical και θα τον ενσωματώσει και στο Gnome στην 10.04, ελπίζοντας ότι θα καθιερωθεί σε όλες τις διανομές.
Εγώ, πάντως, από το 2000 χρησιμοποιώ Gnome. Πάνω από 9 χρόνια συναπτά. Ε πριν κάνα μήνα δοκίμασα KDE και έμεινα με το στόμα :o
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Apopas
powerTUX
powerTUX

IRC: Apopas
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό emmsarris » 29 Δεκ 2009, 17:50

Apopas έγραψε:Όχι εντάξει, από την 4.3 και μετά είναι μια χαρά, ενώ το 4.4-beta φαίνεται να είναι εξαιρετικά σταθερό και ταχύτατο. Το κακό είναι ότι το Kubuntu δεν κάνει καλή υλοποιήση του KDE4 με αποτέλεσμα να έχει προβλήματα. Πάντως επειδή η μετάβαση από KDE3 σε KDE4 ήταν δύσκολη και επώδυνη, πιστεύω ότι κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και με το Gnome3. Η έκδοση 3.2 φαντάζομαι θα είναι που θα το κάνει πλήρως λειτουργικό.

Από την 8.10 που άρχισα να καταλαβαίνω τι παίζει με το ubuntu, εγκαθιστώ πάντα και το kubuntu παράλληλα (από KDE ξεκίνησα άλλωστε). Έτσι και στην 9.10. Μόλις λοιπόν βγήκε το 4.3.3 έβαλα τα repositories της κοινότητας, μπήκα σε τερματικό από το gdm, εγκαταστάθηκαν όλες οι αναβαθμίσεις, Επανεκκινώ κι ενώ όλα δούλευαν μια χαρά, ενώ ειχα ανοιχτό μόνο τον firefox (χωρίς κανένα widget το deskop), ξαφνικά κρασσάρει το plasma. Όλο μία λευκή οθόνη και ο firefox να τρέχει. Να μη λειτουργεί ούτε το alt+F2. Ε, τι να πω? ότι φταίει η αναβάθμιση από 4.3.2 σε 4.3.3? ότι είναι αργός ο επεξεργαστής μου? ότι έχει bug με το gtk? Ότι υπάρχει ένα θέμα με το kde και το ubuntu? Εκνευρίστηκα και το έβγαλα. Αλλά και κάθε φορά (κάθε φορά, σχετικό είναι, εννοώ στην 8.10, στην 9.04 και τώρα στην 9.10) κάτι παρόμοιο συμβαίνει. Ενώ το gnome δεν έχει τέτοια! Είναι απόλυτα σταθερό! Γι'αυτό διατηρώ τις επιφυλάξεις μου. Δε θέλω πάλι να ψάχνομαι για νέο d.e. (xfce-lxde). Ελπίζω πάντως η 4.4 να είναι όσο σταθερή και γρήγορη λες Apopa...
Επίσης ελπίζω στην αξιοπιστία που έχει επιδείξει μέχρι τώρα το gnome και ότι δεν θα συμβεί ότι και στο KDE.
Spoiler: show
⇛ Linux:Μαθαίνω┃Προγραμματισμός:DVF77 :lol: στη σχολή┃Αγγλικά:Καλά┃Ιταλικά:Μέτρια┃Γαλλικά:Λίγα
Desktop ubuntu 20.04
Intel Celeron G3900@2.8GHz┃8GB RAM(2400MHz)┃AsRock H110M-HDV┃LG 22MT84DFs@1920x1080
Laptop ubuntu 20.04
HP Probook 430 G2: Intel Core i5 4200 @1,7GHz┃Intel HD 4400┃8GB RAM DDR3(1600MHz)┃1TB SSD SAMSUNG 860 EVO
Άβαταρ μέλους
emmsarris
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό silvestros » 09 Ιαν 2010, 17:55

Εγω ψηφησα ότι μου αρεσει. Γενικα μου αρεσει πολυ που προσπαθουν να κανουν πραγματα στο gnome τα οποια δεν υπαρχουν σε αλλα γραφικα περιβαλλοντα ή λειτουργικα. Το 85% του KDE μου θυμιζει windows.
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: Ναι ┃ Αγγλικά: Μέτρια
Λειτουργικό σε Η/Υ ϰ μοντέλο: Ubuntu 10.10 σε Lenovo G550
Προδιαγραφές ⇛ Pentium Dual-Core T4300 2.10GHz │ 2 Gb RAM │ Intel GMA X4500M │ Broadcom BCM4312 802.11b/g │ 15.6" 1366x768
Άβαταρ μέλους
silvestros
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Apopas » 09 Ιαν 2010, 19:02

silvestros έγραψε:Το 85% του KDE μου θυμιζει windows.

Λάθος είναι αυτό. Ο τρόπος που λειτουργεί το διαφοροποιεί από όλα. Τα υπόλοιπα (gnome, windows, osx) μοιάζουν μεταξύ τους καθώς στηρίζονται στον ίδιο τρόπο σκέψης (κάθε τι ένας φάκελος και ένα αρχείο). Το KDE χρησιμοποιεί δυναμικά desktop, ενώ τα υπόλοιπα χρησιμοποιούν στατικά.
Η αλήθεια είναι ότι οι φανατικοί του KDE κατηγορούν το Gnome ότι μιμείται τα windows. Κατ' εμέ αυτή η άποψη είναι αναληθής και απαράδεκτη καθώς απλά βασίζονται στην ίδια φιλοσοφία και εξελίσσονται ταυτόχρονα. Παρόλα αυτά δείχνει τη διαφορετικότητα του KDE. Αν το Gnome θυμίζει 50% windows, τότε το KDE το θυμίζει κατά 5%. Μην βλέπεις τις επιφανειακές ομοιότητες των theme (βασικά τα vista2 «δανείστηκαν» πολύ από τον εκλεπτυσμό του KDE). Δεν σε κατηγορώ όμως, κι εγώ αυτό έβλεπα και θεωρούσα ότι το KDE μοιάζει με windows και χρησιμοποιούσα Gnome επί 9 συναπτά έτη. Μόλις πριν δύο μήνες έκανα μια δοκιμή με το KDE4 και είδα ότι είχα τραγικά λάθος εντύπωση. Αν δεις κι εδώ, Gnome δαγκωτό ψήφιζα μέχρι πριν δύο μήνες ;)

emmsarris έγραψε:Επίσης ελπίζω στην αξιοπιστία που έχει επιδείξει μέχρι τώρα το gnome και ότι δεν θα συμβεί ότι και στο KDE.

Εννοείς φαντάζομαι, την μετάβαση από το KDE3 στο KDE4; Είχε όντως πολλά προβλήματα επειδή ήταν καθολική αλλαγή. Το KDE3 χρειάστηκε 7 ολόκληρα χρόνια για να φτάσει εκεί που έφτασε. Παρόλα αυτά επειδή βασιζόταν στο ίδιο μοτίβο που έχουν τα Desktop από πάντα, τους περιόροζε. Με αποτέλεσμα να βρουν το κουράγιο, να τραβήξουν ένα X και να δημιουργήσουν κάτι το εντελώς διαφορετικό. Μόνο και μόνο γι' αυτό αξίζουν συγχαρητήρια.
Το Gnome3 δεν θα έχει τέτοια προβλήματα, επειδή ουσιαστικά είανι συνέχεια του 2 και όχι καθολική αλλαγή.

Για τα προβλήματα αστάθειας που λες, φταίει το Kubuntu, όχι το KDE. Πάντως η κοινότητα του Kubuntu έχει αποφασίσει να το καθιερώσει ως απόλυτα λειτουργική και ποιοτική διανομή και όχι ως το αποπαίδι της Canonical.

Ρίξτε ένα βλέφαρο εδώ αν θέλετε, που εξηγεί καλύτερα τους λόγους που έκαναν τη μεγάλη μεταστροφή στο KDE4.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Apopas
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 09 Ιαν 2010, 19:36

silvestros έγραψε:Γενικα μου αρεσει πολυ που προσπαθουν να κανουν πραγματα στο gnome τα οποια δεν υπαρχουν σε αλλα γραφικα περιβαλλοντα

υπάρχουν ήδη στο kde με λίγο διαφορετικό τρόπο βέβαια :P

silvestros έγραψε:Το 85% του KDE μου θυμιζει windows.

Τότε γιατί όλες οι προσπάθειες windowποίησης του linux γίνονται πάνω στο gnome? ;)

Για το θέμα τώρα, δεν ψήφισα καθώς έχουμε ακόμα καιρό...
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό emmsarris » 09 Ιαν 2010, 20:22

Apopa δε διαφωνώ, πραγματικά είναι εντυπωσιακό το KDE 4!
Τώρα αυτό με το kubuntu δεν το ήξερα! Νόμιζα ότι ήταν θέμα του KDE. Πάντως και mandriva και suse που δοκίμασα λίγο πάλι τα ίδια προβλήματα μου φάνηκε ότι είχε.
Έχω ξαναγράψει ότι από kde ξεκίνησα και κάποια στιγμή σίγουρα θα επιστρέψω. Πότε?
1. Όταν βελτιωθεί η σχέση του με τις GTΚ εφαρμογές (πχ synaptic σε kubuntu)
2. Όταν δε θα κρασάρει το desktop για άσχετους λόγους, και να βλέπω μόνο μία λευκή εικόνα.
3. Όταν δε θα μου πετάει κάθε 3 και λίγο το παράθυρο debug για κάποιο σφάλμα (συνήθως είναι το πρώτο που αντιμετωπίζω στο kde)
4. Όταν στο "δεξί-κλικ" φτάσει το KDE3.5
5. Όταν γίνει λίγο πιο φιλικός ο amarok, γιατί με το που πέρασε στην έκδοση 2 τον έχασα λίγο...
6. Όταν μπορώ να κάνω update από την 4.x.(y) στην 4.x.(y+1) ή ακόμη και από την 4.(χ) στην 4.(χ+1) χωρίς να έχω πρόβλημα (και αυτό δεν είναι μόνο του kubuntu, αλλά και όλων των kde os). Δηλαδή να συμβαδίζει το desktop μου με την τελευταία έκδοση του kde.
7. Όταν το ubuntu (όχι το kubuntu) πάρει στα σοβαρά και το kde.
Συμφωνώ πάντως ότι στο KDE έχει γίνει εντυπωσιακή δουλειά και μπράβο στους developer, αλλά δεν έπρεπε να γίνει μαχαίρι η αλλαγή. Ίσως η πρώτη έκδοση του KDE να έπρεπε να είναι η 4.2 και η 4.0-4.1.4 να ήταν κάτι σαν alpha-beta-rc... Έχασε πολύ κόσμο.
Όσο για το gnome, αυτή τη στιγμή (είναι βέβαια πολύ νωρίς) δεν είναι για καθημερινή χρήση, θέλει πολλά ακόμη! Επίσης, ξέρω ότι γίνεται εκκαθάριση στις βιβλιοθήκες του οπότε κι εκεί φοβάμαι...

σσ. Θα ήθελα να δω πως θα αντιδρούσαν οι τύποι που ρωτήθηκαν στο video αν τους έλεγαν πως αυτό που έβλεπαν ήταν linux!
Spoiler: show
⇛ Linux:Μαθαίνω┃Προγραμματισμός:DVF77 :lol: στη σχολή┃Αγγλικά:Καλά┃Ιταλικά:Μέτρια┃Γαλλικά:Λίγα
Desktop ubuntu 20.04
Intel Celeron G3900@2.8GHz┃8GB RAM(2400MHz)┃AsRock H110M-HDV┃LG 22MT84DFs@1920x1080
Laptop ubuntu 20.04
HP Probook 430 G2: Intel Core i5 4200 @1,7GHz┃Intel HD 4400┃8GB RAM DDR3(1600MHz)┃1TB SSD SAMSUNG 860 EVO
Άβαταρ μέλους
emmsarris
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό silvestros » 10 Ιαν 2010, 00:10

@Apopas
Βασικα ολο το στησιμο μου θυμιζει καπως windows. Δηλαδη που εχει μια μπαρα κατω σαν τα windows, τα Settings του που ειναι ολα μαζι σε ενα μερος σαν το Control Panel των windows, ακομα και το kick off μενου του που μοιαζει με vista και 7. Θυμαμαι στο kde3 οταν εκανες δεξι κλικ στην επιφανεια εργασιας, εβρισκες πολλα των windows οπως ανανεωση κ.τ.λ. Στο kde4 δεν θυμαμαι τι βγαζει.
By the way, τι ειναι ολη αυτη η ιστορια με τα desktop στο kde4? Εκτος απο τα plasmoids, τι αλλο προσφερουν? :?:

ftso έγραψε:
Τότε γιατί όλες οι προσπάθειες windowποίησης του linux γίνονται πάνω στο gnome? ;)

Τι εννοεις λεγοντας προσπαθειες windowποιησης? Μηπως αυτα που κανουν για να γινονται ολα πιο αυτοματα? Νομιζω οτι αυτο γινεται στο gnome επειδη, λογω του ubuntu, οι περισσοτεροι χρησιμοποιουν gnome. ;)
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: Ναι ┃ Αγγλικά: Μέτρια
Λειτουργικό σε Η/Υ ϰ μοντέλο: Ubuntu 10.10 σε Lenovo G550
Προδιαγραφές ⇛ Pentium Dual-Core T4300 2.10GHz │ 2 Gb RAM │ Intel GMA X4500M │ Broadcom BCM4312 802.11b/g │ 15.6" 1366x768
Άβαταρ μέλους
silvestros
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Apopas » 10 Ιαν 2010, 01:38

silvestros έγραψε:@Apopas
Βασικα ολο το στησιμο μου θυμιζει καπως windows. Δηλαδη που εχει μια μπαρα κατω σαν τα windows,

Ε εντάξει το ότι χρησιμοποιεί μια μπάρα δεν είναι επειδή χρησιμοποιούν και τα windows μία, απλά επειδή είναι υπεραρκετή. Αφού μέχρι και το system tray του KDE άρεσε στην Canonical και θα το εφαρμόσει στην 10.04 προσπαθώντας να πείσει το Gnome να το καθιερώσει ως στάνταρ ;)
Πάντως αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις μπάρα σε κάθε πλευρά της οθόνης (όσες θες σε κάθε πλευρά συγκεκριμένα) και ακόμα και σε οποιοδήποτε σημείο της οθόνης πέρα από τις άκρες, ακόμη και στο κέντρο.

έγραψε:τα Settings του που ειναι ολα μαζι σε ενα μερος σαν το Control Panel των windows,

Μα και το Gnome έχει το gnome-control-center όπου όλες οι ρυθμίσεις που έχεις σαν μενού βρίσκονται μαζεμένες εκεί. Το ίδιο και το KDE έχει το control center σε ένα παράθυρο αλλά και σαν μενού. Όπως ακριβώς το Gnome δλδ.

έγραψε:ακομα και το kick off μενου του που μοιαζει με vista και 7.

Και σ' εμένα windows μου θυμίζει το kickoff. Απλά όταν έκαναν την αλλαγή από KDE3 σε KDE4, θέλανε και ένα καινούριο κύριο μενού. Δυστυχώς, το μόνο πλήρες εκείνη την εποχή ήταν το kickoff. Πάντως κρατήσανε και το αρχικό στυλ για όποιον δεν ήθελε το kickoff και προσθέσανε και το Lancelot, με αποτέλεσμα το KDE4 να έρχεται τώρα με τρία διαφορετικά μενού. Διαλέγεις και παίρνεις :lol:

έγραψε:Θυμαμαι στο kde3 οταν εκανες δεξι κλικ στην επιφανεια εργασιας, εβρισκες πολλα των windows οπως ανανεωση κ.τ.λ. Στο kde4 δεν θυμαμαι τι βγαζει.

Αυτό πως σου φαίνεται; ;)

έγραψε:By the way, τι ειναι ολη αυτη η ιστορια με τα desktop στο kde4? Εκτος απο τα plasmoids, τι αλλο προσφερουν? :?:

Ολόκληρο το KDE4 βασίζεται στο plasma. Τα plasmoids είναι μικροεφαρμογές του plasma όπως τα screenlets αλλά με πιο ενεργό ρόλο. Για παράδειγμα μπορείς να βάλεις plasmoid και στην μπάρα αλλά και στην επιφάνεια εργασίας ή ακόμα και να τα κάνεις drag n drop από τη μεν στη δε. Και η ίδια η μπάρα plasmoid είναι στην τελική. Στο Gnome για παράδειγμα το gnome-panel είναι ξεχωριστό, τα applet του ξεχωριστά και τα εικονίδια της επιφάνειας εργασίας ξεχωριστά και αν θες και screenlets τα βάζεις επιπλέον. Στο KDE όλα είναι ένα. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη ταχύτητα και λιγότερους πόρους (πραγματικά το KDE είναι ταχύτερο). Επίσης, μπορείς να έχεις διαφορετικά desktop (όχι απλώς τις γνωστές επιφάνειες εργασίας). Σε κάθε desktop μπορείς να έχεις διαφορετικές ρυθμίσεις οθόνης (theme, wallpaper, γραμματοσειρές, plasmoids) και μαζί και τις ξεχωριστές επιφάνειες εργασίας.
Δυστυχώς είναι δύσκολο να εξηγηθούν όλα αυτά. Μόνο με προσωπικές δοκιμές μπορεί κάποιος να τα καταλάβει πλήρως.
Επίσης, πέραν από το γνωστό compiz, το KDE έρχεται και με δικά του ενσωματωμένα εφέ (όχι τόσο πλούσια όσο το compiz, αλλά αρκετά). Αυτό κάνει τα εφέ να δένονται καλύτερα με το desktop και να μην τρώνε πόρους από το σύστημα. Ας πούμε αν χρησιμοποιείς compiz και τρέξεις κάποια εφαρμογή που χρειάζεται επεξεργαστική ισχύ, θα χάσεις πολύ σε επιδόσεις. Αν χρησιμοποιείς τα ενσωματωμένα εφέ του KDE οι απώλειες είναι από καθόλου εώς ελάχιστες.
Παρόλα αυτά, το KDE ως πιο καινοτόμο, δεν έχει την απλότητα του Gnome. Στο Gnome βάζεις έναν άσχετο από υπολογιστές και σου βρίσκει τα πάντα σε 2 λεπτά. Το KDE έχει επενδύσει σε άλλα, αλλά όχι στην απλότητα. Έναν έμπειρο χρήστη δεν τον πολυνοιάζει αυτό βέβαια.

έγραψε:Τι εννοεις λεγοντας προσπαθειες windowποιησης? Μηπως αυτα που κανουν για να γινονται ολα πιο αυτοματα? Νομιζω οτι αυτο γινεται στο gnome επειδη, λογω του ubuntu, οι περισσοτεροι χρησιμοποιουν gnome. ;)

Θα εκπλαγείς αλλά παρότι οι περισσότεροι χρησιμοποιούν Ubuntu, το KDE είναι πιο δημοφιλές απο το Gnome σστο συνολικό αριθμό των Linxάδων.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Apopas
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας