Το βάζω σε spoiler γιατί δεν είναι ανάγκη να πολυφαίνεται!!!
Η προσωπική μου εμπειρία στο debian: Παίζω και μαθαίνω! ή Για να γελάσει κάθε πικραμένος!
Άσχετος ων, μ'έχει πρήξει ένας φίλος βάλε debian, που κάθεσαι με τα παράγωγα, κλπ κλπ είχα διαβάσει και το αφιέρωμα του linuxformat για το debian 5, και αποφασίζω να δοκιμάσω. Κατεβάζω debian lenny gnome. Εγκατάσταση με γραφικό (εύκολη δε μπορώ να πω!) κι έρχεται η ώρα της εγκατάστασης λογισμικού. Έλα μου που το debian δεν είναι ubuntu και κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης κατεβάζει και εγκαθιστά τις αναβαθμίσεις και όχι τα πακέτα που έχει το cd!Τι το'θελα επιλέγω ελληνικό server. Η cyta εκείνη την περίοδο κάτι είχε, αναβάθμιση στις γραμμές να το πω, είχε πολλές συνδέσεις να το πω, ήταν στα μαχαίρια με τον ΟΤΕ να το πω, είχε πολύ κίνηση ο server του Πανεπιστημίου να το πω, εν πάσει περιπτώση αν και ο server που διάλεξα είναι γεωγραφικά στα 2 km από το σπίτι μου, εγώ κατέβαζα με 15-20 kb/sec! Και με τα πόδια που λέει ο λόγος να πήγαινα να έπαιρνα τις αναβαθμίσεις πιο γρήγορα θα γινόταν! Έκανε λοιπόν μέχρι να κατεβάσει 804 πακέτα 4 ώρες και κάτι!!! Ξεκινά λοιπόν το gnome, γνωστό το περιβάλλον λέω, άντε να κατεβάσω πακέτα... gstreamer πρώτα, Ωχ! Κάτι σα να λείπει! Ας είναι λέω, μόνο τα βασικά, προς το παρόν και μαθαινω στην πορεία! Ας μη βλέπω και βιντεάκια από το κινητό! Αλλάζω server και βάζω κάποιον στην Αγγλία (ναι εκεί έπιανα τα 212!). Το φτιάχνω, όμορφο κι ωραίο, αλλά compiz δε μπορούσα να ενεργοποιήσω! Κάτι παιζόταν ή μάλλον δεν παιζόταν με την nvidia κάρτα μου. Πάω ν'ανοίξω το partition του ubuntu που είχα backup bookmarks του firefox, τα feed του liferea, κλπ,κλπ δεν!!! Έπρεπε να το είχα ρυθμίσει κατά την εγκατάσταση! Έψαξα λιγο, δεν τα κατάφερα! Ομοίως και με το ntfs που είχα κοινό με τα Windows. Ούτε με gparted ούτε με εφαρμογές από το synaptic. Δοκιμάζω με τερματικό root (mount -t ntfs κλπ) δεν τα κατάφερα. Ούτε μπορώ να πω πως βοηθήθηκα από το Google. Αντιθέτως στικάκια και εξωτερικό, τα έβλεπε κανονικά. Το λειτουργώ κάνα δυο μέρες για να δω και άλλες διαφορές από το ubuntu, ζοριστηκα λίγο, αλλά ας είναι καλά το google! Mετά λέω, δεν ενεργοποιώ και τα repositories του sid να δω τι παίζει..! Ε, κατέβασε κάτι χιλιάδες πακέτα και unstable είναι είχα κάτι ψιλά, ναι αλλά πως επαναφέρεται! Επανεγκατάσταση!(Δοκιμαστικά ήταν, το ubuntu απείραχτο!) Πάμε πάλι!Αυτή τη φορά αποσυνδέω το καλώδιο του router ώστε να μην κατεβάσει αναβαθμίσεις, να εγκαταστήσει ότι έχει το cd και το κάνω εγώ μετά! Αμ δε! Εγκαταστάθηκε μεν, αλλά τα αποθετήρια δεν ήταν ρυθμισμένα (προφανώς κλειστό ήταν το router, που να τα βρει!! Είχε τα μισά αν όχι και λιγότερα προγράμματα από την προηγούμενη εγκατάσταση. Ακόμη και το synaptic! apt-get synaptic, πουθενά το synaptic, googling τίποτα! Κατεβάζω το live cd και πάω να αντικαταστήσω τα αποθετήρια με αυτά του livecd! Ναι πως! Αφού δεν άνοιγε partitions! Αντιγράφω το αρχείο σε stickακι, πάω να το αντικαταστήσω, και μετά δε θυμάμαι τι πρόβλημα είχα και δε μπορεσα. Τέλοσπάντων, ήταν 3 μέρες η όλη διαδικασία, αλλά αν μη τι άλλο έμαθα πολλά... Προς το παρόν δεν είναι για μένα. Θα το πρότεινα πάντως σε επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες, συλλόγους και εταιρείες ανεπιφύλακτα! Κάποια στιγμή όταν μάθω ορισμένες εντολές και πως να καταλαβαίνω τι μου λένε τα man pages, θα το ξαναπροσπαθήσω.
Αυτά! Και δεκτά κάθε είδους σχόλια!