Debian Fallback

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Re: Debian Fallback

Δημοσίευσηαπό dim459 » 12 Ιαν 2010, 22:56

Συστήνω ανεπιφύλακτα να δοκιμάσουν debian όσοι είναι λίγο ανήσυχα πνεύματα. Ομολογώ ότι από τη χρήση του έμαθα δέκα πράγματα παραπάνω, ακριβώς γιατί δεν είχε τη φιλοσοφία να τα κάνει όλα από μόνο του. Οπωσδήποτε είναι πιο στριφνό από το ubuntu, αλλά είναι βέβαιο πως θα γίνετε πιο ενημερωμένοι χρήστες linux, αν ασχοληθείτε μαζί του.
Οφείλω να διευκρινίσω πως θα σας φανεί πιο εύκολο αν έχετε ήδη μια τριβή με το ubuntu και δεν πέσετε απευθείας στα βαθιά.
Κάτι που πιθανώς θα σας λείψει είναι η αυτοματοποιημένη αναζήτηση για hardware drivers και η προσθήκη-ρύθμιση γλωσσικών πακέτων.
Εν πάσει περιπτώσει είναι η μητρική διανομή και αυτό την καθιστά γοητευτική.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό logari81 » 12 Ιαν 2010, 23:05

dim459 έγραψε:hardware drivers

Launchpad bug: #202267
http://opensourceecology.org/

Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό emmsarris » 13 Ιαν 2010, 14:48

dim459 έγραψε:Συστήνω ανεπιφύλακτα να δοκιμάσουν debian όσοι είναι λίγο ανήσυχα πνεύματα. Ομολογώ ότι από τη χρήση του έμαθα δέκα πράγματα παραπάνω, ακριβώς γιατί δεν είχε τη φιλοσοφία να τα κάνει όλα από μόνο του. Οπωσδήποτε είναι πιο στριφνό από το ubuntu, αλλά είναι βέβαιο πως θα γίνετε πιο ενημερωμένοι χρήστες linux, αν ασχοληθείτε μαζί του.
Οφείλω να διευκρινίσω πως θα σας φανεί πιο εύκολο αν έχετε ήδη μια τριβή με το ubuntu και δεν πέσετε απευθείας στα βαθιά.
Κάτι που πιθανώς θα σας λείψει είναι η αυτοματοποιημένη αναζήτηση για hardware drivers και η προσθήκη-ρύθμιση γλωσσικών πακέτων.
Εν πάσει περιπτώσει είναι η μητρική διανομή και αυτό την καθιστά γοητευτική.

Διαφωνώ με το ότι θα φανεί εύκολο! Πρέπει να έχεις μεγάλη εμπειρία με το ubuntu ή γενικότερα με το linux και βέβαια να ξέρεις να δουλεύεις ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ το τερματικό. Σύν ότι πολλά πράγματα γίνονται διαφορετικά (όπως αναφέρθηκε και πιο πριν μην επιχειρήσεις sudo... δε θα βγάλεις άκρη). Επίσης δεν είναι ένα σύστημα που ενδείκνυται για πειραμματισμούς. Αν κάτι πάει στραβά πρέπει να είσαι πολύ μάγκας για να το επαναφέρεις.
Συμφωνώ όμως ότι έχει πολύ γοητεία να γυρίζεις στις ρίζες και ακόμη μεγαλύτερη να αισθάνεσαι ότι δεν εξαρτάσαι από κανέναν (proprietary drivers) και φυσικά την ικανοποίηση ότι έφτιαξες κάτι σχεδόν από την αρχή.

Spoiler: show
Το βάζω σε spoiler γιατί δεν είναι ανάγκη να πολυφαίνεται!!! :D
Η προσωπική μου εμπειρία στο debian: Παίζω και μαθαίνω! ή Για να γελάσει κάθε πικραμένος!
Άσχετος ων, μ'έχει πρήξει ένας φίλος βάλε debian, που κάθεσαι με τα παράγωγα, κλπ κλπ είχα διαβάσει και το αφιέρωμα του linuxformat για το debian 5, και αποφασίζω να δοκιμάσω. Κατεβάζω debian lenny gnome. Εγκατάσταση με γραφικό (εύκολη δε μπορώ να πω!) κι έρχεται η ώρα της εγκατάστασης λογισμικού. Έλα μου που το debian δεν είναι ubuntu και κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης κατεβάζει και εγκαθιστά τις αναβαθμίσεις και όχι τα πακέτα που έχει το cd!Τι το'θελα επιλέγω ελληνικό server. Η cyta εκείνη την περίοδο κάτι είχε, αναβάθμιση στις γραμμές να το πω, είχε πολλές συνδέσεις να το πω, ήταν στα μαχαίρια με τον ΟΤΕ να το πω, είχε πολύ κίνηση ο server του Πανεπιστημίου να το πω, εν πάσει περιπτώση αν και ο server που διάλεξα είναι γεωγραφικά στα 2 km από το σπίτι μου, εγώ κατέβαζα με 15-20 kb/sec! Και με τα πόδια που λέει ο λόγος να πήγαινα να έπαιρνα τις αναβαθμίσεις πιο γρήγορα θα γινόταν! Έκανε λοιπόν μέχρι να κατεβάσει 804 πακέτα 4 ώρες και κάτι!!! Ξεκινά λοιπόν το gnome, γνωστό το περιβάλλον λέω, άντε να κατεβάσω πακέτα... gstreamer πρώτα, Ωχ! Κάτι σα να λείπει! Ας είναι λέω, μόνο τα βασικά, προς το παρόν και μαθαινω στην πορεία! Ας μη βλέπω και βιντεάκια από το κινητό! Αλλάζω server και βάζω κάποιον στην Αγγλία (ναι εκεί έπιανα τα 212!). Το φτιάχνω, όμορφο κι ωραίο, αλλά compiz δε μπορούσα να ενεργοποιήσω! Κάτι παιζόταν ή μάλλον δεν παιζόταν με την nvidia κάρτα μου. Πάω ν'ανοίξω το partition του ubuntu που είχα backup bookmarks του firefox, τα feed του liferea, κλπ,κλπ δεν!!! Έπρεπε να το είχα ρυθμίσει κατά την εγκατάσταση! Έψαξα λιγο, δεν τα κατάφερα! Ομοίως και με το ntfs που είχα κοινό με τα Windows. Ούτε με gparted ούτε με εφαρμογές από το synaptic. Δοκιμάζω με τερματικό root (mount -t ntfs κλπ) δεν τα κατάφερα. Ούτε μπορώ να πω πως βοηθήθηκα από το Google. Αντιθέτως στικάκια και εξωτερικό, τα έβλεπε κανονικά. Το λειτουργώ κάνα δυο μέρες για να δω και άλλες διαφορές από το ubuntu, ζοριστηκα λίγο, αλλά ας είναι καλά το google! Mετά λέω, δεν ενεργοποιώ και τα repositories του sid να δω τι παίζει..! Ε, κατέβασε κάτι χιλιάδες πακέτα και unstable είναι είχα κάτι ψιλά, ναι αλλά πως επαναφέρεται! Επανεγκατάσταση!(Δοκιμαστικά ήταν, το ubuntu απείραχτο!) Πάμε πάλι!Αυτή τη φορά αποσυνδέω το καλώδιο του router ώστε να μην κατεβάσει αναβαθμίσεις, να εγκαταστήσει ότι έχει το cd και το κάνω εγώ μετά! Αμ δε! Εγκαταστάθηκε μεν, αλλά τα αποθετήρια δεν ήταν ρυθμισμένα (προφανώς κλειστό ήταν το router, που να τα βρει!! Είχε τα μισά αν όχι και λιγότερα προγράμματα από την προηγούμενη εγκατάσταση. Ακόμη και το synaptic! apt-get synaptic, πουθενά το synaptic, googling τίποτα! Κατεβάζω το live cd και πάω να αντικαταστήσω τα αποθετήρια με αυτά του livecd! Ναι πως! Αφού δεν άνοιγε partitions! Αντιγράφω το αρχείο σε stickακι, πάω να το αντικαταστήσω, και μετά δε θυμάμαι τι πρόβλημα είχα και δε μπορεσα. Τέλοσπάντων, ήταν 3 μέρες η όλη διαδικασία, αλλά αν μη τι άλλο έμαθα πολλά... Προς το παρόν δεν είναι για μένα. Θα το πρότεινα πάντως σε επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες, συλλόγους και εταιρείες ανεπιφύλακτα! Κάποια στιγμή όταν μάθω ορισμένες εντολές και πως να καταλαβαίνω τι μου λένε τα man pages, θα το ξαναπροσπαθήσω.
Αυτά! Και δεκτά κάθε είδους σχόλια! :D
⇛ Linux:Μαθαίνω┃Προγραμματισμός:DVF77 :lol: στη σχολή┃Αγγλικά:Καλά┃Ιταλικά:Μέτρια┃Γαλλικά:Λίγα
Desktop ubuntu 20.04
Intel Celeron G3900@2.8GHz┃8GB RAM(2400MHz)┃AsRock H110M-HDV┃LG 22MT84DFs@1920x1080
Laptop ubuntu 20.04
HP Probook 430 G2: Intel Core i5 4200 @1,7GHz┃Intel HD 4400┃8GB RAM DDR3(1600MHz)┃1TB SSD SAMSUNG 860 EVO
Άβαταρ μέλους
emmsarris
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό headless » 14 Ιαν 2010, 08:57

Κοίταξε σκοπός μας είναι να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να δοκιμάσει,όχι να τον αποθαρρύνουμε.
Εξάλλου,και αυτό ισχύει για όλους μας,αν δεν είχαμε το σκουλήκι της περιέργειας να μας τρώει,θα είχαμε μείνει στα windows.
Ειλικρινά,δεν είναι τόσο δύσκολο όσο το παρουσιάζεις.
Ξαναδοκίμασέ το αν έχεις χρόνο σε ένα virtualbox ή σε κάποιο παλιό pc και να δείς που με λίγη προσοχή θα το καταφέρεις μια χαρά.
Γνώσεις ⇛ Linux: Καλές ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: debian wheezy/sid 64-bit (en_US.utf8)
Προδιαγραφές ⇛ CPU: 2x Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz │ RAM 3965 MiB │ ASUS INC. P5QL/EPU
Κάρτα γραφικών: nVidia GF104 [GeForce GTX 460] [10de:0e22]
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168]
My Blog
Άβαταρ μέλους
headless
powerTUX
powerTUX

Launchpad: headl3ss
IRC: h3adl3ss
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 15 Ιαν 2010, 01:05

@emmsarris
Σε διαβεβαιώ ότι ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΩ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ το τερματικό, σίγουρα όμως το δουλεύω καλύτερα αφότου ασχολήθηκα κάπως με το debian.
Αν έχεις χρησιμοποιήσει ubuntu, όντως θα σου φανεί σχετικά οικείο το debian.
Aς μην το τραγικοποιούμε, είναι πιο "ωμό" αλλά δεν είναι τόσο δύσκολο.
Τι να πει τότε κανείς για Arch, Slackware (άντε να πω και την κακία μου για gentoo, compile baby, compile ! :mrgreen: )
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό emmsarris » 15 Ιαν 2010, 03:56

dim459 έγραψε:@emmsarris
Τι να πει τότε κανείς για Arch, Slackware (άντε να πω και την κακία μου για gentoo, compile baby, compile ! :mrgreen: )

Να μην πεις τίποτα! Επιλογές είναι! Σε κάποιους αρέσει να φτιάχνουν το λειτουργικό τους από την αρχή! Σε κάποιους άλλους αρέσουν οι ευκολίες. Γι αυτό και αυτή η ποικιλία στο linux! Εσένα δε σου αρέσει το compile (Ούτε εμένα - βασικά δεν ξέρω καν πως γίνεται). Κάποιος άλλος όμως το γουστάρει αυτό! Ο αδερφός ενός φίλου μου δεν γουστάρει καθόλου γραφικό περιβάλλον. Τα κάνει όλα (σχεδόν) από τερματικό.
Και δεν είπα ότι είχα πρόβλημα, μάλλον δε διαβάσατε καλά ή παρανοήσατε. Είπα ότι εξαιτίας του ότι είναι πιο χρονοβόρο και πρέπει κάποια πράγματα να τα στήσεις μόνος σου και πρέπει να διαβάσεις και δεν υποστηρίζει και κάποιο harware μου, δε μου ταιριάζει.
Και να το δοκιμάσει μόνο όποιος ψάχνεται (υποθέτω ότι είναι οι περισσότεροι εδώ στο forum!). Αλλά μην περιμένει να δει ένα ubuntu. Με ότι καλό ή κακό μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Προφανώς και μοιάζουν! Fork του Debian είναι το ubuntu! Αλλά όπως ξαναέγραψα, πιο εκλαϊκευμένο. Άλλο το target-group του debian και άλλο του ubuntu! Εάν όμως είχα μια επιχείρηση, που ΔΕ θα έκανα κάθε τρεις και λίγο format, και θα ήθελα αξιοπιστία και σταθερότητα, θα έβαζα debian!
⇛ Linux:Μαθαίνω┃Προγραμματισμός:DVF77 :lol: στη σχολή┃Αγγλικά:Καλά┃Ιταλικά:Μέτρια┃Γαλλικά:Λίγα
Desktop ubuntu 20.04
Intel Celeron G3900@2.8GHz┃8GB RAM(2400MHz)┃AsRock H110M-HDV┃LG 22MT84DFs@1920x1080
Laptop ubuntu 20.04
HP Probook 430 G2: Intel Core i5 4200 @1,7GHz┃Intel HD 4400┃8GB RAM DDR3(1600MHz)┃1TB SSD SAMSUNG 860 EVO
Άβαταρ μέλους
emmsarris
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό tolis_01 » 24 Ιαν 2010, 16:46

Ξανάδωσα μια ευκαιρία στο debian και μου έκατσε πολύ καλύτερα.
Η έκδοση που έβαλα είναι η testing/squeeze με xfce, στο desktop της υπογραφής μου. Αν συνεχίσουμε να τα πηγαίνουμε καλά, θα αντικαταστήσει το ubuntu μου.

Η μόνη δυσκολία που βρήκα αρχικά είναι με τα repositories. Αντίθετα με το ubuntu, το sources.list του debian είναι στην αρχή σχεδόν κενό (έχει μόνο το cdrom και τα security updates). Ύστερα από υπόδειξη των παιδιών στο adslgr πρόσθεσα τα απαραίτητα repos και τώρα το debian μου είναι ακριβώς όπως είχα το ubuntu μου. Ή μάλλον.... λίγο πιο μπροστά:
Κώδικας: Επιλογή όλων

apostolis@debian1:~$ uname -r
2.6.32-trunk-686

:!:
Γνώσεις => Linux: χαμηλό | Προγραμματισμός: όχι | Αγγλικά: μέτρια
PC => Intel Celeron 430 | Asrock G31M-S (onboard gpu) | 2GB DDR2 ram | 160GB HDD | Acer 19" | OS: Windows 7 (Debian, Fedora σε virtualbox)
http://linuxhcl.com/
http://kmuto.jp/debian/hcl/
Common sense is the best antivirus software.
Άβαταρ μέλους
tolis_01
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό emmsarris » 25 Ιαν 2010, 16:40

Η αλήθεια είναι ότι με sid ή squeeze είσαι στην αιχμή της τεχνολογίας. Χρειάζεται όμως προσοχή και καλές γνώσεις γιατί είναι για δοκιμή! Μπορεί να είσαι μπροστά, αλλά μπορεί με μιά αναβάθμιση να συμβεί κάτι που να μη μπορείς να το φτιάξεις... Εξ εμπειρίας μιλάω... πικρής!!! :D
Desktop ubuntu 20.04
Laptop ubuntu 20.04
Άβαταρ μέλους
emmsarris
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό tolis_01 » 27 Ιαν 2010, 14:47

emmsarris έγραψε:Η αλήθεια είναι ότι με sid ή squeeze είσαι στην αιχμή της τεχνολογίας. Χρειάζεται όμως προσοχή και καλές γνώσεις γιατί είναι για δοκιμή! Μπορεί να είσαι μπροστά, αλλά μπορεί με μιά αναβάθμιση να συμβεί κάτι που να μη μπορείς να το φτιάξεις... Εξ εμπειρίας μιλάω... πικρής!!! :D

Εγώ πάντως ξαναγύρισα σε ubuntu για 3 κυρίως λόγους:
- Συνήθεια (εντάξει, αυτό δεν παίζει και τόσο, και τα windows τα είχα συνηθήσει αλλά τα πέταξα).
- Ευκολία. Όταν μπορώ να κάνω κάτι με 2 click μου φαίνεται χαζό να πρέπει να το κάνω με δεκα. Και ο μόνος λόγος για αυτό να είναι το ότι οι developers της διανομής είναι περίεργοι (κακά τα ψέματα, το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν οι debian devs είναι να γίνει η διανομή τους mainstream). Ουσιαστικά διώχνουν ακόμα και έμπειρους χρήστες με τις πρακτικές τους.
- Πολιτική. Κυριολεκτικά. Πριν από 2-3 μέρες πέταξαν τα firmwares από τα repos. Νομίζω και τον fglrx.
Γνώσεις => Linux: χαμηλό | Προγραμματισμός: όχι | Αγγλικά: μέτρια
PC => Intel Celeron 430 | Asrock G31M-S (onboard gpu) | 2GB DDR2 ram | 160GB HDD | Acer 19" | OS: Windows 7 (Debian, Fedora σε virtualbox)
http://linuxhcl.com/
http://kmuto.jp/debian/hcl/
Common sense is the best antivirus software.
Άβαταρ μέλους
tolis_01
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό onslaught » 27 Ιαν 2010, 18:37

Καλησπέρα. Μήπως θα ήταν καλύτερα να ανοιγόταν ένα νεο νήμα πχ "Περι Debian", για πιο γενική συζήτηση του θέματος?
@ tolis_01 αναφέρεις ως 3ο λόγο την πολιτική του Debian. Θα ήθελα να μάθω κάτι για αυτό.
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: 1μυρωδιά ┃ Αγγλικά: Μέτρια
Λειτουργικό : Ubuntu 9.04 σε custom made
Προδιαγραφές ⇛ Επεξεργαστής P4 3Ghz │ Μνήμη 1Gb│ Κάρτα Γραφικών agp nvidia gf 6200│ Κάρτα Ήχου onboard Intel ICH5│ Οθόνη & Ανάλυση TFT 19" 1440x900
Άβαταρ μέλους
onslaught
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας