Εγκατασταση fedora 18  Το θέμα επιλύθηκε

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Re: Εγκατασταση fedora 18

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 05 Φεβ 2013, 21:13

Σου ζητάει να ΦΤΙΑΞΕΙΣ user και κωδικό, όχι να βάλεις.
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό freefour » 05 Φεβ 2013, 21:37

Eχω προβλημα κρiμα. Δεν μπορω να φτιαξω user και password. Φτασαμε ως εδω και ακομα πεδεμα, δεν δεχετε τιποτα απο στοιχεια.Τι σημενη αυτο, υπαρχει περιπτωση να μην μπορεσω να μπω; Βλεπω εχει menu με καποιες επιλογες στο menu, και εχει και session type στο ποιο διαλεγω και απο εκει αλλα τιποτα.
Kαι κατι ακομη να ρωτησω; Tο Root Password που μου ζητηθηκε πανω στην εγκατασταση ειναι ασχετο με την εισοδο μου ετσι;
Υ.Γ: Στην δευτερη εικονα δεν φαινεται κατι.
Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Πρώτα βήματα
‖‖ Ubuntu 19.04 Gnome 3.32.1 ‖ Windows 10 ‖‖
Intel Core i7 CPU 920 2.67GHz RAM 5969 MiB Gigabyte EX58-DS4
NVIDIA Corporation GK104 [GeForce GTX 760]
eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 03) ⋮ eth1: Realtek RTL-8139/8139C/8139C+ [10ec:8139] (rev 10)
Άβαταρ μέλους
freefour
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 05 Φεβ 2013, 21:46

Για την επίλυση προβλημάτων με τη Φαίδρα (fedora στα Ελληνικά), είναι καλύτερα να απευθυνθείς στην κοινότητά της.
Σύνδεσμο για εκεί έχει δώσει ο simosx στην 1η σελίδα, σου δίνω κι εγώ άλλον έναν για το επίσημο project, αν τα Αγγλικά σου είναι αρκετά μπορείς να ψάξεις εκεί.
Η fedora έχει πολλές διαφορές σε σχέση με το Ubuntu και πολύ δύσκολα θα ξέρει κάποιος αρκετά για να σε καθοδηγήσει σχετικά.
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό freefour » 05 Φεβ 2013, 21:56

Καλος θα εχω υποψιν και την κοινοτητα της, θα ξαναμπω λιγο με fedora να πεδευτω πρωτα εκει με τα στοιχεια που ζηταει μηπως και καταφερω να κανω Login και αν ειναι θα προσπαθησω να επικοινωνησω και μαζι τους. Ευχαριστω παρα πολυ για αλλη μια φορα για την προσπαθεια και τον χρονο που δωσατε ειδικα χτες και σημερα. :)
eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 03) ⋮ eth1: Realtek RTL-8139/8139C/8139C+ [10ec:8139] (rev 10)
Άβαταρ μέλους
freefour
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό freefour » 06 Φεβ 2013, 00:59

Ενταξη ολα καλα παιδια, μπηκα. Ηθελε να γραψω ''root'' στο user τελικα!
Άβαταρ μέλους
freefour
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό freefour » 06 Φεβ 2013, 10:44

OPanos έγραψε:και όταν τελειώσεις την εγκατάσταση με το καλό, θα ήθελα να πεις γιατί δίνεις τόσο μεγάλο μέγεθος στις κατατμήσεις που αφορούν λειτουργικά.
Σκέψου, πως έχεις κατεβάσει κάτι τα οποία τα θέλεις και έχουν πάει σε μια τέτοια κατάτμηση -που αλλού να πάνε, δεν τους έχεις αφήσεις περιθώριο κανένα) και αυτή η κατάτμηση -να χτυπήσω ξύλο- πάει στο καλό......
Άντε μετά να βρεις τα αρχεία σου (τα βρίσκεις αλλά φαντάζομαι το άγχος σου, φαντάσου το και εσύ).

Δικιο εχεις πολυ μεγεθος δινω, πιστευω οτι θα τρεχει ποιο ανετα το λειτουργικο σε πολυ χωρο.Δεν πειραζει @OPanos ας ειναι και ετσι. Ευχαριστω πολυ για ολα οσα εκανες και εγκατεστησα με επιτυχια το fedora.
Άβαταρ μέλους
freefour
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό OPanos » 06 Φεβ 2013, 15:13

ΑΝ μου επιτρέπεις να σου πω την δική μου άποψη...

Εγώ τι θα έκανα για να έχω 4 διανομές..?
Κατ' αρχάς θα διάβαζα τον τέλειο οδηγό που έχει κάνει ο fkol, και αφορά τον τρόπο διαμερισμού των σκληρών ώστε να έχω πάνω από 4 primary partitions.
viewtopic.php?f=9&t=21628&http
καθώς και ΣΙΓΟΥΡΑ αυτόν (του ιδίου)
https://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=9&t=23709

Κατ' αρχάς ΚΑΜΙΑ διανομή δεν απαιτεί χώρο για το σύστημα αρχείων της (/root) πάνω από 5Gib.
Άντε να της δώσω τα τριπλά εγώ, δλδ 15Gib ανά διανομή. (1)

Θα είχα μετά, ΕΝΑ διαμέρισμα ορισμένο ως /home κοινό για ΟΛΕΣ τις διανομές, και επειδή είμαι χρήστης καθημερινός έχω δει πως 5Gib είναι αρκετά έως πολλά (ανά διανομή), αλλά άντε, εγώ να δώσω τα διπλά, άρα 10Gib ανά διανομή. (2)

Άρα, αν θέλω να έχω 4 διανομές στον υπολογιστή μου, τι χώρος απαιτείται?
(4x15) + (4x10) σε Gib αυτό, άρα το ΠΟΛΥ (αλλά για πλεονασμό μιλάμε και για χαμένο χώρο έτσι?) 100Gib.

Έχεις δύο σκληρούς, από 500Gib ο καθένας (λέμε τώρα).
Δεν είναι κρίμα να μην χρησιμοποιήσεις τα υπόλοιπα 900 Gib, ηώς αποθηκευτικό χώρο, ανεξάρτητο και σίγουρο (όσο μπορεί να είναι), και να μην σε απασχολεί αν θα κάνεις και πόσες επανεγκαταστάσεις ή αλλαγές διανομών?

* Για το πως κάνεις εγκατάσταση με ξεχωριστά διαμερίσματα (/, /home) μπορείς να δεις εδώ
https://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=9&t=18066

όπου Ubuntu, μπορείς να βάλεις, Mint, Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, Elementary OS, Bodhi Lionux, Voyager και γενικά ΟΛΑ τα παράγωγα (και είναι πολλά).....

Αλλά γενικά αυτή η διαδικασία ακολουθείται και για ΟΛΕΣ τις διανομές ανεξαρτήτου μεθόδου που μπορεί να διαφέρει από διανομή σε διανομή.
Δηλαδή δηλώνεις τον ΙΔΙΟ φάκελο /home σε ΟΛΕΣ τις διανομές ΧΩΡΙΣ να τικάρεις την επιλογή για format του διαμερίσματος, και φυσικά δηλώνεις διαφορετικό όνομα χρήστη ανα διανομή.
Έτσι το μόνο που έχεις να κάνεις όταν θελήσεις να εγκαταστήσεις την ΙΔΙΑ διανομή πάλι, να κάνεις format το διαμέρισμα του /root ΜΟΝΟ και να δηλώσεις το ΙΔΙΟ user name που είχες. Θα εκπλαγείς όταν στο πρώτο reboot δεις να έχει κρατήσει ΟΛΕΣ τις ρυθμίσεις του περιβάλλοντος, και όταν κάνεις επανεγκατάσταση του firefox ας πούμε να έχει κρατήσει τα bookmarks, passwords και γενικά ότι αφορά τον ff, και όπως ακριβώς ήταν ΠΡΙΝ την επανεγκατάσταση.
Αν θελήσεις απλά να περάσεις σε άλλη διανομή, μετά την εγκατάσταση, απλά μπαίνεις στον φάκελο /home από ΟΠΑΙΔΗΠΟΤΕ διανομή και διαγράφεις τον φάκελλο που έχει το ΙΔΙΟ όνομα με τον χρήστη που είχες στην διανομή που διέγραψες.
Δύσκολο?
Ναι, την πρώτη φορά. μετά, όχι και τόσο. :)

Προτείνω για να καταλάβεις τους τρόπους δημιουργίας κατατμήσεων να διαβάσεις από το τμήμα "Οδηγοί" του forum όσους περισσότερους μπορείς.
Linux: Στο Δημοτικό ┃ Προγραμματισμός: Μπα ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
Laptop :
Arch x64

Intel Core i5-2410M CPU @ 2.30GHz ‖ RAM 3943 MiB ‖ Acer JE70_HR - Acer Aspire 7750G
Catalyst-12.8.1 [AMD Radeon HD 6600M Series] [1002:6741]
Netbook
Arch x64-[XFCE4]
Intel Atom CPU N455 1.66GHz ‖ RAM 983 MiB ‖ Hewlett-Packard 148A - HP Mini 110-3100
Άβαταρ μέλους
OPanos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό freefour » 06 Φεβ 2013, 23:42

Tι εγραψες... Eγραψες!!! Θελω πολυ να τα καταλαβω αυτα ολα που περιγραφης, πραγματικα αυτο ειναι το Linux και οχι αυτο που ξερω εγω. Εδω πρεπει να αποδεχτω αυτο που εγραψε και ο @simosx σε αυτο το νημα.
simosx έγραψε:Προσωπικά προτείνω στον κόσμο να διατηρήσει μια διανομή, και από εκεί να αρχίσει να μαθαίνει ενδιαφέρονται πράγματα, όπως καλή γνώση του LibreOffice, καλή διαχείριση φωτογραφιών, προγραμματισμό, και άλλα τέτοια.

Πρεπει να ενημερωθω περισσοτερο, και να μαθω πρωτα καποια βασικα πραγματα που μου ειναι ακομη αγνωστα τελειος. Δεν ντρεπομε να πω πως ακομη δεν ξερω τι ειναι το root, και που χρειαζετε, και οσες φορες εγκατεστησα μια διανομη το εκανα χωρις να ξερω για home/root κτλ. απλα ξερω την διαδικασια με κλειστα ματια και μονο οταν υπαρχει ενας ελευθερος δισκος,(θα το εχετε καταλαβει αυτο σιγουρα) αλλα και αυτο με μηχανικες κινησεις, χωρις να ξερω γιατι το καθενα... γιατι να το κανω ετσι και οχι αλλιως (αυτο που λεγαμε χτες.) Και στο πρωτο κολλιμα, αν παθει κατι το grub η πεταχτει μπροστα μου καμια περιεργη ειδοποιηση τοτε αρχιζη ο πανικος.
Θα ξαναμελετησω τα παραπανω που εγραψες οπως και τις συμβουλες των αλλων παιδιων για να μπορεσω σιγα σιγα να γινω ποιο φιλικος με το ολο συστημα γενικοτερα.
Οσο για τα partition τα δικα μου ειναι ευκαιρια, μιας και ειναι καινουργιοι οι δισκοι μου να μπορεσω να τους κανω οπως το περιγραφης ποιο πανω. Λιγο δυσκολο μονος μου, το ξαναλεω οτι δεν καταλαβα ακριβως την φιλοσοφια και τον τροπο που τα διαχειριζεσαι, αλλα τουλαχιστον θα κοιταξω να ενημερωθω.
Αλλα εχω και ενα καλο...αν κανω κατι οτηδηποτε μονος μου, εστω και μια φορα, μετα μπορω να το ξανακανω δε μου φευγει με τιποτα. :)
Άβαταρ μέλους
freefour
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 09 Φεβ 2013, 23:47

Καταρχήν δεν διάβασα όλες τις σελίδες, οπότε πιθανώς κάποια από τα παρακάτω να έχουν ειπωθεί ξανά.
Αφορμή παίρνω από το τελευταίο post σου.
Η Fedora είναι μια εξαιρετική διανομή, αλλά αρκετά διαφορετική απ' ότι έχεις δει μέχρι τώρα.
Ανήκει στο club των rpm διανομών, βασίζεται στον red hat package manager και είναι αρκετά δογματική στο θέμα των κλειστών πακέτων, αν και εύκολα προστίθενται repos που περιέχουν τα πάντα.
Δεν είναι πλέον όσο στρυφνή ήταν κάποτε, αντιθέτως θα έλεγα ότι μπορεί πλέον να την αποκαλέσει κανείς φιλική.
Στα πλαίσια του πειραματισμού λοιπόν είναι κατανοητή η εγκατάστασή της, αλλά θεωρώ ότι ακόμα δεν ασχολήθηκες αρκετά με αυτό που ήδη έχεις καταπιαστεί και δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στο ubuntu.
Αφού έμαθες όσα έμαθες μέχρι τώρα σε μια debian based διανομή, αν θες να <<παίξεις>> θα σου πρότεινα αρχικά να δοκιμάσεις το debian testing. Θα σου είναι σίγουρα πιο οικείο από μια rpm διανομή, αλλά ταυτόχρονα αρκετά πιο <<ωμό>> από το ubuntu, έτσι ώστε να σε αναγκάσει να μάθεις δύο-τρία πράγματα καλύτερα.
Διευκρινίζω και πάλι ότι δεν προσπαθώ να σε αποτρέψω από τη δοκιμή της Fedora, άλλωστε αυτόν τον καιρό κάπου υπάρχει η 17 σε ένα από τα laptops μας.
Απλά πιστεύω ότι πηδάς ένα βήμα...
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 10 Φεβ 2013, 00:03

Μιά σημείωση, αν ακολουθήσεις τις συμβουλές του dim459 για εγκατάσταση του Debian Testing, να αναφέρω ότι σχεδόν σε όλους τους υπολογιστές με κάρτα Realtek που το έχω εγκαταστήσει, έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα με τον οδηγό και δεν είχα internet (ethernet). Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται βέβαια, αλλά καλό είναι να το έχεις στο νου σου. Ίσως και να μην το συναντήσεις.
Από την υπογραφή δεν μπορώ να καταλάβω αν υπάρχει κάρτα για ασύρματο δίκτυο.

EDIT: Α! Κατά την εγκατάσταση θα χρειαστεί να δημιουργήσεις κωδικό για τον λογαριασμό σου, αλλά και για τον υπερχρήστη (root).
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ