Προστασία από κακόβουλο λογισμικό στο GNU/Linux

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Re: Προστασία από κακόβουλο λογισμικό στο GNU/Linux

Δημοσίευσηαπό linuxman » 18 Ιουν 2010, 17:44

ftso έγραψε:
linuxman έγραψε:Ναι μπορείς αν εκτελείς ότι μ@@@α σου στέλνουν χωρίς πρώτα να δεις τι έχει γράψει κάποιος μέσα στο εκτελέσιμο αρχείο .

Αλήθεια?
Τότε να σου στείλω ένα launcher που εκτελεί rm -rf ~/* να τον εκτελέσεις. Δεν θέλει κωδικό!
Μπορώ αν θες και να στον στείλω μέσα στο autostart, οπότε να μην χρειαστεί να το εκτελέσεις ή ακόμα και να πάρεις πρέφα ότι θα εκτελεστεί.
Α! ακόμα καλύτερα αντί για αυτήν την εντολή μπορεί να εκτελέσει μια wget και να χώσει ένα trojan script που θα σου πάρει τον κωδικό.
Οπότε μετά μπορούμε να τροποποιήσουμε την εντολή rm -rf ~/* , παραλείποντας την ~ και προσθέτοντας και ένα sudo...

Off topic:
Για δοκίμασε να το κάνεις , να δούμε τι έχεις γράψει , αχ άμα ήτανε τόσο εύκολο να γίνει :lol: :lol: :lol:
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxman » 18 Ιουν 2010, 17:46

mathpoet έγραψε: Έχω την καταραμένη κάρτα GMA-500 και ο μόνος τρόπος να την κάνω να παίξει ήταν να κατεβάσω ένα script (από προσωπικό κιόλας site) και να το τρέξω ως root. ΥΓ: Πρέπει να περιορίσουμε την συζήτηση σε 1 νήμα γιατί θα σαλτάρουμε...

Οκ θα το κατεβάσεις και δεν θα δεις τι γράφει μέσα στο script αυτό , και θα το εκτελέσεις αμέσως άντε φούρια βαράτε .
Δεν νομίζω .
Εσύ δεν την παλεύεις βλέπω :clap:
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό mathpoet » 19 Ιουν 2010, 00:18

linuxman έγραψε:
mathpoet έγραψε: Έχω την καταραμένη κάρτα GMA-500 και ο μόνος τρόπος να την κάνω να παίξει ήταν να κατεβάσω ένα script (από προσωπικό κιόλας site) και να το τρέξω ως root. ΥΓ: Πρέπει να περιορίσουμε την συζήτηση σε 1 νήμα γιατί θα σαλτάρουμε...

Οκ θα το κατεβάσεις και δεν θα δεις τι γράφει μέσα στο script αυτό , και θα το εκτελέσεις αμέσως άντε φούρια βαράτε .
Δεν νομίζω .
Εσύ δεν την παλεύεις βλέπω :clap:

Δεν ανέφερα ότι ξέρω bash. Άλλα άντε πες εγώ οκ, στους νέους χρήστες που δεν έχουν καταλάβει ούτε τι κάνει το sudo, τι προτείνεις;
mathpoet
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 19 Ιουν 2010, 00:22

linuxman έγραψε:αχ άμα ήτανε τόσο εύκολο να γίνει :lol: :lol: :lol:

Και όμως είναι πολύ πιο εύκολο απ'όσο νομίζεις.
Σκέψου μόνο ότι ένας κατάλογος bin μέσα στο home μπορεί να δημιουργηθεί χωρίς password.
Μετά μάθε ότι το ubuntu θα πάει και θα βάλει τον κατάλογο αυτόν πρώτο πρώτο μέσα στην PATH.
Τέλος φαντάσου ένα trojan binary script με το όνομα sudo...
Την επόμενη φορά που θα εκτελέσεις "sudo <εντολή>" θα εκτελεστεί sudo <εντολές του trojan> <εντολή> και εσύ δεν θα πάρεις πρέφα τίποτα...
Όπως Βλέπεις δεν είναι και τόσο δύσκολο ;)
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxman » 19 Ιουν 2010, 02:22

ftso έγραψε:
linuxman έγραψε:αχ άμα ήτανε τόσο εύκολο να γίνει :lol: :lol: :lol:

Και όμως είναι πολύ πιο εύκολο απ'όσο νομίζεις.
Σκέψου μόνο ότι ένας κατάλογος bin μέσα στο home μπορεί να δημιουργηθεί χωρίς password.
Μετά μάθε ότι το ubuntu θα πάει και θα βάλει τον κατάλογο αυτόν πρώτο πρώτο μέσα στην PATH.
Τέλος φαντάσου ένα trojan binary script με το όνομα sudo...
Την επόμενη φορά που θα εκτελέσεις "sudo <εντολή>" θα εκτελεστεί sudo <εντολές του trojan> <εντολή> και εσύ δεν θα πάρεις πρέφα τίποτα...
Όπως Βλέπεις δεν είναι και τόσο δύσκολο ;)

Δηλαδή και πως θα γίνει αυτός φάκελος , και πως θα κατέβει το trojan binary script , θα το κατεβάσω εγώ ? η θα μου το βάλεις εσύ ?
Κάπου το χάνεις το θέμα , για να γίνει θα πρέπει να είναι εκεί και να γίνει κάπως και φάκελος και το αρχείο να είναι εκεί .
Εάν μιλάμε για μένα δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο , το πόσο ασφαλές είναι είπαμε πολύ ποιο ασφαλές από τα άλλα .
Δηλαδή με τα λεγόμενα σου δεν είναι , τότε γιατί το χρησιμοποιείς , γιατί ασχολείσαι ?
Τι σε τραβά και έχεις GNU/Linux στο Η/Υ αφού δεν είναι ?
Και δεν θέλω να φανταστώ το binary και άλλες παρόμοιες βλακίτσες , μιας και έχω μάθει το τρόπο ότι κατεβάζω πριν το εκτελέσω να δω τι είναι και τι θα κάνει και από εκεί και πέρα πράττω ανάλογα .
Όσο για άλλους χρήστης θα πρέπει να μάθει τι έχει , το πως θα το προστατεύει είναι ένα σκέλος που ούτε στα παράθυρα δεν ξέρουν , νομίζουν ότι βάζουν ένα antivirus είναι οκ άλλα δεν είναι , άλλα και εδώ όπως στο πρώτο ποστ του @logari81 που μάλλον δεν το διάβασες καλά αναφέρει πως θα μάθει ο χρήστης η θα τον μάθουν από που και τι θα πρέπει να κατεβάζει και τι να προσέχει .
Και όταν περνάω κάπου GNU/Linux αυτό λέω , μην εκτελείς κάτι για το οποίο δεν είσαι σίγουρος τι θα κάνει και τι είναι .

Και γενικά αντί να πες μιας και είσαι τόσο καλός στο να αναφέρεις πως μπορεί να πάθει ζημία δεν λες και στους υπόλοιπους πως να το προστατεύουν .
Όχι για μένα , μιας και εγώ όταν εσύ πήγαινες εκεί εγώ ερχόμουν ήδη .
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό mathpoet » 19 Ιουν 2010, 12:17

linuxman έγραψε:Δηλαδή και πως θα γίνει αυτός φάκελος , και πως θα κατέβει το trojan binary script , θα το κατεβάσω εγώ ? η θα μου το βάλεις εσύ ?

Απλά θα επισκεφτείς μια ιστοσελίδα. Μη μου πεις ότι δεν έχεις ξανακούσει για τρύπες στον browser ή στα plugins του, τα οποία επιτρέπουν εκτέλεση κώδικα;

Ένα τελείως τυχαίο, τέτοια bugs ανακαλύπτονται και διορθώνονται συνέχεια: http://xforce.iss.net/xforce/xfdb/57388

edit: άλλαξα το link ώστε να δείχνει σε εφαρμόσιμο στο linux
mathpoet
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxman » 19 Ιουν 2010, 16:25

mathpoet έγραψε:
linuxman έγραψε:Δηλαδή και πως θα γίνει αυτός φάκελος , και πως θα κατέβει το trojan binary script , θα το κατεβάσω εγώ ? η θα μου το βάλεις εσύ ?

Απλά θα επισκεφτείς μια ιστοσελίδα. Μη μου πεις ότι δεν έχεις ξανακούσει για τρύπες στον browser ή στα plugins του, τα οποία επιτρέπουν εκτέλεση κώδικα;

Ένα τελείως τυχαίο, τέτοια bugs ανακαλύπτονται και διορθώνονται συνέχεια: http://xforce.iss.net/xforce/xfdb/57388

edit: άλλαξα το link ώστε να δείχνει σε εφαρμόσιμο στο linux

Πως δεν έχω ακούσει , εγώ τα βλέπω εδώ και καιρό , απλά δεν έπιασες το θέμα μάλλον του τόπικ .
Υπάρχουν και κανείς δεν είπε ότι δεν υπάρχουν , πως θα το προστατέψουμε από αυτό το σύστημα μας .
Όταν θα μου δώσεις μια τεκμηριωμένη απάντηση το πως γίνεται τότε θα το συνεχίσουμε , έως τώρα το μόνο που κάνεις είναι σαν να πετάς σπόντες , υπάρχουν , ναι το ένα ναι το άλλο , υπάρχουν viruses , trojans , backdoors και όλα τα συναφή .
Ως τώρα συζήτηση κατέληξε στο να λέμε ναι υπάρχουν άλλα δεν αναφέρεις καν τι μπορείς να κάνεις να μην μας επηρεάσει το κακόβουλο λογισμικό .
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 19 Ιουν 2010, 16:26

Off topic:
linuxman έγραψε:Δηλαδή με τα λεγόμενα σου δεν είναι , τότε γιατί το χρησιμοποιείς , γιατί ασχολείσαι ?
Τι σε τραβά και έχεις GNU/Linux στο Η/Υ αφού δεν είναι ?

το χρησιμοποιώ γιατί μου δίνει την δυνατότητα και την ελευθερία να κάνω τα πάντα απολαμβάνοντας τις στιγμές που τα κάνω.
δεν είναι τέλειο. σε σχέση με άλλα λειτουργικά αλλού χάνει, αλλού κερδίζει. για μένα κερδίζει στην πλειοψηφία αυτών που ενδιαφέρουν οπότε το προτιμώ.

linuxman έγραψε:Και γενικά αντί να πες μιας και είσαι τόσο καλός στο να αναφέρεις πως μπορεί να πάθει ζημία δεν λες και στους υπόλοιπους πως να το προστατεύουν .
Όχι για μένα , μιας και εγώ όταν εσύ πήγαινες εκεί εγώ ερχόμουν ήδη .

δεν είπα πουθενά ότι είμαι super user. ακόμα είμαι σε αρκετά μέτριο επίπεδο. και μιας και εσύ επέστρεψες πιο γρήγορα γιατί εγώ πάω ακόμα, μπορείς εσύ να μας πεις πως να προστατευτούμε.
όχι αυτά που μάθαμε όλοι στην αρχή του ταξιδιού, αλλά αυτά που έμαθες στο τέρμα...

εγώ αυτό που έμαθα ως τώρα είναι ότι ο καλύτερος τρόπος για προστατευτεί κάποιος είναι να μάθει ακριβώς πως δουλεύει το σύστημά του.
βέβαια αυτό είναι λίγο δύσκολο οπότε όσο μπορείς το κάνεις. όσο πιο πολύ το κάνεις τόσο καλύτερα είναι.
το unix είναι φτιαγμένο για να το διαχειρίζεται ένας και μόνο χρήστης. οπότε και η ασφάλειά του εξαρτάτε άμεσα απο αυτόν, τον root...

:?: -> :geek: -> :idea: -> :)

ξεφύγαμε νομίζω...
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό mathpoet » 19 Ιουν 2010, 16:58

linuxman έγραψε:Πως δεν έχω ακούσει , εγώ τα βλέπω εδώ και καιρό , απλά δεν έπιασες το θέμα μάλλον του τόπικ .
Υπάρχουν και κανείς δεν είπε ότι δεν υπάρχουν , πως θα το προστατέψουμε από αυτό το σύστημα μας .
Όταν θα μου δώσεις μια τεκμηριωμένη απάντηση το πως γίνεται τότε θα το συνεχίσουμε , έως τώρα το μόνο που κάνεις είναι σαν να πετάς σπόντες , υπάρχουν , ναι το ένα ναι το άλλο , υπάρχουν viruses , trojans , backdoors και όλα τα συναφή .
Ως τώρα συζήτηση κατέληξε στο να λέμε ναι υπάρχουν άλλα δεν αναφέρεις καν τι μπορείς να κάνεις να μην μας επηρεάσει το κακόβουλο λογισμικό .

Είχαμε και το θέμα αν γίνεται ή όχι....

Αυτό όμως που λες για την προστασία είναι πολύ καλή ιδέα, αλλά όπως καταλαβαίνεις θέλει χρόνο για να φτιαχτεί κάτι σοβαρό. Αν δεν υπάρχει κάτι ήδη στο forum, θα το παλέψω μήπως ξεκινήσει ένα νέο τόπικ. Κάτι σαν οδηγός π.χ.
mathpoet
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό logari81 » 02 Νοέμ 2010, 01:40

http://opensourceecology.org/

Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας