Εδώ και καιρό ήθελα να ξαναγράψω για το θέμα ηλεκτρονικά βιβλία/αναγνώστες.
Έχουμε και λέμε:
Όπως έγραφα παραπάνω, πέρυσι αγόρασα ένα e-reader μάρκας Bebook.
Ο μπαμπάς μου το είδε και ζήλεψε! Τελικά, για τον μπαμπά μου παράγγειλα ένα amazon kindle.
Και μετά ζήλεψα εγώ το kindle του μπαμπά μου, και αγόρασα κι εγώ ένα kindle.
Και κάπου στο ενδιάμεσο πέρασε από τα χέρια μου και ένα παλιότερο sony reader, από συνάδελφο που μου ζήτησε βοήθεια.
Έχω γίνει ειδική!
Συνοπτική άποψη:
Αν σας έχουν αποκαλέσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σας βιβλιοφάγο, και διαβάζετε ευχάριστα στα Αγγλικά (ή άλλη ξένη γλώσσα), θα τους λατρέψετε. Διαφορετικά, θα είναι το πιο άχρηστο γκάτζετ που πέρασε από τα χέρια σας.Πιο αναλυτικά:Η οθόνες e-ink δεν έχουν καμία σχέση με LCD, είναι απίστευτα πιο ξεκούραστες. Αν είστε 20 χρονών, είναι κατά 99% συγκρίσιμες με το χαρτί. Αν είστε 70 (σαν τον μπαμπά μου), η αίσθηση του πραγματικού χαρτιού δεν πιάνει χαρτωσιά μπροστά στην 30άρα γραμματοσειρά του ηλ. βιβλίου.
Το άλλο βασικό πλεονέκτημα είναι η μπαταρία. Μαζί με σποραδικό ίντερνετ και αναζητήσεις στη βιβλιοθήκη μου, αρκεί για να διαβάσω δύο βιβλία των 500 σελίδων. Από τη στιγμή που παίρνω ένδειξη χαμηλής μπαταρίας, συνήθως έχω 100-200 σελίδες ακόμη στο βιβλίο που έχω ήδη φορτωμένο.
MHN αγοράσετε ηλεκτρονικό αναγνώστη αν σας ενδιαφέρει μόνο:
1. Για λόγους οικονομίας. Τον ηλεκτρονικό αναγνώστη θα χρειαστεί να τον αλλάξετε σε 3-5 χρόνια. Τα τυπωμένα βιβλία θα κρατήσουν. Φυσικά, το αν θα κάνετε απόσβεση εξαρτάται από το πόσα βιβλία διαβάζετε το χρόνο.
2. Για να μελετάτε συγγράμματα (ειδικά θετικών επιστημών). Οι ηλ. αναγνώστες έχουν πολύ αργή ανανέωση οθόνης. Αυτό δεν ενοχλεί καθόλου όταν διαβάζεις για ψυχαγωγία, αλλά αν μελετάς κάτι δεν μπορείς να χάνεις ένα λεπτό για να ανατρέξεις σε μία παράγραφο δέκα σελίδες πριν, ή για να κάνεις ζουμ σε δύο διαφορετικά σημεία μιας εικόνας. Επιπλέον, οι περισσότεροι ηλ. αναγνώστες είναι προβληματικοί στην εμφάνιση pdf με εικόνες και εξισώσεις. (Άρα, μην περιμένετε να διαβάσετε σκαναρισμένα pdf).
3. Για περιήγηση στο ίντερνετ. Λόγω αργής ανανέωσης της οθόνης, το ίντερνετ λειτουργεί με ταχύτητες της δεκαετίας του '90. Ωστόσο, αξίζει τον κόπο να επιλέξετε συσκευή με wifi, για να κατεβάζετε βιβλία από το ίντερνετ χωρίς να μπλέκετε με καλώδια. Ή όταν τα υπόλοιπα γκάτζετ σας έχουν ξεμείνει από μπαταρία
Στην πράξη:Εγώ έχω διαβάσει καμιά 30αριά βιβλία, λίγη εφημερίδα, και πολύ περισσότερο δωρεάν ή/και ελεύθερο υλικό (συχνά αμφιβόλου ποιότητας) από το ίντερνετ. Μία φορά δοκίμασα να διαβάσω κείμενα για τη δουλειά μου και δεν με βόλεψε.
Ο μπαμπάς μου σε 9 μήνες έχει διαβάσει πάνω από 15 βιβλία και συνεχίζει ακάθεκτος.
Διαφορετικές μορφές και DRM:Πρώτον. Αν τα αρχεία σας δεν έχουν DRM, μπορείτε να τα μετατρέψετε από τη μία μορφή στην άλλη με ένα κλικ (ή μια γραμμή στο τερματικό), χρησιμοποιώντας το
calibre. Αλλά, έτσι κι αλλιώς, τα σάιτ που δεν χρησιμοποιούν DRM, συνήθως διαθέτουν όλες τις δημοφιλείς μορφές.
Δεύτερον. Όλοι οι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι, και άρα όλοι οι γνωστοί νεώτεροι συγγραφείς, χρησιμοποιούν DRM. Είτε ενδιαφέρεστε για τον Dan Brown είτε για τον Salinger, αν θέλετε να διαβάσετε γνωστά σύγχρονα βιβλία 100% νόμιμα και χωρίς DRM, αγοράστε τα σε χαρτί.
Αν αγοράσετε βιβλία με DRM, πάνω κάτω ισχύουν τα εξής:
amazon/kindle: Χρησιμοποιεί αρχεία mobipocket με DRM της amazon. Μπορείτε να αγοράζετε και να διαβάζετε βιβλία μόνο από συσκευή kindle, ή από την εφαρμογή kindle για Win, MacOS, iOS, Android. Όχι λίνουξ, όχι άλλες μάρκες ηλ. αναγνώστη. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα βιβλία μέχρι και σε 6 συσκευές ταυτόχρονα. Μπορείτε να αλλάζετε τις εγκεκριμένες συσκευές όποτε θέλετε. Και ναι, η amazon μπορεί να διαγράψει βιβλία που έχετε αγοράσει.
όλοι οι υπόλοιποι: Χρησιμοποιούν αρχεία epub (ή pdf) με DRM της Adobe Digital Editions (ADE). Στο τελευταίο μοντέλο της sony (prs-t1) και το nook που δεν κυκλοφορεί στην Ευρώπη, μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο απευθείας από τη συσκευή. Οι υπόλοιποι αναγνώστες (και οι ταμπλέτες με android) απαιτούν υπολογιστή με win ή macos για να αγοράσετε βιβλία. Aφού τα αγοράσετε, "εγκρίνετε" τη συσκευή σας και τα μεταφέρετε εκεί. Μπορείτε να εγκρίνετε μέχρι έξι συσκευές συνολικά. Μετά από έξι πρέπει να πάρετε τηλέφωνο την adobe για να "αποεγκρίνετε" κάποιο και να προσθέσετε καινούριο.
Ναι, το DRM σπάζει.
Γιατί δεν ντρέπομαι που πήρα kindle;Καταρχάς, το υλικό και το λογισμικό είναι λίγο πιο προσεγμένα σε σχέση με το bebook και αυτές οι λεπτομέρειες κάνουν μεγάλη διαφορά κατά την ανάγνωση.
Αλλά το βασικό είναι ότι το θεωρώ μακράν την πιο πρακτική συσκευή για ανάγνωση δωρεάν/ελεύθερου περιεχομένου. Γιατί είναι η μόνη συσκευή που της στέλνεις κείμενα από τον υπολογιστή σου με email, χωρίς καλώδιο, και αυτά εμφανίζονται αυτόματα στη βιβλιοθήκη σου. Και φυσικά υπάρχουν και επεκτάσεις σε firefox/chrome/android για να στέλνεις ιστοσελίδες, καθώς και στο calibre για να παραλαμβάνεις την εφημερίδα σου (ή το slashdot σου) αυτόματα κάθε πρωί.