Debian Fallback

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Re: Debian Fallback

Δημοσίευσηαπό yobo » 03 Φεβ 2010, 15:47

emmsarris έγραψε:
Διαφωνώ με το ότι θα φανεί εύκολο! Πρέπει να έχεις μεγάλη εμπειρία με το ubuntu ή γενικότερα με το linux και βέβαια να ξέρεις να δουλεύεις ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ το τερματικό. Σύν ότι πολλά πράγματα γίνονται διαφορετικά (όπως αναφέρθηκε και πιο πριν μην επιχειρήσεις sudo... δε θα βγάλεις άκρη). Επίσης δεν είναι ένα σύστημα που ενδείκνυται για πειραμματισμούς. Αν κάτι πάει στραβά πρέπει να είσαι πολύ μάγκας για να το επαναφέρεις.

Καλημέρα,

Ήμουν dual boot ubuntu/debian για μερικούς μήνες και πλέον είμαι "καθαρός" debian χρήστης...
Δεν ξέρω καθόλου κονσόλα, είμαι όμως πάρα πολύ καλός στο να κάνω copy/paste εντολές από tutorial, οδηγούς και fora...
Οι πειραματισμοί μου πάνω στο σύστημά μου δεν έχουν σταματήσει στο ελάχιστο και σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν τα κάνεις όλα χάλια, κάποιος θα βρεθεί να σε βοηθήσει αρκεί να κάνεις την ερώτησή σου στο σωστό μέρος και με το σωστό τρόπο. Με λίγα λίγια δεν είμαι μάγκας...

emmsarris έγραψε:
Συμφωνώ όμως ότι έχει πολύ γοητεία να γυρίζεις στις ρίζες και ακόμη μεγαλύτερη να αισθάνεσαι ότι δεν εξαρτάσαι από κανέναν (proprietary drivers) και φυσικά την ικανοποίηση ότι έφτιαξες κάτι σχεδόν από την αρχή.

Εδώ είσαι 100% σωστός. Το debian είναι η μόνη από τις μεγάλες διανομές που δεν έχει πίσω της καμία εταιρία...

logari81 έγραψε:
Ο λογος για κάτι τετοιο δεν ειναι ούτε καποιο βιτσιο ούτε καποιο είδος φονταμενταλισμου, πίσω απο μια τετοια κινηση υπάρχει η πρόθεση να ασκηθει πίεση και να ενημερωθουν οι χρήστες για τις ανελευθερίες που υπάρχουν ακομα σε τμήματα λογισμικού και να διαμαρτυρηθουν για αυτο σε αυτούς που τους πουλάν το αντιστοιχο hardware. Οταν καποιος τα βρισκει όλα ετοιμα όπως στο Ubuntu ή στο OpenSuse εχει απο την μια έτοιμο το λειτουργικο για να δουλεψει αλλα από την αλλη δεν θα αναρωτηθει ποτε ποια προβλήματα έχουν κρυφτει κάτω απο το βελουδενιο χαλί στο οποιο πατάει. Για αυτον που αναπτύσσει ελευθερο λογισμικό όμως αυτα τα προβλήματα ειναι εκει και τα βρισκει μπροστα τους καθε τρεις και λιγο και τον ενοχλουν. Αυτος που διαλεγει debian το διαλεγει επειδή ξερει τι ειναι το ΕΛΛΑΚ και γιατι προτιμα το ΕΛΛΑΚ και μαζί με αυτο προτιμά να ενημερώνεται για το ποια εμποδια υπάρχουν στην πορεια του ΕΛΛΑΚ.

Συμφωνώ απολύτως...

tolis_01 έγραψε:Ωραία όλα αυτά logari81, αλλά με αυτό τον τρόπο το debian γίνεται δύσχρηστο. Γιατί πάνω απ'όλα ο τελικός χρήστης θέλει να κάνει τη δουλειά του, και το debian φτάνει στο σημείο να τον εμποδίζει.

Η λογική αυτή είναι λάθος και νομίζω ότι αν το σκεφτείς θα το καταλάβεις κι εσύ. Αν το μόνο που θέλει ο τελικός χρήστης είναι να κάνει τη δουλειά του τότε μπορεί να πάρει windows, να σώζει τα αρχεία του σε κλειστά φορμά (doc, xls, ppt, dwg, και τελειωμό δεν έχει) να χρησιμοποιεί ιδιοταγές λογισμικό κοκ. Αν η λειτουργικότητα είναι το μόνο κριτίριο, αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που κάποια εταιρία φτιάχνει λογισμικό (είτε λειτουργικό σύστημα είτε εφαρμογή) που είναι τεχνικά ανώτερο από το αντίστοιχο ΕΛΛΑΚ τότε πρέπει να σταματά η χρήση του ΕΛΛΑΚ.

Κάπου εδώ βκήκε το Open Source (ανοικτός κώδικας) και είπε: αντί να το λέμε "free software" και να μπερδεύουμε τον κόσμο με πολιτικές και ιδεολογίες καλύτερα να το πούμε "open source", έτσι θα μπορούμε να δείξουμε ότι ο κώδικας είναι διαθέσιμος για όλους και ότι όλες οι ελευθερίες του χρήστη προφυλάσσονται χωρίς να μπερδευόμαστε με το free=δωρεάν και με το "free as in freedom".

Ο Stallman όταν προσπαθεί να πείσει τον κόσμο να λέει ""free software" κι όχι "open source" χρησιμοποιεί ως επιχείρημα ότι το πρόβλημα δεν είναι αν το λογισμικό που θα φτιάξουμε θα είναι καλύτερο από τα υπάρχοντα ιδιοταγή αλλά το αν το λογισμικό θα αποτελεί κίνδυνο ή θα προφυλάσσει τις ελευθερίες του χρήστη. Μ' αυτά και μ'αυτά καταλήξαμε να το λέμε ΕΛΛΑΚ (Ελύθερο Λογισμικό/Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα, στα Αγγλικά: FOSS, Free/Open Source Software) αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση...

Το θέμα είναι ότι -ανεξάρτητα αν θα το πεις "ελεύθερο λογισμικό" (free software) ή "ανοικτού κώδικα" (open source) ή ΕΛΛΑΚ- αν θέλεις να υπάρχει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο πρέπει να το προτιμάς σε σχέση με ένα ιδιοταγές (proprietary)

c7p έγραψε:@tolis_01, το Debian δεν απευθύνεται στο "μέσο χρήστη" αλλά στον σχετικά προχωρημένο και ευαισθητοποιημένο πάνω σε θέματα περί ελεύθερου λογισμικού κάτι που εξήγησε πολύ καλά ο logari81. Είναι η διανομή που πρεσβεύει αυτήν την ιδεολογία (όλα ελεύθερα) και ας έρχεται σε αντίθεση με την ευκολία χρήσης, θέτει την προώθηση και χρήση του ελεύθερου λογισμικού και μόνο ως πρώτη προτεραιότητά. Τώρα αν στον χρήστη δεν αρέσει η διανομή αυτή έχει την δυνατότητα επιλογής (Ubuntu, Fedora, Madriva κ.α....) και αυτό είναι ένα μέρος της μαγείας του linux κατά την γνώμη. Η επιλογή όποιας διανομής ταιριάζει απόλυτα στον χρήστη σε θέμα ευχρηστίας, φιλοσοφίας, οργάνωσης κτλ κτλ :)

Συμφωνώ απολύτως...

ΥΓ
Μην ξεχνάμε ότι και το debian αποτελεί έναν ακόμη συμβιβασμό των developers μεταξύ της προσπάθειας για ΕΛΛΑΚ και της προσπάθειας για λειτουργικότητα. Το Free Software Foundation δεν το θεωρεί πλέον ελέυθερο και προτείνει άλλες διανομές: http://www.gnu.org/distros/free-distros.html.
There is no system but GNU, and Linux is one of its kernels
--> Αγοράστε στην Ελλάδα φορητό υπολογιστή χωρίς windows
yobo
babeTUX
babeTUX

IRC: yobo
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό emmsarris » 03 Φεβ 2010, 20:17

yobo έγραψε:
Ήμουν dual boot ubuntu/debian για μερικούς μήνες και πλέον είμαι "καθαρός" debian χρήστης...
Δεν ξέρω καθόλου κονσόλα, είμαι όμως πάρα πολύ καλός στο να κάνω copy/paste εντολές από tutorial, οδηγούς και fora...
Οι πειραματισμοί μου πάνω στο σύστημά μου δεν έχουν σταματήσει στο ελάχιστο και σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν τα κάνεις όλα χάλια, κάποιος θα βρεθεί να σε βοηθήσει αρκεί να κάνεις την ερώτησή σου στο σωστό μέρος και με το σωστό τρόπο. Με λίγα λίγια δεν είμαι μάγκας...

Φίλε Yobo, είμαι σχεδόν 30, δεν έχω εξειδικευμένες γνώσεις περί λειτουργικών λογισμικών κλπ, είμαι χρήστης linux 2 χρόνια, και όπως έχω ξαναγράψει είμαι Γεωπόνος. Ασχολούμαι με τις διάφορες διανομές από hobby στον ελεύθερό μου χρόνο. Όταν εγκαταστήσω ένα λειτουργικό, θέλω να δουλεύει! Να με υπηρετεί αυτό, Όχι εγώ! Να πρέπει να κάνω όσο γίνεται λιγότερα, για να το φέρω στα μέτρα μου. Δε μπορώ να πρέπει πχ να ανοίξω ένα partition ntfs και να γράφω στο forum και να περιμένω να απαντήσουν (που βέβαια με την ψυχή τους το κάνουν και μπράβο τους και μακάρι να μπορούσα να βοηθήσω κι εγώ σ'αυτό!) ή να ψάχνω συνέχεια στο Google πως να κάνω compile τον kernel!!! Ακόμη χειρότερα, να μην υποστηρίζει την κάρτα γραφικών/οθόνη του laptop, και να βλέπω σε 800χ600 ή 1024χ768 extended, αντί 1366χ768! Να έχω κάνει τα χίλια μύρια, να έχω ψάξει 200 ώρες στο google και να μην καταφέρνω κάτι! Το μόνο που βρήκα ήταν να αναβαθμίσω από stable σε unstable ή testing. Επειδή είχα όμως και μία πικρή εμπειρία δεν το ήθελα! Ή να θέλω να κάνω ένα φορμάτ, που κάνω συχνά! Πόση ώρα θες για ένα πλήρες σύστημα ubuntu και πόση για ένα πλήρες σύστημα debian? Να μη συζητήσουμε για άλλες διανομές...
Γι'αυτό προτιμώ ubuntu! ΜΟΥ ΓΛΙΤΩΝΕΙ ΧΡΟΝΟ!
Οι μεγάλες διανομές debian, Gentoo, Slackware είναι για προχωρημένους χρήστες, με πιο εξειδικευμένες γνώσεις, για όσους αναπτύσσουν λογισμικό, για τους hobbistes, κλπ κλπ. Κι εγώ έχω εγκαταστήσει 6-7 φορές debian για πειραμματικούς λόγους. Βλέπω όμως ότι επειδή ΔΕΝ έχω τις γνώσεις ΔΕ μπορώ τη δουλειά μου. ΔΕ μπορώ να κάνω όσα έκανα με το ubuntu, αφού το ubuntu κάποια πράγματα τα έχει προ-ρυθμισμένα!
σσ1. Και το Debian και το Fedora και το Slackware και το Gentoo και το Arch και το openSUSE ΔΕΝ είναι για εμένα και χρήστες σαν εμένα ΑΚΡΙΒΩΣ για τους ίδιους λόγους!
σσ2. Όταν καταφέρω να φέρνω εύκολα στα μέτρα μου το debian ή δε με ικανοποιεί πια το ubuntu, τότε το συζητάμε.
σσ3. Το ubuntu κατέφερε να με απεξαρτήσει από τα Windows. Σιγά-σιγά...
σσ4. Ο τόνος μου δεν είναι επιθετικός, αλλά επεξηγηματικός, μη με παρεξηγήσεις...! :D
Spoiler: show
⇛ Linux:Μαθαίνω┃Προγραμματισμός:DVF77 :lol: στη σχολή┃Αγγλικά:Καλά┃Ιταλικά:Μέτρια┃Γαλλικά:Λίγα
Desktop ubuntu 20.04
Intel Celeron G3900@2.8GHz┃8GB RAM(2400MHz)┃AsRock H110M-HDV┃LG 22MT84DFs@1920x1080
Laptop ubuntu 20.04
HP Probook 430 G2: Intel Core i5 4200 @1,7GHz┃Intel HD 4400┃8GB RAM DDR3(1600MHz)┃1TB SSD SAMSUNG 860 EVO
Άβαταρ μέλους
emmsarris
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό tolis_01 » 03 Φεβ 2010, 22:11

@emmsarris: Εγώ τα ξανάπα και πιο πριν, το debian δημιουργεί μόνο του τα προβλήματά του, λόγω ιδεολογίας. Καλά κάνει, αλλά γίνεται δύσχρηστο για πολλά πράγματα. Η χρήση του ίδια με του ubuntu είναι, απλά προσθέτεις στα repo το contrib, το non-free και το multimedia. Τέλος, μετά όλα είναι ένα apt-get μακριά! Όλα; Πριν από λίγες μέρες πέταξαν έξω τα firmwares. Τι γίνεται με τους κλεισοτύς drivers της nvidia; Σου βγάζουν την ψυχή φυσικά.
Γνώσεις => Linux: χαμηλό | Προγραμματισμός: όχι | Αγγλικά: μέτρια
PC => Intel Celeron 430 | Asrock G31M-S (onboard gpu) | 2GB DDR2 ram | 160GB HDD | Acer 19" | OS: Windows 7 (Debian, Fedora σε virtualbox)
http://linuxhcl.com/
http://kmuto.jp/debian/hcl/
Common sense is the best antivirus software.
Άβαταρ μέλους
tolis_01
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Drakevr » 04 Φεβ 2010, 01:21

@yobo το Debian δεν είναι το μονο μεγάλο χωρίς εταιρία από πίσω ο Δικός μας Pat δεν είναι εταιρία (Slackware).

@τόλης_01 πάλι τα ίδια λέμε.. το "DEBIAN" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ UBUNTU το "debian" είναι για αυτόν που ξέρει τι θέλει! που έχει γνώση του τι είναι ελεύθερο λογισμικό και θέλει ένα σύστημα που είναι όσο το δυνατόν γίνετε πιο καθαρό από proprietry drivers! σου αρέσει πας εκεί δεν σου αρέσει μένεις ουμπούντου απλά... δεν μπορείς να το κρίνεις όμως επειδή προτιμά να μένει καθαρό..

έγραψε: χωρίς να είμαι επιθετικός.. και αν δείχνω επιθετικός δεν είναι ο σκοπός μου αυτός..
Άβαταρ μέλους
Drakevr
babeTUX
babeTUX

IRC: Drakevr
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό tolis_01 » 04 Φεβ 2010, 01:34

Drakevr έγραψε:

@τόλης_01 πάλι τα ίδια λέμε.. το "DEBIAN" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ UBUNTU το "debian" είναι για αυτόν που ξέρει τι θέλει! που έχει γνώση του τι είναι ελεύθερο λογισμικό και θέλει ένα σύστημα που είναι όσο το δυνατόν γίνετε πιο καθαρό από proprietry drivers! σου αρέσει πας εκεί δεν σου αρέσει μένεις ουμπούντου απλά... δεν μπορείς να το κρίνεις όμως επειδή προτιμά να μένει καθαρό..

Η ένστασή μου είναι ότι κατά τη γνώμη μου παρεμβαίνει πιο πολύ απ'ότι θα έπρεπε στο hardware σου. Και όταν υπάρχει open source driver, όλα καλά. Όταν δεν υπάρχει;
PC => Intel Celeron 430 | Asrock G31M-S (onboard gpu) | 2GB DDR2 ram | 160GB HDD | Acer 19" | OS: Windows 7 (Debian, Fedora σε virtualbox)
Άβαταρ μέλους
tolis_01
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Drakevr » 04 Φεβ 2010, 01:38

tolis_01 έγραψε:
Η ένστασή μου είναι ότι κατά τη γνώμη μου παρεμβαίνει πιο πολύ απ'ότι θα έπρεπε στο hardware σου. Και όταν υπάρχει open source driver, όλα καλά. Όταν δεν υπάρχει;

για να επέλεξες hardware χωρίς να έχει open driver είναι δικό σου φταίξιμο και ίσως ψυχολογικά είτε από πλευράς γνώσης δεν είσαι έτοιμος για debian.
Άβαταρ μέλους
Drakevr
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό tolis_01 » 04 Φεβ 2010, 01:40

Ε, ναι, επίσης δεν μπορείς να μυρίζεις τα νύχια σου για να δεις αν ο κατασκευαστής που έφτιαξε την κάρτα δικτύου του κάθε λάπτοπ έχει κρεμασμένες εικόνες του Stallman στο εργοστάσιο παραγωγής :mrgreen:
Άβαταρ μέλους
tolis_01
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Drakevr » 04 Φεβ 2010, 01:51

δεν περίμενα να το ακούσω αυτό από τύπο που στην ίδια του την υπογραφή προτρέπει κόσμο να κάνουν contribute εμπειρία από hardware που παίζει σε linux O.o
Άβαταρ μέλους
Drakevr
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό emmsarris » 04 Φεβ 2010, 02:19

@tolis1: Το ίδιο πάνω κάτω λέμε! Για το hardware σου προσέχεις να είναι συμβατό, ή να έχει οδηγούς ανοικτού κώδικα...Και στο κάτω κάτω οι εταιρείες φταίνε και οι συμβάσεις με την MS. Οι κοινότητες του linux ότι μπορούν κάνουν!
Spoiler: show
⇛ Linux:Μαθαίνω┃Προγραμματισμός:DVF77 :lol: στη σχολή┃Αγγλικά:Καλά┃Ιταλικά:Μέτρια┃Γαλλικά:Λίγα
Desktop ubuntu 20.04
Intel Celeron G3900@2.8GHz┃8GB RAM(2400MHz)┃AsRock H110M-HDV┃LG 22MT84DFs@1920x1080
Laptop ubuntu 20.04
HP Probook 430 G2: Intel Core i5 4200 @1,7GHz┃Intel HD 4400┃8GB RAM DDR3(1600MHz)┃1TB SSD SAMSUNG 860 EVO
Άβαταρ μέλους
emmsarris
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sokoban4ever » 04 Φεβ 2010, 05:32

παιδιά μιας και δεν το αφήνετε το έρμο το thread να είναι μόνο για το πως θα προσαρμοστεί ευκολότερα ένας χρήστης ubuntu όταν θελήσει να πάει στο Debian

Off topic:
...σας λέω ότι οποιαδίποτε αντιπαράθεση μεταξύ Debian Ubuntu είναι ουσιαστικά αντιπαράθεση True open source διανομής με κάτι ενδιάμεσο ...
Με λίγα λόγια το debian δεν "παει" να γίνει trendy fancy linux υποκατάστατο του mac
γιατί απλά είναι ανώτερο απο την φύση του ( σαν βράχος που λένε ) είναι αντικαταστάτης όχι υποκατάστατης.... ( επίσης δεν είναι businesware ,kirileware,klpklpware )
επίσης ασχολούνται και με τον kernel όχι όπως κάνει το ubuntu ( για να παίξει μόνο τα δικά του και πάπαλα)
tha's it
True open source

τα είπα γιατι θα έσκαγα
Η αλήθεια να λέγεται κακά τα ψέμματα

αν θέλετε να προσθαφαιρέσετε κάτι ελεύθερα αλλά ρε παιδιά το έχουμε διαλήσει το thread .... :cry:

Θέλουμε και μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη ζωή και όσο θα ζούμε θα προσπαθούμε να την αποκτήσουμε ακόμα και αν πεθάνουμε προσπαθώντας, και αν κάποια στιγμή λιγίσουμε έχουμε το επίπεδο να πούμε κουράστηκα λίγο να ,να ξαποστάσουμε , ώστε να συνεχίσουμε πάλι δυνατοί ξανά.

Μήνυμα με αγάπη και αληλλεγγύη σε όλους τους ανθρώπους από όλους τους λαούς , ιδίως του Ελληνικού.
Άβαταρ μέλους
sokoban4ever
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας