emmsarris έγραψε:
Διαφωνώ με το ότι θα φανεί εύκολο! Πρέπει να έχεις μεγάλη εμπειρία με το ubuntu ή γενικότερα με το linux και βέβαια να ξέρεις να δουλεύεις ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ το τερματικό. Σύν ότι πολλά πράγματα γίνονται διαφορετικά (όπως αναφέρθηκε και πιο πριν μην επιχειρήσεις sudo... δε θα βγάλεις άκρη). Επίσης δεν είναι ένα σύστημα που ενδείκνυται για πειραμματισμούς. Αν κάτι πάει στραβά πρέπει να είσαι πολύ μάγκας για να το επαναφέρεις.
Καλημέρα,
Ήμουν dual boot ubuntu/debian για μερικούς μήνες και πλέον είμαι "καθαρός" debian χρήστης...
Δεν ξέρω καθόλου κονσόλα, είμαι όμως πάρα πολύ καλός στο να κάνω copy/paste εντολές από tutorial, οδηγούς και fora...
Οι πειραματισμοί μου πάνω στο σύστημά μου δεν έχουν σταματήσει στο ελάχιστο και σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν τα κάνεις όλα χάλια, κάποιος θα βρεθεί να σε βοηθήσει αρκεί να κάνεις την ερώτησή σου στο σωστό μέρος και με το σωστό τρόπο. Με λίγα λίγια δεν είμαι μάγκας...
emmsarris έγραψε:
Συμφωνώ όμως ότι έχει πολύ γοητεία να γυρίζεις στις ρίζες και ακόμη μεγαλύτερη να αισθάνεσαι ότι δεν εξαρτάσαι από κανέναν (proprietary drivers) και φυσικά την ικανοποίηση ότι έφτιαξες κάτι σχεδόν από την αρχή.
Εδώ είσαι 100% σωστός. Το debian είναι η μόνη από τις μεγάλες διανομές που δεν έχει πίσω της καμία εταιρία...
logari81 έγραψε:
Ο λογος για κάτι τετοιο δεν ειναι ούτε καποιο βιτσιο ούτε καποιο είδος φονταμενταλισμου, πίσω απο μια τετοια κινηση υπάρχει η πρόθεση να ασκηθει πίεση και να ενημερωθουν οι χρήστες για τις ανελευθερίες που υπάρχουν ακομα σε τμήματα λογισμικού και να διαμαρτυρηθουν για αυτο σε αυτούς που τους πουλάν το αντιστοιχο hardware. Οταν καποιος τα βρισκει όλα ετοιμα όπως στο Ubuntu ή στο OpenSuse εχει απο την μια έτοιμο το λειτουργικο για να δουλεψει αλλα από την αλλη δεν θα αναρωτηθει ποτε ποια προβλήματα έχουν κρυφτει κάτω απο το βελουδενιο χαλί στο οποιο πατάει. Για αυτον που αναπτύσσει ελευθερο λογισμικό όμως αυτα τα προβλήματα ειναι εκει και τα βρισκει μπροστα τους καθε τρεις και λιγο και τον ενοχλουν. Αυτος που διαλεγει debian το διαλεγει επειδή ξερει τι ειναι το ΕΛΛΑΚ και γιατι προτιμα το ΕΛΛΑΚ και μαζί με αυτο προτιμά να ενημερώνεται για το ποια εμποδια υπάρχουν στην πορεια του ΕΛΛΑΚ.
Συμφωνώ απολύτως...
tolis_01 έγραψε:Ωραία όλα αυτά logari81, αλλά με αυτό τον τρόπο το debian γίνεται δύσχρηστο. Γιατί πάνω απ'όλα ο τελικός χρήστης θέλει να κάνει τη δουλειά του, και το debian φτάνει στο σημείο να τον εμποδίζει.
Η λογική αυτή είναι λάθος και νομίζω ότι αν το σκεφτείς θα το καταλάβεις κι εσύ. Αν το μόνο που θέλει ο τελικός χρήστης είναι να κάνει τη δουλειά του τότε μπορεί να πάρει windows, να σώζει τα αρχεία του σε κλειστά φορμά (doc, xls, ppt, dwg, και τελειωμό δεν έχει) να χρησιμοποιεί ιδιοταγές λογισμικό κοκ. Αν η λειτουργικότητα είναι το μόνο κριτίριο, αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που κάποια εταιρία φτιάχνει λογισμικό (είτε λειτουργικό σύστημα είτε εφαρμογή) που είναι τεχνικά ανώτερο από το αντίστοιχο ΕΛΛΑΚ τότε πρέπει να σταματά η χρήση του ΕΛΛΑΚ.
Κάπου εδώ βκήκε το Open Source (ανοικτός κώδικας) και είπε: αντί να το λέμε "free software" και να μπερδεύουμε τον κόσμο με πολιτικές και ιδεολογίες καλύτερα να το πούμε "open source", έτσι θα μπορούμε να δείξουμε ότι ο κώδικας είναι διαθέσιμος για όλους και ότι όλες οι ελευθερίες του χρήστη προφυλάσσονται χωρίς να μπερδευόμαστε με το free=δωρεάν και με το "free as in freedom".
Ο Stallman όταν προσπαθεί να πείσει τον κόσμο να λέει ""free software" κι όχι "open source" χρησιμοποιεί ως επιχείρημα ότι το πρόβλημα δεν είναι αν το λογισμικό που θα φτιάξουμε θα είναι καλύτερο από τα υπάρχοντα ιδιοταγή αλλά το αν το λογισμικό θα αποτελεί κίνδυνο ή θα προφυλάσσει τις ελευθερίες του χρήστη. Μ' αυτά και μ'αυτά καταλήξαμε να το λέμε ΕΛΛΑΚ (Ελύθερο Λογισμικό/Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα, στα Αγγλικά: FOSS, Free/Open Source Software) αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση...
Το θέμα είναι ότι -ανεξάρτητα αν θα το πεις "ελεύθερο λογισμικό" (free software) ή "ανοικτού κώδικα" (open source) ή ΕΛΛΑΚ- αν θέλεις να υπάρχει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο πρέπει να το προτιμάς σε σχέση με ένα ιδιοταγές (proprietary)
c7p έγραψε:@tolis_01, το Debian δεν απευθύνεται στο "μέσο χρήστη" αλλά στον σχετικά προχωρημένο και ευαισθητοποιημένο πάνω σε θέματα περί ελεύθερου λογισμικού κάτι που εξήγησε πολύ καλά ο logari81. Είναι η διανομή που πρεσβεύει αυτήν την ιδεολογία (όλα ελεύθερα) και ας έρχεται σε αντίθεση με την ευκολία χρήσης, θέτει την προώθηση και χρήση του ελεύθερου λογισμικού και μόνο ως πρώτη προτεραιότητά. Τώρα αν στον χρήστη δεν αρέσει η διανομή αυτή έχει την δυνατότητα επιλογής (Ubuntu, Fedora, Madriva κ.α....) και αυτό είναι ένα μέρος της μαγείας του linux κατά την γνώμη. Η επιλογή όποιας διανομής ταιριάζει απόλυτα στον χρήστη σε θέμα ευχρηστίας, φιλοσοφίας, οργάνωσης κτλ κτλ
Συμφωνώ απολύτως...
ΥΓ
Μην ξεχνάμε ότι και το debian αποτελεί έναν ακόμη συμβιβασμό των developers μεταξύ της προσπάθειας για ΕΛΛΑΚ και της προσπάθειας για λειτουργικότητα. Το Free Software Foundation δεν το θεωρεί πλέον ελέυθερο και προτείνει άλλες διανομές: http://www.gnu.org/distros/free-distros.html.